Nieuws
Eurotrac minishovel: Groot in eenvoud
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
Met de New Holland T6.160 AutoCommand is de traploze transmissie nu ook door gedrongen tot New Hollands compacte klasse. We telden na 100 arbeidsuren de plussen en de minnen.
De bediening van de trekker is glashelder. De druktoetsen in het Sidewinder zijconsole spreken voor zichzelf (rijmodi, 4WD, differentieel acceleratie, etc) Op de rij- hendel kan er de + en – toetsen kiezen tussen de drivingranges en de topsnelheden daarin met een scrol wieltje veranderen. Met de C-toets wordt de betreffende cruise-control geactiveerd. Aanvullend zijn vanaf deze plek de achterste hef en twee regeleenheden te bedienen. Het kopakkermanagement en het eventuele stuursysteem kunnen met een druk op de knop gewekt worden.
Aan de achterkant van de rijhendel zitten twee druktoetsen. De eerste is voor de zweefstand van de hydraulische aansturingen vanaf het rijhendel en voor het optionele fronthydraulica management bedoeld. Door het drukken op de knop kan de bediening van de fronthef met de knoppen van die voor de achterste hefinstallatie gebeuren. De tweede knop daar aan de achterkant is leeg. Als de voorste hydrauliek zonder management via de joystick wordt bediend, dan is de hoeveelheid doorgestroomde olie via de terminal aan te passen.
De zeven tractoren van 110-160 pk nominaal van de T-6 serie van New Holland zijn klassieke alleskunners. De in het Britse Basildon gebouwde trekkers kunnen terug zien op een bedrijfshistorie van een halve eeuw. Momenteel worden er de T6 en T7 modellen voor wereldwijde verkoop gemaakt. En met de T6 AutoCommand krijgt de T6 eindelijk zijn traploze vervolmaking waarbij zijn transmissie uit België komt. De drie traploos schakelende modellen zijn de T6.140, de T6.150 en de T6.160. Ze hebben viercilinder motoren. Afgelopen lente hebben we een Maseratiblauwe T6.160 met 131 pk krap 100 arbeidsuren gebruikt bij het voorbereiden van het zaaien en het zaaien van mais. En dan zijn er ook nog vier gebruikers die er het hunne over vertellen.
Met krap 4,5 liter cilinderinhoud doet de NEF motor (met SCR technologie) het niet slecht in de T6. Als hij zijn max. vermogen van 163 pk heeft bereikt, dan blijft hij daar mooi op hangen. Voor een vlakke 6 meter cultivator met vleugelscharen is dan wel merkbaar dat hij daar bijna te veel aan heeft. Maar met een verbruik van ca. 5 liter per hectare (op een lichte bodem bij een werkdiepte van ca. 8 cm) doet hij het erg netjes.
Bij het zaaien met een 3 meter schijveneg/zaai combinatie zaten we in doorsnee op ongeveer 14 l/ha. Omgerekend betekent dat er bij het zaaien en ploegen tussen de 20-25 l/u bij een tankinhoud van 175 liter verstookt worden. Dat dat niet altijd even lekker loopt merkten we laat in de namiddag toen de tanknaald na negen uur werk tegen de nul aan tikte. Er moet echt een grotere tank komen. De inhoud van 37 liter voor de Adblue tank klopt wel.
Wat positief opviel was het heel goed afgestemde motor- en transmissiemanagement. De automatische aanpassing van het toerental naar gelang de belasting werkt vlekkeloos en zonder schokken. Ook de naar 600 uur verlengde service intervallen zijn praktisch.
De traploze overbrenging is een eigen ontwerp en komt uit het zusterbedrijf in Antwerpen. Hij functioneert prima en hoeft de concurrentie niets na te geven qua bediening en comfort. Bij het rijden is er keuze uit verschillende modi: de trekker kan met het rijpedaal, met de joystick, handmatig of via de PTO aan het werk gehouden worden. Omschakelen gebeurt met een druk op de knop of automatisch als de PTO geactiveerd wordt.
Voor de fijnafstelling kan de acceleratie in drie stappen en de motorbelasting traploos met een draairegelaar geregeld worden. Er is keuze tussen drie Cruise controls, of modern gezegd ‘rij modi’’ en die worden op de monitor duidelijk aan gegeven. Ze kunnen met een +/- toets aan het rijhendel gecommandeerd worden en met een scrol wieltje versteld worden Dat is eenvoudig en praktisch. Zelfs onervaren berijders hebben het snel door. De reactie van het gaspedaal past zich aan het gekozen menu aan.
De cruise control is met de C-toets aan de rijhendel te activeren. Als er even wat sneller gereden moet worden, dan is de cruise control met het rijpedaal ongeveer 10 km/u te ‘over rulen’. Als de bestuurder het gas los laat, pakt de cruise control zijn taak weer op. Een voorbeeld: bij het transport van kuilgras staat cruise control 1 op 12 km/u, cruise control 2 op 30 en cruise control 3 op 50 km/u. Zo wordt tijdens het laden van de aanhanger en bij de bediening met het rijpedaal de max. snelheid 12 km/u.
Op de veldweg gaan we over naar tempomaat 2 en als we op de openbare weg zijn doet nummer 3 zijn werk. Dat resulteert in een optimale voortuigcontrole omdat de gasrespons altijd aan de omstandigheden is aangepast.
Om de trekker te keren moet naar wens de stick links aan het stuurwiel (natuurlijk zonder de koppeling te bedienen) of de druktoetsen op de rij hendel bediend worden. Beide mogelijkheden werken elegant zonder de berijder door elkaar te schudden. Op transmissiegebied is er keuze tussen de 40- en 50 km/u uitvoering. Wij reden de snelle versie. Een actieve stilstandregeling voorkomt daarbij dat de zaak onverhoopt gaat rollen en maakt de handrem overbodig.
Als de trekker langer dan 45 secondes stil staat, dan worden de parkeerrem automatisch geactiveerd waardoor de transmissie geblokkeerd wordt. Dat werkt goed, is praktisch en maakt werken op het hellend vlak veel veiliger. Alleen ervoeren we het lawaai dat het systeem maakt als wat hinderlijk.
De parkeerrem is geïntegreerd in de keerschakeling en is ook handmatig eenvoudig te bedienen. De klassieke handremhendel dient alleen nog als noodrem voor het geval dat de gewone remmen zouden falen. Om veilig met een aanhanger te rijden kan de transmissieinstelling ‘bevroren’ worden. Door het drukken op de ‘vooruittoets‘ op het rijhendel kan er op de aanhanger geremd worden zonder dat de transmissie terugschakelt. Zo blijven trekker en aanhanger mooi achter elkaar lopen.
Voor de belangrijkste instellingen aan de hydraulica voor en achter is de monitor niet nodig. Ze zijn snel en toegankelijk in de arm steun opgenomen. Een verandering met de draaipot meter (hef- en daalsnelheid, hefhoogte etc. ) wordt op de monitor getoond en kan daar ook versteld worden. Wie de trekker niet kent moet eerst aan het menu wennen. Gelukkig is de menustructuur van de 10 inch IntelliView IV monitor duidelijk en overzichtelijk en met veel mogelijkheden qua instellingen en indeling.
Ook voor het maken van eigen pagina’s, met via de rij hendel oproepbare data. Bij het maaien of werken met de schijveneg kan de bestuurder naar wens op het pedaal of de cruise control rijden. Er zijn twee motortoerentallen op te slaan, bijvoorbeeld voor het keren aan de kopakker en het gewone werk. De bediening van de hydraulische regelventielen gaat naar keuze via de rijhendel, tuimelschakelaars of de joystick.
Als er een centraal hydrauliek stuurventiel aanwezig is, dan is er met toetsen te kiezen of de joystick de voorste- of achterste hef bediend. Dat beviel ons ook goed. De hydrauliek gaat omhoog en zakt op een vastgesteld, laag tempo. En alleen zolang de knop ingedrukt blijft. Dat maakt het aankoppelen van apparaten erg veilig. Voor de gewone bediening van de achterste hef worden de hef- en daaltoetsen aan de rijhendel gebruikt of de muis. Hier wordt ook de werkdiepte van de achterste hef ingesteld.
Nog een bijkomstigheid voor ontspannen werken zijn de twee, vanaf de rij hendel per knopdruk af te roepen motor toerentallen. Bij het maaien of werken met de eg kan de bestuurder naar keuze met het pedaal of over de cruise-control rijden.
Er zijn twee motor toerentallen vast te leggen, bijvoorbeeld voor het keren aan de kopakker en het akkerwerk. De bediening van de hydraulische regelventielen gaat naar keuze over de rijhendel, tuimelschakelaars of de joystick. Als er een centraal gemonteerd regelventiel aanwezig is, dan kan er met toetsen gekozen worden of er met de joystick de EHR’s voor- of achter bediend worden. Die mogelijkheid beviel ons ook goed.
Aan de achterzijde aftakas is er keuze tussen drie toerentallen, die met een hendel voorgeprogrammeerd kunnen worden. Ter activering moet de gele knop op de arm steun uitgetrokken worden. Er is ook een aftakas-automaat met hefhoogte beveiliging gemonteerd. Tijdens onze test werkte die echter niet voor 100%. Tijdens inzet sloeg de aftakas meerdere keren af.
Achteraf denken we dat het onderste afschakelpunt te laag was ingesteld. Bij het aankoppelen van apparaten viel nog op dat de asstomp zelf niet gedraaid kan worden als de trekker loopt omdat de aftakas rem automatisch geactiveerd wordt. Om die te lossen moet een tweede persoon op de knop van de toerental selector drukken.
De afgeveerde, stille cabine is precies wat hij op het eerste oog lijkt: ruim, overzichtelijk en met een riante bijrijdersstoel. De bedieningselementen zijn doordacht gepositioneerd en goed bereikbaar. Alleen is het zicht op het voorste armatuur, naar gelang de stand van het stuurwiel wat slechter.
De werklampen uitrusting op onze testmachine heeft ons niet overtuigd. Voor nachtwerk hadden we graag wat meer licht gehad. Voor de cabine scoort de T6 dan weer met een verstelbare armsteun, het dakraam voor frontlader werk, de elektrisch verstelbare buitenspiegel en de externe bediening van de hydrauliek, de aftak as en een extra EHR, bij voorbeeld voor de hydraulische topstang.
De nieuwe T6.160 AutoCommand van New Holland met traploze transmissie en viercilinder NEF motor heeft een nominaal vermogen van 131 pk, met boost maximaal 163 pk. Verder biedt hij:
Johann Maerkl, 58 jaar, bedrijfsleider (MB Trac 1100 en Fendt Vario 415)
Ik was positief verrast door deze trekker. Na een eerdere, slechte, ervaring met het merk tien jaar geleden keek ik niet meer naar blauw. Deze trekker is echter compact, wendbaar en heeft een goed zicht rondom. De cabine is ruim en de bedieningelementen zitten keurig op hun plek. De bijrijdersstoel is ook okay. De bediening is snel te begrijpen en overzichtelijk. Via de joystick zijn alle belangrijke functies goed op te roepen. Ik waardeerde de twee knoppen om motortoerentallen vast te leggen erg. Juist bij werken met de PTO is dat heel handig. De automatische transmissie en het bijna perfecte motor- en transmissiemanagement beviel bijzonder. Heel goed afgestemd en ook het van richting verwisselen ging soepel.
Niklas Wechselberger, 18 jaar (Oproepkracht)
Ik had de T6.160 voor een 6m cultivator met vleugelscharen voor ondiep werk op lichte grond. Bij een werkdiepte van ca. 8-10 cm kon ik circa 10 km/u rijden voordat de motor het niet meer trok. Volgens mij is dat voor een viercilinder in deze klasse niet slecht. De transmissie en keerschakeling vind ik top! De New Holland gaat mooi gelijk op met de Fendt. De cabine deugt ook. De grote, elektrische buitenspiegel is prima. Het rijgedrag op de weg vond ik niet zo goed. Het rollend gedeelte voelde wat zompig aan en zeker bij belasting van de hefinrichting heeft de trekker de neiging te gaan stuiteren op verkeersdrempels en ander ongerief.
Motor: De viercilinder komt wat stroperig op gang. Daarna is hij sterk genoeg en verrast door zijn zuinigheid.
Transmissie: De traploze overbrenging is perfect. Bediening, instelmogelijkheden en afstemming van de componenten laten geen wensen over.
Hydrauliek: Het hydraulisch systeem presteert naar behoren. De bediening is eenvoudig en praktijkgericht.
Cabine: De grote cabine met zijn grote bijrijdersstoel en zijn dakraam voldoet aan alle eisen. Ook onze mannen uit de praktijk waren tevreden met geluid, comfort en bediening.
PTO: Drie verschillende as snelheden voor de achterste aftak assen en de activering daarvan met een druk op de knop of automatisch. Dat deugt. De aftakas stomp laat zich bij het aankoppelen bij lopende motor niet draaien.
Onderhoud: De motorkap gaat wat moeilijk open en de koelerpakketten hadden beter toegankelijk kunnen zijn. Maar alle openingen en peilstokken zijn goed bereikbaar. Via een peilglas aan de achterkant kan de controle van de oliehuishouding snel en zeker gedaan worden. De service intervallen van 600 uur bevallen.
Motor | New Holland NEF |
Cilinders/luchttoevoer/kleppen | 4/turbo/4 |
Uitlaatgas norm | Tier 4A |
SCR systeem (Adblue) | ja |
Brandstofvoorziening | Common rail |
Cil. Inhoud | 4,5 l |
Nominaal vermogen | 96 kW (131 pk) |
Idem met EPM | 110 kW (150 pk) |
Nominaal toerental | 2.200 tpm |
Maximaal vermogen | 105 kW 9143 pk) |
Max. EPM vermogen | 120 kW (163 pk) |
Max. koppel | 590 Nm bij 1.500 tpm |
Max. EPM koppel | 676 Nm bij 1.500 tpm |
Koppel verhoging. Normaal/EPM | 41 %/ 41 % |
Tankinhoud diesel | 175 l |
Tankinhoud Adblue | 37 l |
Onderhoudsintervallen | 600 draaiuren |
Transmissie | Auto-Command, traploos, 50 km/u |
Armsteun | Sidewinder II |
Stilstandregeling | Actief |
Min. en max. snelh. bij 1.700 tpm | 0,02 tot 50 km/u |
Hydrauliek | |
Load sensing systeem | Standaard |
Pompdebiet/ pompdruk | 125 l/min/210 bar |
Regelventielen achter (EHR) | Max. 4 |
Centrale regelventielen | Max. 2 |
Hefkracht achter aan de koppelingspunten | 7.864 kg |
Constante hefkracht 610 mm achter de koppelingspunten | 5.284 kg |
Hefkracht fronthef a.d. koppelingspunten | 3.200 kg |
Aftakas snelheden | 540/ 540 E/ 1.000 tpm |
Cabine | hoog dak met dakraam |
Cabinevering | Standaard |
Externe bediening hydrauliek en aftakas | Standaard |
Geluidsniveau in cabine | 71 dB(A) |
Maten en gewichten | |
Leeggewicht | 5.220 kg |
Max. toel. totaalgew. | 9.500 kg |
Max. vooras belasting | 4.100 kg |
Max. achteras belasting | 7.300 kg |
Totale lengte | 4.880 mm |
Breedte | 2.350 mm |
Wielbasis | 2.439 mm |
Bodemvrijheid | 478 mm |
Draaicirkel | 4.040 mm |
Josef Glas, 38 jaar, part time agrariër (Deutz-Agrotron met 110 pk).
Voordat ik voor het eerst met de traploze New Holland gereden had kon ik me niet voorstellen dat de trekker zo simpel en comfortabel te bedienen is. De traploze transmissie is me heel goed bevallen, net als de grote bijrijdersstoel en de kleine draaicirkel en het goede rijcomfort op de akker. De cabine is stil en het zicht naar achter door de diep doorgetrokken ruit goed. De grote, overzichtelijke kleurenmonitor is erg gebruikersvriendelijk en heeft veel instelmogelijkheden. De dieseltank is veel te klein. Er is moeilijk bij de accu’s te komen en de motorkapopening is moeilijk bereikbaar. In de cabine zou meer bergruimte mogen zitten en het zicht op de voorste aanbouwapparaten is door de grote motorkap beperkt. Al met al een mooie machine.
Hans-Georg Böck, 41 jaar, bedrijfsleider (Fendt Vario 412 en Steyr 6115 Profi)
In vergelijk tot onze trekkers lijkt de T6.160 door zijn dikke banden erg groot. Met wat beperkingen zijn de overzichtelijkheid en bediening in orde. De extra drukknoppen voor het heffen en laten dalen van de hefinrichting maken het aankoppelen van apparaten veilig. Dat zou Fendt ook moeten hebben. De algemene bediening is simpel en effectief. De monitor is overzichtelijk en biedt naar mijn idee alles dat ik maar wil. Inclusief de mogelijkheid om zelf bestanden aan te maken. Slim! Transmissie – en motormanagement zijn absoluut naar tevredenheid, alleen pakt voor mij het gaspedaal wat te agressief aan. Het geluidsniveau van de automatische, elektronische parkeerrem is nogal irritant. Net als het inkomen van de 4WD bij het remmen. Dat geeft me telkens weer een stevige duw. Bij het zaaien met de zaaicombinatie verstookten we gemiddeld 14-15 l/ha. Dan merk je snel dat de tank te klein is. De toets voor het omschakelen van de regelventielen van achter naar voor op de joystick is praktisch. Maar de joystck zou wat meer gevoel mogen hebben. Dat zou het werken met de hydrauliek subtieler maken. De daalsnelheid is helaas niet te regelen. Daarom was de hydrauliek aan de voorzijde ook niet met de joystick te regelen. Aan de cruise control moest ik wennen. Die laat zich niet, zoals bij Fendt, met het gaspedaal ‘vangen’. Bij een overschrijding rijdt hij daarna eenvoudig door met de ingestelde snelheid en moet via de knop op de joystick gedeactiveerd worden. Conclusie: als de prijs klopt is het een alternatief.
Misschien ook interessant?
Nieuws
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
Met enige vertraging kwam uiteindelijk een flink aantal van de nieuwe Case IH Magnum 400 AFS-tractoren naar Europa. We hebben in een test onderzocht of het wachten op de grote powershifter de moeite waard was, en wat de bijzonderheden van het AFS-pakket zijn.
Nieuws
Het Finse AVANT levert al meer dan 30 jaar minishovels van hoge kwaliteit geschikt voor velerlei sectoren zoals agrariërs, manegehouders, stratenmakers, hoveniers, overheidsinstellingen, etc. De compacte knikladers van AVANT zijn dé werkpartner bij uitstek voor zwaar werk op kleine oppervlakten. Het speciale knikdesign en de compacte afmetingen maken dat een AVANT-kniklader op elk terrein uit de voeten kan en dat hij daarenboven eenvoudig getransporteerd kan worden op een aanhanger.