Leestijd: 6 minuten

De Knikmops KM130 en KM250 staan voor degelijke, stabiele en gebruiksvriendelijke machines.

Knikmops - Krachtige multifunctionele hulp (6)

We zijn te gast bij importeur De Schans BV in het Gelderse Hedel. We gaan werken met twee machines: de Knikmops KM130 (1350 kg) en KM250 (2380 kg). Dit zijn beiden zogenaamde minishovels ook wel knikladers of miniloaders genoemd. Van de KM130 is een nieuw type uitgebracht, die zeker één van de hoofdrolspelers zal zijn op de stand van De Schans, op de Technische Kontakt Dagen (TKD) in Almere.

Er wordt in de machinewereld vaak een beetje neergekeken op de categorie ‘kleinere machines’ waarin de minishovel valt. Maar feit is dat ze zeer veel voorkomen in de Nederlandse en Belgische markt, in een veelvoud aan merken, uitvoeringen en kwaliteiten.

Knikmops is breed inzetbaar dankzij aanbouwdelen

Naar eigen zeggen is de Knikmops in deze drukbezette shovelmarkt een unieke machine.“Onze machines zijn breed inzetbaar, hebben een gebruiksvriendelijke bediening en zijn zeer stabiel” aldus Jan-Willem Slegh, verantwoordelijk voor de verkoop bij De Schans.

De brede inzetbaarheid van de machines is met name te danken aan de zeer grote diversiteit aanbouwdelen die beschikbaar is. Bij De Schans zijn dit er zo’n 80, variërend van onder meer bakken, grijpers, borstels, klemmen tot complete vacuümsystemen. Dus eigenlijk is geen minishovel hetzelfde in uitvoering en toepassingsgebied.

Bij 95% van de uitgeleverde Knikmops minishovels worden er in meer of mindere mate klantspecifieke wensen verwerkt in de configuratie. De gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit zijn bij een product als de minishovel een must. De minishovels worden in het algemeen door veel verschillende machinisten gebruikt. Daarom moet de bediening eenvoudig zijn en het geheel tegen een stootje kunnen.

Knikmops - Krachtige multifunctionele hulp (2)

Het leveringsprogramma van Knikmops bestaat uit achttien modellen met een eigen gewicht uiteenlopend van 800 kg tot 2500kg. Deze modellen zijn leverbaar in de drie varianten S (standaard), H (met verhoogd laadframe) en T (met telescoopgiek).

Het Belgische merk Knikmops heeft zijn ‘roots’ duidelijk liggen in de stratenmakerbranche. Maar ondertussen mag men ook diverse hoveniers en bouwbedrijven tot hun klantengroep rekenen. Naar eigen zeggen groeit het marktaandeel ook flink onder bedrijven in de agrarische sector.

Staal, staal en nog meer staal op de Knikmops

We lopen een rondje om de KM130 en KM250. Buiten de verschillen in gewicht en omvang, zijn de meest in het oog springende kenmerken op beide modellen van toepassing .Het eerste wat opvalt als je de machines bekijkt is hun robuuste, enigszins ouderwetse uitstraling. Het gaat hier duidelijk niet om mooi design maar om kracht en degelijkheid. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Knikmops de filosofie, om geen kunststof te gebruiken bij de productie van hun shovels. Men werkt met uitsluitend stalen delen. Direct voordeel is de sterkte van de gehele constructie in combinatie met een laag eigen gewicht.

Koop hier jouw tweedehands Knikmops

We staan bij de voorzijde van de minishovel: de giek is compact waardoor de bak kort aan de machine hangt, met als resultaat een grote stabiliteit. Aanbouwdelen hangen aan de -tot standaard-specificatie behorende- hydraulische snelwissel. Verder zien we een instelbaar differentieel lock voor een betere overbrenging van het motorvermogen en betere prestaties in het terrein.

Op de giek zien we twee dubbelwerkende hydrauliekfuncties. De snelkoppelingen zijn voorzien van rode of groene stofkap. Hierdoor kunnen er (bijna) geen vergissingen worden gemaakt bij het aansluiten van de aanbouwdelen.

Knikmops - Krachtige multifunctionele hulp (3)

De Knikmops heeft een nette geleiding van de hydrauliekslangen. Deze zijn rond de giek voorzien van een goede bescherming. En de machine is voorzien van voldoende en goed bereikbare smeerpunten.

Banden, aansturing en de motor

De Knikmops shovels worden standaard geleverd op brede banden, de KM130 wordt standaard geleverd op gazonbanden. Op de KM250 zoals wij die testen zijn Trackmaster banden gemonteerd in de maat 33X15.50-15. Optioneel zijn alle typen profielbanden te verkrijgen, in diverse breedtes.

Knikmops werkt met vier aparte rijmotoren waardoor meer bodemvrijheid ontstaat door het wegvallen van cardan en aandrijfassen in de aandrijflijn. Door deze keuze is er maar een gering vermogensverlies, waardoor de machine extra krachtig is. Bij de KM250 is zelfs gekozen voor een hoog-laag schakeling.

Kijken we verder naar het sobere dashboard, dat we makkelijk bereiken via de goed gepositioneerde opstap. We zien een urenteller en aan het stuur een schakelaar voor de bediening van het voor- en achteruit rijden. Optioneel kan de machine ook worden uitgerust met joystickbesturing. Het stuur is helaas niet in lengte of hoogte verstelbaar.

Jan-Willem Slegh: “De reden hierachter is dat iedereen het stuur vast grijpt bij het opstappen van de machine en ook in het geval van de stuurkolom werkt fabrikant Knikmops liever met staal dan kunststof”.

Rechts van de stoel zien we drie bedieningshendels: de grote voor de giekbediening en twee kleine hendels voor aansturing van de hydraulische functies. Aan de linkerzijde treffen we de hydraulische handrem. De Knikmops is standaard uitgerust met een zogenaamd “inching-pedaal”. Deze ontkoppelt de aandrijflijn van de motor, waardoor het volle motorvermogen beschikbaar is voor de hydrauliek. De Knikmops heeft dus geen remmen nodig aangezien hij hydraulisch afremt in de rijmotoren. Resultaat is minder componenten, waardoor de minishovel veel compacter kan worden gebouwd. Daardoor is het uitstekend werken met de Knikmops in smalle ruimtes.

Onderhoud en veiligheid van de Knikmops

De motorkap onder de stoel is in zijn geheel naar voren te klappen, waardoor er een ruime toegang is tot het motorcompartiment. De componenten zijn goed bereikbaar voor het plegen van onderhoud en de uitvoering van periodieke checks. Via een apart serviceluik is de accu bereikbaar. De KM250 is leverbaar in twee motorvarianten: de 1505 Turbo en als extra krachtige V2203 met vier pk extra. De uitlaat bevindt zijn aan de zijkant, wat een must is voor eventuele medewerkers en/of omstanders in het kader van geluid en uitstoot van uitlaatgassen.

Knikmops - Krachtige multifunctionele hulp (4)

Op de minishovel bevinden zich vier hijsogen: twee aan de voorzijde bij het hefframe en twee ogen bevinden zich aan de achterzijde op de motorkap. En verder zijn de Knikmops minishovels voorzien van een valbeugel. Maar met regelmaat worden de machines met het optionele ROPS FOPS veiligheidsdak verkocht. Daarnaast is er op de Knikmops 250 een luxe cabine verkrijgbaar. De Knikmop 130 is ook leverbaar met cabine.

Knikmops - Krachtige multifunctionele hulp (5)

Aan het werk met de Knikmops

Machinist Roger stapt op de KM250 Knikmops en merkt op dat alle bedieningselementen intuïtief meteen zijn te vinden. De rijrichtinghendel links aan het stuur, compleet met een hoge en lage versnelling. Maar ook rechts de joystick voor de bediening van het hefframe en de bak.

Voordat hij de motor van de KM250 start, stelt hij door middel van een draaiknop het differentieel lock in en gaat de zandberg te lijf. Volgens hem “blijft de shovel gewoon doorgaan”. De kracht van de Knikmops is zijn meest kenmerkende eigenschap, deze maakt de minishovel zeer terreinvaardig. Met volle bakken kan met deze variant een uitstekende productiviteit worden bereikt. Wordt er vooral op verharde ondergrond gereden zoals asfalt en bestrating, dan is het beter om het differentieel lock uit te schakelen.

De machinist mist wel de aanduiding van de vlakstelling van de bak. Echter is er vanuit de bestuurderspositie, door de hoge zit en het laag gepositioneerde giekscharnier, wel goed zicht op de hulpstukken. De genoemde vlakstelling is bij De Schans wel als optie leverbaar.

De KM130 wordt ook ingezet

Ook wordt de nieuwe versie van de KM130 aan de tand gevoeld. Meteen valt de soepele bediening op evenals ook hier weer de kracht. Uiteraard is deze van een andere orde dan bij de KM250. Maar de kleinere KM130 zal niet zo snel worden ingezet bij zwaar productiewerk, waarschijnlijk wel meer als gemotoriseerde kruiwagen of opperman.

De machinist heeft een uitstekende zit op de standaard stoel. Klein kritiekpunt bij de KM130 is wel dat deze wat onrustiger is in de bediening. Dit merk je wel vaker bij kleiner materieel en is vaak ook niet echt storend, aangezien er geen echt precisiewerk mee wordt uitgevoerd. In een reactie geeft Jan-Willem Slegh aan dat de genoemde ‘onrust’ zeker bij de versie met (optionele) joystick bediening niet aanwezig is.

Evenals bij de KM250 is tijdens het werken duidelijk te merken dat de Knikmopsen zijn voorzien van zware knikpuntkogels. Deze zorgen voor stabiliteit en geven de bestuurder een duidelijk signaal bij het maken van een verkeerde beweging. Roger geeft aan dat je hierdoor als bestuurder voldoende tijd hebt om dergelijke bewegingen te corrigeren.

Conclusie is dat de klant van een Knikmops -ongeacht het type- een machine aanschaft met een duidelijke overcapaciteit in zowel kracht, snelheid als degelijkheid.

Knikmops - Krachtige multifunctionele hulp (1)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.