We zijn te gast bij importeur De Schans BV in het Gelderse Hedel. We gaan werken met twee machines: de Knikmops KM130 (1350 kg) en KM250 (2380 kg). Dit zijn beiden zogenaamde minishovels ook wel knikladers of miniloaders genoemd. Van de KM130 is een nieuw type uitgebracht, die zeker één van de hoofdrolspelers zal zijn op de stand van De Schans, op de Technische Kontakt Dagen (TKD) in Almere.
Er wordt in de machinewereld vaak een beetje neergekeken op de categorie ‘kleinere machines’ waarin de minishovel valt. Maar feit is dat ze zeer veel voorkomen in de Nederlandse en Belgische markt, in een veelvoud aan merken, uitvoeringen en kwaliteiten.
Knikmops is breed inzetbaar dankzij aanbouwdelen
Naar eigen zeggen is de Knikmops in deze drukbezette shovelmarkt een unieke machine.“Onze machines zijn breed inzetbaar, hebben een gebruiksvriendelijke bediening en zijn zeer stabiel” aldus Jan-Willem Slegh, verantwoordelijk voor de verkoop bij De Schans.
De brede inzetbaarheid van de machines is met name te danken aan de zeer grote diversiteit aanbouwdelen die beschikbaar is. Bij De Schans zijn dit er zo’n 80, variërend van onder meer bakken, grijpers, borstels, klemmen tot complete vacuümsystemen. Dus eigenlijk is geen minishovel hetzelfde in uitvoering en toepassingsgebied.
Bij 95% van de uitgeleverde Knikmops minishovels worden er in meer of mindere mate klantspecifieke wensen verwerkt in de configuratie. De gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit zijn bij een product als de minishovel een must. De minishovels worden in het algemeen door veel verschillende machinisten gebruikt. Daarom moet de bediening eenvoudig zijn en het geheel tegen een stootje kunnen.
Het leveringsprogramma van Knikmops bestaat uit achttien modellen met een eigen gewicht uiteenlopend van 800 kg tot 2500kg. Deze modellen zijn leverbaar in de drie varianten S (standaard), H (met verhoogd laadframe) en T (met telescoopgiek).
Het Belgische merk Knikmops heeft zijn ‘roots’ duidelijk liggen in de stratenmakerbranche. Maar ondertussen mag men ook diverse hoveniers en bouwbedrijven tot hun klantengroep rekenen. Naar eigen zeggen groeit het marktaandeel ook flink onder bedrijven in de agrarische sector.
Staal, staal en nog meer staal op de Knikmops
We lopen een rondje om de KM130 en KM250. Buiten de verschillen in gewicht en omvang, zijn de meest in het oog springende kenmerken op beide modellen van toepassing .Het eerste wat opvalt als je de machines bekijkt is hun robuuste, enigszins ouderwetse uitstraling. Het gaat hier duidelijk niet om mooi design maar om kracht en degelijkheid. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Knikmops de filosofie, om geen kunststof te gebruiken bij de productie van hun shovels. Men werkt met uitsluitend stalen delen. Direct voordeel is de sterkte van de gehele constructie in combinatie met een laag eigen gewicht.
We staan bij de voorzijde van de minishovel: de giek is compact waardoor de bak kort aan de machine hangt, met als resultaat een grote stabiliteit. Aanbouwdelen hangen aan de -tot standaard-specificatie behorende- hydraulische snelwissel. Verder zien we een instelbaar differentieel lock voor een betere overbrenging van het motorvermogen en betere prestaties in het terrein.
Op de giek zien we twee dubbelwerkende hydrauliekfuncties. De snelkoppelingen zijn voorzien van rode of groene stofkap. Hierdoor kunnen er (bijna) geen vergissingen worden gemaakt bij het aansluiten van de aanbouwdelen. De Knikmops heeft een nette geleiding van de hydrauliekslangen. Deze zijn rond de giek voorzien van een goede bescherming. En de machine is voorzien van voldoende en goed bereikbare smeerpunten.