Ze staat achteraan op het terrein van Tractorenhandel Exloo, maar ze springen ogenblikkelijk in het oog als je de dam op rijdt: de collectie John Deere-trekkers van Klaas Oord. Twee rijen dik, twee verdiepingen hoog met alleen maar groene machines. Je zou bijna vergeten dat er ook nog tractoren voor de handel staan…
De gewone tractoren die vooraan staan op het terrein van Tractorenhandel Exloo in Tweede Exloërmond zijn ‘werk’. De klassieke John Deeres achteraan onder de overkapping vormen de passie van Klaas Oord. Het is een bijzondere verzameling, want Oord specialiseerde zich in de John Deere-machines die kort na de Tweede Wereldoorlog in het kader van de Marshallhulp werden geïmporteerd. Een stuk of veertig heeft Oord er nu.
“Met die specialisatie heb ik het mezelf niet gemakkelijk gemaakt”, weet Oord. “Maar juist dat vind ik er wel zo interessant aan. Als ik iets vind, is het ook echt bijzonder. En dat is de sport eraan, daar zit de uitdaging.”
Oord werd door een overbuurman aangestoken met het oldtimervirus. Die buurman had toevallig een John Deere staan en zo kwam ook Oord bij dat merk terecht. Hij kocht een oude JD, knapte die op en verkocht ‘m weer. “Het ging van kwaad tot erger, totdat ik bij die speciale categorie terecht kwam: die tractoren die door de Marshallhulp naar Europa kwamen, en in het bijzonder naar Nederland. Ze hebben een verhaal. Juist dat vind ik er zo interessant aan. Door het verhaal achter de machine komen ze tot leven. Die machines zijn hier sinds de Tweede Wereldoorlog heen gekomen met een reden. Daarom vind ik import van machines uit die periode uit de Verenigde Staten niet zo interessant.”
Marshallplan
Even terug in de geschiedenis: het Marshallplan was een materieel hulpplan, dat in 1947 werd gelanceerd door de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George Marshall. De hulp bestond tussen 1948 en 1952 concreet uit geld, goederen, grondstoffen en levensmiddelen die vanuit de Verenigde Staten naar Europa kwamen om de economie te stimuleren en de wederopbouw te ondersteunen. Nederland kreeg relatief een groot percentage van de circa 12,4 miljard dollar die de Verenigde Staten te besteden hadden en gebruikte de hulp vooral voor herstel van oorlogsschade en voor inkoop van graan, katoen, tractoren en andere landbouwmachines.
“Veel van de Amerikaanse machines die naar Europa kwamen, kwamen binnen in de haven van Rotterdam”, weet Oord. “Een deel ging verder Europa in, maar een groot deel bleef ook in Nederland. Veel machines zijn verloren gegaan, maar er zijn er ook die tientallen jaren bij de eerste eigenaar of diens kinderen bleven.”
Juist in die machines van Nederlandse herkomst is Oord geïnteresseerd. En in de accessoires, zoals de reclameborden en – jawel – fietsen, al stammen die uit de jaren zeventig. Wie in die tijd een John Deere bestelde, kreeg er een fiets bij. Altijd handig. Oord heeft twee van zulke John Deere-fietsen.