
Nieuws
Op de dam bij: LMB Den Otter BV
LMB Den Otter BV uit Bruchem: Specialist in John Deere tractors, landbouwmachines, en GPS-systemen. Ervaar topkwaliteit en betrouwbare service sinds 2001.
Nieuws
Romneyloodsen hebben van oorsprong een militaire toepassing. Maar na de Tweede Wereldoorlog bleek al snel dat ze voor allerhande toepassingen te gebruiken zijn. Juist ook in de agrarische sector en in de bouw kunnen ze tal van functies vervullen. “Onze loodsen zijn demontabel, makkelijk op te bouwen, multifunctioneel en blijft decennialang bruikbaar”, zegt Hans Boer, directeur van Snoei bv in Krimpen aan den IJssel, dat de halfronde loodsen produceert.
Tekst: Natascha Kayser
Het eerste dat opvalt op de dam bij Snoei: de Romneyloods die dienst doet als fietsenstalling. Het is één van de vele mogelijkheden die de loodsen bieden. Dit is een van de kleinere modellen. “Ze zijn leverbaar in variaties tussen de 5 en 21 meter vrije overspanning, met oppervlaktes van tussen de 25 en 2500 vierkante meter”, zegt sales manager Matthijs Vrolijk.
De oorsprong van de loodsen is een nissenhut: een halfronde hut van golfplaten. In de Tweede Wereldoorlog werden de hutten sterk verbeterd en werden ze Romney- of quonsetloodsen genoemd. Tegenwoordig wordt de nissenhut gezien als een kleinere versie van een Romneyloods.
Jan Snoei, die in 1935 een bedrijf was begonnen met materiaal voor tuinders, wist na de oorlog een grote partij Romneyloodsen op de kop te tikken die door de geallieerden waren gebruikt bij de invasie. “Niet minder dan 22 coasters waren er nodig om de loodsen naar Rotterdam te verschepen”, weet directeur/eigenaar Hans Boer. Hij nam het bedrijf tien jaar geleden over van de derde generatie Snoei, en behield de naam. “We deden toen al zaken in tachtig landen. We verkopen 250 tot 300 loodsen per jaar. Zo’n bekende naam ga je niet veranderen.”
“Op een gegeven moment was de voorraad Engelse Romneyloodsen uitgeput en besloot Snoei om ze zelf te gaan maken”, vervolgt Boer. “Dat doen we tot op de dag van vandaag. Van zelfbouwpakketten voor kleinere loodsen die dienst doen als bijvoorbeeld schuilhut voor vee, als schuurtje, tuinhuis of overkapping om een oldtimer droog te zetten, tot grote loodsen die via de dealers worden verkocht en die dienst doen als opslagloods, werkplaats, expositieruimte – je kunt het zo divers niet bedenken.
“Het varieert letterlijk van hutje op de hei tot hangar. We kennen toepassingen als vakantiehuisje, maar we weten ook dat in Oostenrijk een Romneyloods van ons dienst doet als museum voor klassieke vliegtuigen. In Roemenië wordt er eentje gebruikt als graanschuur. Voor een groot bouwproject in Dubai leverden wij de opslagloodsen. En op de Falkland Eilanden, bij Argentinië, staat er een hangar van ons. Heel bijzonder was dat: we laden het hier in Krimpen in de container en een paar maanden later kregen we de foto’s van de andere kant van de wereld.”
De grootte varieert, maar het systeem is hetzelfde. Het huidige type nissenhut heeft sterke buisspanten die zelfs voor grote belasting geschikt zijn. “De buizen lopen aan de onderzijde weer terug naar elkaar”, legt verkoper Matthijs Vrolijk uit. “Dit is gedaan zodat de ruimte optimaal benut kan worden. Door deze aanpassing wordt de loods iets hoger en kan er binnenin aan de zijkanten ook goed gelopen worden. Ze zijn leverbaar met isolatie, ramen en deuren, zodat het ook voor tijdelijke bewoning geschikt is of als kantoor. Net zoals de oorspronkelijke bedoeling, maar dan volgens de moderne maatstaven. De grotere loodsen hebben meestal een IPE constructie: hoe groter de overspanning hoe zwaarder de constructie.”
Net als tachtig jaar geleden zijn de hutten en loodsen demontabel en dus herbruikbaar. “Daardoor doen ze het in deze tijd van hergebruik van materialen ook gewoon heel goed”, vult Boer aan. “Een loods wordt eigenlijk nooit weggegooid. Als de golfplaten na veertig jaar verroest zijn, dan komen er nieuwe op. Of een loods wordt verkocht naar bijvoorbeeld Roemenië en daar worden er nieuwe platen op gedaan.
“Ze zijn bovendien onderhoudsvrij. En doordat de loods een lichte fundatie nodig heeft, is hij ook vrijwel overal neer te zetten. Vaak ook nog eens vergunningsvrij, afhankelijk van de gemeentelijke regelgeving, en als het onder de vijf meter hoogte blijft. We zien loodsen die er al vijftig, zestig jaar staan en waarvoor we nieuwe beplating leveren zodat ze weer als nieuw zijn. Zo is het niet alleen een duurzame maar ook goedkope en circulaire oplossing. Er zijn klanten van ons die de loodsen verhuren; die worden tien, vijftien keer gedemonteerd en weer gemonteerd. Dat kan prima. Ze zijn net zo hoogwaardig als iedere andere permanente loods.”
Alles wordt in eigen huis gemaakt. Een lasrobot zorgt voor precisiewerk. De balken worden niet gespoten maar ondergedompeld in een verfbad, zodat de coating in alle hoekjes komt. De onderdelen en gebogen golfplaten die zorgen voor de kenmerkende ronde vorm, zijn leverbaar in dertien standaard kleuren. Die worden ook in golfplaatpakketten geleverd om oudere loodsen te renoveren of een make-over te geven.
Veel van de losse onderdelen worden in eigen huis in serie geproduceerd, zodat er voorraad is en er snel geleverd kan worden. “Ook het traject daarvoor – het ontwerpen, het tekenen – doen we zelf”, vertelt directeur Hans Boer. “Alleen onderdelen als ramen en deuren maken we niet zelf.”
Samen met de dealers denkt Snoei desgewenst ook mee over vergunningen en eventuele aanpassingen die daarvoor nodig zijn. In Nederland hangt het af van de gemeentelijke verordeningen, het formaat en de toepassing of er een vergunning nodig. “Maar in Duitsland is altijd een vergunning nodig. Daar mag je niet eens iets bouwen zonder architect”, vertelt Boer.
Doordat Snoei besloot zelf te gaan produceren toen de loodsen uit Engeland ‘op’ waren, werd het van overwegend handelsbedrijf ook productiebedrijf. Beide onderdelen zijn nog steeds actief. Het ene bedrijfsonderdeel verkoopt (onder meer) de producten van het andere.
Dealers en aannemers zijn de grootste klanten van Snoei. Voor particulieren en bedrijven die belangstelling hebben voor kleinere loodsen en hutten, en voor losse onderdelen, isde website snoeihandel.nl is de aangewezen plaats. Op korte termijn komt ook snoeizelfbouwloodsen.nl in de lucht, met nog uitgebreidere informatie over de zelfbouwpakketten.
“We hebben gemerkt dat het voor dealers niet interessant is om die kleinere hutten aan te bieden, tot 50 of 100 vierkante meter. Voor de consument wordt het ook te duur om het via de dealer te doen. Daarom hebben we deze oplossing bedacht”, vertelt Matthijs Vrolijk.
“De grote modellen worden via de dealers opgebouwd door professionals, maar de kleinere modellen worden als doe-het-zelf-bouwpakket verkocht. Als je een beetje handig bent, staat die in een dag. Wij hebben veel aandacht gegeven aan montagehandleidingen. En we hebben ook echt een heel stappenplan, zodat iedereen die een beetje handig is het zelf kan monteren.”
Snoei BV
Van der Giessenweg 6
2921 LP Krimpen a/d IJssel
+31 (0)180 530 035
info@snoeihandel.nl
Misschien ook interessant?
Nieuws
LMB Den Otter BV uit Bruchem: Specialist in John Deere tractors, landbouwmachines, en GPS-systemen. Ervaar topkwaliteit en betrouwbare service sinds 2001.
Nieuws
De Zaanstreek: van oudsher een industrieel gebied, dat grenst aan de groene Beemster. Rijkhoff Mechanisatie is dan ook in beide werelden thuis. De klant kan hier terecht voor de verkoop, verhuur en reparatie van tractoren, landbouwmachines, tuin- en parkmachines en grondverzetmachines. Mét bijbehorende service: “Wij gaan voor langdurige relaties.”
Nieuws
Het is groen wat de klok slaat bij AVANT Machinery in Sint-Truiden. Vrijwel dagelijks komen er nieuwe knikladers, aanbouwwerktuigen en spinhoogwerkers – allemaal even groen – binnen bij de importeur voor Nederland en België, en net zo snel worden die ook weer verdeeld over de ruim veertig dealers die het Finse merk voeren.