Leestijd: 8 minuten

Vergelijkingstest | Vier bosmaaiers met een cilinderinhoud van 45cc hebben we in het laboratorium en in de praktijk voor u getest. En juist op motorisch gebied vonden we duidelijke verschillen.  Leest u maar mee wat ons is opgevallen.

ruimte-maken-vergelijkingstest-van-4-bosmaaiers-14

Vier bosmaaiers van ongeveer 45cc en zo’n 2 kW motorvermogen mochten op de weide en in het bos bewijzen wat ze waard zijn.

Bij onze vergelijkingstest van bosmaaiers hebben we deze keer de 45cc klasse gekozen. Bij deze cilinderinhoud hebben de motoren een vermogen van 1,5-2,2 kW. De machines zijn bedoeld voor professionele- en  semiprofessionele inzet. Ze zijn sterk genoeg om ook met een draadkop een overtuigende maaiprestatie neer te zetten. Met draadkoppen is het goed werken aan kanten en langs hekken omdat de maaidraaid weinig schade aan palen en muren op levert. Maar bij het draadmaaien wordt ook het meeste vermogen gevraagd en dat maakt de beperkingen van de motoren duidelijk. De bosmaaiers met geringer vermogen werken daarom beter met maaibladen. De driebladige exemplaren voor dichte begroeiing zijn prima geschikt om te maaien of jonge aanplant uit te dunnen. Daar is dan wel wat voorzichtigheid bij nodig omdat de machine dan net zo makkelijk zwarte bessenstruiken en jonge bomen snoeit.

Wie wil, kan erg veel verschillende gereedschappen op een bosmaaier monteren. Zo zijn er speciale hakselmessen, grasmessen of zaagbladen om de jonge aanplant mee te verzorgen. Maar om zaagbladen te gebruiken zijn bosmaaiers met een korte schacht beter omdat er meestal op een zekere hoogte boven de bodem mee gewerkt wordt. Daarom kunnen bosmaaiers die speciaal voor het bosonderhoud geconstrueerd zijn niet meer voor veldwerk gebruikt worden omdat de schacht daar te kort- en de aanbouwhoek er anders van is.

Dat hebben we gemeten

In het lab lieten we de motoren eerst bij wisselende toerentallen inlopen. Dat is belangrijk omdat de motoren pas na voldoende looptijd hun uiteindelijke vermogen bereiken. Daarna gingen ze op de testbank waar de vermogens- en koppelkrommes werden genoteerd (zie grafiek). Ook gegevens zoals het stationaire toerental (stationaire loop), het maximale toerental,  geluidsontwikkeling, trilling en emissiewaardes werden gemeten.

ruimte-maken-vergelijkingstest-van-4-bosmaaiers-7

Op motortechnisch gebied zaten grote verschillen: Hitachi en Dolmar werken met klassieke tweetaktmotoren. Daarbij is het probleem dat ze niet aan de actuele emissiewaardes voldoen. Ze mogen nog wel verkocht en gebruikt worden omdat ze wereldwijd maar in kleine aantallen verkocht worden. De actuele trend naar het gebruik van motoren met een menginstallatie is echter de norm. Hier gebeurt de menging niet met vers mengsel, maar via extra overstroompoorten met frisse lucht. Bij de gaswissel in de motor is er zo altijd een buitenluchtbuffer tussen uitlaatgas en vers mengsel. Daarmee worden de zogenaamde mengverliezen voorkomen. De voordelen: er is minder brandstof nodig, er komt geen onverbrand mengsel in het milieu, de verbranding wordt geoptimaliseerd en de uitlaatgassen zijn schoner.

Momenteel (2014) mogen de koelwaterstof en NOx emissies nog 50 gram per kilowattuur zijn, in plaats van de 240 gram per kilowattuur van vroeger. Dit soort motoren wordt gebruikt door  Husqvarna en Stihl. Stihl gaat met de FS 460 C-FM zelfs nog en stap verder en voorziet die machine ook van een elektronisch motormanagement. Er is zelfs geen choke meer aanwezig om  verkeerd bediend te worden en de motor krijgt, elektronisch geregeld,  altijd het juiste mengsel. Na de laboratoriummetingen gingen we naar buiten, daar hebben we de apparaten zowel op het veld als in het bos getest. Op het gras werden de maaikop en de messen voor dikke onderbegroeiing gebruikt. In het bos alleen de laatste. De testindruk van de bosmaaiertest die dlz agrarmagazin en MOTORGERAETE samen maakte met de lab ondersteuning van de firma Stihl, staan verderop in dit artikel.

De geteste bosmaaiers en de oveeenkomsten

Vier bosmaaiers voor de  professionele inzet zijn op de  testbank en in de praktijk getest.  De volgende bosmaaiers zijn voor de vergelijkingstest uitgezocht:

  • Dolmar MS-4510
  • Hitachi CG47EY
  • Husqvarna 545 RX
  • Stihl FS 460 C-EM

De overeenkomsten tussen de  maaiers zijn: Cilinder inhoud omstreeks 45cc, vermogen ongeveer 2 kW, professionele bosmaaiers voor bos en weides, met draadkop en snijmessen, tweehandsbesturing en trillingdemping.

Dolmar MS-4510

De Dolmar loopt al een poosje mee, maar laat toch een goede indruk achter. De motor is een klassieke tweetakt. En dat wordt duidelijk bij zijn verbruik en emissiewaardes. De motor start goed. De stuurstang is met zijn 64 cm de breedste. Aan de gordel is de machine goed te leiden, maar het instellen van de gordel is wat gecompliceerd. Eenmaal goed afgesteld is er geen probleem. Met de draadkop werd een goed resultaat bereikt. Het apparaat reageert goed op het gas geven en kwam goed op toeren.

Maar met een draadcirkel van 410 mm was hij de kleinste deelnemer. Toch presteerde hij bij het maaien even goed als de Stihl en Husqvarna met hun grotere draaicirkel. Formaat blijkt niet altijd het  belangrijkste. Bij het maaien met de vaste messen draait de motor echt veel toeren.  Er is dan meer dan genoeg vermogen aanwezig. Helaas is het overzetten van de maaigereedschappen wat omslachtig. De aandrijving kan voor werken op hellend vlak gekanteld worden.

Conclusie van de Dolmar

Ondanks het feit dat de Dolmar al jaren meedraait, hoeft hij zich qua prestaties niet te verstoppen. De bediening is in orde. De draagband wat moeilijk af te stellen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Husqvarna 545 RX

Bij de bosmaaier 545 RX gebruikt Husqvarna een X-Torq mengsysteem. Af fabriek was het mengsel wat te rijk afgesteld en leverde de machine te weinig vermogen. Omdat de machine in praktijk door de dealer wordt afgesteld is dat geen minpunt. Na correctie werkte de motor naar wens. De winst zat hem voornamelijk in het koppel bij lage(re) toeren. Er is een decompressie ventiel om starten makkelijker te maken. Die hebben we echter niet gebruikt omdat de vereiste startkracht niet hoog is. Met de draadkop doet de machine het prima.

Het maaiend vermogen is goed. De motor zou wat mooier op het gas kunnen reageren. Want na het gasgeven duurt het even voordat de Husqvarna op toeren komt. Tijdens het maaien met de messen overtuigde de Husqvarna ook. Maar de beschermkap verdeelt het maaigoed en maakt zwadleggen nauwelijks mogelijk.

Aan de machinekant is de drager goed bekleed. De gordel kan eenvoudig van boswerk op maaien versteld worden. Af en toe hebben we tussen 5000-9000 tpm wat sterkere vibraties aan de  stuurstang gevoeld.

Samenvatting van de Husqvarna

De Husqvarna 545 RX is een hoogwaardig afgewerkte bosmaaier met een echt schone motor met tussen-mengsysteem en een mooi ingewerkte tank. Maaien doet hij goed, de motor zou wat sneller op toeren mogen komen. Het draagsysteem  bevalt goed.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hitachi CG47EY

Dit Japanse apparaat zit qua vermogen (1,5 kW) en prijs duidelijk aan de onderkant. Daarom is het bijna onbegrijpelijk waarom er een 520 mm draadkop met automaat geleverd wordt. Maaien met die draadkop brengt de kleine Hitachi het zweet op zijn cilinderkop en het motortje heeft er duidelijk te weinig koppel voor. Er moet dus voorzichtig mee gemaaid worden,  of een kleinere draadkop bijgekocht worden. Bij het maaien met ‘struikgewasmes’ komt de Hitachi wel uit de voeten. Hier is de zaak in balans. De  trillingen aan de stuurstang zijn wat irritant.

Maar de machine is prettig hanteerbaar en zwaait lekker uit omdat hij mooi in balans is. De begrenzing aan de antivibratiehandgreep is goed opgelost. Helaas sprong de stopschakelaar niet altijd  terug. Daar moet bij het starten even op gelet worden. Net als tijdens het werken in dicht struikgewas, omdat de bekabeling gedeeltelijk buitenom loopt. Dat had beter gekund.

Conclusie van de Hitachi

Qua pure prestaties mist hij de aansluiting. Maar zijn prijs maakt hem tot een goed werkbaar alternatief.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Stihl FS 460 C-EM

Bij de FS 460 C-EM gaat Stihl voor tussenmening en elektronisch motormanagement. Dat maakt het starten kinderwerk. Alleen maar de koudestart instelling aanzetten en de elektronica doet de rest. Bovendien kan de machine ook makkelijk aan de gordel gestart worden door het Ergo Start systeem. Daar wordt de startpoging ondersteund door een veer, erg handig bij korte pauzes. De prestaties van de bosmaaier zijn goed. Bovendien zijn de gereedschappen goed op het vermogen ervan afgestemd. We behaalden heel mooie maairesultaten met de draadkop en de vaste messen.

De stuurstang is door  een klapmoerconstructie eenvoudig verstelbaar  Het anti-vibratiesysteem is mooi uitgebalanceerd en behoudt het gevoel met verwijdering van de trillingen. Alles is glad  afgewerkt zodat er ook in het bos geen kans is te blijven haken.

Ook de stuurgrepen zijn helemaal goed: rechts zit nu alleen nog maar de gaspedaal met vastzetter en de ‘uit’ knop. Met het eenvoudige, verstandige draa-systeem kwamen we goed uit de voeten. Jammer dat de machine wat luidruchtig is.

Samenvatting van de Stihl

De FS 460 C-EM is een uitgebalanceerde bosmaaier met heel mooie prestaties. Het minste brandstofverbruik en de schoonste uitlaatgassen getuigen van de hoogwaardige motortechnologie  met tussenmening en elektronisch motormanagement.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op zoek naar een bosmaaier? Hier vind je wat je zoekt.

 

Vier bosmaaiers vergeleken

Fabrikant Dolmar Hitachi Husqvarna Stihl
Model MS-4510 CG 47EY 545 RX FS 460 C-EM
Cil. inh. (cc) 45 46,5 45,7 45,6
Soort motor 2-Takt1) 2-Takt1) X-Torq2) 2-Mix mit M-Tronic3)
Vermogen (gemeten) (kW) 2,11 1,50 2,17 2,258
Bij toerental (tpm) 9.000 7.500 9.000 9.500
Vermogen(catalogus, ISO 7293) (kW) 2,3 1,75 2,1 2,2
Max. koppel (Nm) 2,41 2,24 2,65 2,63
Bij toerental (tpm) 7.500 5.000 6.500 6.500
Verbruik
Specifiek gebruik vollast (efficiëntie) (g/kWu) 525 616 479 403
Vollast verbruik (g/u) 1.207 1.078 1.005 887
stationair verbruik (g/u) 190 179 135 157
Absoluut verbruik (85% vollast, 15% stationair) (ml/u) 1.424 1.273 1.181 1.050
Specifiek vermogen (kW/l) 46,9 32,3 47,4 49,5
Emisiewaardes
HC+NOx emissie (vollast) (g/kWu) 119 225 43,4 27,1
HC+NOx emissie (85% vollast, 15% stationair) (g/u) 233,0 302,8 91,2 63,9
HC+NOx emissie (85% vollast, 15% stationair) g/kWu) 129,9 237,5 49,5 33,3
Stationair emissie (g/u) 130 106 75 79
Vollast emissie (g/u) 251 338 94 61
Geluid en vibraties
Geluidsdruk kegel Lweg EN ISO 11680-1 met maaidraad (dB(A)) 95,3 99,5 99,1 99,7
Geluidsdruk Lweg ISO 22896 met maaidraad 104,6 113,8 110,7 110,3
Vibraties (ISO 22867 eq, links met maaidraad (m/s2) 3,7 3,8 3,9 3,1
Vibraties (ISO 22867 eq, rechts met maaidraad (m/s2) 3,1 2,4 3,3 2,6
Overige waardes
Toerental op stationair, nog niet ingelopen motor (tpm) 3.200 3.500 3.200 2.700
Toerental op stationair, na ingelopen motor (tpm) 2.300 4.000 3.200 2.700
Max. toerental zonder draad (tpm) 12.440 12.700 12.200 12.400
Max. toerental met max. draadlengte na inlopen (tpm) 11.150 8.000 10.800 11.500
Maaidiameter draad (mm) 410 520 510 480
Gew. zonder brandstof en gereedschap (g) 7.570 8.095 8.630 8.540
Met draadkop, bescherming, zonder brandstof (g) 8.835 9.315 9.810 9.650
Vermogen/gewicht (kg/kW) 3,6 5,4 4,0 3,8
Tankinhoud opgegeven (ml) 900 1.000 900 750
Tankinhoud gemeten (ml) 900 980 900 740
Looptijd bij volle tank (15% stationair, 85% vollast) (min) 38 46 46 42
1) conventionele;
2) 2-Takt – Motor met mengsysteem;
3) 2-Takt – Motor met mengsysteem en elektronische motorbesturing

 

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.