Nieuws
Eurotrac minishovel: Groot in eenvoud
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
Sinds de zomer van 2013 hebben de mensen uit Marktoberdorf met de nieuwe 500 Vario een verse speler ingezet die moet scoren op grotere weidegronden en middelgroot akkerland bedrijven. Wat de nieuweling allemaal in ruil voor zijn stevige prijs geeft, dat hebben we in deze test van de Fendt Vario 516 bekeken.
De nieuwe 500 Vario wordt uit de losse hand makkelijk vergeleken met de bewezen goede, maar nu wat gedateerde 400. Dat is onjuist. Want de 400 Vario reeks stopt aan het eind van 2014.
Bij de motorkeuze deed Fendt ten opzichte van de oude garde een stapje omhoog. De kleinste 512 heeft 125pk, de grootste, de 516 Vario heeft met zijn 165pk 10pk meer dan zijn voorganger. De vier liter, vier cilinder motoren komen als van ouds van Deutz. Om ruimte te creëren voor het SCR systeem met AdBlue toevoeging is de trekker wat langer geworden. Emissietechnisch klopt de zaak volgens 3b/Tier IV Interim.
Er zijn drie uitrustingslijnen, en niet alleen wat de cabine betreft. Het laagste uitrustingsniveau is daarbij duidelijk te herkennen omdat de ‘cornerlights’ in de neus ontbreken. Voor onze test stelde Fendt het topmodel Vario 516 met bijna alle leverbare opties voor vier weken ter beschikking. We hadden dus de kans om de tractor op de weg, maar vooral tijdens de tweede graslandsnede in te zetten en daardoor alle nieuwigheden te kunnen uitproberen die Fendt nu in zijn middenklasse trekkers aanbiedt.
Wat dat allemaal inhoudt, wordt vooral duidelijk bij een blik op de montagemogelijkheden aan de achterkant van de tractor. Naast de vijf elektrohydraulische, dubbelwerkende ventielen had onze testmachine daar een Power Beyond, een hydraulische rem plus een ISOBUS en ABS stekkerdoos. De mogelijkheid om via een afzonderlijke regelunit de sturende as van een aanhanger automatisch, snelheids- of rijrichting afhankelijk te blokkeren is nieuw. Praktisch! Wij konden dat helaas in de praktijk niet testen omdat onze aanhanger niet voorzien was van de benodigde identificatie module.
De hendelkoppelingen waarmee de body’s van de regelventielen simpel drukvrij gemaakt kunnen worden bevielen ons heel goed. Olie die tijdens het koppelen lekt wordt niet meer in een container opgevangen, maar gebruikt als smeermiddel voor onderliggende delen. De externe bediening van de hydrauliek en de PTO (Power Take Off, aftak as) vanaf de spatborden is in deze klasse intussen normaal. Onze Vario 516 had bovendien de optionele mogelijkheid een regelunit te bedienen via de externe membraanschakelaar.
In de Varioterrminal hebben we de insteldata van de topstang van de fronthydraulica opgeslagen. Dat maakt het aanbouwen van gereedschapswerktuigen veel makkelijker! Dan komen we bij de cabine.
De voorruit, die zoals we van de 700 serie gewend zijn, is doorgetrokken tot in het cabinedak en geeft meer zicht op de frontlader en meer licht in het interieur. Met de Vario 500 vindt de nieuwe Varioterminal uit de grote klasse nu ook zijn weg in dit segment. Standaard is onze Vario 516 ProfiPlus voorzien van een 10,4 inch terminal. Die heeft maximaal vier vrij te kiezen beeldschermindelingen. In de ‘Profi’ uitvoering is die keuze optioneel. Voor de ‘Power’ versie is er alleen de 7 inch bedieningsterminal.
De functiemogelijkheden van de Varioterminal zijn grotendeels hetzelfde als die in de 700 serie. In de door ons geteste uitvoering is het Variotronic kopakker management standaard. Dat laat zich vanaf nu ook stilstaand programmeren. Het vraagt wel ervaring bij het gebruik van deze techniek. En juist voor sterk wisselende omstandigheden hadden we graag een pauzeknop voor al gestarte handelingen gehad. Het vrijgeven van de werkvolgorde kan in combinatie met de VarioGuide tracking en gemarkeerde akkergrenzen ook automatisch aan de akkerranden worden uitgevoerd. Er zijn twee camera’s te koppelen. Bij het wisselen van rijrichting wordt het beeld in de rijrichting automatisch groter.
Nominaal vermogen: | 150 pk |
Cil. inh./ cil.: | 4,04 l/ 4 |
Max. koppel bij 1450 tpm: | 687 Nm |
Max. hefvermogen/belasting: | 7780/ 2000 kg |
Dieseltank/ AdBlue: | 298/ 31 l |
Banden V/A: | 540/65 R28 / 650/65 R38 |
PTO (aftak as) achter: | 540/ 540E / 1000 tpm |
Totaalgew. Testmachine: | 6400 kg |
Landbouwers hebben afgelopen zomer niet voor niets uitgekeken naar de nieuwe Vario 500’s. De trekker heeft tijdens onze test zijn afkomst niet verloochend. Qua rijcomfort blijven er nauwelijks wensen over. De mechanische cabinevering is standaard, de pneumatische is er voor alle andere uitvoeringsvarianten als optie. De vering van de voor as kennen we van de grote Fendts.
Op elektronicagebied zet Fendt in deze klasse vanaf 125pk de nieuwe norm die eerder niet aanwezig waren. De bediening van de Varioterminal overtuigt. Bij deze uitgebreide mogelijkheden heb je wel een inwerkperiode nodig. Vooral nieuwe bestuurders missen een hoop handigheidjes zoals de praktische bemest functie. Veel toetsen zijn gebruikers gedefinieerd geprogrammeerd. Het hulpscherm waarmee per knopdruk snel naar gewenste functies gezocht kan worden is top!
Wie zich nog niet zo op zijn gemak voelt met de voordelen van het kopakker management, kan de werkvolgordes nu rustig stilstaand programmeren qua tijden en afstanden. Onze Vario 516 was in zijn ProfiPlus uitvoering bijna van alle gemakken voorzien. Dat was ook merkbaar aan zijn prijs. Natuurlijk kunnen er door kil calculeren altijd opties geschrapt worden. Maar de nieuweling uit Marktoberdorf blijft een topper in zijn klasse. En dat heeft nu eenmaal zijn prijs.
Om ruimte te maken voor de Vario 500 lijn met vermogens tussen de 125-165 pk zwaait de vertrouwde 400 Serie eind 2014 af. De overlap in het programma blijft dan bestaan met de zwaarste uit de 300 serie en de kleinste zescilinder uit de 700 reeks. Als uitrustingsvarianten zijn er de Power, Profi en ProfiPlus. Daarmee dekt de 500 serie een breed prijssegment. Een Vario 512 Power kost ongeveer €130.450 plus BTW, de Vario 516 ProfiPlus in standaardversie kost ongeveer €160.000,-. Of de opties van een VarioDoc koppeling aan het gebruiksmanagement systeem in deze klasse een ‘must have’ wordt, dat blijft afwachten.
Misschien ook interessant?
Nieuws
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
De 8S-serie van Massey Ferguson in het kort: transmissie, cabine, design, uitrusting en nog veel meer – alles is nieuw! Met deze middenklasseserie luidt de fabrikant een nieuwe tractorgeneratie in. We hebben hem op de proef gesteld.
Nieuws
Valtra is met een nieuwe lichte modelserie gekomen. De G-serie kan alle situaties aan, van stalwerkzaamheden tot veldinzet. Bij de transmissie doet deze Finse fabrikant een gewaagde belofte.