Leestijd: 4 minuten

Meer dan alleen een tractor

LMB Den Otter begon in 2001: het jaar van de MKZ-crisis. Het was een forse stap van de broers Gerrit en Wim den Otter om voor zichzelf te beginnen in zo’n moeilijke tijd. “Maar we hebben er nooit spijt van gehad”, zegt directeur Gerrit, wiens twee zoons inmiddels ook in de zaak werkzaam zijn.

Op de dam bij LMB Den Otter Agri Trader

Het landbouw mechanisatie bedrijf Den Otter BV ligt in zo’n landelijke omgeving – aan de rand van het dorp Bruchem, tegen Zaltbommel aangeplakt – dat je haast vergeet dat de snelweg A2 en een enorm bedrijvenpark er praktisch om de hoek liggen. Sinds 2011 is Den Otter hier aan de Viaductweg gevestigd, maar de broers begonnen tien jaar eerder aan de andere kant van het dorp. “In een oude boerderij”, vertelt Gerrit den Otter. “Maar we moesten steeds meer ruimte erbij huren voor opslag en de werkplaats. Die locaties lagen verspreid door het dorp. Dat was verre van ideaal. Sinds 2011 zitten we hier, met alles bij elkaar en goed bereikbaar, vlakbij de snelweg. Heel prettig. We hebben hier de beschikking over een grote showroom, een werkplaats en een magazijn over twee verdiepingen. Behalve in de werkplaats leveren we ook mobiele service, waarvoor we een aantal bussen beschikbaar hebben.

De broers Den Otter waren al werkzaam in de landbouwmechanisatie. Toen het met hun toenmalige werkgever niet meer lekker liep, besloten ze voor zichzelf te beginnen. “Die plannen waren er al langer en de situatie met de baas was er naar op dat moment. Het was midden in de MKZ-crisis, dus zeker niet de beste tijd om een zaak op te bouwen, maar het kwam zo uit. Het is heel goed uitgepakt, mag ik wel zeggen. We hadden het vanaf het begin druk. We moesten al vrij snel een monteur in dienst nemen, en nog één, en nog één. Nu zijn we met vijftien, en we kunnen nog wel wat mensen gebruiken.

Van rustiger aan doen is voor de broers nog geen sprake, grinnikt Gerrit. “En dat is maar goed ook, want dat betekent dat de zaken goed gaan. Samen met twee vertegenwoordigers doe ik hoofdzakelijk de in- en verkoop. Mijn broer is verantwoordelijk voor de werkplaats en het magazijn. Mijn zoons zijn in de werkplaats, in het magazijn en op kantoor actief. Het lijkt er wel op dat de jongens door willen gaan, dus de opvolgers komen er aan. Dat is wel een fijn idee. We hebben samen met ons personeel een fijn team. Samen moeten we het doen.

A-kwaliteit

Bij hun werkgever werkten de broers al met John Deere en zo ontwikkelden ze hun liefde voor het merk. Ook in hun eigen bedrijf bleven ze het merk trouw, al werden ze pas in 2011 officieel merkdealer. “Daar hebben we geluk mee gehad, want je komt er niet zomaar tussen. We pasten echter goed in de nieuwe structuur die John Deere toepaste in samenwerking met G.J. de Kok. En we hebben het ook voor een groot deel aan onszelf te danken”, meent Gerrit den Otter. “We deden veel met John Deere, vooral heel import. Vaak tegen de wind in. Maar we waren wel goed in wat we deden en dat viel op. We deden meer met John Deere dan sommige merkdealers.”

Op de dam bij LMB Den Otter Agri Trader

Een A-merk voeren is belangrijk, stelt Den Otter, omdat kwaliteit steeds meer van belang is. “Natuurlijk zijn er meer A-merken, maar John Deere is een wereldmerk, zeer modern spul. Het is de enige met een geheel eigen GPS-systeem en Farmsight, een systeem waarmee de klant zelf zijn machines thuis kan volgen en zo ook kan plannen vanaf kantoor. Alle machines kunnen aan elkaar gekoppeld worden via isobus zoals ze dat noemen. Dat alles is bijna onmogelijk zonder ondersteuning van het merk. Je verkoopt tegenwoordig niet meer alleen een tractor, maar een compleet pakket. De eigen financieringsafdeling van John Deere hoort daar ook bij. Je tikt een tractor niet zomaar af, dat is een flinke investering, maar er komt geen bank meer aan te pas. Die financiering regelen we helemaal zelf.

Omdat het tegenwoordig zo uitgebreid is, heeft LMB Den Otter boven de winkel en het magazijn ook de beschikking over een opleidingsruimte. Daar krijgt niet alleen het personeel trainingen, maar worden ook zeer regelmatig klanten uitgenodigd om op de hoogte te worden gebracht van de laatste ontwikkelingen.

Passie

Het zijn veel vaste klanten die bij LMB Den Otter komen en dat al jarenlang. “Daar zijn we trots op, want er is veel beweging in de markt. Maar we staan natuurlijk altijd open voor nieuwe klanten.

Ook Den Otter zelf is merkvast. Wat het precies is dat hem heeft gegrepen aan John Deere, kan hij niet zeggen, maar de liefde zit diep. Het is echt een passie geworden. Niet alleen voor de moderne machines, ook het antieke spul bekoort hem. Achterin de showroom met tuin- en parkmateriaal staan een paar oude trekkers. Ooit op de kop getikt bij een bejaarde boer die ze nog had staan. “Wat ermee gaat gebeuren, weet ik nog niet, maar deze mogen niet zomaar weg, hoor”, zegt Den Otter. “Dit vinden we zelf veel te mooi.

LMB Den Otter Agri Trader

In de showroom laat Den Otter twee terreinwagentjes (gators) zien. Ook dat is John Deere. Naast de gebruikelijke tractors zit dit materiaal in de lift de laatste tijd. “Voor het onderhoud van grote terreinen is dit ideaal. Vijftien jaar geleden was dat allemaal nog veel minder aanwezig, dit soort materiaal. Het is leuk om erbij te hebben, maar er is ook echt meer vraag naar. We zien ook een verschuiving van landbouw naar infra. Loonbedrijven gaan dat er steeds meer bij doen, naast het landbouwwerk, dus daar doen wij ook steeds meer mee.

Op de dam bij; LMB Den Otter BV

Viaductweg 2

5314 LK Bruchem

0418-642358

info@lmbdenotter.nl

www.lmbdenotter.nl