In de klei
De bietenrooiers van Vervaet kregen steeds meer voet aan de grond en opnieuw vanuit de vraag uit de markt – de loonwerkers die al werkten met een Vervaet bietenrooier – ontstond eind jaren tachtig het idee voor zelfrijdende mestinjectors. “We waren daar niet de enigen mee”, zegt marketingmanager Van de Velde, “maar ons concept van de Hydro Trike sloeg aan. Die werden snel heel erg populair. Vanwege de eenvoud van de machines, de capaciteit in combinatie met behoud van de bodem. Eveneens heel belangrijk is dat de cost-of-ownership laag is aan Vervaet machines door lage onderhoudskosten en de hoge restwaarde. Dat zijn eigenlijk drie heel belangrijke dingen. Wij vinden het belangrijk onze klanten geld kunnen verdienen met onze machines. En dat de boer blij is dat de loonwerker met zijn Vervaet is geweest, dat dat geen schade aan zijn land heeft gedaan.”
Het principe waarmee de eerste bietenrooier werd bedacht, namelijk de vraag vanuit de loonwerker, die vervolgens ook actief meedenkt over wat werkt en wat niet, is nog steeds het principe van Vervaet, waar inmiddels de derde generatie aan het roer staat. “Onze klantenkring, ons netwerk, is een belangrijke bron van informatie. Ja, absoluut”, zegt Hoekman. “Eigenlijk staan we nog steeds naast de klant, met onze poten in de klei. Wij staan open voor feedback, gaan bij klanten langs en we proberen het samen te doen. Het is in ons belang dat onze klant succesvol is, want alleen dan zijn wij het ook.”
Op afstand meekijken
Sinds enkele jaren heeft Vervaet een noviteit. Met Vervaet Connect geeft de fabrikant zowel de loonwerker als de eindklant een belangrijke tool . Met dank aan ingebouwde sensoren en ingenieuze software, maar slechts na toestemming van de chauffeur, kunnen de specialisten van Vervaet meekijken als er een storing is, software updaten zonder naar de klant toe te moeten en de instellingen van de machines in de gaten houden. “Hoeveel uren er op de teller staan, welk onderhoud er aan gaat komen, het AdBlue-niveau. Verzin het maar. Als er een foutmelding in schiet in Groningen, dan kunnen we het in Biervliet gelijk oplossen. Dan vragen we of we mee mogen kijken naar de waarden en kunnen op basis daarvan een advies of oplossing bieden. En voor de klant betekent het systeem informatie om opbrengsten te optimaliseren en kosten te verlagen. Hierdoor kunnen bemestingen worden geoptimaliseerd en kan ook zeer nauwkeurig worden geregistreerd wat waar is uitgereden. Opbrengstmeting op onze bietenrooiers wordt door de gebruikers zeer gewaardeerd.”
Drie-, vier- en vijfwieler
Op alle fronten is bij Vervaet de informatie en de vraag vanuit de klant – professionele loonwerkers – van het grootste belang. Dat betekent dus dat als er vraag is naar een mestinjectievoertuig op vier wielen, in plaats van de drie- en vijfwieler, die machine er komt. “Als dit voor de klant de beste oplossing is, dan ís het de beste oplossing”, stelt Jonathan Hoekman. “In het buitenland heb je te maken met andere wensen en behoeften als dat wij hier hebben in Nederland. En bijvoorbeeld in Engeland is het heel gebruikelijk om in spuitsporen te rijden. Ons idee is juist dat je met een drie- of vijfwieler niets kapot rijdt, maar die vierwieler rijdt door spuitsporen heen met een brede bemester van 36 meter. En dan is dat een ideale machine. We willen marktleider zijn en blijven in Europa en daar komt bij kijken dat je als bedrijf Europa-breed moet afstemmen met onze machines.