Joost ter Horst (52) moet zich soms even in de arm knijpen. Dat Landkracht zo’n groot en succesvol bedrijf zou worden, met zes, zeven mensen in dienst, had hij niet gedacht toen hij er in 2012 mee begon. “Het is me overkomen”, zegt hij terwijl hij een slokje van zijn koffie neemt. “We zijn in 2019 in dit pand gekomen en we hebben nu al te weinig kantoorruimte. Terwijl het nooit mijn intentie is geweest om met zoveel mensen te gaan werken. Je gaat bovenaan de glijbaan staan en op een gegeven moment dan ga je en is er ook geen weg terug.”
Ter Horst begon in 2012 nadat hij een paar maanden ervoor was vertrokken bij Evers Agri Agro, waar hij begon als exportverkoper en inmiddels mede aandeelhouder was. Een verschil van inzicht met zijn compagnon leidde tot zijn keuze voor zichzelf te beginnen.
“Toen ik bij Evers wegging, heb ik twintig mensen een brief geschreven. Niet eens de grootste klanten, maar mensen die me na aan het hart lagen. Henry Landman was er één van. Hij belde me. ‘Joost! Wat is dit nou?’ Hij was toen 65 en wilde wel eens praten. Niet per se over opvolging, maar hij was importeur van een aantal merken die hij wel wilde overdragen. Zodoende ben ik stage gaan lopen bij Landman en toen ik was begonnen met Landkracht, was ik helemaal ingewerkt en kon ik Sauter overnemen. Henry is nog steeds actief. Hij werkt nu voor ons wanneer hij zin heeft, als vliegende kiep met carte blanche.”
Ter Horst begon in zijn eentje
maar al snel kwam zijn echtgenote Femmy erbij voor een paar dagen in de week. “Femmy gaat over het geld”, lacht Ter Horst. “Zij doet de administratie, met hulp van Angelique. Op de binnendienst hebben we Bram en Justus. Gerwin en mijn zoon Stef zijn onze twee verkopers die door heel Nederland en België reizen.”
Landkracht begon in Nijverdal. Een kennis opperde dat Ter Horst eens een mooi logo moest laten ontwerpen voor zijn bedrijf. “Ik vond het eigenlijk maar onzin, maar heb toch eens gebeld.” Uit een la komt een glimmende portfolio tevoorschijn met foto’s van de armen van een machine, mannenarmen met spierballen en runderkop met hoorns. “Die man is gaan stoeien met beeld en letters. Hij kwam die map brengen en zou na een paar weken terugbellen. Maar eigenlijk was ik al om. Het paste perfect. De naam en het logo komen dus uit het brein van een creatieveling.”