
Nieuws
Op de dam bij: Heus Tractors in Mijnsheerenland
100 jaar Heus Tractors: van landbouwmachines en tractoren naar de import van Eurotrac wielladers en minishovels.
Nieuws
De vader van Wilfred van Keulen deed al iets met heftrucks, maar niet op dezelfde schaal als Van Keulen Heftrucks dat nu al 25 jaar doet, in Emmeloord. Of het nu een elektrische palletwagen of een 8 tons heftruck gaat: Van Keulen heeft het, evenals de onderdelen. “We zijn een begrip hier in de polder.”
Tekst en foto’s: Natascha Kayser
Wilfred van Keulen (55) vond heftrucks vroeger al leuk. Zijn vader handelde in heftrucks en Van Keulen is er dus zo ongeveer mee opgegroeid. “Met twee zwagers was mijn vader actief in de verwerking van uien. Hun bedrijf Molnopex bestaat nog steeds: we delen het complex hier in Emmeloord.”
Van Keulen senior had een aardig korps aan monteurs aan het werk voor de machines die waren betrokken bij de verwerking van uien en zag dat er ook bij de boeren steeds vaker heftrucks werden gebruikt. “Voor de opslag en koeling van de uien. Mijn vader is ook altijd wel een handelaar geweest; die zag er een markt in en is er handel in heftrucks bij gaan doen. Dat zal omstreeks 1980 zijn geweest.”
Wilfred zat toen nog op school en ging elektrotechniek studeren. “Maar dat beviel me niet zo. Toen ben ik in de auto- en dieseltechniek gegaan. Na mijn opleiding ben ik bij de marine gegaan en daarna ben ik bij mijn vader gaan werken. Dat werken met heftrucks beviel me wel, maar mijn vader was nog niet op een leeftijd dat hij wilde stoppen. Dus als ik iets wilde, zo zei hij, dan moest ik voor mezelf beginnen. In 1992 heb ik een pandje gehuurd in Almere en ben ik mijn eigen bedrijf in de heftrucks begonnen. Nadat ik nog even in Lelystad heb gezeten, ben ik in 1998 hier in Emmeloord begonnen. Afgelopen juni hebben we het 25-jarig bestaan gevierd. Het leuke is dat mijn zoon nu ook graag in de zaak wil komen. Daar ben ik blij mee. Hij is van harte welkom.”
opgroeide met heftrucks is een belangrijke component. Waren het vooral tractoren geweest, of bouwkranen – om maar wat te noemen – dan was het misschien Van Keulen Tractoren geworden. Hoewel: “Ik vind heftrucks de leukste machines. Ik vind sleutelen leuk, nog steeds, en je hebt toch nog wel sleutelwerk aan een heftruck. Er zit nog veel techniek in. Bij auto’s gaat het steeds meer om de software. Daar zit geen uitdaging in wat mij betreft.”
Als directeur/eigenaar is Van Keulen zelf vooral actief op het gebied van in- en verkoop en de langlopende huurcontracten, maar indien nodig – en als het even kan – zit hij op de vrachtwagen of is hij te vinden in de ruime werkplaats van het bedrijf. Daar worden gebruikte heftrucks nagelopen en gereed gemaakt voor verkoop, vinden VA-keuringen plaats en worden heftrucks die voor de verhuur zijn onderhouden.
Misschien ook interessant?
Nieuws
100 jaar Heus Tractors: van landbouwmachines en tractoren naar de import van Eurotrac wielladers en minishovels.
Nieuws
Wie de locatie van Dick Klok Mechanisatie opzoekt in een navigatie-app krijgt eerst de vraag in welke plaats wordt gezocht: Heenvliet, Poortvliet of Zevenbergen? In Heenvliet duikt vervolgens een heel kluitje Klokken op. Eenmaal bij de Drieëndijk blijkt dat het mechanisatiebedrijf niet te missen is: het staat met koeienletters op de gevel. En die andere Klokken dan? “Dat zijn mijn broers die Dick Klok Cultuurtechniek op zich hebben genomen”, zegt Joost Klok, die het mechanisatiebedrijf overnam.
Nieuws
Er staan nog een paar verdwaalde banners waar Zonderland Machinehandel op staat in de showroom. Verder is het overal ZOCON: op de gevel, op de machines en op de polo van Jochem Zonderland. Zijn bedrijf maakte onder de naam ZOCON, kort voor Zonderland Constructie, de omslag van handelsbedrijf naar productiebedrijf van landbouwmachines.
is eigenlijk niet per se de bedoeling, maar het tekort aan technisch personeel is ook hier een issue. “Werk hebben we genoeg, maar we komen handen tekort”, vertelt hij. “Dat is wel eens lastig, want de klant heeft altijd haast. Gelukkig hebben ze ook steeds meer begrip voor personeelstekorten, waardoor het soms iets langer duurt. Als we zoals deze periode, waarin de bollen worden geoogst, veel heftrucks in de verhuur hebben, komen we nauwelijks toe aan het klaarmaken van machines voor verkoop.”
Een voordeel van heftrucks is wel, volgens Van Keulen, dat er minder ‘opties’ zijn dan bij bijvoorbeeld een trekker. “Daar kan veel aan kapot en er zitten veel verschillende aansluitingsmogelijkheden op. Met een defect aan een heftruck kun je sneller uit de voeten: als ze de hefhoogte maar hebben en het gewicht, dan is het al snel goed. Dus we zorgen dat we altijd wel iets hebben staan waardoor een klant snel een leenvoertuig of vervangend onderdeel kan krijgen en niet lang stil hoeft te staan. We kunnen de klant makkelijk en snel helpen, mede dankzij ons eigen transport. We hebben een aantal servicebussen en een eigen vrachtwagen.”
jaren sterk is gegroeid bij Van Keulen. De showroom is vrij leeg nu het bollenseizoen op zijn hoogtepunt is. “Als de verhuurperiode voorbij is, staat het weer vol”, vertelt Van Keulen. “Doordat we in een agrarische omgeving zitten, hebben we veel seizoengebonden verhuur. Veel Noord-Hollandse telers hebben hier in de polder ook bollen staan. Maar daar zijn we niet van afhankelijk. Naast de agrarische sector verhuren en verkopen we aan een brede klantenkring uit de visserij, recycling, bouw en industrie. Een groot deel van deze brede klantenkring kennen we al vele jaren. Op elke straathoek zijn tegenwoordig heftrucks te koop, maar Van Keulen is een begrip in de polder.”
werkt Van Keulen vooral met (jong) gebruikte heftrucks, maar ook wel nieuw van de merken Linde en Toyota. Dat varieert van een relatief kleine elektrische palletwagen tot een enorme 8 tons-dieselheftruck voor het zware werk.
Van Keulen ziet de overgang van verbrandingsmotoren naar elektrisch met gemengde gevoelens aan. “Daar ligt voorlopig de grootste uitdaging in deze branche. Ik vind het een goede ontwikkeling, begrijp me niet verkeerd. Maar ik zie ook de grenzen. Zo is het voor wat zwaarder landwerk niet praktisch om met een elektrische machine te werken. Middenin de polder staan geen laadpalen. En om dan een dieselgenerator neer te zetten om de elektrische machine op te laden, lijkt me niet de bedoeling. Ongetwijfeld komt daar ook wel weer een oplossing voor.”
Om zo breed mogelijk actief te zijn en te kunnen voldoen aan de vragen die er zijn bij de klanten, heeft Van Keulen ook laadbruggen. “Die we zelf laten bouwen bij AP Machinebouw in Rutten. Daarmee zijn veel boeren die pootgoed hebben enorm geholpen. Vroeger werd dat verladen bij de coöperatie, tegenwoordig doen ze het zelf. Met een laadbrug kun je het pootgoed zo de container in rijden met de heftruck. En veegmachines doen we tegenwoordig ook”, vult Van Keulen aan. “Van de merken Meijer en Barneveld. Om de boel weer netjes schoon te maken na het verwerken en verladen.”
van het bedrijf is service en onderhoud. Dat gebeurt nagenoeg altijd op locatie als de reparatie niet te groot wordt. Als dat wel het geval is, wordt de machine met het eigen transport van Van Keulen naar de werkplaats in Emmeloord gebracht.
Ook voor jaarlijkse VA-keuringen ziet Van Keulen de machines het liefst in Emmeloord. “Het is voor ons belangrijk om grote keurmerken als VA te mogen voeren. Dat toont aan dat we goed werk en een hoge kwaliteit leveren. Ook een keurmerk als ‘Buitengewoon werkgever’ vinden we van belang. Dat zegt iets over je goede naam en de betrouwbaarheid. Het is niet alleen door de merken die we voeren dat we een bekende naam zijn in de polder.”
Op de dam bij
Van Keulen Heftrucks
Randweg 21
8304 AS Emmeloord
+31 (0)527 61 20 99
info@vankeulenheftrucks.nl
https://vankeulenheftrucks.nl