Leestijd: 5 minuten

‘Merk en service zijn even belangrijk’

 

Acht stuks staan er in de garage bij Loonwerkersbedrijf Van Lankvelt in Zijtaart: blauwe New Holland-tractoren. In verschillende soorten en maten voor diverse toepassingen, maar allemaal afkomstig van Slecoma in Boekel. “Ik heb voor het merk New Holland gekozen, maar óók voor de service van Slecoma”, zegt Hans van Lankvelt.

Ze staan natuurlijk niet alle acht in de garage, die blauwe trekkers. Dat zou niet goed zijn. De helft is onderweg, aan het werk op het land. Maaien, bemesten, hakselen, inkuilen…. Het is druk bij loonwerkersbedrijf Van Lankvelt in Zijtaart, onder de rook van Veghel. Terwijl half Nederland genoot van vakantie, was het bij boeren en loonwerkers topdrukte.

Loonwerkersbedrijf van Lankvelt - Klant van Slecoma in Boekel - Agri Trader (6)

Van Lankvelt is een middelgroot loonwerkersbedrijf dat zich richt op agrarisch werk. “De hoofdmoot is voederwinning voor de melkveehouderij, maar we helpen ook particulieren, zoals de hobbymatige paardenhouder”, vertelt Hans van Lankvelt. “We doen alles op het gebied van voederwinning, van zaaien tot maaien.” Daarvoor heeft het bedrijf de beschikking over in totaal tien tractors (“Acht blauwe, twee rode”) en een arsenaal aan maaiers, schudders, hakselaars, oprijwagens, bemestings- en andere grondbewerkingsmachines.

Het begon ruim vijftig jaar geleden met opa Van Lankvelt, die vanuit zijn melkveebedrijf steeds meer anderen ging helpen. “Degene die als eerste een trekker had, ging andere boeren helpen. Zo zijn heel veel loonwerkbedrijven begonnen.” De vader en oom van Hans van Lankvelt zetten het bedrijf voort toen opa ermee stopte. “Twaalf jaar geleden nam ik het stokje over. Het werk wat we nu doen is in principe nog hetzelfde als vijftig jaar geleden, maar tegelijkertijd is er veel veranderd. Elektronica neemt de plaats in van mechanica. Dingen als gps zijn pas van de laatste jaren.”

 

Meedenken

Op de computer van Van Lankvelt staan de schermen van Buienradar en Weeronline standaard open. In het westen van het land regent het en die buien worden aan deze kant van Brabant scherp in de gaten gehouden. Komen ze deze kant op of blijven ze in het westen hangen? Op het andere scherm geven de vooruitzichten voor de komende dagen warm en droog weer aan.

“Het weer bepaalt alles: moet het gras van die klant er vanmiddag nog af, of kan het even wachten? Het kan ook te droog zijn om te hakselen en in te kuilen”, legt Van Lankvelt uit. “Als loonwerker helpen we boeren daarmee. Meedenken met de klant, om producten op het juiste moment binnen te hebben, of te bemesten, te beregenen of te hakselen, is belangrijk. Wij moeten dan ook zorgen dat we op het juiste moment de mensen en materialen klaar hebben, dus het is ook voor onze planning van belang.”

Loonwerkersbedrijf van Lankvelt - Klant van Slecoma in Boekel - Agri Trader (2)

Meedenken ook wat soorten maïs betreft. Op een veld pal achter het bedrijf staan dertig soorten. “Dat is een proefveld met verschillende rassen”, vertelt Van Lankvelt. “Daar kunnen we laten zien wat de verschillen zijn, zodat onze relaties de juiste soorten kunnen kiezen voor hun bedrijf en we de verschillende bewerkingen en toepassingen kunnen laten zien. De ene soort groeit harder dan de andere, moet eerder geoogst worden dan de andere, of is meer geschikt om in te kuilen.”

 

Merk en service

Loonwerk is seizoenswerk en weersgebonden. Juist in de drukke zomermaanden is het dan super belangrijk dat het materiaal in orde is. “Als je stilstaat in het land, wil je dat er binnen een uur iemand is om de boel weer op gang te helpen”, vertelt Van Lankvelt. “Dat is één van de redenen dat wij voor Slecoma in Boekel hebben gekozen: het is vlakbij, dus handig voor de service.”

De contacten zijn hecht en goed. Van Lankvelt had al Ford-tractoren – in 1994 werd het New Holland – van een bedrijf uit Wanroij. Toen dat bedrijf noodgedwongen stopte, nam Henk van Sleeuwen van Slecoma het merk en een deel van het personeel over. “Henk kende ik al en de mensen ook. Zodoende zijn we in Boekel terecht gekomen en daar ook gebleven. Ik ken het merk, ik weet hoe de machines in elkaar zitten en kan zelf sleutelen. De service en ondersteuning van Slecoma zijn daar ook belangrijk bij: het is vertrouwd, we worden goed geholpen, ze weten wat ik nodig heb én het is dichtbij. De combinatie van het merk en de service moet kloppen. Dat is wat telt voor mij.”

Loonwerkersbedrijf van Lankvelt - Klant van Slecoma in Boekel - Agri Trader (4)

Van Lankvelt heeft zelf de beschikking over een grote werkplaats en doet veel onderhoud zelf, ook aan machines van anderen. “Toch doen we nog altijd zoveel mogelijk zelf aan onderhoud van onze machines, in de eigen werkplaats. We kunnen veel zelf: slangen persen, olie verversen. Alleen voor grotere dingen gaan we naar het mechanisatiebedrijf. Want ja: als het open gaat, moet het ook weer een keer dicht…”

 

Regionale functie

Ruud van den Berk, een van de verkopers van Slecoma, luistert glimlachend mee. Hij was vier jaar monteur bij Slecoma voordat hij in 2013 de verkoop inrolde en de techniek heeft nog altijd zijn bijzondere belangstelling. Slecoma werkt landelijk en zelfs internationaal, maar de klanten in de omgeving krijgen vaak wat extra aandacht. “Die regionale functie is belangrijk”, vindt Van den Berk.

Loonwerkersbedrijf van Lankvelt - Klant van Slecoma in Boekel - Agri Trader (5)

Ruud van den Berk en Hans van Lankvelt

In de maanden dat Covid-19 huishield in juist deze streek in het oosten van Brabant was het even lastig, vooral omdat de agrarische sector gewoon doorwerkte en toch ook spullen nodig had. Inmiddels is hij weer dagelijks onderweg, op bezoek bij klanten, op anderhalve meter afstand.

Eens in de maand ongeveer komt Van den Berk wel even aanwaaien in Zijtaart. “Of wij gaan naar Boekel voor onderdelen”, zegt Van Lankvelt. “Dan komen we elkaar daar tegen. Net zoals wij meedenken met onze klanten, denken ze bij Slecoma met ons mee.”

Zoals toen Van Lankvelt een nieuwe tankwagen aanschafte voor mestinjectie. Die tank kocht hij niet bij Slecoma, maar daar dachten ze wel mee over de trekker die ervoor moet. “Die was eigenlijk te licht”, vertelt Van den Berk. “In overleg zijn we bij deze New Holland uitgekomen: zwaarder en beter voor dit werk. Met gps erop, uiteraard.”

Voor meer informatie: vanlankvelt.nl en slecoma.nl