Leestijd: 7 minuten

‘Juiste machine voor klant vinden geeft voldoening’

 

Het begon met drie paardentrailers, waarvan eentje voor eigen gebruik. Al snel kwam er steeds meer bij: aanhangwagens, minitractors, shovels, graafmachines. Zelfs met twee locaties in Losdorp groeide Eemsned uit zijn voegen. In maart opende Gert Smit daarom een geheel nieuwe, grote vestiging in het Groningse Spijk. “Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen.”

Het verhaal van - Gert Smit - Eemsned - Agri Trader (4)

Gert Smit: “Het is verwarrend, met twee locaties die ook nog eens dicht bij elkaar liggen. Mensen weten niet waar ze heen moeten en ik kan mezelf ook niet in tweeën splitsen. Met een nieuw pand zijn diverse problemen opgelost: het is groot, netjes, alles kan binnen staan en bij elkaar.

In 2009 zijn we aan de Westendorpweg in Losdorp begonnen met Eemsned Trailers. Op zich een mooie locatie, dichtbij de N33. Maar we kwamen al snel ruimte tekort. Zes jaar geleden hebben we een boerderijtje verderop gekocht, aan de Schafferweg bij het tunneltje. Dat hebben we gebruikt als opslag en als showterrein, maar de ruimte bleek niet voldoende. Ook niet als we de schuur hadden verbouwd. Inmiddels zijn we overal uit gegroeid en was de verhuizing naar de EGD-weg in Spijk meer noodzaak dan luxe.

Door de verhuizing hebben we nu alles onder één dak. Dat scheelt veel tijd en ik hoef mijn aandacht niet meer te verdelen. Een consequentie is wel dat ik met personeel aan de gang moet. Ik heb nu twee monteurs die me helpen, mijn oudste zoon werkt volledig mee en de jongste half.

 

Het is begonnen, ergens omstreeks 2009, met drie paardentrailers. Vanuit de paardenhobby hadden we zelf een andere trailer nodig. Ik kon er drie kopen voor een zachte prijs en heb die opgeknapt en netjes gemaakt. Eén hebben we zelf gehouden en de andere twee was ik heel snel kwijt. Zo zijn we bij dealers gebruikte trailers gaan opkopen voor de handel. In 2013 werd ik zelf dealer van nieuwe trailers van het merk ATEC.

Voor compleet gerenoveerde trailers was toen nog een goede markt, maar inmiddels niet meer. Het is niet meer lonend. Wij maakten gebruikte trailers weer als nieuw. Dat is tegenwoordig niet meer te doen. Veel te duur geworden. En ATEC bestaat ook niet meer. We verkopen wel trailers, nieuw en gebruikt, maar het aanbod van merken is smal geworden.

 

Vanuit de paardenwereld kwamen we uit bij andere producten. Kleine trekkers bijvoorbeeld. Zo zijn we dealer geworden van Knegt en Iseki. Aanvankelijk deden we dat er alleen maar bij, maar er kwam steeds meer vraag naar. En van het een komt het ander, want dan koopt iemand een trekkertje en vraagt ie of je ook shoveltjes en heftrucks hebt. Dus daar zijn we ook mee begonnen, met de merken Eurotrac, Manitou en Yanmar. En daarna kwamen de landbouwwerktuigen in het compacte segment.

Maar niet heel lang daarna kwamen er ook steeds vaker grotere machines bij, zoals graafmachines. En we kregen de vraag of we machines ook verhuurden. Dus toen kwam het moment om er aparte bedrijven van te maken. Dus nu hebben we Eemsned trailers BV, Eemsned mechanisatie BV en Eemsned verhuur BV.

Het verhaal van - Gert Smit - Eemsned - Agri Trader (1)

 

Met die grote machines kwam ik toch weer in de buurt van waar ik vandaan kom: het grondverzet. Ik ben onder meer werkzaam geweest in de civiele techniek, uitvoerend en als projectleider. Maar ik was steeds meer tijd kwijt aan vergaderen en randzaken. Ik had geen zin meer in dat gezeur en toen onze paardentrailers een succes bleken en er steeds meer handel bij kwam, was de keuze niet zo moeilijk.

De handel, dat vind ik het leukst. In- en verkoop van trekkers, shovels, trailers – dat maakt niet uit. Het meeste voldoening geeft het om de juiste machine bij de klant te matchen. Dat betekent soms dat je iets anders verkoopt dan waar iemand eigenlijk voor komt. Soms een duurdere machine, maar het kan net zo goed een goedkopere zijn.

We hebben van de meeste producten twee merken: een hoog-segment A-merk en een goedkoper merk uit het middensegment. De onderkant van de markt laten we voor wat het is. Daarmee heb je het gevaar dat je niet kunt servicen en dan ligt het voor de klant niet aan Merk X, maar aan Eemsned. Dat is altijd hè: als een klant tevreden is, ligt het aan het merk, maar als er iets is, ligt het al snel aan de leverancier. En ik wil tevreden klanten.

 

Ik ben niet bang voor nieuwe, nog onbekende merken. Toen bijvoorbeeld Kobelco, Deawoo of Samsung op de markt kwam, was het ook nog een vreemd merk… Niemand die het kende. Als ik er zelf vertrouwen in heb en het is een goede importeur, dan ben ik er niet zo bang voor. Maar ik doe het niet meer alleen. Een merk moet wel een goede back-up hebben vanuit de importeur.

Wij zijn als dealer, als mechanisatiebedrijf, aanspreekpunt voor de klant, maar wij hebben zelf ook een aanspreekpunt nodig. Als het niet goed is, of er is geen service aan de achterkant, worden wij erop aangekeken. Met één merk of één productlijn ben je kwetsbaar. Dat heb ik meegemaakt met de paardentrailers destijds van ATEC. Daarom voeren we meerdere merken en hebben we verschillende productlijnen. Als er één instort, heb je altijd nog de andere. Dat is een kwestie van risicospreiding.

We doen veel verschillende dingen. Niet ‘veel een beetje’, maar ‘veel zo goed mogelijk’. Het zijn niet alleen trailers, niet alleen mechanisatie, niet alleen tuin-en-park, niet alleen kranen. Als ik voldoende uitdaging had gehad in alleen kranen, had ik het ook gedaan. Maar die verschillende dingen, die ook nog eens goed op elkaar aansluiten, dat vind ik óók leuk. We kunnen iedereen bedienen.

 

Ondernemen is lastiger geworden de laatste jaren. Zeker in deze branche met voortdurend veranderende regelgeving. Dat de branche en dus ook de markt constant in beweging is, is ook een uitdaging en een kans.

Landbouw is maar een klein deel voor ons, maar ook in het grondverzet is er best wat aan de hand natuurlijk. We zien om ons heen dat meer landbouwmechanisatiebedrijven ook het grondverzet erbij nemen. Natuurlijk houden we elkaar in de gaten. Als er eentje stopt, is er zeker een reden om eens te gaan praten.

Mijn doel is niet om de grootste te worden, maar als we kunnen groeien, laten we het niet na. Maar het is de markt die de kansen genereert. Daar zijn altijd nieuwe uitdagingen. Dat kan op marktconcept zijn, op machineniveau, op producten. Wat ik nog wel eens zou willen, is er een groter tractormerk bij hebben. Tot nu toe is het allemaal op ons pad gekomen, zonder er actief naar te zoeken. Veel kansen hebben we opgepakt, sommige hebben we laten liggen. We blijven opletten.

Het verhaal van - Gert Smit - Eemsned - Agri Trader (5)

 

In deze regio moet je anders denken dan in veel andere gebieden. Als ik een straal van 50 kilometer rondom het bedrijf trek, valt 60 procent letterlijk in het water. We moeten dus een groter werkgebied hebben, maar liever niet onder de lijn Zwolle – Emmeloord – Leeuwarden. Dan is het moeilijker om te servicen.

Het bestedingspatroon van de noorderling is, denk ik, ook anders. Ze houden niet van blingbling. Het moet goed en functioneel zijn, het moet het doen. Daarom moet je misschien wat harder je best doen hier.

Als een machine drie weken op het erf staat zonder dat ie op internet staat, levert het niets op. Dus moeten we er een schepje bovenop doen, en hebben we gekozen voor een nieuwe website die binnenkort online gaat.

Toch wil ik niet weg uit deze streek. Ik heb ooit een poosje in de buurt van Arnhem gewoond, maar ik ben heel blij dat ik terug ben gekomen. Ik weet hoe het werkt hier, ik ken de mensen en ben er één van: ik ben 2 kilometer hiervandaan geboren en getogen.

 

Wij zijn zes-en-een-halve dag per week bereikbaar. Tot half tien ’s avonds wordt de telefoon opgenomen. Juist buiten de standaard werktijden is het belangrijk om bereikbaar te zijn, want die zzp’er heeft op zondagmiddag of dinsdagavond ook een vraag. Dan is hij in zijn hoofd bezig met de vraag wat een machine kost, wat ie wel en niet moet kunnen, of ie moet kopen of huren.

Op woensdagochtend staat hij weer bij een klus, dus dan kan hij niet komen kijken en praten. En die mensen kunnen ook niet te lang wachten, dus je moet snel reageren en snel kunnen leveren. Zodoende probeer ik altijd binnen een half uur te reageren op e-mail en telefoon. Doe je dat niet, dan is het een gemiste kans en daar hou ik niet van.”

 

Eemsned is verhuisd naar EGD-weg 7, 9909 TG te Spijk (Gr). Kijk voor meer informatie op de website: eemsned.nl