Leestijd: 4 minuten

Het zag er allemaal picobello uit voor het zijspancrossteam Van Dijk-Van der Putten. Dankzij de nieuwe sponsor SAES kon er een nieuwe motor komen. De verwachtingen voor het seizoen waren hooggespannen, nu alles eindelijk goed op de rit stond. Maar daar moet het nog even blijven staan, voor onbepaalde tijd, in afwachting van het moment dat er weer gereden mag worden.

Wachten op de start - zijspancrossteam Van Dijk en Van der Putten - Agri Trader (3)

Loet van der Putten & Bram van Dijk

 

Eén serieuze training hadden zijspancrosser Bram van Dijk en zijn bakkenist Loet van der Putten achter de rug, toen in maart de boel op slot ging vanwege het coronavirus. “Het zag er zo mooi uit allemaal”, vertelt Brendy van Dijk, moeder van de coureur en teammanager van het zijspancrossteam Van Dijk-Van der Putten. “Maar na één training was het klaar voordat het kon beginnen. Heel jammer.”

Bram van Dijk begon op zijn tiende met zijspancross, met zijn toen zesjarige broertje Dirk als bakkenist. De broertjes uit Meijel vormden een veelbelovend team, dat Nederlands kampioen werd bij de jeugd. Toen Bram zestien werd, mocht hij overstappen naar de senioren. Dirk was daarvoor te jong en daarom stapte Loet van der Putten in als bakkenist. Ze zouden in elk geval dit jaar nog samen rijden. “Bram is nu achttien, Dirk wordt in november zestien”, vertelt hun moeder. “Daarom zouden we kijken of ze misschien volgend jaar weer samen zouden gaan rijden. Maar tussen Bram en Loet gaat het ook best goed, dus het was wel zaak dat ze zich allebei zouden blijven ontwikkelen dit jaar.”

Wachten op de start - zijspancrossteam Van Dijk en Van der Putten - Agri Trader (2)

Het duo Van Dijk-Van der Putten deed het aardig bij de wedstrijden van zowel de MON als de KNMV. In het NK van de KNMV werden ze derde. “Het was de bedoeling dat we dit seizoen ook een paar internationale wedstrijden zouden gaan rijden”, vertelt Brendy van Dijk. “Met dat doel voor ogen was er een nieuw zijspan aangeschaft, van tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen. De motor staat nu werkeloos te glimmen in de schuur.”

Talent en motivatie

De investering in een nieuwe machine was mogelijk dankzij de nieuwe sponsor van het team, SAES International uit Weert. Erwin Broens, werkzaam bij SAES en zelf zijspancrosser, zag Van Dijk en Van der Putten vorig jaar aan het werk. “Er zit potentie in”, vertelt hij. “Maar ik zag ook dat ze tussen de manches door veel te vaak aan het sleutelen waren. Met het tweedehands zijspan dat ze hadden, hadden ze te veel problemen. Er was veel meer onderhoud aan dan was voorzien. Dan kun je er niet uithalen wat erin zit en bovendien is het zonde van het geld. Al het budget ging op aan onderhoud en reparaties. Dan kun je het beter in één keer goed doen. Daarom heb ik beloofd ze een jaar vooruit te helpen. Ik wil zelf nog een jaartje doorgaan en dan is het handig om samen een team te vormen en de kosten en de organisatie te delen. Ik zou de jongens ook nog een beetje kunnen coachen.”

Wachten op de start - zijspancrossteam Van Dijk en Van der Putten - Agri Trader (4)

Loet van der Putten, Erwin Broens & Bram van Dijk

Als zijspancrosser weet Broens als geen ander wat er allemaal bij komt kijken. “Als je eraan begint, heb je niet het besef wat er allemaal voor nodig is. Die jongens hebben ontegenzeggelijk talent, motivatie en discipline, maar daaraan heb je niet meer genoeg als je op een bepaald niveau komt. Dat heb je ook sponsoring nodig. Dat is in de eerste plaats een kwestie van gunnen, maar voor SAES was het ook interessant om de Service en Rental op de kaart te zetten.”

Juiste omgeving

Die tak van SAES International houdt zich bezig met service en verhuur van machines en aanbouwdelen voor de sloopwereld. Dan gaat het over zwaar materiaal als hydraulische trilblokken, breekmachines, graaf- en laadbakken, sloophamers, cutters, puinverpulveraars, enzovoorts. “In onze wereld is veel belangstelling voor de offroad-sport”, zegt Broens. “Dus hoewel gunnen de grootste factor is, is de motorcross ook de juiste omgeving voor SAES om producten en diensten onder de aandacht te brengen. SAES Service werkt op locatie bij de klant of in de werkplaats, SAES Rental levert veel materiaal aan Nederlandse firma’s voor projecten, ook in het buitenland.”

Evenals de motorsport liggen ook veel van die projecten stil. “Dit had niemand kunnen zien aankomen”, zegt Broens. “Het werk gaat bij ons gewoon door, maar het is wel een stukje minder. Met name projecten in het buitenland liggen stil. Niemand weet wanneer het weer verder gaat. Die onzekerheid is voor iedereen lastig. Ook voor het team. De ontwikkeling van de jongens staat even stil. De circuits zijn gesloten, trainen is niet mogelijk, wedstrijden zijn afgelast. Ik geloof niet dat er dit seizoen nog iets gaat gebeuren. Voor de sport is het jammer, maar nu het er niet is, gaan we het wel meer waarderen, denk ik.”

 

Volg het zijspancrossteam Van Dijk-Van der Putten op Facebook: https://www.facebook.com/Sidecarteam-van-Dijk-van-der-Putten-386226728400999

Meer informatie over hoofdsponsor SAES is te vinden op http://www.saes.nl/