Leestijd: 5 minuten

Pladdet wil de bol.com worden in aanbouwdelen.

Zeeuwse kwaliteit van Pladdet verovert de wereld (3)

Het is 1943. Zeeuws-Vlaanderen gaat gebukt onder de Duitse krijgsmacht. Wekenlang woeden felle gevechten met de geallieerden. Ondanks deze dreiging besluiten Krijn en Ko Pladdet de sprong te wagen. Ze stichten een nieuw loonbedrijf: Gebroeders Pladdet BV. Met de opbouw van de Nederlandse infrastructuur groeit ook de vraag naar verkoop, verhuur en service van grondverzetmachines.

Als een van de eersten in Nederland start Gebr. Pladdet in de jaren zestig met het ontwerpen van graafbakken. Sinds begin 2009 staat een nieuwe driekoppige directie aan het roer, Jonathan de Putter, Peter van Liere en Gerrit Cazant. Zij hebben samen met inmiddels bijna 100 medewerkers ervoor gezorgd dat het bedrijf Pladdet de afgelopen 7 jaar een behoorlijke groei heeft doorgemaakt.

Ondanks de economische crisis is men vanaf 2010 met 65% gegroeid. De basis hiervan is gedegen klantadvies, een snelle reactietijd door een grote voorraad en natuurlijk goede kwaliteit voor een eerlijke prijs.

De producten van Pladdet

We gaan eens kijken met welke producten men zo’n sterke positie inneemt in de Nederlandse en Belgische markt en inmiddels ver daarbuiten.

Allereerst is Pladdet een echte specialist op het gebied van machineaanpassingen voor elk merk en type graafmachine. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn giekverlengingen, verzwaringen van het contragewicht en het construeren van een kantelcabine. Sterk punt hierin is dat men de complete ombouw van A tot Z kan verzorgen, dus de aanpassing van de constructie, opbouw van het volledige hydraulische systeem en ook het spuitwerk kan in eigen huis worden uitgevoerd.

Klanten voor dergelijke projecten zijn veelal de grotere loon- en grondverzetbedrijven en professionele slopers. Maar de belangrijkste reden van het zakelijke succes is de verkoop van nieuwe en gebruikte aanbouwdelen.

Bekijk hier het aanbod van tweedehands Pladdet aanbouwdelen

Ook voor aanbouwdelen moet je bij Pladdet zijn

Pladdet heeft een breed en compleet leveringsprogramma aanbouwdelen voor graafmachines en wielladers, zoals graaf- en wielladerbakken in alle soorten en maatvoeringen, trilblokken, stenenklemmen, grijpers, sloopgereedschappen zoals sloophamers, rippertanden, vergruizers en combischaren.

Verder is Pladdet importeur voor het Zweedse merk SMP draai/kantelstukken en voert men de mobiele breek- en zeefbakken van MB Crusher, bosbouwapparatuur van Westtech en heeft men het Benelux importeurschap van Digga grondboren. Pladdet heeft ook een sterke positie in de levering van aanbouwdelen voor de spoorbouw zoals rail ontroesters, uitlegtangen en spoorbakken.

De aanbouwdelen worden door Pladdet volledig in eigen beheer ontworpen en geproduceerd. Qua grijpers heeft men ook weer een grote diversiteit we noemen de snelwisselgrijper, funderingsgrijper, bietengrijper, overslaggrijper en de sloopsorteergrijper. We zoomen voor deze test nader in op laatstgenoemde, de populaire en multi inzetbare grijper.

Zeeuwse kwaliteit van Pladdet verovert de wereld (1)

De sorteergrijper onder de loep

Pladdet heeft in 2015 maarliefst 500 sorteergrijpers verkocht aan dealers wereldwijd. En het is één van de hardlopers in de totale lijn aanbouwdelen.

De Pladdet Roterende Grijper (PRG) kan onbeperkt 360 graden roteren is specifiek ontwikkeld voor optimaal gebruik in onder andere de sloop-, recycling-, bosbouw-, railbouw-  en material handling industrie. De sloop- en sorteergrijper die geheel is ontworpen en ontwikkeld in eigen beheer, wordt ondersteund door 3 jaar garantie.

Het afwerkingsniveau van de PRG is erg goed, oorzaak hiervan is laswerk uitgevoerd door uitsluitend lasrobots, een compleet gesloten moederframe uit Weldox, gebruik van Parker draaimotoren, inductiegeharde pennen, verwisselbare Hardox schalen en omkeerbare messen. De sterkte en de stijfheid van het moederframe is naar eigen zeggen ongeëvenaard.

De cilinders zijn voorzien van einddemping en zorgen voor extreem hoge sluitkrachten. Tevens worden deze cilinders zoveel als mogelijk beschermd door de afdichting van het moederframe. Ook zijn de grijpers leverbaar met diverse opties zoals bijvoorbeeld dichte schalen, takkenplaten (voor verwerking van hout en takken) en stenenklemrubbers.

Testen met de nieuwste generatie PRG grijper

Pladdet is momenteel bezig met de ontwikkeling van de nieuwe generatie PRG grijpers. Het eerste type dat op de markt komt is de PRG3-500 van de 2e generatie, die het Agri Trader testteam gaat testen. Deze grijper is geschikt voor machines in de gewichtsklasse 12-19 ton. De reden dat dit type als eerste wordt geïntroduceerd op de TKD is niet zonder reden, deze grijper zorgt voor 40% van alle PRG verkopen.

De verbeteringen ten opzichte van de grijpers van de huidige generatie zijn de volgende: circa 5% lager gewicht, nog servicevriendelijker, hogere stabiliteit en gebruik van een nog sterkere draaikrans. Dit is de theorie, maar hoe bevalt dit in de praktijk? Daarom stapt de Agri Trader machinist in de machine en gaat werken met de vernieuwde PRG3-500.

Hij doet twee proeven waarvan de eerste het sorteren van hout is. Het valt de machinist direct op dat de grijper heel fijngevoelig is. De machinist sorteert namelijk moeiteloos hele kleine stukken hout van enkele centimeters uit een grote container. Verder worden er ook grotere stukken hout gepakt en kapot gedrukt, dit laat duidelijk zien dat de PRG3-500 ook nog een keer bijzonder krachtig is en dus ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden.

Door de hoge rotatiekracht die wordt veroorzaakt door de twee Parker draaimotoren kan deze grijper een hoge productie draaien in korte tijd.

Bij de tweede proef waarbij een grote stalen plaat wordt gepakt, zien we ook de grote reikwijdte van de grijper en de grote stabiliteit. Het Agri Trader testteam trekt de conclusie dat Pladdet met deze nieuwe generatie sloop- en sorteergrijpers een goed product nóg beter heeft gemaakt. Onderscheidend in deze test zijn met name de kracht in combinatie met het lage gewicht en het erg hoge afwerkingsniveau van de grijper.

Pladdet ballastzuiger

De Pladdet ballastzuiger is speciaal gemaakt voor het zuigen van grond, afval en spoorballast. De bevestiging (snelwissel) is ontworpen voor machines vanaf 14,5 ton operationeel gewicht en een vermogen van ten minste 80 kW.

Zeeuwse kwaliteit van Pladdet verovert de wereld (2)

Om met de zuiginstallatie te kunnen werken zijn een hamerleiding en een rotatieleiding nodig. Hij is zeer geschikt voor het blootleggen van buizen en leidingwerk zonder deze te beschadigen. De ballastzuiger is vanuit de kraan zonder extra begeleiding te bedienen.

De zuiginstallatie is standaard voorzien van een zogenaamde hamerfunctie, deze houdt het volgende in; De hamerfunctie zorgt ervoor dat de slang op en neer gaat met als resultaat dat de grond/ballast als het ware losgeklopt wordt vanonder de zuigslang. Dit biedt grote voordelen in capaciteit en gebruiksvriendelijkheid. De Pladdet ballastzuiger is voorzien van een roteerbare bovenkop, dit biedt het voordeel dat er een sleuf of gat gezogen kan worden tot zelfs tegen een muur aan.

De gevulde laadbak is eenvoudig te legen door de aanwezige hydraulische kleppen te openen. Zo kan het materiaal direct in bijvoorbeeld een bigbag worden gelost.

Optioneel is de ballastzuiger uit te rusten met een bedieningskastje voor aansturing van alle functies van de ballastzuiger en een zogenaamd ‘Vervuild grondpakket’, dit houdt in dat de zuiger een uitrusting krijgt die voldoet aan de T1 norm voor het zuigen van vervuilde grond. En net zoals bij de stofzuiger zoals we die in huis gebruiken, zijn er verschillende mondstukken leverbaar variërend in breedte en vorm aangepast aan de betreffende toepassing.