Leestijd: 8 minuten

Een grote slagkracht bij weinig vereist vermogen – dat is wat de Wallner messenwals WTM 900 met zijn 8,80 meter effectieve werkbreedte biedt. Wat deze butterfly-combi in detail ook nog uniek maakt, konden we ontdekken tijdens een test op koolzaadstoppels.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Dankzij de opgedeelde constructie kan deze Wallner WTM 900 met compacte trekkers een groot oppervlak bestrijken.

Klaus Wallner van het gelijknamige Beierse merk was een van de eersten die in Duitsland de trend naar messenwalsen signaleerde – en daarop insprong. Op de combinatie met gegolfde schijven (Double Cutting  Master) volgden al snel solo- en tandemmessen walsen.

Tot de jongste aanwinsten uit het huis Wallner behoort enerzijds de WTM 900 als (eerste) opgedeelde vouwcombinatie met een werkbreedte van een kleine negen meter, en anderzijds nieuwe getande messen. We  hebben beide nieuwtjes aan een nader onderzoek onderworpen op koolzaadstoppels.

Slagkracht met 8,80 meter Wallner messenwals

Oké, de WTM 900 haalt niet helemaal negen meter, want de drie 3,0-meter-segmenten hebben natuurlijk een zekere overlapping nodig om met name in bochten geen stoppels te laten staan. De effectieve werkbreedte is daarom zo’n 8,80 meter – ook dat is behoorlijk. En door de opgedeelde constructie is er geen onderstel nodig.

De tractor-messenwalscombinatie blijft ondanks de grote werkbreedte wendbaar.

Dankzij de vrij lage gewichten van 1.250 kilo voor (inclusief twee ballastgewichten van samen 540 tot 560 kilo) en de 2.640 kilo aan de achterzijde kan de combinatie ook nog goed worden gebruikt op wat grotere vier- cilindertractoren.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Aan de voorkant hangt er 1.250 kilo op de onderste hefarm, achter 2.640 kilo – bij een kleine drie meter transportbreedte.

Dat is niet alleen interessant voor familiebedrijven in regio’s met kleinere velden, maar ook voor machinecoöperaties en loonwerkers, en zelfs voor grote bedrijven die hun lichte tractoren toch ook kunnen inzetten om een slagkrachtige combinatie het veld op te sturen.

Trouwens, wat licht betreft: een compacte viercilinder brengt naast minder pk’s ook minder kilo’s in de schaal, en dat ontziet de bodem.

Wallner messenwals heeft weinig speelruimte voor

Zoals in het begin al gezegd, bestaat de Wallner WTM 900 uit drie delen met elk een kleine drie meter werkbreedte. Effectief is het iets minder, omdat de transportbreedte binnen drie meter moet blijven. De voorste tandem-messenwals eenheid is star verbonden met de onderste hefarmen van de fronthef. Wie een dwars pendelen mogelijk wil maken, is dus aangewezen op sleufgaten in de hefinstallatie.

Voor de onderste hefarm zijn er twee montagehoogtes, voor de topstang drie.

In de lengterichting kunnen de tandemwalsen licht pendelen, omdat ze een draaipunt in het midden hebben. Dit draaipunt kan met twee bouten worden begrensd of geheel vastgezet, bijvoorbeeld voor het parkeren of voor het langere transport per oplegger (wat eigenlijk alleen relevant is bij de nieuw-aflevering of voor de dealer).

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Alle messen zijn per paar aan de open walsen gebout.

Afhankelijk van hoe je de onderste hefarm instelt, kun je meer of minder druk op de achterste, grotere messenwals zetten. Hoe je hem het beste instelt, moet ieder voor zich uitproberen; dat is afhankelijk van het soort stoppels (c.q. type gewas bij tussengewas), bodemsoort en bodemtoestand.

Goed is dat Wallner sinds kort de voorste WTM-eenheid uitrust met een (geperforeerde) schutplaat. Dat voorkomt dat stenen en aarde in de richting van de tractor worden opgegooid.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Kijkje op het geperforeerde schutbord en de twee ballastgewichten.

Achter aan parallellogram

In de achterste eenheid van de Wallner messenwals zitten twee WTM-segmenten die eveneens drie meter breed zijn. Net als de voorste eenheid kunnen die zich door een pendeldraaipunt in het midden enigszins aanpassen aan bodem oneffenheden.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De achterste eenheden zijn in een hydraulisch belaste parallellogram-constructie opgehangen.

Dankzij de parallellogram ophanging van de Wallner messenwals is ook in dwarsrichting enige aanpassing aan oneffenheden mogelijk. Het parallellogram heeft echter voornamelijk een ander doel: het haalt bij het inklappen in de transportstand de beide walssegmenten dichter naar het frame toe, om onder de 3,0 meter transportbreedte te komen.

Dat de achtereenheid zo ver naar achteren uitsteekt heeft een simpele reden: voor de inzet op maisstoppels kan de Baß Halmschredder (oftewel stengelshredder) voor de walsen worden gemonteerd. Die wordt hydraulisch aangedreven door een op de WTM-achtereenheid zittende oliepomp met aftakas-aandrijving en heeft een eigen olietank (80 liter) plus oliekoeler.

Ook op de front-WTM past natuurlijk een Halmschredder; daar wordt hij voor de voorste messenwals aan het frame gemonteerd. Hij wordt dan aangedreven via een doorgevoerde olieleiding vanaf de oliepomp op de achterzijde. De bediening van de Halmschredder gebeurt dan met de WTK-box in de cabine.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Olietank, aftakaspomp en oliekoeler zijn op de Baß Halmschredder voorbereid.

De aanbouwbok achter heeft net als bij de front-WTM twee verticale montageposities voor de onderste hefarm en drie voor de topstang.

Dankzij de steunpoten kan de achtereenheid ruimtebesparend opgeklapt worden geparkeerd, maar desgewenst ook in de werkpositie.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Mooi: er is hydromechanische transportbeveiliging.

Goed is dat twee hydraulische grendels een onbedoeld uitklappen op de weg voorkomen. In totaal vraagt de WTM van de trekker maar twee dubbelwerkende regelventielen plus één enkelwerkende voor de transportbeveiliging. Daarmee zijn ook oudere tractoren geschikt voor het gebruik van de Wallner messenwals.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De aanbouwbok met drie gaten boven en twee onder.

Trekkende snede

Daarmee komen we bij de feitelijke snijwerktuigen. Wallner heeft gekozen voor twee messenwalsen in combinatie, om met name op maisstoppels nog effectiever te zijn.

De verschillende diameters zorgen voor een toerentalverschil tussen de beide messenwalsen en voor verschillende theoretische snijlengtes. Aangezien er zowel bij de 380mm-wals als de 510mm-wals elk acht messen op zitten, krijg je theoretische snijlengtes van 149 en 200 millimeter. Beide messenwalsen zijn open geconstrueerd.

De messen zijn schuin gewikkeld gemonteerd, waardoor een trekkende snede ontstaat. Omdat de messen op de voorste en achterste wals tegengesteld gewikkeld zijn, krijg je een trapeziumsnede, die de oogstresten en tussengewassen grondiger moet kneuzen en snijden.

Typisch Wallner is dat er telkens twee messen samen met één bout licht overlappend aan de wals zijn gemonteerd.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De fronteenheid was voor onze test uitgerust met getande messen.

Onze front-WTM had overigens de nieuwe getande messen gemonteerd die Wallner sinds dit jaar in het assortiment heeft. Die moeten vooral maisstoppels intensiever openwerken; ze zijn alleen wel wat steen-gevoeliger dan de gladde messen.

De tanden voor de Wallner messenwals worden bij de fabricage (bij een toeleverancier) uit het materiaal gefreesd, maar slechts aan één kant. Daardoor heb je dankzij de omkeermessen de mogelijkheid om bij behoefte te wisselen van een getande naar een gladde snijkant.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De omkeermessen werken trekkend en zijn bij diameters van 380 en 510 millimeter tegengesteld gewikkeld.

Belangrijk detail: op alle walslagers (die overigens in tegenstelling tot de pendellagers onderhoudsvrij zijn) heeft Klaus Wallner afschrapers gemonteerd. Die moeten verhinderen dat zich akkerwinde en dergelijke om de lagertappen wikkelt.

De afschrapers moet je af en toe controleren, omdat ze door stenen of aarde kunnen worden beschadigd of verschoven.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Op alle lagers van de wals zitten afschrapers gemonteerd.

Wallner messenwals in het gebruik

We hebben de WTM 900 ingezet op koolzaadstoppels met een 130 pk sterke trekker. De snijkwaliteit was goed, maar in rijsporen werd zoals bij alle messenwalsen geen snijwerk verricht. Klaus Wallner overweegt daarom om zijn WTM in de toekomst met andere werktuigen te combineren, zodat ook rijsporen worden bewerkt.

De achtereenheden werkten iets beter dan de fronteenheid, wat mogelijk lag aan de starre instelling van de pendeling voor. Een verschil tussen de getande en de gladde messen konden we maar hier en daar vaststellen aan gesneden groene stoppels, maar de getande messen zijn dan ook primair ontwikkeld voor gebruik op mais.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De smeerbare lengte-pendel kan met spanbouten worden gefixeerd.

Sommige groene stoppels werden niet omgeknakt c.q. kwamen naderhand weer overeind. Andere stengels, of ze nou groen of verwelkt waren, werden ten dele zelfs afgesneden.

Daar waar de bodem wat losser was, werden deze door de messen opgegooid en vermengd met oogstresten. Deels werd er ook aarde in afgesneden koolzaadstoppels gedrukt.

Ook onkruid werd grotendeels stukgesneden door de Wallner messenwals en op het bodemoppervlak afgezet om te verdrogen. Vanwege de verschillende walsdiameters vonden we ook verschillende snijlengtes van afgesneden stoppels.

De kortste waren dankzij de trapezium- snede met ‘dubbele behandeling’ ongeveer 4 centimeter, terwijl de meeste stengeldelen ongeveer 9 tot 14 centimeter lang waren.

Daar waar de stengels dwars of schuin op de rijrichting liggen, vind je ook overlengtes – net als bij andere messenwalsen. Hier en daar bleven op de overgang van de front-WTM naar de twee achtereenheden ook bij  rechtuit rijden stoppels staan, wat aantoont dat de overlapping niet voldoende is. Hier gaat Wallner aan werken.

Wallner messenwals WTM 900 - Negen meter op de bagagedrager - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De overlapping is nog te klein.

Technische gegevens Wallner messenwals

Messenwalsen: twee walsen met 380 en 510 mm doorsnede; theoretische snijlengtes 149 en 200 mm; tegengesteld gewikkelde omkeermessen; trekkende snede; optioneel getande messen; tandem-walseenheden kunnen pendelen in de rijrichting.

Fronteenheid: buitenbreedte 3,0 m, star gemonteerd in fronthef; gewicht met ballast circa 1.250 kg.

Achtereenheid: 2 x 3,0m-eenheden; hydraulisch inklapbaar tot 2,98 m transportbreedte; hydraulisch verstelbaar parallellogram; vooraanbouw van Baß Halmschredder mogelijk (aandrijving met aftakas-hydrauliekpomp met eigen oliesysteem van 80 l en oliekoeler); gewicht zonder stengelshredder circa 2.640 kg; te parkeren in transport- en werkstand.

Vereist vermogen: vanaf circa 120 pk; 2x dubbelwerkend/1x enkelwerkend.

Deze diashow vereist JavaScript.

Onze conclusie over de Wallner messenwals WTM 900

De WTM 900 is een compacte, slagkrachtige tandem-messenwals voor driepuntsaanbouw aan voor- en achterzijde.

Zoals bij alle messenwalsen hangt het bewerkingsresultaat sterk af van de bodem (als contrames) en de vlakheid van het veld. Hij loopt tegen zijn grenzen aan op diepe rijsporen en te losse grond.

Droge koolzaadstoppels en –stengels worden intensief versneden respectievelijk stukgebroken en versnipperd, groene stengels en stoppels worden meer gekneusd en omgeknikt, waarbij een deel van de nog groene stoppels daarna weer overeind komt; ook dat is typisch voor messenwalsen in het algemeen.

Interessant is de combinatie van de WTM 900 met de Baß Halmschredder voor de inzet op maisstoppels, waar messenwalsen het vaak niet kunnen opnemen tegen klassieke diep werkende mulchers.

  • + grote slagkracht, opgedeelde constructie
  • + trapeziumsnede met dubbele wals
  • + optioneel combinatie met stengelshredder
  • + optioneel getande omkeermessen
  • – geen bewerking in rijsporen