Leestijd: 5 minuten

Akkertest | Bij het kiezen van de Machine van het Jaar moet de jury vooral op hun ogen en de geleverde informatie vertrouwen. Maar de praktijktest is de definitieve toetssteen.  Dus testten we de grote Case Quadtrac in praktijk.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (1)

Op de Agritechnica werd de Case IH Quadtrac verkozen tot machine van het jaar 2014 in het segment ‘tractoren XXL met meer dan 400 pk’. Een heel belangrijk punt daarbij was dat de  machine in 2015 te koop zou komen. Daarom konden we als eerste met de Quadtrac het veld in als gast van coöperatieve Altoschatz- Merkwitz eG.

Het rijcomfort op de Case is behouden

Om aan de emissie-eisen te voldoen moest er een en ander veranderd worden. De motor, de transmissie en het rupsloopwerk moesten aangepast worden.

Die maatregelen hadden gelukkig geen negatief gevolg voor het comfort dan de Case IH Quadtrac. Met de goed op elkaar afgestemde overbrengingsverhoudingen van de bekende 16 x 2  powershiften verlopen de transmissie wisselingen nog steeds boterzacht. Transmissie technisch beviel het automatische productiviteitsmanagement ons ook bijzonder.

De gewenste snelheid kan daarbij met een geïntegreerd handwiel ingesteld worden. In tegenstelling tot standaard tractoren, die in praktijk allemaal makkelijk 50 km/u op asfalt lopen, is de rupstrekker maximaal 37 km/u snel. Maar dat zijn wel erg bruikbare kilometers.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (4)

Met verbeterd rupsloopwerk

De vier onafhankelijk opgehangen loopwerken maken de machine duidelijk beter rijdend. Ook met inschakelde ‘all wheeldrive’ is de Quadtrac op hogere snelheden prettig trillingarm onderweg. Op de akker zorgen de tracks van Good Year en Camoplast voor een maximale kracht overbrenging bij minimale  bodemdruk. Bij gebruik van de 762 mm brede tracks heeft de Quadtrac een voet-afdruk van 5,6 m2.

Als we dat afzetten tegen het machinegewicht komen we op een vlaktedruk op de akker die nauwelijks groter is dan wanneer er een mens zou staan.

We hebben de Case Quadtrac voor het akkerwerk voor een cultivator gespannen. Bij de inzet, eind augustus, op een tarwe stoppelveld bemerkten we nauwelijks slip. De krachtoverdracht tussen de aandrijfwielen en de rupstracks functioneert goed.

Die tracks zijn pendelend opgehangen en kunnen maximaal 26 graden verdraaien. De mogelijkheid om de rollers van het loopwerk via transparante deksels op schades te controleren vonden we erg praktisch. Als er een lager aan het stuk gaan is, dan verkleurt de olie. En dat is op deze manier snel te zien bij het dagelijks onderhoud.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (6)

Klik hier om te kijken of er een tweedehands Case Quadtrac te koop is.

Een ruime werkplek op de Case Quadtrac

Sinds het begin van zijn productie in 1996 in Fargo staan de Case IH Quadtracs bekend om hun grote cabines. Nu is alleen de ruimte in een cabine niet alleen zaligmakend. Het zicht rondom, de geluidsbelasting en de werking van de automatisch regelende airco tellen ook zwaar mee.

Bij oogsten onder natte omstandigheden is ook op relatief vlakke akkers spoorvorming onvermijdelijk. Die waren tijdens onze testperiode zo heftig dat ze niet in hun geheel afgeveerd konden worden. Gelukkig is de cabine ook nog eens op vier punten afgeveerd zodat de bestuurder verregaand ongeschokt bleef en de bediening van de machine volkomen gecontroleerd bleef.

Met de multi controller armsteun wordt de 700 pk krachtpatser perfect onder bedwang gehouden. Voor nachtelijke werkzaamheden zijn de schakelaars dan ook nog eens van achteren verlicht. Dat verhoogt de rust en zekerheid. De bedieningsinstructies zijn, net als bij het vorige model, op een geïntegreerd bedieningspaneel vermeld.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (7)

Nieuwe motortechnologie

De 692 pk maximaal vermogen worden geleverd door een 12,9 liter common rail motor. Het vermogen is momenteel het hoogste in zijn klasse. Maar veel vermogen komt nooit alleen. Dat een trekker van dit formaat veel brandstof verbruikt spreekt vanzelf. Dat hij bij zijn werk nogal veel uitlaatgassen produceert ook. Dat zijn allebei factoren die geoptimaliseerd moeten worden. Om aan de Tier 4 Final eisen te voldoen werd de motor voorzien van de HI-eSCR only technologie. Door de bijmenging van buitenlucht in de motor ontstaat er een effectiever verbranding, waardoor het verbruik afneemt.

Er ontstaan minder roetdeeltjes en de stikstofoxide uitstoot kan bij de na behandeling aangepakt worden. Hiervoor is een nieuw ontworpen keramisch filter gemonteerd, dat overigens ook verantwoordelijk is voor het futuristische design van de uittaatdemper.

Ook de ‘e’ in de type aanduiding heeft zijn reden. Het gaat hier om een nieuwe elektronische aansturing voor de motor. Die regelt apart alle functies die er voor de motor en zijn emissiebehandeling nodig zijn.

Het samenspel tussen de SCR technologie en motor is zo effectief dat deze gigant het helemaal zonder afzonderlijk deeltjesfilter af kan. En dat lukt in dit XXXL marktsegment niet elke constructeur!

Bij de laatste uitlaatgasbehandeling geldt dat de waardes van fase 3 80% verminderd moeten zijn. Case IH haalt hier de 95%, zodat de Quadtrac klaar voor de toekomst is. Het systeem wordt gekoeld door twee brede rijen warmtewisselaars. De hydraulische aandrijving van de koeler fans is toerental gerelateerd.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (2)

Kracht over de hele linie

Wat opvalt bij de nieuwe 620’er Quadtrac is de goede krachtoverbrenging naar voren. De centrale trekpendel werd door de constructeurs direct met het hoofd scharnierpunt verbonden. Van daaruit kan de kracht verder naar voren op het voorframe over gedragen worden.

De Quadtrac kan met tot 8 aanvullende ventielen uitgerust worden. Die worden dan bediend door een twin flow pomp met een maximale opbrengst van 428 l/min. De parallel geschakelde druk- en hoeveelheid gestuurde pomp levert zo zonder verliezen de gewenste flow.

De controle van de hydraulische olie moet natuurlijk wel consequent uitgevoerd worden. Maar dat is snel te doen omdat er geen kleppen of deksel voor geopend hoeven te worden.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (3)

Case Quadtrac in een oogopslag

  • Met bijna 700 pk is de Case IH  Quadtrac 620 EP de sterkste in serie geleverde tractor.
  • Twee intercoolers zorgen voor een hoger thermisch rendement.
  • De Powershift transmissie met 16 versnellingen vooruit en 2 versnellingen achteruit wordt met een multi controller bediend.
  • De hefkracht van de achterste Cat. IV-N achterste hef is bijna 9 ton.

Volle kracht vooruit met de Case Quadtrac 620 EP (5)

Technische gegevens Case Quadtrac 620

Motor
Type zes cilinder, common rail
Fabrikant, Type Fiat Powertrain Technologies Cursor 13
Cilinder inhoud 12,9 liter
Nominaal vermogen vlg. ECE-R-120 Vermogens management (kW/pk) 492/669 bij 2.100 tpm
Maximaal vermogen vlg. ECE-R-120 Vermogens management (kW/pk) 509/692 bij 1.900 tpm
Max. koppel (Nm) 2.941 bij 1.400 tpm
Tankinh. diesel 1.881 liter
Tankinh. AdBlue 321 liter
Transmissie en aftakassen
Soort, type Powershifter  16 x 2
Powershuttle Standaard
Type aftakas Onafhankelijk, in de transmissie opgenomen
Toerental aftakassen 1.000 tpm
Aftakas stomp 1 ¾”- 20 tanden
Hydrauliek en hefinstallaties
Opbrengst twin flow hydr. pomp (l/min) 428 bij 210 bar
Hydraulische ventielen 4, 6 of 8
Driepunts hefinrichting Categorie IV-N
Trekpendel, max. belasting, standaard/ optioneel (kg) 4.983/6.804
Maten en gewichten
Minimaal leeg gewicht (kg) 24.012
Totale lengte (mm) 7.615
Totale hoogte (mm) 3.866
Totale breedte (mm) 2.997
Breedte van de tracks (mm) 762
Draaicirkel (mm) 5.400