Leestijd: 2 minuten

Voor veel hoveniersbedrijven is het geen vraag meer. Die hebben al voor mulchen gekozen. En het beste resultaat daarmee krijg je met een volbloed mulcher, zoals de Viking mulchmaaier MB 4RT.

De-Viking-mulchmaaier-MB-4-RT-getest-Maaien-of-mulchen-1

De voordelen van het mulchmaaien liggen voor de hand: er hoeft geen maaiafval meer verwijderd te worden. Dat wordt door de messen intensief geopend, komt weer terug in de voedingskringloop en beschut daarbij ook de bodem tegen uitdrogen. Maar wie uitsluitend wil mulchen moet daarvoor ook een speciaal-machine voor kiezen. Want ook op veel andere grasmaaiers kan er met een keg gemulched worden, maar een echte mulchmaaier levert toch de beste resultaten.

Met de MB 4 RT van Viking hadden we het hele seizoen de beschikking over een premium model. De maaibreedte is ongeveer 53 cm. De drie pk sterke Kohler motor levert veel koppel, maar heeft het wel eens moeilijk wanneer het gras erg lang is. Maar wie waarde hecht aan een top gazon, moet het toch altijd tot maar een derde terug maaien. Dankzij de automatische choke gaat het starten erg eenvoudig, het kan eigenlijk niet fout gaan.

De-Viking-mulchmaaier-MB-4-RT-getest-Maaien-of-mulchen-2

De hoogte verstelling gebeurt centraal, in vijf stappen.

De hoogte verstelling gebeurt centraal en in vijf stappen met een hendel.

De voorwielaandrijving is ons goed bevallen. Zeker als er kort gerangeerd moet worden is de aandrijving te onderbreken door de voorwielen gewoon op te tillen waardoor de maaier teruggeschoven kan worden.

De mate van afwerking overtuigde ons net als de kwaliteit van zijn werk. Het mulchmes vermaalt het gras mooi en het maaibeeld is mooi. Een positief bijverschijnsel: Qua opzet zijn mulchmaaiers eenvoudig. Dat resulteert in een prettige prijsstelling.

Technische gegevens Mulchmäher Viking MB 4 RT

Motor: Kohler Courage XT-6,75 OHV SC
Maaibreedte: 53 cm
Maaihoogte: 30-70 mm
Nominaal vermogen: 2,2 kW/3,0 pk
Toerental: 2.800 tpm
Gewicht: 35 kg
De-Viking-mulchmaaier-MB-4-RT-getest-Maaien-of-mulchen-3

Als de achterste hevel wordt losgelaten, dan stopt de motor. Met de voorste wordt de wielaandrijving ingeschakeld.

Conclusie

De Viking mulchmaaier MB 4 RT heeft ons helemaal overtuigd. Hij heeft een sterke motor, geeft een mooi maaibeeld, is eenvoudig te bedienen en ook prijstechnisch is hij helemaal goed.

Bedrijfsinformatie

Viking apparaten worden alleen door de vakhandel verkocht. Er zijn drie zuivere mulchmaaiers op hetzelfde platform. De MB 4 R heeft geen aangedreven wielen, de MB 4 RTP is een echte prof met nog meer vermogen. De mulchmaaier MB 4 RT van Viking heeft een werkbreedte van 53 cm.

Vorige artikel
Volgende artikel