Leestijd: 5 minuten

‘Als het nieuw is, moet het er ook als nieuw uitzien’

Vermatrac in Veen -klant van Meindertsma Agri-Parts in Kapel-Avezaath (5)

Een probleem is niet erg, als je het maar goed oplost. En juist dat is waar Henk en Gerald Verweij van Vermatrac in het Brabantse Veen zich in hebben gespecialiseerd. “Wij verkopen tractoren en onderdelen over de hele wereld. Dan word je vanzelf goed in problemen oplossen. Als er een achterbrug naar Nigeria moet, moet het in één keer goed zijn.”

Vermatrac heeft zich gespecialiseerd in de in- en verkoop; import en export van nieuwe en jong gebruikte tractoren. In Europa zijn de klanten vooral dealers, buiten Europa zijn het ook veel eindgebruikers die hun tractor bij Henk en Gerald Verweij kopen. “Bij grote projecten gaat het meestal via investeringsmaatschappijen, maar we maken het ook mee dat er een meneer uit Burkina Faso aan komt waaien hier om een tractor te kopen”, vertelt Gerald. “Hoe die mensen hier terecht komen? Soms via-via, soms via zoeken op internet, maar soms ook gewoon omdat ze op een andere tractor een sticker van ons hebben gezien, zoals het geval was met een klant uit Suriname. Via de meneer uit Burkina Faso doen we nu ook zaken met een bedrijf uit Italië. Het is heel apart hoe een balletje soms rolt.”

Wat voor Vermatrac het belangrijkste is, is een betrouwbare partij zijn voor die klanten van over de hele wereld. “Die klant wil niet alleen een goede, jonge tractor waar hij nog jaren mee vooruit kan, maar wil ook dat alles goed geregeld is. Er komt een hoop papierwerk bij kijken en daar zijn wij goed in. We staan open voor verschillende betalingsmogelijkheden; een standaard overschrijving via de bank is in landen als Algerije en Mali niet gangbaar. Dan gaat het via een postwissel of zelfs contant. De wegen kennen, daar gaat het om bij ons.”

Sinds Gerald (31) in 2009 bij zijn vader Henk (60) in de zaak kwam, veranderde er veel. Henk had achttien jaar bij een mechanisatiebedrijf gewerkt waar hij onder meer de verkoop deed, voordat hij in 1995 voor zichzelf begon. “Nederland is te klein voor die branche”, vertelt Verweij senior. “Daarom ben ik voor mezelf begonnen: ik wilde die export in. De eerste jaren was dat allemaal nog betrekkelijk kleinschalig, omdat ik in mijn eentje maar een bepaalde hoeveelheid werk aankon. Sinds mijn zoon erbij is gekomen, is het enorm gegroeid.”

Vermatrac in Veen -klant van Meindertsma Agri-Parts in Kapel-Avezaath (1)

Alles waar zijn vader niet aan toe kwam, pakte Gerald op. “Pa heeft zijn handen vol gehad met opbouwen. Hij had op dat moment de kennis, dus die moest vooral zijn ding blijven doen. Ik ben me gaan bezighouden met de extra’s en zaken die bleven liggen. Inmiddels heb ik de kennis ook, maar dingen als betalingen regelen en de contacten met bijvoorbeeld de Afrikaanse klanten heb ik op me genomen.”

Het bedrijf groeide zo snel, dat in 2011 een verhuizing naar het bedrijventerrein aan de rand van Veen (gemeente Aalburg) noodzakelijk werd. Daar hebben vader en zoon Verweij de beschikking over een pand van meer dan 2000 vierkante meter waar de tractoren binnen kunnen staan. “Veilig, droog en beschermd tegen weer en wind. Zo blijven ze ook netjes. Zeker met jonge of nieuwe tractoren is dat wel zo belangrijk. Iemand koopt geen nieuwe tractor die eruit ziet alsof ie er al een heel leven op heeft zitten. Als het nieuw is, moet het ook als nieuw uitzien”, vindt Henk.

Sinds 2013 is Gerald mede-eigenaar van het bedrijf. De opvolging is dus geregeld. De samenwerking tussen vader en zoon verloopt uitstekend, zeggen ze in koor.

“We kunnen het overal over hebben en hebben geen geheimen voor elkaar”, zegt Gerald. “Als je met personeel werkt, is het anders. Hoe goed je het ook kunt vinden, je hebt altijd de kans dat je beste man je grootste concurrent wordt als die besluit voor zichzelf te beginnen. Er komt uiteraard een tijd dat pa besluit dat het mooi is geweest.

Hoe het dan verder gaat, zien we tegen die tijd wel. Voorlopig gaat hij nog wel even door. Hij vindt het nog veel te leuk. Maar samen een paar dagen weg of tegelijk op vakantie proberen we te vermijden. Er komen niet heel vaak klanten hierheen, maar als we allebei weg zijn, geheid dat er dan iemand op de stoep staat en meestal is het dan ook wel iemand die van ver komt.”

Dat de tractoren van Vermatrac zo vaak naar verre oorden verkocht worden, is zo gegroeid. Net als het feit dat de meeste trekkers van New Holland zijn. “Het is niet zo dat we nou per se blauw bloed door de aderen hebben stromen”, zegt Gerald. “We hebben ook andere merken staan. Maar de inkoop bepaalt wat je verkoopt. We hebben goede contacten bij New Holland waardoor we regelmatig partijen nieuwe of jonge tractoren kunnen kopen. Denk dan aan demomodellen, trekkers uit faillissementen en aan machines die besteld waren maar waarvan de koper op het laatste moment afhaakt.”

Vermatrac in Veen -klant van Meindertsma Agri-Parts in Kapel-Avezaath (2)

Precies daar komt de relatie met Meindertsma Agri-Parts om de hoek kijken. Een nieuwe of jonge gebruikte tractor kan net onderdelen missen die de potentiële koper er toch graag bij wil. Of er gaat iets kapot in het gebruik wat vervangen moet worden. “Wij verkopen in principe alleen tractoren en grote onderdelen. Voor een kabeltje of een O-ringetje moet je niet bij ons zijn, maar we kunnen het wel regelen. Voor de klant zijn wij immers het aanspreekpunt”, legt Henk uit.

“Als die een trekker een extra functie of optie nodig heeft of als er onverhoopt iets kapot is, dan komen we bij Meindertsma terecht. We zijn geen concurrenten, maar vullen elkaar perfect aan. En we weten gewoon zeker dat het goed is. Onlangs moest een klant uit Nigeria een nieuwe achterbrug hebben. Dan móet het goed zijn. Je kunt daar geen gok mee nemen en even iets uitproberen. Wij weten het chassisnummer en kennen de specificaties, Meindertsma zoekt er de passende onderdelen bij. Een probleem is niet erg, als je het maar goed oplost en die garantie kunnen we op die manier geven.

”Veelvoorkomende complete onderdelen heeft Vermatrac ook wel zelf op voorraad. Tientallen verschillende trekhaken bijvoorbeeld, want elk land heeft zijn eigen specificaties. “Ook al is het misschien dezelfde tractor: een trekhaak voor Noorwegen of Canada is een andere dan voor Nederland”, vertelt Gerald. “Ook dat is een voordeel van vooral New Holland hebben: daar hebben we ook de belangrijkste onderdelen voor en als we het zelf niet hebben, weten we hoe we er het snelst en voor een gunstige prijs aan kunnen komen.”