Leestijd: 25 minuten

Vergelijkingstest | Kleine verreikers zijn alleskunners, die maximale prestaties combineren met minimale afmetingen. We hebben vier verreikers getest: de JCB 527-58, de Kramer KT256, de Manitou MLT 625-75H en de Merlo P25.6.

Verreikers in de klassen van ongeveer 2.500 kg heflast en 6 meter hefhoogte zijn populair. Volgens de statistieken zijn er in 2013 precies 231 verreikers met hefhoogtes tot 6 meter verkocht in de landbouwsector. Dat is 15% van  alle binnen die sector en de biogas-installaties verkochte hoeveelheid verreikers. En omdat niet alle merken hun verkoopcijfers bekend maken kunnen we er van uitgaan dat het er nog meer zijn. De aantallen in de statistieken komen overeen met wat we op de bedrijven zien. Daar worden die kleine verreikers immers steeds vaker als universele machines ingezet.

Het vullen van de voederwagen en het gewas verdelen staan net zo op het  ‘to do’ lijstje als het strooien en uitmesten. En er worden balen mee gestapeld, stortgoed mee verplaatst. Graan net zo goed als grond.

De stijgende verkopen maken deze klasse voor alle aanbieders interessant, en iedereen heeft intussen wel een passende aanbieding. Op de EuroTier 2014 zijn een paar opgewaardeerde-, maar ook heel nieuwe machines te zien. We vroegen vier fabrikanten om hun machine uit dit segment. We kwamen tot het volgende kwartet: de JCB 527-58 Agri, de Kramer KT256, de Manitou MLT 625-75H en de Merlo P25.6.

Hoog en ver werken

In hun werkveld zijn de verreikers niet alleen: wielladers, knikshovels en natuurlijk de klassieke trekker met frontlader doen feitelijk hetzelfde werk. Maar die ene machine, die echt alles kan, die is er nog steeds niet. Op bepaalde punten schiet de verreiker nog te kort ten opzichte van zijn concurrenten. Maar zijn sterke punt, dat is de telescooparm. Daarmee komt hij op hoogtes die voor anderen onbereikbaar zijn. Ook als het op laadwijdte aan komt is hij onovertroffen.

Daarbij staat de verreiker tijdens het werk vanwege zijn vierwielbesturing doorgaans stabieler is dan een (knik)shovel. Door de aan de zijkant geplaatste cabine zijn verreikers laag, daardoor zijn ze ook geschikt voor werk in oude gebouwen.

Het investeringsbedrag is bij verreikers doorgaans hoger, waardoor hun rendement moet komen uit het extra hoogte bereik.

Verschillende gebruiksomstandigheden van de verreikers

Voor onze test hebben we de verreikers op verschillende bedrijven in gezet. Ze konden laten zien wat ze waard waren bij het uitmesten, het voederen in de stal van een stierenmesterij, bij het stapelen van stro, op een paardenbedrijf en op een biogasinstallatie. Die biogasinstallatie hoort dan wel niet tot de meest klassieke inzetgebieden van deze machines, maar we wilden ze tot het uiterste testen.

Praktijkgerichte meetwaardes

Bij onze metingen hebben we ons op de praktijk gericht. We hebben de dingen die tot de dagelijkse gang van zaken bepalend zijn.

 

De testers aan het werk: de hefkrachten hebben we met trekkrachtapparaat en bodemanker onderzocht.

 

Hoeveel tilt de verreiker?

De hefkracht bepaalt hoe zwaar de last mag zijn. Daarbij moet de hefkracht van de nominale kracht onderscheiden worden. Terwijl de hefkracht aangeeft wat de lader zonder rekening met verliezen te houden kan tillen, geeft de nominale waarde op wat hij kan heffen zonder de bestuurder in gevaar te brengen.

Als de nominale belasting wordt overschreden, dan kan de verreiker naar voren kiepen. Om dat de vermijden, grijpt de overbelastingsbeveiliging in. Tussen hefkracht en nominale belasting zal dus een verschil zitten, dat de veiligheidsbuffer is.

Een paar fabrikanten bieden verschillende lastmodi aan, waarmee de berijder de door hem gewenste veiligheidsmarge kan instellen.

Hoe soepel werkt de verreiker?

Wie een verreiker koopt, wil met slagkracht allerlei goederen kunnen verplaatsen. Het hele laadtraject, aanbouw apparaat intrekken en uitkiepen, de telescoop heffen en laten zakken etc., moet  de verreiker snel en soepel kunnen doorlopen. Daarvoor zijn de motorisering en het hydraulische pompvermogen doorslaggevend, net als de onderlinge afstemming van de componenten.

Hoe wendbaar is de verreiker?

De wendbaarheid maakt zijn slagkracht groter. Hoe kleiner de draaicirkel, des te minder ruimte er nodig is om te rangeren. Bovendien is wendbaarheid van belang bij het werken in oude gebouwen.

Hoe lawaaiig is de verreiker?

Wie per dag meerdere uren met een verreiker werkt, weet een stille machine te waarderen. Naast de geluidssterkte in de cabine, is ook de geluidssterkte in de directe nabijheid van de verreiker  interessant. Want het werken gebeurt immers vaak dicht bij andere mensen of dieren.

Om de maximale hefkracht te onderzoeken, werd de overlastbeveiliging  uitgeschakeld en werd de lader belast tot het moment dat deze zou kiepen.

Deur open, deur dicht

De cabinedeur, dat blijft een strijdpunt tussen de testers en de mannen uit de praktijk. Naar gelang de fabrikant is die deur 180° te openen en aan de cabine vast te zetten. Dat is goed om snel in- en uit te kunnen stappen. Of hij gaat 90° open en blijft tijdens het rijden dicht. Dan moet de deur telkens open en dicht. Dat lijkt onhandig.

Maar er zit een veiligheidsaspect achter: De overbelastigsbeveiling naar voren beveiligt tegen het voorover kiepen. Maar tegen zijdelings omvallen is er geen bescherming. Als de deur dicht is, dan blijft de berijder in het ernstigste geval opgesloten in zijn cabine. Met een open deur kan hij er uit vallen en gewond raken. Daarom is bij het langdurig werken met een open deur een veiligheidsgordel verplicht. Iets dat  gebruikers graag vergeten, maar verzekeraars nooit.

Vind de verreiker van jouw voorkeur op Agri Trader

Vier laders, vier concepten

Wat onze deels zo verschillende kandidaten zoal gepresteerd hebben, leest u hieronder, per merk & type hebben we een verslag gemaakt. Maar het antwoord op de vraag wat nu de beste verreiker is, zal toch zijn ”Het is maar net wat u er mee wilt doen en wat hij mag kosten”. U bepaalt dus uw eigen winnaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

De JCB 527-58 Agri deed buiten mededinging mee. Het in ons prestatietraject passende model, de 525-60 Agri was op het moment van onze test nog niet beschikbaar. Daarom hebben we het er op volgende model bekeken.

Volgens JCB verschillen de machines in vermogen en afmetingen; het bedieningsconcept is identiek.

Bij het bekijken van de JCB vallen vooral de grote 24 inch, wielen op. Dat de Brit daarmee de grootste afmetingen en grondspeling heeft, hoeft niemand te verbazen. De JCB bewijst echter dat grote wielen niet hoeven te resulteren in een grote draaicirkel.

Hier is de machine een middenmoter. Wie een compacter machine wil kan optioneel een lagere cabine en 20 inch velgen bestellen. Met 81 kW/109 pk en een 126 l. tandwielpomp voor de hydrauliek, was de JCB de sterkste verreiker in de test. De gemeten waardes bij het laadtraject (heffen, laten zakken, kippen) vallen daarom goed uit.

Het hoge vermogen laat ook gecombineerde bewegingen soepel verlopen. Dat was niet het geval bij alle test kandidaten. JCB is de enige fabrikant in deze test die eigen motoren gebruikt. Daarom kunnen er motoren gemonteerd worden die passen bij het karakter van een verreiker: veel koppel bij lage toerentallen.

Bovendien voldoet de JCB als enige aan de emissie eisen zonder dat de uitlaatgassen nabehandeld worden. Met de hydrostaat liep onze testmachine 40 km/u. Dat resulteert in rendement en bleek dankzij de trillingdemper aan de hefarm erg comfortabel.

In de cabine scoort de JCB met een hoogwaardige afwerking en veel comfort. Zo is de keuze tussen de manieren van besturen eenvoudig, elektronisch en ook tijdens het rijden te verstellen. De  display is duidelijk en geeft informatie over hefhoogte, hefhoek, tankinhoud etc. Al deze waardes kunnen met het telemetrie systeem JCB LiveLink naderhand op de PC thuis uitgelezen worden.

Een lichtbalk aan de A-stijl geeft de belastingsstatus aan, zodat er effectief in het grensgebied gewerkt kan worden. De ‘Bucket Raddle’ functie beviel ons goed. Na activering met een druk op de knop, schudt de lader de bak automatisch als de joystick naar rechts wordt gedrukt. Er hoeft dus niet, zoals vroeger, snel met de hendel heen en weer geflipperd te worden om de bak goed te ledigen.

Ons testoordeel

De JCB 527-58 levert veel vermogen, heeft een doordacht bedieningsconcept en is er goed afgewerkt. En de prijs is daar naar.

Olietank: De olietank is een dragend deel van de achterste console. Dat brengt gewicht op de achter as en verhoogt de torsie stijfheid.

Motor: De motor conform 3B heeft standaard een tijdgestuurde omkeer ventilator.

Banden: De 24 duims banden zorgen voor een rustige rit, ze beperken de wendbaarheid nauwelijks.

De zijconsole is overzichtelijk. De display geeft goed leesbaar veel informatie.

Ten opzichte van de (wegen)bouwversie heeft de Agri andere banden, een 40% sper aan de voor as en is hij optioneel 40 km/u snel.

De Manitou MLT 625-75H is sinds 2011 te koop. Onze testmachine was nog conform de 3A emissienorm, maar intussen is er een 3B update.

Zijn kracht haalt de Manitou – net als de Merlo – uit een 75 pk Kubota motor. Maar met zijn 90 l. tandwielpomp overtreft Manitou Kramer en Merlo op hydraulisch gebied. De Fransman voert daarmee ook gecombineerde bewegingen soepel uit.

Het bedieningsconcept van de Manitou is duidelijk anders. De zogenaamde JSM joystick wordt niet in de hand gehouden, maar de hand ligt er op. Daar moet aan gewend worden. Maar het is ons snel gaan bevallen. De hand ligt rustig, alle knoppen vallen onder vingerbereik en de joystick reageert subtiel op bewegingen.

Net als bij de Kramer heeft de overbelastingsbeveiliging op de Manitou ook een bak- en een vorkmodus.

Aanvullend is er een instelling voor bewegende lasten, bijvoorbeeld Big Packs. De modi verschillen door de grote van hun veiligheidsbuffers. Het systeem grijpt daarbij passend eerder, of later in.

Ondanks zijn premium uitrustingspakket had onze machine een mechanische werktuigborging. Een hydraulische snelsluiting is optioneel. Of men die nodig heeft is een zaak van smaak.

Het mechanische systeem is eenvoudig en weinig storingsgevoelig. Maar bij de hydraulische uitvoering hoeft er niet uitgestapt te worden.

Ons testoordeel

De Manitou MLT 625-75H biedt een goede mix van prestaties, compactheid en comfort voor een redelijke prijs.

Dieseltank: De vulopening zit achter, tegen diefstal beveiligd, een afsluitbare klep.

Banden: Ondanks de 18 inch banden heeft de MLT 625-75H met 38 cm de grootste grondspeling.

Motor: De Kubota 4 cilinder is goed gedempt. Hij was de stilste uit de test. Dat komt mede door de standaard proportionele omkeer ventilator.

De P25.6 is het kleinste model van Merlo en in onze test. Ondanks zijn compacte buitenmaten heeft de Merlo de grootste cabine op de markt. Dat komt omdat Merlo op al zijn verreikers dezelfde cabine gebruikt. De binnenruimte is indrukwekkend.

De deur kan ook nog helemaal open geklapt en vastgezet worden. Met de 75 pk Kubota is de Merlo doorsnee gemotoriseerd. Helaas is de geluidsdemping niet optimaal. De Merlo maakte binnen en buiten de cabine het meeste geluid. Zijn 80 l. tandwielpomp maakt hem op hydraulisch gebied tot hekkensluiter.

Dat blijkt ook uit zijn hefkracht en laadtraject. Gecombineerde bewegingen bleken slechts beperkt mogelijk. Een bak- en vork modus heeft de Merlo niet. De bediening is bewust eenvoudig gehouden. Op de joystick zit alles dat nodig is.

De rijrichtingverandering was op onze testmachine in standaarduitvoering alleen mogelijk met een hendel bij het stuur. We adviseren de optionele schakelaar op de joystick.

Een indicator die de belastingsituatie aan geeft hebben we gemist. Als men het grensgebied nadert wordt dat pas gemeld met een hard gepiep. Het systeem blokkeert dan de joystick. Het intrekken van de arm is dan met een druk op de knop mogelijk.

Voor andere bewegingen moet men de beveiliging van het systeem door het omdraaien van een sleutel overrulen om de joystick blokkering op te heffen. Helaas werkte de overbelastingbeveiliging ook op harde stoten door gaten in de weg.

Positief vinden we de verdeling van remmen in inchen over twee pedalen. Zo kan er subtiel geïnched worden, en de remmen worden minder belast. Om van de 40 km/u versie te kunnen genieten adviseren we de optionele, luchtgeveerde stoel. De P25.6 heeft dan wel een hydraulische werktuigkoppeling, maar het aankoppelen vraagt geduld.

Ons testoordeel

De Merlo P25.6 was de eenvoudigste verreiker in de test. Comfort en prestaties zijn niet zijn sterkste punten, maar hij heeft een grote cabine en een compacte bouw, is wendbaar en heeft een goed zicht rondom.

Achterkant: De Merlo is zo compact, dat hij als enige geen spiegel nodig heeft om de achterkant tijdens het koppelen in het oog te houden.

Cabine: Met 1,92 m was de Merlo de laagste in de test.

Motor: Om aan de 3B norm te voldoen krijgt de Kubota motor nog uitlaatgas nabehandeling.

Bij het uitmesten bemerkten we de beperking van de hydrauliekpomp. Heffen en kippen waren niet te combineren.

De bedieningselementen zijn overzichtelijk gerangschikt. Het zicht op het aanbouw- gereedschap beviel ons erg goed.

Kramer Allrad maakt deel uit van de Wacker-Neuson groep, net als Weidemann. De KT256 is één van de vier verreikers die onder eigen merk verkocht worden. De grotere modellen worden in samenwerking met Claas in “Claas- groen” verkocht.

De 68 pk motor van de Kramer was de minst krachtige uit deze test. De tandwielpomp van 86 l/min zat in de middenmoot. Desondanks overtroefde de Kramen bij het laadtraject zijn concurrentie, de JCB natuurlijk uitgezonderd. Hier blijkt dat de som der delen beter kan zijn dat de losse componenten. Een kwestie van afstemming.

De overbelastingbeveiliging, bij Kramer heet die ‘Smart Handling’, wijkt af van die van de concurrentie. Hij biedt een bak- en een vork modus. In de laadschop modus trekt de arm bij het laden automatisch in. Het risico op overbelasting wordt daarmee geminimaliseerd.

Is de hefarm in de vork modus meer dan 38° uitgestoken, dan trekt hij bij het dalen ook automatisch in, vanaf 38 °niet meer.

In welk lastbereik er gewerkt wordt, is zichtbaar aan een strip op het instrumentenpaneel. Zo kan er ook bij Kramer op het scherpst van de snede gewerkt worden. De KT256 heeft ook een trillingdemper. De hefarm wordt gedempt met een accumulator. Het rijcomfort profiteert daar duidelijk van.

Het hydraulische snelwisselsysteem is ons erg goed bevallen. Het systeem werkte feilloos. Hoe schuin we ook op ons gereedschapswerktuig aan reden, er werd perfect aangekoppeld. De hydraulische cilinder voor de koppeling is goed beschermd tegen vervuiling.

Met de doorlopende voorruit gaf de Kramer het beste zicht naar voren, speciaal naar boven. Naar de zijkant wordt het zicht wat beperkt door de relatief hoge motorkap.

Qua wendbaarheid waren we minder positief. De Kramer heeft de grootste draaicirkel uit de test. En dat is merkbaar. De 20 inch banden werken daar aan mee.

Ons testoordeel

De Kramer KT256 is comfortabel en robuust, maar heeft de ruimte nodig.

Hydraulisch systeem: In het enkelkrings hydraulische systeem van de Kramer delen de hydrostaat en de werkhydraulica dezelfde olie voorraad. Een grote oliekoeler houdt de temperatuur laag.

Banden: de 20 duims wielen zorgen, samen met de grote wielbasis voor rustig rijgedrag en stabiliteit. Ten koste van de wendbaarheid.

Motor: Hoewel de Deutz motor maar 68 pk heeft, levert de Kramer toch doorsnee prestaties.

De bedieningselementen zijn in kleur gecodeerd: groen voor de hydrauliek, blauw voor de transmissie en oranje voor de veiligheidssystemen.

Met de ingebouwde trillingdemper was de KT256 comfortabel te rijden.

 

 

 

 

 

 

Klik op de afbeelding om de statistieken in een PDF te downloaden.