Leestijd: 4 minuten

Al sinds 1987 bestaat de nertsenfarm van de familie Meijer in Vriezenveen. Wat vader Wim (59) ooit opbouwde met als doel over te dragen aan zijn zoons Tim (28) en Rik (30), is sinds eind 2020 geen euro meer waard. Door een verbod op het fokken van nertsen heeft de familie Meijer hun nertsenfokkerij definitief moeten sluiten. De laatste nertsen zijn in december jl. gepelsd en nu zijn alle hokken leeg.

Van nertsenhouder naar hovenier - Agri Trader

Tim, Wim en Rik Meijer

Toekomstdroom

De droom van Rik Meijer om in de toekomst het familiebedrijf samen met zijn broer Tim over te nemen, viel sinds 2013 plotseling in duigen. De overheid komt met een verbod op pelsdierhouderij. Eigenaren zouden nog zo’n tien jaar de tijd krijgen om hun farm te sluiten, maar dan is er ineens het coronavirus. Hierdoor komt alles in een stroomversnelling terecht en zijn nertsenfokkers verplicht om uiterlijk december 2020 alle nertsen te ruimen.

In eerste instantie zouden eigenaren geen vergoeding krijgen vanuit de overheid. Omdat corona roet in het eten gooit wordt Riks vader, voor de drie jaar waarin hij eigenlijk nog nertsen zou kunnen fokken, wel gecompenseerd. “Iedereen die nu denkt dat dit een vetpot is moet ik teleurstellen.” Daarnaast zijn de 36 sheds, de open stallen waar de nertsen verbleven, nu niets meer waard. “Ik zou niet weten wat we nog met deze stallen zouden kunnen doen.”

Voor de nertsen zelf zal het er hoogstwaarschijnlijk ook niet beter op worden. Waar het houden van nertsen in Nederland en Denemarken verboden is, is dat in andere landen niet het geval. Er vindt dus enkel een verschuiving plaats in plaats van een algeheel verbod. Rik is er dan ook van overtuigd dat de nertsen het in het buitenland niet beter zullen krijgen dan hier in Nederland. “In veel (Oostblok)landen zijn de regels veel minder streng voor het houden van dieren dan in Nederland. In mijn ogen is er dan ook niet goed nagedacht over het welzijn van het dier. Dit gaat puur om ethiek.

Er is een groep mensen in Nederland die het zielig vindt voor de nertsen. Zij voerden actie voor een verbod op het houden van pelsdieren. Dit wordt doorgevoerd door de overheid en vervolgens worden in andere landen allemaal nertsenfarms uit de grond gestampt inclusief subsidie van de EU. Hier een verbod op nertsen en het in het buitenland sponsoren. Dit voelt als een flinke trap na.”

 

Hoe nu verder

Overstappen naar het houden van een ander diersoort bracht teveel onzekerheid met zich mee. “Stel je voor dat het houden van konijnen of kippen in de toekomst ook verboden wordt. Dan zit ik weer met hetzelfde probleem. Deze sector is te onrustig en biedt te weinig zekerheid op het moment.” Daarom is Rik in oktober 2019 samen met zijn broer Tim en een kennis Timo een eigen hoveniersbedrijf gestart.

Timo was al hovenier. In 2017 heeft hij niet alleen deelgenomen aan de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg, hij wist deze wedstrijd ook te winnen. Rik en Tim hebben beide affiniteit met de hoveniersbranche, dus besloten ze samen K&M hoveniers op te richten. Sinds de oprichting van K&M hoveniers heeft Rik ook altijd nog bij zijn vader op de nertsenfarm gewerkt. Hij was 60% van zijn tijd bij zijn vader te vinden en de andere 40% van de tijd was hij hovenier. Niet alleen Rik was werkzaam op de farm, ook zijn vrouw werkte er al jaren. Des te groter was de klap toen bleek dat de sluiting eind vorig jaar niet voorkomen kon worden. “Je hebt toch de zorg voor twee kinderen en een hypotheek, dus bij de pakken neerzitten kan gewoon niet.” Rik richt zich sinds die tijd volledig op zijn werk als hovenier.

K&M hoveniers

Naamsbekendheid

Gelukkig konden een aantal machines over worden genomen die voorheen gebruikt werden op de nertsenfarm. Hierdoor heeft K&M hoveniers momenteel de beschikking over een minitractor, een shovel, een verreiker en een minikraan. “Door deze machines kunnen wij ons werk een stuk sneller en efficiënter uitvoeren. Het is bijna onmogelijk om als startende onderneming direct een wagenpark aan te schaffen. Machines zijn duur en in het begin is daar natuurlijk geen geld voor. Daarom ben ik ook heel blij dat ik deze machines over heb kunnen nemen zodat we direct goed konden starten.”

Een klantenkring bouw je niet zo maar even op. Hier gaat veel tijd en energie in zitten. “Gelukkig vinden klanten ons steeds vaker.” De afgelopen periode heeft K&M hoveniers een aantal tuinen mogen ontwerpen en aanleggen in de nieuwbouwwijk Almelo Noordoost en omstreken. Eén van de leukste werkzaamheden volgens Rik. Maar ook het onderhoud aan tuinen is belangrijk. “Nieuwbouwprojecten zijn leuk, maar onderhoud is voor ons ook heel belangrijk. Dit biedt namelijk een vorm van vastigheid. We mogen dan bijvoorbeeld twee keer per jaar komen voor een voorjaars- en een najaarsbeurt van de tuin.” Rik hoopt in de toekomst ook mooie projecten voor (grote) bedrijven uit te mogen voeren. Tot op heden bestonden deze werkzaamheden vooral uit gladheidbestrijding tijdens de sneeuwval afgelopen winter.

Afhandeling

Wat er met de nertsenfarm in Vriezenveen moet gebeuren zal nog lang gissen blijven. De komende maanden mag er sowieso niets mee gedaan worden. “Zolang mijn vader de compensatie nog niet heeft ontvangen moet alles blijven staan zoals het was. Als er nu geruimd zou worden kunnen wij niet aantonen dat we nertsen hebben gehouden en wordt er geen compensatie uitgekeerd.” De familie Meijer kan dit hoofdstuk tot op heden niet afsluiten. Momenteel is het vooral boosheid en onbegrip wat de overhand neemt. Hopelijk kunnen zij in de toekomst met trots terugkijken op het familiebedrijf dat zij met veel passie en plezier hebben gerund.

 

Voor meer informatie:Van nertsenhouder naar hovenier - Agri Trader 2
K&M Hoveniers
Werkgebied: Overijssel
06  -11 10 68 94
www.kmhoveniers.nl
info@kmhoveniers.nl