Leestijd: 4 minuten

Messen tegen massa

Akkertest | Om grote hoeveelheden oogstgoedresten of vanggewassen te verwerken, kan de Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals uitgerust worden. Wat die in praktijk presteert, dat hebben we met een Carrier XL 625 op een mosterdakker getest.

Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals getest - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Of het nu stro, tarwe, maisstoppels of tussenoogstresten zijn, biomassa die op de akker achterblijft moet in de grond gewerkt worden om het verrottingsproces te bevorderen. Technisch gezien is dat een uitdaging. Want maisstro en vanggewassen zorgen voor veel plantenmassa. Kleine schijven verslikken zich daar snel in. Bovendien is het technisch moeilijk staande halmen te snijden met staande messen.

Horizontaal snijden met de CrosCutterKnife

Väderstadt biedt voor de Carrier korte schijveneg de CrosCutterKnife messenwals als voorbewerkingsgereedschap aan. Het concept van de wals bestaat uit elk zes messen die dwars op de rijrichting staan. Ze dringen ca. 2 cm de bodem in en knikken en maaien de halmen tot er geen een meer staat.

De messenwals verkleint de plantenmassa betrouwbaar, ook bij veel opgroei. Hier ligt het voordeel in vergelijk tot de CrossCutter Discs, die Väderstadt als alternatief voor de standaardschijven aanbiedt.

Die kunnen ook verkleinen, maar lopen bij veel plantenmassa dicht. Op onze test Carrier met een werkbreedte van 6,1 meter zaten 4, centraal opgehangen, wals elementen van 1,5 meter breed gemonteerd.

De bodemaanpassing was goed. De walsen zijn met rubberblokken geveerd. Dat werkte ook.

Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals getest - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Duurzame schijven

Op de messenwals volgen bij de Carrier XL twee rijen met 61 cm grote schijven. Dat zijn de grootste schijven uit Väderstadts programma. Net als de 45- en 51 cm grote exemplaren zijn ze van V55 staal gemaakt, een erg harde staalsoort die lange standtijden mogelijk maakt.

De diameter bepaalt de maximale werkdiepte. De Carrier XL kan dus tot 15 cm diep werken. Dat maakt vlakke- tot redelijk oneven bodembewerking mogelijk. Nog belangrijker is dat deze schijven veel biomassa aankunnen en die goed inmengen.

De schijven zijn elk aan een eigen arm opgehangen. De ruimte tussen arm en schijf verjongt zich naar achter en naar boven. Zo komen verstoppingen nauwelijks voor. De vering en steenslagbescherming gebeurt met gummilagers. Een eenvoudige en vooral onderhoudsvrije oplossing. En ook volkomen voldoende bij steenhoudende bodem.

Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals getest - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Slijtage verminderen

De schijven hebben een bijzondere vertanding: Väderstadt noemt deze vorm TrueCut.

De groeven zijn daarbij zo gefreesd, dat ze hun vorm ook bij voortschrijdende slijtage lang houden. Daardoor moet er nauwelijks resultaat in het werkresultaat komen.

Daarom zijn de schijven bij Väderstadt dan ook concaaf in plaats van convex. Zo blijft de hoek tussen bodem en schijf ook bij kleiner wordende schijfdiameter en blijft het werkresultaat constant.

Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals getest - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Ze hebben geen ondergreep. Maar door de zware, robuuste bouwwijze van de Carrier trekken ze zich toch goed in.

Met toenemende slijtage worden de schijven natuurlijk kleiner en wordt de werkdiepte en de overlap van de schijven geringer. Om de werkdiepte constant te houden, kunnen de balken onafhankelijk van elkaar in diepte versteld worden. Zo kan de eerste rij, die vanzelfsprekend het snelst slijt, simpel dieper gesteld worden, zodat hij weer op gelijk niveau werkt.

Aanvullend is het zijdelinks verzet van de beide rijen met een draaispindel te corrigeren, zodat ook de overlapping gelijk blijft. Dat is een erg goede oplossing om het werkresultaat over de hele levensduur van de schijven gelijkmatig te houden.

Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals getest - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De aangrijphoek instellen op de CrosCutterKnife

De MultiSet hoekinstelling van de schijven is een bijzonderheid. Daarmee is met en paar handgrepen de aangrijphoek in de rijrichting in vier stappen van 11-19° in te stellen.

Hoe vlakker er gewerkt wordt, des te groter de hoek moet zijn om over het hele vlak te werken. Hoe groter de hoek is, des te scherper de schijven de bodem keren.

Om de zaak om te stellen is alleen een moersleutel nodig: Bevestigingsschroef lossen, één keer op de arm slaan, de as tot de gewenste hoek verdraaien, de schroef weer vast draaien. Klaar.

Hier is het nog goed om te melden dat de lagering van de schijven onderhoudsvrij zijn. De dieptegeleiding gaat hydraulisch. Een schaalverdeling met richtwaardes zit goed zichtbaar op de rechter vleugel. De dieptebegrenzing is ook hydraulisch met een instelbaar overbelasting ventiel.

Constant rechtuit

Zijdelinkse trek voorkomt de Carrier XL door de X-vormige opstelling van de schijven. Toch zijn de schijven niet als bij andere machines in verzet geplaatst, maar binnen de rijen.

Alleen is de verdeling van de rijen niet precies over het midden, maar naar links uit het midden verzet en in het linker trekker spoor. Op die manier wil Väderstadt rillen of wallen voor komen en de betere tractie in het rijspoor benutten.

Twee dicht op elkaar staande schijven werken in de eerste rij van elkaar af, twee verder van elkaar afstaande schijven direct daar achter in de tweede rij samen. Tijdens de test werkte dat probleemloos. We bemerkten geen zijdelinkse trek.

Väderstad-Carrier korte schijveneg met de CrosCutterKnife messenwals getest - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Inmengen over het hele oppervlak

Het werkbeeld van de carrier XL met messenwals is ons goed bevallen. Plantenresten werden goed verkleind en ingemengd. De schijven werken ook op een werkdiepte van 4 cm over het hele oppervlak. Onbewerkte stukken of banen die bij vlakke arbeid vaak voorkomen vonden we niet.

Het werkbeeld met de Double SoilRunner vroeg wat gewenning. Die laat kleine dammen achter, die echter na een paar dagen zo goed als verdwijnen. Bij de volgende bewerking geven ze geen problemen. De wals is erg geschikt voor lichte- tot middelzware bodem. Op zware natte grond werkt hij niet goed.

Deze diashow vereist JavaScript.