Leestijd: 10 minuten

Workshop deelnemer Friedhelm Meyer heeft ons aanbod om de Kuhn Profile 1680 op zijn bedrijf in Saarland te testen aangenomen. Hier krijg je exclusief de indrukken en ervaringen uit de praktijk.

Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (2) Voor de melkveehouder met 140 koeien is een mengwagen met twee verticale kegelwormmessen een goede oplossing voor het voederen van zijn kudde. Op zijn bedrijf gebruikt hij al een kleinere en oudere Euromix wagen, zodat de bedrijfsleider de testmachine goed vergelijken kan. Gevoerd wordt er met een TMR, die is gebaseerd op een melkopbrengst van 34 kg/dag bij een voeropname van 24 TS/koe en dag. Er zijn zes voercomponenten: kuilmais, bierborstel, luzerne en mengvoeder van de eigen boerderij (mais, tarwe, mineraalvoeder) en eiwitaanvullend voeder 40/4.

Staande mengers in de Kuhn Profile 1680

Het tegenwoordig wijd verbreide verticale mengsysteem wordt ook door op de Kuhn Profile 1680 Compact gebruikt. Voor het mengen van het voer wordt er een uitgepakte gewikkelde baal graskuilvoeder in zijn geheel in de wagen gegooid. Die is dan binnen een paar minuten uitelkaar gevallen en gesneden. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (5) De mate van versnijden wordt bepaald door de hoekige binnenkant van de bak en door twee snijders met verschillende draairichting. Na het verkleinen van de gewikkelde baal wordt de voermengwagen uitgeschakeld en worden de aanvullende componenten bijgevoegd. Met zijn geïntegreerde overloopring weegt de Profile 1680 Compact ongeveer 5,5 ton. Als er door droog voer meer volume ontstaat, dan valt er wel wat over de rand. Met een gereduceerd transmissietoerental en een 540’er aftak as lukt het de 100 pk trekker moeiteloos de wormen van de volbeladen wagen op gang te brengen en de voederrantsoenen keurig te mengen. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (13) Hier moet ook de tweetrapsschakeling, die zich handmatig vanuit de trekkerstoel laat bedienen, genoemd worden. Het gaat om een reductie overbrenging van 29 naar 16 tpm als aanpassing aan het trekkervermogen. De oliebadsmering van de kegelwormsnijderaandrijving reikt tot het bovenste rollager en is daarmee zo goed als onderhoudsvrij. De gesmede aandrijfassen zijn aan beide einden gelagerd. Opdat de transmissie tegen belasting beschermd is, zit hij onder een kap aan de containerbodem, in de buurt van de wormwielen. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (17)

 

Containerconcept

De hoekige constructie biedt het voer al bij geringe hoeveelheden voldoende weerstand in vergelijk tot gladde wanden. De polygonale-container scoort daar punten ondanks dat de gevraagde aandrijfkracht ten opzichte van gladde wanden hoger is. Hij mengt beter en verkleint langstelige voercomponenten ook beter. In de bak staan de twee kegel wormsnijders. Opvallend aan het bovenste kwart daarvan is, dat de spoel daar dubbel zo groot is om het mengsel losser te maken. De messen met hun asymmetrische vertanding zorgen niet alleen voor de aanpassing van de gesneden lengtes, maar ook voor gladde snijvlakken en een zelfreinigend effect. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (6) Aan de zijkanten, waar minder ruimte is, worden structuurrijke componenten verkleind, en door de ovale constructievorm wordt het voeder voor en achter uit elkaar getrokken. Hoewel het om een verticale menger gaat, wordt er op deze manier ook horizontaal gemengd.

Gelijkmatige voederverdeling

Een belangrijk meetcriterium is, naast de gelijkmatige mengverhouding, de verdeling van de rantsoenen tussen de eerste en de laatste uitbrengplek. Om constant de gelijke porties op de voergoot te krijgen, is het aan de ene kant belangrijk dat de voermengwagen altijd hetzelfde aandeel aan componenten krijgt. Daarvoor hadden we onze testwagen voorzien van een programmeerbare KWD 340 weeginstallatie. De voederrantsoenen kunnen per dier of per groep opgeslagen worden. Totaal zijn daar 200 posities voor te gebruiken, zodat er bijvoorbeeld 25 rantsoenen met elk 8 componenten geprogrammeerd kunnen worden. Dat moet ook voor loonwerkers of voedercoöperaties voldoende zijn. Het voordeel van de verlichte display is het grote beeldscherm dat weerspiegelingsvrij op een zwenkbare houder zit. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (7) Een precieze verdeling wordt verzorgd door 1,20 m brede uitwerp opening die hydraulisch geopend en gesloten kan worden. De instelling ervan is vanaf de bestuurdersstoel goed afleesbaar op een schaalverdeling aan de voorkant van de container. Via die opening komt het mengsel over de verwisselbare scherpe kanten op de dwarse PVC transportband die door een oliemotor wordt aangedreven. Als extra hadden wij onze voermenger voorzien van een hydraulische zijdelingse offsetverstelling. Daarmee kan de dwarse transportband hydraulisch tot 250 mm naar links of rechts verzet worden om het voer breder te kunnen leggen. De bedrijfsleider zag hier liever een smoorklep. We waren onder de indruk van de overblijvende hoeveelheden na het voederen. Met de aftakas op 540 tpm bleven er bij 29 omwentelingen ca. 100 kg voeder in de wagen, bij een PTO toerental van 1.000 was dat minder dan 20 kg. Er blijven dus nauwelijks voerresten waar schimmels en mykotoxine op kunnen tieren achter. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (12)

Kuhn Profile 1680 in een oogopslag

  • De compacte bouw maakt ook het inrijden in oude gebouwen mogelijk.
  • De verticale voermenger met twee wormen lost en mengt de baalmat snel
  • De reductietransmissie met twee overbrengingsverhoudingen maakt ook de combinatie met trekkers met minder vermogen mogelijk.
  • Via de naar voren liggende voerband wordt het mengsel gelijkmatig uitgebracht.

Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (11)

Technische Gegevens Kuhn Profile 1680 Compact

Inhoud mengbak 16 m³
Aantal staande kegelwormen 2
Aantal messen per worm 6
Toerental wormwielen 29 tpm
Maten en banden  
Totale breedte 2,35 m
Breedte over de wielen 1,85 m
Lengte 7,01 m
Hoogte 2,84 m
Verdeelhoogte 0,56 m
Banden 425/40 B17
Gevraagd vermogen/hydrauliek  
Gevraagd vermogen aan de PTO 63 kW/(85 PK)
Benodigde hydrauliek 2 DW
Gevraagd pompdebiet 20 l/min bij 180 bar

 

Uit de praktijk

Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (1)

Friedhelm Meyer, Zweibrücken

De verticale menger werkt erg energie/efficiënt. De 100 pk van de trekker waren voor het mengen niet nodig, het hadden er 20 minder mogen zijn. De voermengwagen heeft geen uitstekende delen. De lader en de reservoirs kunnen bij het voorbij lopen gecontroleerd worden en steken niet uit. De Profile 1680 Compact vraagt slechts minimaal onderhoud omdat alle lagers in en oliebad lopen en ze dus niet gesmeerd hoeven te worden. Alleen is de ladder in combinatie met de opzetring wat aan de korte kant. Daardoor moet je op de tenen om in de bak te kijken. Maar hoe hij mengt is het belangrijkste. En daar was ik van onder de indruk. De hoekige binnenkant van de container heeft hetzelfde effect als contra roterende messen, zodat die nauwelijks nodig zijn. De rantsoenen kunnen nauwkeurig gemengd worden omdat de display zo gedraaid kan worden dat alle waardes direct in het blikveld zitten. De optie voor een aanvullend beeldscherm voor de wiellader is me bijzonder goed bevallen. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (3) Silobalen kunnen in hun geheel in de container gedaan worden en de twee kegelwormsnijders vermalen ze in een paar minuten. Het definitieve mengresultaat mag gezien worden. Alle componenten worden gelijkmatig met elkaar vermengd zodat het aanbod op de voergoot ideaal is. Via de in het midden draaiende trapsportband die ook bij zware belading niet slipt, kan het voer naar twee kanten uitgebracht worden. Het in de voermenger achterblijvende restgoed is met ca. 20 kg minimaal. Voor de uitwerp van de dwarse transportband zou een regelmogelijkheid handig zijn. In vergelijk met mijn oude Euromix voermenger kan ik zien dat de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan en dat de kwaliteit over de hele linie hoger is geworden.

Goed om te weten / Lof en kritiek

Mengcontainer: De hoekige binnenkant zorgt samen met de tegensnijders voor een snelle vermaling en menging van de aparte voercomponenten. Kegelwormsnijders: De beide staande wormen met dezelfde draairichting zorgen voor een goede vermenging. De messen-positie is apart in te stellen. Handig! Bediening: Jammer dat de afstandsbediening niet standaard is. Daarmee zijn alle functies met een vingertop te besturen. Mengresultaat: Hier hebben we geen kritiek. De componenten worden prima vermengd. Twee mengen sneller - Kuhn Profile 1680 getest - Agri Trader (15)

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.