Leestijd: 4 minuten

Bijna 50 jaar geleden zorgde Vicon met de eerste schijvenmaaier voor een nieuw hoofdstuk in de grasland oogstechniek, Meer oppervlakteprestatie bij minder bouwgewicht en met minder benodigd vermogen waren de doorslaggevende argumenten. Maar zeker bij frontmaaiers hebben trommelmaaiers nog hun bestaansrecht.

Met trommels en schijven - de Vicon Exra en Expert getest (8)

Afgelopen grasland seizoen konden we de met de Vicon Extra 332 met een schijvenmaaier uitproberen plus een Expert 432 F met een trommelfrontmaaier. Dat is bij front/kont combinaties nog steeds een vaak voorkomende lay-out. Voordeel, en voor veel klanten een belangrijk argument, is dat de fronttrommelmaaier zonder additioneel aangedreven zwadbord het gewas mooi tussen de nalopende wielen van de trekker legt.

Twee zwadborden rechts en links zijn via een gatenraster instelbaar naargelang de omstandigheden en hoeveelheid. De extra 332 aan de achterkant heeft de voor Vicon kenmerkende driehoekige maaischijven, die elk van drie messen voorzien zijn. Vicon belooft daar lange standtijden voor de messen. Die belofte kunnen we na onze test onderschrijven.

Met trommels en schijven - de Vicon Exra en Expert getest (7)

De schijven van de maaibalken zijn -kenmerkend voor Vicon- driehoekig en ze dragen drie messen.(

Naargelang de oppervlaktestructuur en de dikte van de beplanting houden de messen het ongeveer 100 ha. uit. De messenwissel duurt bij onze test achtermaaier door de schroefborgingen lang. Een messen snelwisselaar is optioneel. Om de steeksleutel tegengas te geven hebben we de schijven met een houten balk geblokkeerd.

De frontmaaier was voorzien van snelwisselaars, die met het hefboomgereedschap zonder problemen te openen zijn. Voor het wegtransport werd het achterste maaiwerk 125° omhoog geklapt achter de trekker. Het zicht naar achteren en de wegligging worden daardoor verbeterd. Op onze eerdere kleine percelen viel de buitenste schort van de achtermaaier negatief op, omdat hij altijd handmatig opgeklapt moest  worden. Bij de frontmaaier fladderden de zijschorten tijdens het rijden te veel naar buiten. In de huidige productie is daar aandacht aan besteed.

Met trommels en schijven - de Vicon Exra en Expert getest (11)

Aan beide kanten van de frontmaaier zijn de zwad geleiders viervoudig in te stellen. Dee minimale zwadbreedte is ongeveer 1,1 m.

De terreinaanpassing van beide maaiers is in orde. De Expert 432 F aan de voorkant is in een pendelbok driedimensionaal bewegelijk. Het vastzetten van het mechanisme voor wegtransport gaat met een hendel.

De voorste maaier zorgde voor onze meerdere maanden durende tests voor enig oponthoud. Een van de vier maaitrommels zorgde voor problemen. Maar die waren door de fabrikant snel opgelost.

De achterste maaier is in het midden opgehangen en kan door het verzetten van de draagarm in twee stappen aan de frontmaaier worden aangepast. De bodemaanpassing zelf gaat middels een klassieke grote veer. Bij botsingen met een obstakel wijkt de achterste maaier betrouwbaar naar achteren en naar boven. Voldoende om over een boomstronk of ANWB paddenstoel te wippen.

Bij onze ‘botsproef’ ging het maaigedeelte ook zonder toedoen terug in de arbeidstand. Om de transmissie in geval van vastlopen van de maaischijven te beschermen, zijn de schijven zelf met breekpennen gezekerd. Dat die afbraken is tijdens onze test niet voorgekomen. Met de snijkwaliteit van beide maaiers waren we zeer tevreden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische Gegevens Vicon Extra 332 (Heck) / Expert 432F (Front)

Werkbreedte voor/achter 3,20.3,05 m
Transportbreedte 3 meter
Transporthoogte achter 3,30 m
Gewicht achter/voor 840/705 kg
Schijven/messen achter 8/24
Trommels/messen voor 4/3
Vereist vermogen trekker v.a. 110 pk

Koop jouw Vicon maaier nu op Agri Trader

Samenvatting Vicon Extra en Expert

Prijs/kwaliteitstechnisch bezien zijn de Expert front- en de Extra achtermaaier zeer interessante machines. Zeker voor gebruikers die maaiers zonder veel ‘gedoe’ zoeken.

Het maaiwerk aan de achtermaaier Extra 332, waar de Vicon als enige op de markt met drie messen snijdt en daardoor langere stand tijden belooft, werkt overtuigend. De messenmontage met schroeven vinden we echter niet meer van deze tijd en we zouden bij aanschaf zeker de snelwissel optie aan bevelen. Aan de front- en de achtermaaier zit een opbergbox voor de messen.

De Expert 432 is ook op oneffen terrein goed te rijden. In de pendelbok zit een aanvullende gasdrukdemper, die zijn werk goed doet. Die pendelbok moet voor het rijden op straat met een hendel geblokkeerd worden, wat niet hinderlijk is omdat er voor de zijschorten toch al uitgestapt moet worden.

Het uiterlijk van de frontmaaier is actueel en geslaagd. Jammer is dat de stickers snel loslaten. De fabrikant meldt dat daar wat aan gedaan is. Rondom lopende kunststof beugels vangen lichte aanrijdingen op. De riemspanner is goed te bereiken.

Met trommels en schijven - de Vicon Exra en Expert getest (2)

De Vicon Extra 300 serie bestaat uit eenvoudig opgezette maaiers met een aantrekkelijke prijs/prestatie verhouding.

Bedrijfsinformatie

Door aansluiting met de Kverneland Group in 1998 kon Vicon zijn wereldwijde verkoopnet enorm uitbreiden. De Extra- en Expert maaiers worden in het Deense Kerteminde geproduceerd. De bouwserie Extra 300 dekt bij Vicon de werkbreedtes van 2,8-4,0 m af en wordt zonder kneuzer geleverd.

Vorige artikel
Volgende artikel