Leestijd: 5 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling etc?

We zijn op bezoek bij Jan Veldhuis. Jan is 73 jaar oud en is al 40 jaar getrouwd met Janke. Samen met zijn vrouw woont hij in het Overijsselse Dalfsen. Janke komt uit het onderwijs en heeft altijd voor de klas gestaan. Toen ze trouwden is Janke hiermee gestopt en is de boekhouding gaan doen voor Mechanisatiebedrijf J. Veldhuis, de onderneming van Jan.

Toen en Nu - Jan Veldhuis - Agri Trader (2)

Jan Veldhuis

 

Jan komt uit een familie waar ze vroeger een smederij hadden. Het is een echt familiebedrijf dat al bestaat sinds 1897 en is al meerdere malen van vader op zoon doorgegeven. De vader van Jan had drie broers. De broers zwierven uit naar Heino, Daarle en Dalfsen waar zij ook allen smederijen begonnen. De vader van Jan nam de familie smederij over. Uiteindelijk heeft Jan het bedrijf ook weer van zijn vader overgenomen.

Niet alleen het bedrijf bestaat al generaties lang, ook het huis is overgegaan van vader op zoon. Jan woont momenteel nog steeds in het ouderlijk huis. Zijn vader overleed jong, op een leeftijd van 62 jaar. Jan heeft toen zijn broers en zussen uitgekocht en heeft het bedrijf voortgezet. Van de smederij is vandaag de dag, op een paar borden aan de wand na, niets meer te zien. Jan heeft in de 60-er jaren het handwerk omgezet naar mechanistische kracht. Het paard is vervangen voor tractoren en werktuigen. Jan en Janke hebben zelf geen kinderen waardoor er in 2013 is besloten om alles te verkopen. Er was een man die Jan goed kende en die wel oren had naar zijn bedrijf. Deze man hield zich in zijn vrije tijd al bezig met gazonmaaiers en wilde eigenlijk wel graag doen wat Jan ook deed. Jan vertelde hem dat hij het bedrijf wel wilde verkopen aan hem als hij dat zou willen. De volgende dag kwam de man er al op terug en hebben ze samen alles in gang gezet. Na de verkoop is Jan alleen nog verder gegaan met de handel in tractoren en shovels, geen reparaties meer.

 

Wat is de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

Sinds dag één is Jan al abonnee. “Er kwam hier eens iemand langs van de Agri Trader. Eerder heb ik wel eens in een ander blaadje geadverteerd. Dat ging altijd goed. Daarna kwam de Agri Trader. Ik kon foto’s bij de advertentie plaatsen, dat was een enorm succes! Fred kwam hier in die tijd altijd foto’s maken en aan de hand daarvan werd de advertentie gemaakt. Dan had ik iets gekocht en ging Fred mee naar de locatie om daar foto’s te maken. Vervolgens kreeg ik al reacties uit de Agri Trader voordat ik het thuis had staan, dat was perfect.”

Toen en Nu - Jan Veldhuis - Agri Trader (1)

Zijn vader adverteerde vroeger altijd al met een pakkende tekst: laat uw paard op tijd beslaan, daardoor zal het dier veel beter gaan! Ook Jan adverteert met een steeds terugkerende slagzin: wie Veldhuis kent zoek niet en wie zoekt kent Veldhuis niet!

 

Waarom lees je Agri Trader? Beroepsmatig, voor de handel of uit interesse?

“Beroepsmatig en als ik hem uit heb dan geef ik hem door aan en andere man hier in de buurt. Als hij de Agri Trader uit heeft, geeft hij hem weer door aan zijn buurman. Zo gaat de Agri Trader vier of vijf keer rond. Ze zitten er allemaal om te springen! Als ik heb geadverteerd in de Agri Trader dan bellen ze twee of drie maanden later nog wel eens of ik nog wat heb staan uit de advertentie. Dat komt denk ik ook doordat de Agri Trader doorgegeven wordt en omdat het blad blijft liggen en mensen het later nog eens doorbladeren.”

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

“Ja, ik heb een handelsbedrijf, maar ook ben ik met pensioen. Nog steeds ben ik zes dagen in de week bezig met de handel. Ik kan niet zonder. Dus ondanks mijn leeftijd ben ik eigenlijk nog volop werkzaam. De druk is wel minder moet ik zeggen. Ik werk voor mijn plezier, het is geen moeten meer.”

 

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dat kan alles zijn: techniek, persoonlijk omstandigheden en/of werkgebied?

“Ik merk wel dat ik niet meer met de techniek van nu mee kan. De elektronica in tractoren, daar heb ik echt geen verstand meer van. De jeugd weet daar nu alles van, dat is echt iets voor de jeugd. Mensen van mijn leeftijd weten dat niet meer.”

 

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?

“Handel hè! Anders niks – haha. We zijn nog nooit op vakantie geweest. Mijn vrouw is wel overal geweest, bijna alle landen heeft ze gezien voordat ze schooljuffrouw werd. Dat we nooit op vakantie gingen kwam natuurlijk ook omdat je zelfstandige bent. Dan heb je geen vakantiegeld en ben je altijd druk dus kun je niet zo makkelijk weg. Ik neem m’n vrouw wel eens mee als ik ergens handel ga bekijken of op moet halen. Dan gaan we bijvoorbeeld ergens iets eten onderweg.”

“Het omgaan met mensen, dat moet ik echt hebben van de handel. Ik heb leuke contacten opgedaan door de jaren heen door te handelen. Laatst had ik een camper ingeruild op een trekker. Toen kreeg ik weer een heel ander publiek natuurlijk. Zo leer je weer andere mensen kennen.”

 

Wat is je favoriete trekker en als je een trekker bezit welke is dat dan?

“In de jaren 60 zijn we begonnen met Ford, gevolgd door de VolvoBM en daarna Valmet. Daar zijn wij altijd dealer van gebleven. We leverden versies van 50 tot 180 PK en in alle gewenste kleuren.”

Toen en Nu - Jan Veldhuis - Agri Trader (4)

“Mijn allereerste trekker was waarschijnlijk een gebruikte Ford, daar handelde mijn vader in namelijk. Dit hier is wel één van mijn favorieten(zie foto). Deze Porsche tractoren zie je niet meer veel. Die zijn heel zeldzaam. Daarom ben ik er zuinig op en doe hem ook zeker niet weg.”

 

Hoe bevalt jou het wonen hier in Dalfsen?

“Perfect! ‘De Kapelle’ staat hier aan de overkant. Vroeger had je geheime kerkdiensten. Toen bestond er geen kerk en waren er geheime diensten. Ik woon hier mooi en vrij, ik heb de ruimte en natuur om me heen en dat bevalt me prima.”

 

Waar ben je trots op?

“Mijn werk was altijd mijn hobby. Ik ben er wel trots op dat ik dat nog steeds kan en mag doen. Ik ben dankbaar voor mijn gezondheid. Dat mijn lichaam het nog toelaat om iedere dag mijn hobby te mogen uitoefenen.”

 

Hoe zouden we Agri Trader leuker kunnen maken?

“Gewoon zo doorgaan! De redactionele stukken vind ik leuk om te lezen. Goede handel erin. Ik pluis iedere pagina grondig na, wel meerdere keren.”