Leestijd: 5 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling etc?

We zijn op bezoek bij Rennie Jongsma in Ravenswoud. Rennie is 53 jaar jong en woont hier met zijn vriendin Gabriëlla en haar dochter. Vroeger woonde hij aan de andere kant van het dorp op de boerderij bij zijn ouders. In 1958 zijn zijn ouders begonnen met het verbouwen van pootaardappelen en het houden van koeien. De ouders van Rennie hebben alles vanaf begin af aan opgebouwd, er is niets overgenomen van andere familieleden. Wel was er vanaf begin af aan een samenwerking met een kameraad van de familie. Langzaamaan is het bedrijf steeds verder uit gaan breiden. Er kwam een stuk land te koop en dat is destijds gekocht. Zo werd het land van de familie Jongsma steeds een stukje groter.

Schlüter Super 1250 VL

Rennie Jongsma

In 1970, toen de ruilverkaveling aan bod kwam, heeft de familie de boerderij verlaten. Twee jaar eerder hebben ze een boerderij een stukje verderop kunnen kopen. Daar hebben de koeien nog een jaar of vier gestaan. Het huis waar Rennie momenteel woont was vroeger een boerderij. Achter het huis stond nog een oude boerderij, die is blijven staan en is gebruikt voor opslag. Met de ruilverkaveling heeft de familie afstand gedaan van de koeien en werd er geen vee meer gehouden.

Voorheen was het bedrijf een maatschap tussen vader, Rennie en zijn broer. Nu is het alleen nog een maatschap tussen Rennie en zijn broer. Het bedrijf is qua oppervlak niet verder uitgebreid. Dit omdat de boerderij eigenlijk een tweede bedrijf is wat beide broers erbij doen. Het is zo ingericht dat het erbij gedaan kan worden en het geen fulltime baan is. “Intensieve gewassen, zoals pootaardappelen, daar gaat in bepaalde seizoenen veel werk in zitten, maar met gewassen als mais graan en bieten valt dat enigszins mee. Tot 15 jaar geleden werden er nog wel pootaardappelen verbouwd. Het land wordt geruild met een boer hier uit buurt. Het is namelijk beter voor de grond om niet steeds hetzelfde gewas te verbouwen.”

 

Wat is de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

“Ik was op een landbouwbeurs in Zuidlaren. Daar stond Agri Trader met een stand. Mijn broer en ik zijn beide liefhebbers van oude tractoren en miniaturen. Toen zagen we de Agri Trader liggen. Daar werden foto’s getoond bij de geplaatste advertenties. Dat vonden we toen heel bijzonder en we zijn direct abonnee geworden. Dat is natuurlijk in één van de beginjaren geweest. Ik denk dat het in 2003 was.”

 

Waarom lees je Agri Trader? Beroepsmatig, voor de handel of uit interesse?

“Eigenlijk wel voor de handel, maar ook zeker uit interesse. Ik ben altijd wel benieuwd wat er allemaal te koop wordt aangeboden. Door de Agri Trader te lezen kun je de prijzen een beetje in de gaten houden. Hierdoor krijg je een goed beeld van de hedendaagse prijzen. Het liefst heb ik als lezer ook prijzen bij de advertenties staan.”

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

“Bedrijfsmatig zeker. We hebben natuurlijk een boerderij. Waar we onze kost mee verdienen is eigenlijk niet echt agrarisch. Mijn hoofdactiviteit is namelijk grondverzet, ik zit in de kraanverhuur.”

vroeger

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dat kan alles zijn: techniek, persoonlijk omstandigheden en/of werkgebied?

“Het hele computer gebeuren. Ik ben geen computer man. De facturen betaal ik natuurlijk wel digitaal. Verder behandel ik de mail en bekijk ik een keer handel online, maar verder moet ik er niet veel van hebben. Toen ik op de landbouwschool zat kwam net de intrede van de computer. Het was het laatste jaar, dus we mochten er een beetje mee spelen. Ik heb nooit echt met de computer leren werken.”

“Alles is ook allemaal wel wat hectischer geworden. Vroeger vroegen mensen: hoe laat kom je? Nu vragen ze: hoe laat ben je klaar? Alles moet snel klaar zijn. In de politiek is er natuurlijk ook wel wat veranderd. Het lijkt wel of politici helemaal geen verstand meer hebben van hun vakgebied. Als je je verdiept in de nieuwe GLB moet je wel bijna hoogbegaafd zijn om het te begrijpen. Het is allemaal erg commercieel. Je zou denken dat het gaat om voedsel produceren. Maar nu is het eerst de regels volgen en dan maar kijken hoeveel je over kan houden voor de voedselproductie. Als je je geld wil blijven verdienen heb je meer grond nodig omdat je minder grond in gebruik mag nemen. Dus moet je wel groter worden om hetzelfde te kunnen blijven produceren als voorheen. En dat willen ze nou juist net niet hebben. Snap jij het nog?!”

 

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?

“Ik mag graag wat in de tuin doen. Maar mijn echte hobby vind je in een kamer hier in de schuur, miniaturen. Daar gaat wel aardig wat tijd in zitten. Ik ben nog niet helemaal klaar met het inrichten maar het lijkt al wel wat. Dat is ontstaan toen we een jaar of 4/5 waren. Mijn vader reed op trekkers, dat vonden wij prachtig. Daarom kregen mijn broer en ik een miniatuur. Zodoende zijn wij miniatuur trekkers en werktuigen gaan verzamelen.”

kamer vol met miniaturen

“Ook gaan we ieder jaar met de caravan op vakantie. Even geen werk en lekker genieten met elkaar.”

 

Wat is je favoriete trekker en als je een trekker bezit welke is dat dan?

“We zijn grootgebracht met David Brown. Dat is overgegaan op Case en van Case naar Mc Cormick. Mijn favoriete trekker is een Schlüter Super 1250 VL.”

David Brown en Case tractoren

Hoe bevalt jou het wonen hier in Ravenswoud?

“Nou ja prima eigenlijk! Ik ben hier geboren en ik weet niet beter. We wonen landelijk dat vind ik prettig. Appelscha ligt op twee kilometer afstand, dus dat is ook lekker dichtbij. Het Drents-Friese Wold ligt dichtbij. Fochteloërveen ligt hierachter. Dat is het grootste hoogveen gebied van Nederland. De omgeving is mooi en ook wel in trek bij de toeristen.”

 

Waar ben je trots op?

“Ik ben wel een beetje trots op wat mijn ouders achtergelaten hebben. Dat wij de mogelijkheid hebben om het voort te zetten. Dat we dingen doen die we met plezier doen. Dat we niet verplicht zijn iets te doen, maar echt doen wat we leuk vinden. Het is heel veelzijdig, je komt onder de mensen. Ik kan mijn eigen tijd en klussen indelen, dat vind ik prettig.”

 

Hoe zouden we Agri Trader leuker kunnen maken?

“Het bevalt met prima zo. Meer artikelen zou altijd leuk zijn. Een verhaal over een investering van een boer. Is elke investering altijd goed geweest? Ik ben wel benieuwd naar bijvoorbeeld het verhaal van een boer die een trekker aanschaft en dan 5 jaar later nog eens terugblikt. Is de investering goed geweest, bevalt de trekker nog steeds? Zijn er tegenslagen geweest in de tussentijd, heb je veel extra kosten gemaakt etc. In het begin hoor je mensen vaak trots vertellen over hun investering, maar daarna hoor je er weinig meer over. Waarom zijn er bepaalde keuzes gemaakt. Gewoon een beetje achtergrond informatie over de keuze van een merk of type etc. Dat lijkt me wel interessant en leuk om te lezen.”