Leestijd: 3 minuten

Johan Schoneveld aan het woord in de rubriek toen en nu.

De Agri Trader bestaat ondertussen al meer dan 20 jaar. Veel abonnees die in 1999 direct een abonnement namen zijn nog steeds abonnee. Wie zijn deze trouwe lezers en wat is hun verhaal? In deze serie laten we abonnees van het eerste uur aan het woord om daar achter te komen.

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling?

Mijn naam is Johan Schoneveld, 67 jaar oud, getrouwd met Alie uit het naburige dorp Gorssel. Samen hebben we twee kinderen en 2 kleinkinderen. Mijn dochter is huisarts-assistente en mijn zoon werkt bij een loonwerker. Op mijn 18e was ik al boer, ik was enig kind en er werd toch wel min of meer van me verwacht dat ik de boerderij met rundvee overnam. Niet met tegenzin hoor. Ik heb er geen spijt van maar eigenlijk lag mijn hart meer bij mechanisatie. Sleutelen aan een machine is het mooiste dat er is.

Johan schoneveld Toen Wat was 20 jaar geleden de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

Vooral uit interesse voor mechanisatie. Je wilt gewoon weten wat er te koop is en op de hoogte blijven.

Waarom lees je de Agri Trader?

Ik heb er wel eens handel uitgehaald maar voornamelijk uit liefhebberij.

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

Niet beroepsmatig meer. Daar zijn we in 1993, mede door aanhoudende rugklachten,  mee gestopt. Wel hebben we nog grond en verbouwen we nog mais en gras.

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar?

Na even nadenken….Toch wel de digitalisering. Vroeger als je gaspedaal het niet meer deed kon je zien wat er stuk was. Meestal een afgebroken stang, die ging je dan lassen en dan deed hij het weer. Als je nu een probleem hebt komt er eerst een man in pak om de computer uit te lezen. Pas daarna komt de monteur om daadwerkelijk te repareren. Maar het geldt zeker niet alleen voor de agrarische sector. Digitalisering heeft de wereld de laatste 40 jaar behoorlijk op de kop gezet. Je kunt niet meer zonder computer en smartphone. Dit is niet negatief bedoeld hoor.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

In de tuin werken. Dit was voorheen vooral Alie’s domein maar het lichaam wil niet altijd meer wat het hoofd wil. Daarom ben ik nu ook actief in de tuin maar ik vind het ook mooi om te doen. Daarnaast zijn mijn grote hobby’s oldtimers en wedstrijdploegen. Ik ben het hele land door geweest voor de wedstrijden. Het wedstrijdploegen draait niet om snelheid maar om precisie, je wordt op 10 verschillende onderdelen beoordeeld. Op de vraag of Johan wel eens heeft gewonnen antwoord hij “wel eens ja” maar volgens zijn vrouw Alie staan er boven kasten vol gewonnen prijzen.

Wat is je favoriete trekker en als je zelf een trekker hebt welke is dat dan?

De allermooiste trekker is zonder twijfel een Hanomag (Johan laat dit zelfs in zijn emailadres terugkomen). Mijn opa heeft in 1956 een nieuwe Hanomag R16 gekocht. Hanomag had in die tijd een groot aantal trekkers geproduceerd voor Israël maar kon deze niet leveren omdat het Suezkanaal dicht zat. Deze konden toen met korting gekocht worden voor ca. 7.500 gulden. Deze trekker heb ik nog steeds. Ook op de boerderij werkten we vroeger alleen met Hanomag’s Toen Hanomag er in 1970 mee stopte zijn we overgestapt naar Fendt.

Hoe bevalt het wonen hier in Epse?

Erg goed. Ik ben hier geboren en getogen. Mijn ouders en grootouders hadden al een boerderij op deze plek. De originele boerderij was op een gegeven moment op. Daarom hebben we in 2000 hier een nieuwe woning gebouwd. We wonen hier heerlijk rustig en vrij. Regelmatig zien we de reeën lopen als we naar buiten kijken. We zijn dankbaar dat we op deze mooie plek mogen wonen.

Waar ben je het meest trots op?Johan Schoneveld Nu

Eerst verschijnt er een hele grote glimlach op het gezicht van Johan en dan volgt het antwoord: zijn kleinkinderen. Julliët van zes en Thijmen van vier.

Hoe zouden we de Agri Trader nog leuker kunnen maken?

Met meer reportages en persoonlijke verhalen van lezers; Bij deze Johan!

Ook abonnee van het eerste uur? En wil je ook een keer in deze rubriek, neem dan contact op met Lieke: 0546-639650, lieke@agritrader.nl