Leestijd: 3 minuten

De Agri Trader bestaat ondertussen al meer dan 20 jaar. Veel abonnees die in 1999 direct een abonnement namen zijn nog steeds abonnee. Wie zijn deze trouwe lezers en wat is hun verhaal? In deze serie laten we abonnees van het eerste uur aan het woord om daar achter te komen.

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling?

Mijn naam is Gerrit Weernink, ik ben 70 jaar, heb 2 dochters en 5 kleinkinderen.

Gerrit Weernink uit Barchem.

Tot 1977 heb ik een loonbedrijf gehad en deed ik melktransport als eigen baas. Bij Coberco wilden ze toen dat ik in loondienst kwam als melktransporteur en dat heb ik gedaan. Als ik terug kwam van het rijden ging ik thuis aan het werk. Ik heb dus niet heel veel geslapen in die tijd haha. Mijn vrouw nam het melken van de koeien voor haar rekening, dat was haar grootste hobby. Helaas is mijn huwelijk 5 jaar geleden op de klippen gelopen. Dit is een bittere pil, na een leven hard werken hoop je dat je het samen wat rustiger aan kunt doen. Het is een moeilijke tijd geweest. Op dit moment woon ik hier dus alleen. Op hetzelfde erf als waar ik geboren ben maar dan in de schuur. Het ouderlijk huis is verkocht en de schuur is helemaal verbouwd tot  woning. Gerrit heeft hier zelf hard aan meegewerkt en met een prachtig resultaat.

Wat was 20 jaar geleden de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

Ik ben gek op trekkers dus ik vond het direct een mooi blad.

Waarom lees je de Agri Trader?

Beroepsmatig/voor de handel of uit interesse? Beide. Mijn oldtimer heb ik uit de Agri Trader gekocht. Deze mag ik even later bewonderen. Het is een mooie Bolinder Munktell van 60 jaar oud. Hij ziet er uit om door een ringetje te halen en is ook technisch nog helemaal in orde. Starten en rijden.

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

Eigenlijk ben ik met pensioen maar ik doe nog veel trekkerwerk en heb samen met boerderij Schaapsheuvel zo’n 60 koeien. Na het gesprek mag ik de stal in en laat Gerrit me zijn koeien en jongvee zien. Prachtige lakenvelders en blaarkoppen. Deze koeien lopen in de zomer in de Uiterwaarden, op landgoederen, natuurgebieden en bij particulieren. Naast een eigen kalfje krijgt iedere koe dan nog 2 extra kalfjes. Zo houden ze het gras mooi kort en de toeristen vinden het prachtig.

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dit kan alles zijn, techniek, persoonlijke omstandigheden, op werkgebied.

De schaal-vergroting. Bijna alle kleine boeren zijn gestopt. Hier in de buurt zijn er nog maar 4 over.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Trekkerwerk, ik help hier bij de boeren in de buurt met maaien, graszoden bemesten enz.

 

Gerrit en zijn oldtimer

Gerrit en zijn oldtimer

Wat is je favoriete trekker en als je zelf een trekker hebt welke is dat dan?

Fendt en Claas zijn favoriet. Zelf heb ik 2 Renault trekkers, echte werkpaarden. Ze zijn ondertussen al zo’n 30 jaar oud maar doen hun werk nog prima. En als er iets mee is kan ik dat zelf vaak repareren. Vroeger kocht ik nieuwe trekkers, na 3500 uur ruilde ik de trekker weer in voor een nieuwe en betaalde dan 3500 gulden bij. Je reed dus eigenlijk voor 1 gulden per uur. Dat is nu niet  meer mogelijk. Mijn allereerste trekker was een Lanz Bulldog.

Hoe bevalt het wonen hier in Barchem?

Heel erg goed! Iedereen kent elkaar hier en we helpen elkaar. Ik ga hier nooit meer weg. Ze hebben wel geprobeerd me hier weg te krijgen maar dat is ze mooi niet gelukt. Het is dan ook een bijzonder mooi plekje waar Gerrit woont. Vanuit zijn woonhuis kijkt hij vrij uit over de weilanden, hij ziet veel wild én heeft zijn koeien op het erf.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik uit Barchem kom en hier op de boerderij woon.

Hoe zouden we de Agri Trader nog leuker kunnen maken?

Dat zou ik zo niet weten, ik vind het een heel mooi blad.

Gerrit en zijn vader achter de ploeg