Leestijd: 6 minuten

Zou je je eens kort willen voorstellen aan ons? Wie ben je, wat is je leeftijd, gezinssamenstelling etc?

We zijn op bezoek bij de familie Visscher in Rouveen. Harm Visscher, 43 jaar en melkveehouder van beroep. Harm is getrouwd met Klaasje en samen hebben ze twee kinderen, Veronique van 12 en Eduard van 8 jaar oud. Er moeten dagelijks 190 koeien gemolken worden en dat gebeurd met 3 robots. Het melkveebedrijf is een maatschap tussen Harm, zijn vrouw en Harm zijn vader. Harm en Klaasje hopen op korte termijn het bedrijf over te kunnen nemen.

Toen en nu - familie visscher

Harm Visscher

Tot zijn 20e heeft Harm op school gezeten. Tijdens de middelbare schoolperiode heeft Harm altijd loonwerk gedaan. Daarna is hij de kant van de bosbouw op gegaan. Hij is machinist geweest op een Harverster en daarna is hij voor zichzelf begonnen in de bosbouw. Langzaamaan is Harm steeds minder actief geworden in de bosbouw en meer mee gaan helpen thuis op de boerderij. De boerderij zit al meerdere generaties in de familie. Tien jaar geleden hebben Harm en zijn gezin de oude boerderij in het dorp verlaten. Hemelsbreed een paar honderd meter verderop is een grote stal gebouwd en hier zijn de werkzaamheden verder gegaan.

“Wanneer je uit het raam kijkt kun je de plek zien waar de oude melkstal heeft gestaan.” In het dorp was de stal aanzienlijk kleiner dan de stal op dit moment. Er liepen toentertijd zo’n 60 melkkoeien. Urenlang waren ze bezig met melken. Sinds de nieuwbouw is dat verleden tijd. Alles is wat moderner en professioneler aangepakt en er is gekozen om te gaan werken met robots. In het begin waren dit twee robots, maar zo’n 2,5 jaar geleden is daar een derde robot bijgekomen. Vorig jaar zijn er ook nog twee windmolens en wat zonnepanelen bijgekomen. Achteraf gezien is dit een heel goede investering geweest met de hoge energieprijzen van nu.

oude melkstal

 

Wat is de reden om een abonnement op Agri Trader te nemen?

Harm was 18 jaar en had een auto. Het liefst wilde hij een andere auto hebben, maar hij was wel kieskeurig in wat hij wilde. Om inspiratie op te doen ging hij naar het plaatselijke tankstation om een Auto Trader te kopen. Naast de Auto Trader lag de eerste uitgave van Agri Trader in de schappen. Harm was direct onder de indruk en kocht beide magazines. In de Agri Trader zat een flyer die je in kon sturen om abonnee te worden. Dit heeft Harm gedaan en sindsdien is hij altijd abonnee gebleven.

Waarom lees je Agri Trader? Beroepsmatig, voor de handel of uit interesse?

“In het begin vooral vanuit interesse en een beetje om te handelen. Ik heb altijd interesse gehad in de handel. Het liefst jong gebruikt spul. Tegenwoordig lees ik het omdat het gewoon een mooi blad is om even door te bladeren. Als ik nu iets zoek kijk ik natuurlijk ook op internet. Dan kan ik snel van alles zien. Maar het is gewoon een leuk blad om door te kijken. Soms kom je iets interessants tegen en dan ga je bellen. In het begin heb ik best veel uit de Agri Trader gekocht. Een Schuitemaker Rapide opraapwagen is het eerste wat ik gekocht heb vanuit de Agri Trader. Deze heb ik via LMB Kooiker, wat nu Timmerman is, bij Van de Riet in Ambt Delden gehaald. Later nog eens voer aanschuifband en een rubberschuif. Daarna nog wel meerdere kleine dingen.”

opraapwagen, eerste machine gekocht uit de agri

 

Ben je op dit moment werkzaam in de agrarische sector?

“Jazeker, ik werk iedere dag met veel plezier op onze eigen melkveehouderij!”

 

Wat is voor jou de grootste verandering van de afgelopen 20 jaar? Dat kan alles zijn: techniek, persoonlijk omstandigheden en/of werkgebied?

“Zo veel dingen zijn er veranderd. Voor mij persoonlijk is de grootste verandering geweest om van de oude stal in het dorp te verhuizen naar de plek waar we nu zitten. Van een kleine melkstal naar een grote stal met robots. We zijn veel groter geworden, maar het tijdsbestek qua werk is hetzelfde gebleven. Achteraf gezien denken we wel eens hoe hebben we toch altijd alles voor elkaar gekregen. In combinatie met verschillende overlijdens, faillissementen van anderen etc. Op het moment zelf heb je dat niet zo door, maar achteraf denk je dan wel, we hebben eigenlijk best grote stappen gemaakt.

 

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?

“Poeh, ik doe best nog wel wat bestuurlijk werk. In de politiek doe ik wat en in het bestuur van de veevoer coöperatie ook. Eerst waren er meer vereniging waar ik bestuurlijk werk deed, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt. In de zomer gaan we graag op vakantie. Dagjes weg met het gezin,  vinden we ook heel leuk. Ook hebben nog een speedboot. In de zomer zijn we dus ook wel eens op het water te vinden.”

 

Wat is je favoriete trekker en als je een trekker bezit welke is dat dan?

“Qua trekkers hebben we eigenlijk altijd Deutz gehad.” Harm zijn opa is begonnen met Deutz. De meest favoriete trekker van Harm is op dit moment een Agrotron 6185 rc shift.

“Eerste trekker was een Allis Chalmers en deze heeft mijn opa gekocht in 1955. Dit vertelde mijn vader mij toen ik zei dat ik geïnterviewd zou worden voor de Agri Trader. Later kwam er nog een Ford 4000 en 3000 en daarna is er overgestapt op Deutz. Toen is het Deutz virus ontstaan.”

opa's eerste deutz nu helemaal opgeknapt bij deutz dealer vd sluis in genemuiden in de showroom

“De eerste trekker van mijn andere opa was een Hanomag. Later kwam er een Deutz-Fahr Intrac. Deze Intrac is destijds verkocht en de nieuwe eigenaar heeft deze trekker helemaal op laten knappen. De Intrac staat nu te glimmen in de showroom bij Van der Sluis in Genemuiden.”

 

Hoe bevalt jou het wonen hier in Rouveen?

“Geweldig! Het is hier prachtig wonen. We wonen buitenaf, maar toch ook wel dichtbij het dorp. De kinderen kunnen vanaf huis binnendoor via een kavelpad naar het dorp fietsen. Via deze weg gaan ze iedere dag nog school, het pad wordt dus nog veel gebruikt. Klaasje en ik komen beide uit Rouveen. We hebben hier leuke en fijne mensen om ons heen waar we goed contact mee hebben. Ik denk niet dat we hier ooit nog weg zullen gaan.”

 

Waar ben je trots op?

“Trots is misschien niet het goede woord. Vooral dankbaar ben ik voor alles wat we door de jaren heen hebben op kunnen bouwen. Dat we hier gelukkig goed kunnen boeren en hopelijk ook nog heel lang mogen blijven doen.  We wonen mooi hier samen met onze kinderen. We hebben het allemaal goed naar ons zin en we zijn gelukkig allemaal gezond! Dat is het allerbelangrijkst natuurlijk.”

 

Hoe zouden we Agri Trader leuker kunnen maken?

“Het is een leuk blad. Eigenlijk wat er in het vorige ‘Toen en Nu’ stuk stond over meer verhalen plaatsen in de Agri Trader, daar ben ik het wel mee eens. Hoe zijn bedrijven ontstaan, hoe hebben ze het allemaal gedaan, is het overgenomen van familieleden of zelf opgebouwd. Dat soort dingen vind ik wel interessant om te lezen. Vooral interviews van bedrijven, maar ook persoonlijke verhalen/levensverhalen vind ik leuk om te lezen. Misschien ook verhalen plaatsen over nieuwe machines, dat wat ook in het Test Jaarboek staat. Waarom zijn er bepaalde keuzes gemaakt om een machine aan te passen of nieuw te maken. Wat zijn de verbeteringen etc. dat zou een mooie aanvulling zijn denk ik.”