Leestijd: 9 minuten

Kubota is al jarenlang de onbetwiste marktleider in minigravers en midigravers

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (11)

De eerste machine waarmee machinist Jan-Jacob Bles werkt is de recent geïntroduceerde Kubota KX027-4, een compacte minigraver met een eigen gewicht van 2590 kg bij de cabineuitvoering. De machine is tevens leverbaar als canopy. Dit model van de nieuwe -4 generatie is de opvolger van de succesvolle KX61-3. De minigraver is leverbaar in twee varianten: de ‘Standaard’ die ideaal is voor gebruikers die de kraan met name gebruiken voor graafwerkzaamheden en het zogenaamde ‘High-Spec’ model.

Deze laatste variant heeft ten opzichte van de standaard versie tevens een proportionele oliestroom op de extra functie met bediening door middel van tuimelschakelaars op de joysticks. Dit zorgt voor een nog grotere diversiteit aan werkzaamheden waar de machine voor kan worden ingezet.

Dit multifunctionele karakter uit zich met name door de mogelijkheid om diverse hydraulische uitrustingsstukken aan te sturen.

Het ‘High-Spec’ model is ook nog voorzien van ‘Auto-Shift’, Dit systeem zorgt voor een automatische overschakeling van de rijsnelheid afhankelijk van het terrein en de tractie die de graafmachine op dat moment heeft. Dit zorgt voor soepeler werken met het dozerblad en vloeiender manoeuvreren.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (8)

We bekijken de Kubota KX027-4

De KX027-4 is standaard uitgevoerd met het Kubota Antidiefstal systeem dat SCM W2 is goedgekeurd. De machine is uitsluitend met een geprogrammeerde sleutel te starten.

Meerrent heeft de KX027-4 vervoert op een 3,5 tons aanhanger. Machinist Jan-Jacob Bles verwijdert alle sjorbanden en constateert dat de machine voldoende bevestigingspunten heeft om deze eenvoudig en stevig vast te zetten.

Vervolgens wordt de 4 cilinder Kubota dieselmotor gestart die een vermogen heeft van 23,8 PK en voldoet aan de huidige Europese normen en eisen. Jan-Jacob rijdt de machine eenvoudig van de aanhanger af.

De  KX027-4 heeft twee rijsnelheden: laag 2,7 km/h en hoog 4,6 km/h. Alvorens te gaan draaien met de machine bekijken we deze aandachtig. Eerste indruk is goed. Jan-Jacob: “Eerste zaken die me opvallen zijn de verrassend grote cabine en de slangen op de giek die keurig zijn weggewerkt. Het is een compacte machine maar heel netjes”.

In detail

Aan de voorzijde beginnen we bij de lange giek die de 2,5-tonner een graafbereik geeft van 4600 mm en een totale graafdiepte van 2740 mm. De giek is standaard voorzien van halogeen werkverlichting.

Verder zien we een dozerblad en meten we een rupsbreedte van 1400 mm. Tijdens het draaien zullen we later constateren dat deze maatvoering zorgt voor een grote stabiliteit maar toch smal genoeg is om te manoeuvreren in beperkte ruimtes.

De rupsen hebben een korte steek van de nokken (‘short pitch) en zijn voorzien van 3 dubbel flens onder rollen voor trillingvrij rijden.

Aan de linkerzijde zien we onder de toegangsdeur een afsluitbaar luik, geschikt voor het opbergen van kleine zaken zoals bijvoorbeeld gereedschappen of hijskettingen. Machinist Jan-Jacob stapt de kraan in via een brede instap en neemt plaats in de goed zittende op gewicht instelbare en geveerde stoel. Deze is tevens voorzien van een verstelbare rug en een veiligheidsriem.

In de cabine van de Kubota KX027-4

Jan-Jacob kijkt om zich heen en constateert dat zijn eerste indruk juist was. Als machinist heb je een goed zicht op het werkveld rondom de gehele machine. Dit hebben we bij andere merken wel eens anders gezien.

Links en rechts van de stoel zien we twee consoles voorzien van polssteunen en twee goedgevormde joysticks. We testen de KX027-4 High Spec en dus zijn de joysticks voorzien van schuifjes voor de proportionele bediening van de extra functie.

Verder heeft de machine voldoende beenruimte, met rijhendels die zijn voorzien van opklapbare pedalen. Jan-Jacob: “Fijn dat je met een simpele beweging de voetpedalen kunt vergroten zodat je meer ruimte hebt om met je voeten te rupsen, uitstekend gedaan”.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (9)

Aan de rechter voorzijde van de cabine valt het oog op het gebruikersvriendelijke en gemakkelijk af te lezen instrumentenpaneel. Met de éénknops bediening kan eenvoudig gewisseld worden tussen weergave op het LCD display van de tijd, de urenstand en het toerental.

Uiterst rechts zien we een schuifraam en daaronder de hendel voor bediening van het schuifblad en de gashendel. Schuin voor het instrumenten-paneel bevindt zich een bekerhouder.

Geheel aan de rechterzijde bevindt zich de hendel voor bediening van het dozerblad. En aan het uiteinde van de console bevinden zich onder meer het contactslot en de bedieningsinstrumenten van de verlichting.

Tot slot opent Jan-Jacob de grote voorruit van de KX027-4, dit gaat eenvoudig en zonder enige moeite. De machinist start de motor en gaat draaien met de aangehangen slotenbak van Meerman’s huisleverancier Matt Nielen. Aangezien de machine ‘vers’ vanuit de Kubota fabriek in Vlaardingen is afgeleverd en meteen daarna getest moest worden was er nog geen tijd om de snelwissel hydraulisch aan te sluiten.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (10)

Graven met de Kubota

Eerst doen we een graafproef, dus met maximaal vermogen flink wat bakken grond verzetten. Daarbij wordt gekeken naar zaken als snelheid, kracht en souplesse. Jan-Jacob deelt zijn bevindingen: “Het draaien gaat snel, ik voelde me eigenlijk meteen thuis op de kraan en draai er zo mee weg. Hij is niet overdreven krachtig maar wel vlot en lekker snel in de bediening”.

Dan volgt het afwerken met de machine wat beheerst en vloeiend gaat zonder horten en stoten. Wat het snelle werken ook mede ten goede komt, is het feit dat je met de KX027-4 prima rechtuit kan rijden en gelijktijdig de giek-, arm-, bak-, en swingfunctie kunt bedienen.

Hoe zit het met de service?

Na het draaien kijken we ook nog naar een stuk servicevriendelijkheid. De volledig te openen motorkappen zorgen voor uitstekende toegang van diverse componenten bij controle en onderhoud.

Jan-Jacob geeft zijn mening: “Motorolie controleren bij de deze machine is heel makkelijk te doen, je kunt overal goed bij door de grote toegang. Verder zijn de leidingen en slangen voor de cilinders op de armen volledig beschermd. Een andere slimheid van deze machine: naast de tankdop zit bij Kubota standaard een knop die bij het activeren ervan door middel van piepsignalen aangeeft hoe het is gesteld met het brandstofniveau. Zit de tank vol geeft hij een constant signaal, is de tank leeg piept hij met lange intervallen ertussen.”

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (6)

Kubota KX042-4

De recent geïntroduceerde Kubota KX042-4 is een midigraver met een eigen gewicht van 4125 kg. De eerste indruk van deze opvolger van de KX121-3 is uitstekend. Machinist Jan-Jacob Bles geeft zijn mening: ”De kraan ziet er stoer en gelikt uit, alles is netjes afgewerkt en het geheel straalt kwaliteit uit”.

We bekijken de graafmachine nader en beginnen aan de voorzijde. De lange lepelsteel met een lengte van 1600 mm. geeft de 4-tonner een graafbereik van 5380 mm en een totale graafdiepte van 3375 mm. Dan het rijwerk met short pitch rupsbanden van 350 mm. breed met een totale breedte van 1700 mm. Aan elke zijde 4 dubbelflens onderrollen en 1 bovenrol om trillingvrij rijden te garanderen.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (5)

De cabine van de Kubota KX042-4

Dan de maatvoering van de cabine. Hier zijn ten opzichte van voorganger KX31-3 flinke stappen gemaakt. De nieuw ontworpen cabine is ruim en comfortabel. De toegang via de brede deur maakt het in- en uitstappen erg makkelijk.

De machinist neemt plaats op de geveerde en op gewicht instelbare stoel. Deze is voorzien van een comfortabele hoge rugleuning die verstelbaar is. Tevens is de stoel voorzien van een oprolbare veiligheidsgordel.

Qua beenruimte is er weinig te klagen door de volledig vlakke vloer en de opklapbare rijpedalen. Jan-Jacob: “Naar mijn idee zijn de voetpedalen ook vergroot ten opzichte van die bij het oude model, je kunt nu nog makkelijker met je voeten rupsen”.

De consoles aan weerszijden van de stoel zijn voorzien van goed gevormde en verstelbare polssteunen die zorgen voor een comfortabele werkhouding. De twee joysticks liggen goed in de hand en zijn voorzien van schuifjes voor de proportionele bediening van de extra functie.

Linksachter de stoel bevindt zich het ruitensproeierreservoir.

Aan de rechterzijde voor de ruit is de boordcomputer geplaatst die is voorzien van een eenvoudig weergegeven LCD display waarop alle relevante onderhoudsinformatie en waarschuwingsmeldingen zijn af te lezen. Ook is het mogelijk om via het display vaste profielen (drukken en liters) voor 5 uitrustingsstukken voor te programmeren.

Verder zien we aan de rechterzijde de bedieningshendel voor de bediening van het schuifblad. Bovenop deze hendel bevindt zich de knop voor manuele bediening van de tweede rijsnelheid. Rechtsachter in de cabine bevinden zich de traploze draaiknop van de gashendel en diverse tuimelschakelaars voor onder andere bediening van verlichting, verwarming, ruitenwisser en ‘Power-’ en ‘Ecomodus waarover later meer.

De machinist test ook nog even het openen van de grote voorruit, dit gaat erg gemakkelijk en licht door de gemonteerde gasveren, het openingsmechanisme is eenvoudig te bedienen.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (1)

We starten de motor

Na deze inspectie gaan we starten met het draaien. De machinist start de 3 cilinder Kubota dieselmotor voorzien van DPF roetfilter. Deze heeft een vermogen van 39,5 PK. De test vindt plaats op een warme dag en dus zet Jan-Jacob de aanwezige airco graag aan. Die is overigens standaard op deze complete 4-tonner.

Eerst gaan we weer stevig grond verzetten met volle bakken (ook nu weer een slotenbak van Matt Nielen). Dit is dé praktijksituatie om eerder genoemde Powermodus te activeren. Kubota belooft een productiviteitsverhoging van 3% ten opzichte van de KX121-3 en zelfs dan zou de KX42-2 nog een brandstofbesparing realiseren van 12%.

Jan-Jacob vertelt verder: “Ik pak de joysticks beet en voel dat ik direct de controle heb op deze machine. Hij voelt niet extreem krachtig aan, maar is bloedsnel en de bediening voelt soepel en licht aan. Met deze machine kun je flink productie draaien”.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (4)

Vervolgens activeert de machinist de Ecomodus om te testen hoe de KX042-4 reageert met het afwerken. Voordelen van het werken met Ecomodus zijn het lage geluidsniveau en een flinke verlaging van het brandstofverbruik. Kubota beweert zelf een brandstofverlaging te realiseren van maar liefst 20% ten opzichte van voorganger KX121-3. Jan-Jacob is ook positief over het gedrag van de machine bij het afwerken, “Het afwerken is kinderspel en gaat erg fijn en precies. Handig is het dozerblad met zweefstand, je rijdt achteruit en egaliseert automatisch”.

Service & onderhoud op de Kubota KX042-4

Service en onderhoud en bijbehorende inspecties zijn bij deze 4-tonner eenvoudig te doen. Aan de achterzijde kan de grote motorkap over de volle breedte open. Daar zien we onder andere aan de linkerzijde het roetfilter. Voor de rest het brandstoffilter, het reservoir van de koelvloeistof, dynamo en startmotor.

Test van de Kubota KX027-4 en Kubota 042-4 - Agri Trader Testjaarboek (3)

Aan de rechterzijde bevindt zich een grote servicekap waarachter het hydraulische gedeelte zoals het ventielenblok zich bevindt. Jan-Jacob: “Onderhoud aan de machine is goed te doen. Beetje jammer is de stevigheid van de grote servicekap aan de hydrauliekzijde. Voor de rest ben ik vol lof over de uitstekende en zeer degelijke (Japanse) bouwkwaliteit van de Kubota machines”.

De conclusie over deze twee Kubota gravers

De conclusie van het Agri Trader testteam is eenduidig positief. Met de nieuwe generatie Kubota graafmachines zoals de KX027-4 en KX042-4 kan Meerman de markt blijven veroveren. Opvallend bij beide machines is met name de hoge werksnelheid en het complete niveau van de standaarduitrusting.

De Nederlandse importeur van Kubota is de Meerman Groep uit Vlaardingen. Deze Groep bestaat uit een aantal bedrijven: Meerman Technisch bureau (specialist op het gebied van vangrails, hekwerken, leuningen en straatmeubilair), Meerman Sany BV (verkoop van Sany graafmachines), Meerrent (verhuur van machines en uitrustingsstukken) en Meerman machines.

Het familiebedrijf staat tegenwoordig onder leiding van de nieuwe generatie in de personen van Ilse en Koen Meerman.

Meerman Machines is verantwoordelijk voor de verkoop van Swepac trilplaten en stampers, Cangini uitrustingsstukken, Morooka rupsdumpers en natuurlijk de machines van Kubota. Al sinds 1979 is Meerman exclusief Kubota importeur voor Nederland en met succes. Recent heeft men uit handen van de Japanse Kubota directie een award ontvangen voor de verkoop van de 10.000e Kubota in Nederland, een grote mijlpaal in de geschiedenis van Meerman.

Bij Meerman en haar 8 dealers kunnen de machines worden gekocht, geleased en gehuurd. De Kubota KX027-4 en Kubota KX042-4 die in deze Agri Trader test worden gebruikt, zijn afkomstig van Meerrent, het verhuurbedrijf van Meerman. Meerrent werkt via een landelijk netwerk met in totaal 6 vestigingen. De verhuurvloot omvat de machines van Kubota  evenals diverse uitrustingsstukken.