Leestijd: 8 minuten

Rijtest | Twee maaimachines van Claas, die niet meer van elkaar zouden kunnen verschillen, delen het Active Float system voor de ontlasting. We hebben de trommelmaaier Corto 3.200 F Profil aan de voorkant en de Disco 3.500 Contur snijmachines aan de achterkant getest. Hier onze indruk van de 6,45 m brede combinatie na één snijgang.

Zwevend maaien met het active float system van Claas - Test Jaarboek - (6)

Bij het aanbouwen van de frontmaaier van Claas valt direct het ontbreken van ontlastingsveren op. In plaats daarvan wordt de Corto 3.200 F Profil gedragen door twee hydraulische cilinders. Die hangen net als de veren ooit deden tussen de maaier en de trekker. Door de hydropneumatische ontlasting doormiddel van drukvaten kan het hele systeem, eenmaal op druk, door de tractor gedragen worden. En die druk is traploos instelbaar tussen 0-180 bar. Doorgaans wordt er met een werkdruk van 180 bar gereden. Naar gelang de snelheid, bodemgesteldheid en bodemprofiel kan de ontlasting vanuit de berijderstoel per hydraulisch ventiel aangepast worden. Bij een tempo van 14 km/u en 120 bar ontlasting konden wij keurig maaien.

Een goede bodemaanpassing

Juist op een golvende ondergrond moeten de ontlasting en de bodemaanpassing goed in harmonie zijn. De Corto kan in de langs- en dwarsrichting ongeveer 20º uit het midden pendelen. In de langsrichting ligt het draaipunt tussen de beide binnenste trommels maar 20 cm boven het maaiveld. Zo is er maar weinig kracht nodig om het systeem te laten reageren. Een samenspel van kleine veren en kettingen zorgt onder de kleine kap van de maaimachine voor de bodemaanpassing. Een ‘grondhapper’ tijdens onze test hebben we niet mee mogen maken.

Positief: Door de veren wordt de aanbouwbok tijdens het aan- en afbouwen recht gehouden. De dwarspendeling is in de frontbok geïntegreerd en werkt onafhankelijk van de onderste hydraulische heffers van het frontliftwerk.

Twee veerstabilisatoren dempen de aanpassingen en garanderen een neutrale middenpositionering tijdens het heffen en het rijden op de openbare weg.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ons is het samenspel van ontlasting en bodemaanpassing goed bevallen. Des te hoger de ontlastingsdruk, des te geringer de aanligdruk en des te minder brandstof er door de inspuitnozzles gaat. Bovendien treedt er minder vervuiling van het voeder op. Als de bodem oneffen is, dan kan de aanligdruk vanuit de cabine verhoogd worden, om het snijden ‘in golven’ te vermijden.

Praktisch: de manometer is goed afleesbaar en op de rode ring kunnen de gewenste waardes aangegeven worden. De basisstand is heel eenvoudig in te stellen. Op een vlakke ondergrond wordt de ontlasting zo ver verhoogd dat de armen omhoog komen, van de dan aangegeven waarde (bij voorbeeld 120 bar) wordt  een derde af getrokken en zo krijgen we  de basale waarde van 80 bar.

Aanbouw met Weistekoppeling

De driepuntsbok heeft een Weistekoppeling. Daardoor kan de maaier mooi kort op de trekker gemonteerd worden. Rubberbanden aan de middelste schort zorgen voor een snelle bereikbaarheid, ook aan die van de kruiskoppeling. Ze houden de schort gespannen zodat het voeder ongehinderd in de ruimte tussen de assen van de trekker terecht komt.

De aandrijving gebeurt via een as met flexibele koppeling met vrijloop over een haakse overbrenging en een verdere aandrijfas plus de viervoudige snaar aandrijving naar de vier trommels. Die trommels worden aangedreven via een zeskantige as met kegelwielen. Deze twee buitenste trommels met elk drie messen draaien naar binnen. Zo worden de voederstromen van de twee zwadschijven naar het midden geleid, en in het midden is er plaats voor het draaipunt. De maaitrommels hebben een grote doorgang van ongeveer 43 cm in de hoogte. Dat zorgt voor een grote opbrengst en een keurige hoeveelheid zwadafvoer. Een enkele zwadschijf is standaard, de optionele dubbele zorgt voor een nog nauwer zwadleggen (1,45-0,9 m i.p.v. 1,45- 1,1 m). De stand van de zwadschijven kan via een hefboom op de maaier eenvoudig in vijf stappen versteld worden.

Vind jouw Claas maaier op agritrader.nl

Aangepaste snijhoogtes

De snijhoogte kan door verdraaiing van een draaiknop traploos versteld worden tussen de 30-52 mm. Daarvoor moet eerst de messentrommel vergrendeld worden. Door nog een optionele stelmogelijkheid kan de snijhoogte nog eens 25 mm verhoogd worden. Dat gaat door de heldere hoor- en zichtbare schaalverdeling eenvoudig. De mesbladen zijn gebogen, zodat de trommels al naar hun draairichting, linker- of rechter messen krijgen.

Het vervangen van de messen gaat door de standaard geleverde messenbox en de snelwissel inrichting bijzonder eenvoudig. Het is dan praktisch dat het voorste schort met twee magneten op de maaier gefixeerd worden kan. Aan de voorzijde in de aanrijdbescherming vast gemonteerd, aan de flanken is hij in veren opgehangen en wordt hij naar achteren toe smaller. Zo zijn de buitenkanten aan de voorkant het breedst en worden lichte aanvaringen met een boom of paal losjes door het Corto systeem geïncasseerd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aan de achterkant hadden we de 3,4 meter brede Claas Disco 3.500 Kontur geprobeerd, natuurlijk ook met Active Float. Die schijfmaaier heeft acht maaischijven met twee messen elk en heeft een zwaartepuntbevestiging. De schijven van de P-Cut maaibalk draaien bij 1.000 PTO tpm, 3.200 tpm. Daardoor is het mogelijk om ook met een PTO toerental van 850 dieselsparend, maar toch goed te maaien. Wij konden ons daarvan overtuigen. Als het gras niet te dik  of platgeslagen is, dan werkt het vlekkeloos.

Safety link

De aanbouw gebeurt met twee hefboombouten conform Cat II. Door het omsteken van die bouten kan het maaiwerk worden aangepast aan verschillende tractor spoorbreedtes. De aandrijving van de balk gebeurt via een aftak as en een overbrengingsas naar de haakse overbrenging met vrijloop in de aanbouwbok. Door nog een andere as wordt de kracht naar de aandrijfkant van de balk gebracht en daar met een overbrengingsverhouding van 1: 3,2 verder geleid. De eerste schijf wordt direct aangedreven, de zeven anderen hebben een satelliet aandrijving via de balk.

Die kleine tandwielen zijn voorzien van een overbelastingbeveiliging, Safety Link. Als een van de messen een harde hindernis raakt, dan breekt er een ingeprogrammeerd zwak punt in de satelliet overbrenging en kan de maaischijf vrij draaien zonder met anderen te botsen. Tegelijkertijd worden zo de grote tandwielen in de balk beschermd. De speciaal slijtagegevoelige delen van de balk en maaischijven zijn van een laag wolfraamcarbide voorzien. De afstrijkers zijn voor een lange standtijd van Hardox staal.

Zwevend maaien met het active float system van Claas - Test Jaarboek - (16)

Safety Link: Door de in het aandrijfwiel voorziene zwakke plek worden de maaiborden beschermd.

 

De gebogen mesklingen zijn, net als bij de frontmaaier niet geschroefd, maar worden door het snelwissel systeem geklemd. Dankzij de standaard messenhouder is er altijd een set reservemessen voorhanden. De maaihoogte wordt ingesteld via de lengte van de bovenste hefboom. Als het maaiwerk loodrecht staat is die hoogte circa 40 mm. Hij kan tussen de 30-70 mm versteld worden. Wie nog hoger wil maaien kan optioneel een nog 30 mm hogere schaats kopen.

Ophanging in het zwaartepunt

Voor een goed volgen van de bodemcontouren zorgen de ophanging in het zwaartepunt van de maaibalk plus twee draaipunten. Zo kan de uitligger ook naar boven en onder uitwijken terwijl de scharnierende ophangingskoppeling het pendelen van die constructie toelaat. Voor het heffen van de balk aan de akkerrand of het wegklappen ervan in de transportstand is er een dubbelwerkende hydraulische cilinder beschikbaar. Het maaiwerk zwenkt voor transport 115º achter de trekker. Daarvoor heeft de cilinder een korte, 85 mm lange dubbelwerkende zuigerstang om het geheel weer uit de transportstand te drukken. De enkelwerkende zuigerstang is alleen voor de ontlasting van het maaiwerk. Het naar achter klappen gebeurt uitsluitend met de dubbelwerkende zuigerstang. Een per trekkabel bediende schakeling verzorgt de omschakeling tussen de akkerrand- en straat hefstand.

Het onder 115º wegdraaien voor het wegtransport heeft de volgende voordelen: ten eerste wordt de trekker nauwelijks eenzijdig belast. Claas meldt dat de rechterband ongeveer 55% en de linker er circa 45% draagt.

Ook zijn de achterlichten van de trekker goed zichtbaar en de berijder kan het achterop komend verkeer goed in zijn spiegels zien. Nog een voordeel is dat de maaiers niet zo ver omhoog steken als bij een 90º opklapping. Er is zo dus beter langs bomenrijen te rijden.

Zwevend maaien met het active float system van Claas - Test Jaarboek - (7)

Active Float ontlasting

Voor de hydropneumatische Active Float ontlasting wordt dan weer een enkelvoudig werkende hydraulische cilinder gebruikt.

Net als bij de voorste unit kan de druk makkelijk vanuit de bestuurdersstoel worden geregeld. De instelling is ook hier naar verhouding eenvoudig. Vanaf de basisinstelling van ongeveer 90-100 bar wordt de ontlastingsdruk zo lang verhoogd totdat het maaiwerk huppelt. Dan kan de druk circa 10 bar omlaag. We konden ook hier bij gelegenheid tot 120 bar ontlasten en bereikten dan bij 14 km/u een mooi maaibeeld. Zelfs op oneffen weides. Voor trekkers met weinig hydraulische aansluitingen kan de ontlastdruk door het dichtdraaien van een kraan gefixeerd worden om de aanwezige aansluiting voor andere doeleinden te benutten.

Zo kan deze maaier ook gebruikt worden met trekkers die slechts één dubbelwerkende aansluiting hebben. Praktisch: via de extra krik wordt bij het afbouwen de zuigerstang langer. Zo wordt de druk in het systeem gecompenseerd, zonder dat de hydraulische druk te hoeven veranderen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De aanrijdingsbeveiliging

In geval van een botsing kan de maaier ongeveer 25º naar achteren en 15º naar boven zwenken. Daarvoor moet de kracht van een rubberveer overwonnen worden. Voordeel: de rubberveer roest niet vast en blokkeert ook niet na lange rust.

In een oogopslag

Met de trommelmaaier Corto 3.200 F Profil en de schijven maaier Disco 3.500 Contur is tot 6,45 m breedte in één maaigang te maaien. De front en hekmaaiers van Claas delen de hydropneumatische Active Float ontlasting. Daarmee is de maaierontlasting comfortabel en vanuit de berijderstoel te regelen. Hij kan continu aan de terreinomstandigheden en rijsnelheid aangepast worden. Tijdens onze test gebruikten we de maaiers voor de tweede snijgang van kuilgras, respectievelijk hooi.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lof en kritiek

Maaikwaliteit: Beide machines maaiden de weide ook op hoge snelheid mooi en gelijkmatig.

Maaierontlasting: De hydropneumatische ontlasting Active Float werkte bij de Corto en de Disco zeer goed. Instellen gaat simpel en comfortabel.

Pendelcompensatie bij de frontmaaier: De driedimensionale maaieraanpassing van de Corto is ons goed bevallen. Oneffenheden in de weide werden goed gecompenseerd.

Aanbouw en transport: Beide maaiers zijn goed aan de trekker te bouwen. De transportpositie van de hekmaaier is ons goed bevallen. Het rijgedrag van de trekker wordt er nauwelijks door beïnvloed. De richtingaanwijzers blijven zichtbaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische Data

Type Corto 3200 F Profil Disco 3500 Contour
Soort frontmaaier hekmaaier
Bouwwijze trommel schijven
Werkbreedte 3,05 m 3,40 m
Werkbreedte 3,00 m
Aantal trommels/ schijven 4 trommels 8 schijven
Aantal messen / trommel/ schijf 3 2
Toerental trommel/ schijf 1.930 tpm 3.200 tpm
Messen snelwissel standaard standaard
Snijhoogte 30 – 52 mm 1) 30 – 70 mm 2)
Zwadvormer 2 (4*) schijven
Maaier ontlasting hydropneumatisch hydropneumatisch
Mogelijke bodemaanpassing in de lengte max. +/-20º
Mogelijke bodemaanpassing in de breedte max. +/-20º
Gevraagd vermogen vanaf 40 kW/55 PK vanaf 40 kW/55 PK
Gewicht 820 kg 890 kg
Regeleenheden 1 ew voor ontlasten 1 dw en 1 ew
PTO toerental 1.000 tpm 1.000 tpm

1) met aanvullende schijf plus 25 mm. 2) met extra glij ijzer plus 30 mm * optioneel

Onze indruk

De maaiers hebben ons overtuigd. Aanbouw en wegklappen zijn prima. Het maairesultaat is ook op hoge snelheid goed. De ontlasting en bodemaanpassing laten een goede indruk achter. Door de Active Flow lopen de maaiers mooi zonder zijdelings weg te willen lopen.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.