Leestijd: 7 minuten

Rijtest | De EasyCut aanbouw schijvenmaaiers van Krone kunnen het allebei: Zwadleggen en breed uitleggen. Of hij in gebruik net zo is als zijn naam suggereert, hebben we voor u geprobeerd.

Zwad leggen en breed uitleggen met de Krone EasyCut (7)

De maaier wordt met het DuoGrip principe in het zwaartepunt geleid. In de werkstand moet het parallellogram loodrecht op de boden staan.

De EasyCut maaier wordt als achtermaaier in de markt gezet met drie werkbreedtes (2,72 m, 3,16 m en 3,60 m) en als frontmaaier met 2,73- en 3,16 m. Voor beide modellen zijn er optioneel types met CV, een kneuzer (met V vormige stalen tanden) of CR (kneuswalsen) voor een snellere verwelking van het gewas.

Excentrische lagerhuizen maken een paarsgewijze identieke draairichting mogelijk. Als koper moet u voor aanschaf beslissen of u de maaier met zwadlegger of gewoon breed uitrijdend wilt hebben (latere ombouw door de dealer is wel mogelijk).

De nieuwe EasyCut maaibalken zijn ‘lifetime gesmeerd’ en dat zorgt voor een wrijvingsloze krachtoverbrenging in de balken. In de maaier werken de groot gedimensioneerde tandwielen met max. 66 tanden die het leeuwendeel van hun kracht overbrengen op de hele maaibalk.

Krone werkt bij de EasyCut met grote tandwielen met afgevlakte tandflanken. Daarbij grijpen er altijd meerdere tanden tegelijk aan. Dat resulteert in een rustiger loop en minder storingsgevoeligheid. De gescheiden maaischijven worden elk door een voorgelagerde PTO, die in het lagerhuis excentrisch is gelagerd, aangedreven. Zo drijft één vermogensafnemer slechts één maaischijf aan. De aandrijving via een haakse overbrenging zit achter de eerste maaitrommel, de binnenste ruimtrommel gepositioneerd. Zelfs bij het overrijden van hoge begroeiing aan de kopakker leverde dat geen verstopping op.

Duo Grip ophanging voor de Krone EasyCut

Direct bij de eerste blik op de achtermaaier valt op dat die niet centraal gemonteerd is. Om tot een gelijke oplegdruk over het hele werkoppervlak te komen, is er een uitgebalanceerde ophanging nodig.

Het zwaartepunt bij de achtermaaier is vanwege de positie van de aandrijving naar binnen verlegd. Op die manier kon worden afgezien van een gewicht toevoegende afstutting van de maaibalk op het chassis. Aan het werken met de vrijdragende maaibalk, die het opschuiven van gewas verhindert, moet je wennen.

Zwad leggen en breed uitleggen met de Krone EasyCut (8)

Om vanuit de trekkerstoel snel op veranderende draagkracht in de bodemgestelheden te kunnen reageren, bijvoorbeeld van zand naar leem, hebben wij voor de optionele hydraulische verstelling gekozen

De ophanging en geleiding gebeuren volgens het DuoGrip principe, waarbij de zijdelings optredende krachten via een parallellogram-constructie afgevangen worden. Onze testmachine was voorzien van een hydraulisch instelbare trekveer. De veerspanning, die we op 70 bar hadden ingesteld, kan zelfs tijdens de rit versteld worden om de bodemdruk aan te passen.

De ingestelde druk op de EasyCut is vanaf de bestuurderstoel goed op een manometer af te lezen. Een gelijkmatig maaibeeld, de lichte loop, het ontzien van de grasmat en de goede zij-geleiding zijn de resultaten van de gelijkmatige bodemdruk.

De maaicombinatie met een werkbreedte van 6,0 m laat zich op een perceel probleemloos bewegen met een 100 pk trekker.

Zwad leggen en breed uitleggen met de Krone EasyCut (9)

De grote manometer op de driepuntsbok is ons goed bevallen. De ingestelde druk kan comfortabel afgelezen worden.

Multifunctionele toebehoren op de EasyCut

Bij de aanbouw van de maaier wordt er een maaihoogte van 6-7 cm ingesteld. De maaihoogte kan echter bij natte omstandigheden naar boven gecorrigeerd worden; naar 80 mm of meer. Mocht het nog veel langer dan 80 mm moeten, dan zijn er optioneel skids van 30- of 50 mm beschikbaar die onder de gewone skids van de EasyCut geschroefd worden. De skids zijn van gehard staal en verlagen door hun oppervlak de vlaktedruk.

Nog een voordeel: De afgeronde aanslagstukken tussen de skids beschermen de maaibalk. De vormgeving van de skids met een duidelijk zichtbaar profiel aan de onderkant verhindert een stropen bij het maaien en laat het gewas constant afstromen.

Zwad leggen en breed uitleggen met de Krone EasyCut (1)

Om de maaihoogte te vergroten worden de extra skids ingestoken en vastgeschroefd. De montage is onder de maaischijven die naast de maaitrommels lopen.

Een zaak van instelling

Bij de EasyCut frontmaaier wordt meestal voor zwadleggen gekozen zodat het vers gemaaide voeder niet door de trekker overreden wordt. Om zwad te leggen draaien alle schijven naar het midden. Met de excentrische lagerhuizen zijn beide opties mogelijk.

Voor het breed uitleggen van het groengoed draaien alle schijven paarsgewijs tegengesteld in beide richtingen: het gras wordt over de complete maaibreedte uitgebracht en droogt daardoor sneller. Voor een voorspelbaar maaibeeld heeft Krone voor een passende overlap van de messenloopbanen gezorgd. Krone noemt dat SmartCut.

Zwad leggen en breed uitleggen met de Krone EasyCut (6)

Een goed zichtbaar zwad onderscheid: De frontmaaier rijdt met draairichting A voor het zwadleggen, aan de achterste maaier is de draairichting B voor breed uitleggen ingesteld.

De samenwerkende schijven hebben een geoptimaliseerde, maar geringe overlapping, zodat het maaigoed snel afgevoerd kan worden. Mocht er eens een vreemd voorwerp zoals een afgebroken tand of een steen in de maaier komen (tijdens de test gebeurde dat niet), dan grijpt de standaard maaischijven bescherming, de SafeCut in.

Bij een botsing met de maaischijf breekt de holle spanstift en dan draait de maaischijf over een schroefdraad omhoog. De maaibalk wordt daar niet bij beschadigd en de reparatie is goedkoop.

Mooi gemaaid met de Krone EasyCut

Voor een tevredenstellend resultaat op grasland is de samenwerking tussen de maaibalk en de messen beslissend. De beste aandrijving kan alleen efficiënt zijn, als de messen scherp zijn en wrijvingsvrij lopen.

Per maaischijf worden er bij Krone twee messen gebruikt. Die zijn 112 mm lang, hebben een verzette vorm en zorgen daarmee voor een optimale overlap in het maaitraject van de messen. De messen kunnen tijdens het werk vrij om de meshouder bouten draaien Dat geeft ze een hogere stand tijd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De maaimessen lopen beschermd, kunnen niet vast gaan zitten, slijten maar weinig en zijn zelfreinigend. Dat beperkt het onderhoud merkbaar. Wie voor de geschroefde variant kiest kan af fabriek de  bevestigingsbouten laten vervangen door maatbouten. Die zijn net als de ruimers apart uitwisselbaar. Als de messen gewisseld moeten worden, dan gaat dat goed en snel met het meegeleverde gereedschap.

De botsbeveiliging op de EasyCut werkt prima en is zijn naam waardig. In het ernstigste geval kan de maaier 120 cm naar achter en 40 cm omhoog vluchten. En daar zijn maar twee in de arm geplaatste geïntegreerde draaipunten voor nodig. Is het obstakel gepasseerd, dan duikt het maaiwerk automatisch en betrouwbaar in zijn werkstand terug.

Zwad leggen en breed uitleggen met de Krone EasyCut (12)

De geschoven ophanging van de maaier is een kenmerk van de EasyCut 320 M. Ook hier wordt de zak met veren, aan de zijkanten van de motorkap worden ingestoken.

Krone EasyCut in detail bekeken

Waarom we er zo lang op moesten wachten is ons een raadsel: de Krone EasyCut is de eerste achtermaaier die in de transportstand af te bouwen is. Zo kan de machine plaatsbesparend in de loods of op het erf gestald worden. Om de zaak op te klappen is alleen een eenvoudig werkende cilinder met een drukvat nodig. Bovendien is het ons goed bevallen, dat het buitenste gordijn vanzelf in de transportpositie klapt (nadat hij zijn dode punt voorbij is). Waardoor uitstappen overbodig wordt en de transport en stallingshoogte gereduceerd wordt.

In het kader van de nieuwe wetgeving mogen delen niet meer zo makkelijk opklappen. Met een stuk gereedschap, bij de EasyCut het gereedschap voor de messenwissel, moet er nu een veiligheidsstift aan de schort ontgrendeld worden om het klapmechanisme vrij te maken. Om eerlijk te zijn: Je moet echt wennen aan dat soort voorschriften. Om bij de frontmaaier de maximale 3,0 m transportbreedte niet te overschrijden kan men niet om dit extra werkje heen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting

Hoewel de EasyCut schijfmaaiers alweer sinds 2000 op de markt zijn, kan er niet gezegd worden dat ze niet meer van deze tijd zijn. Nieuwe- en innovatieve ideeën van de engineers uit Spelle geven de maaiers keer op keer een meerwaarde. Zoals de naam al zegt: het simpele werken met de EasyCut laat hem zijn naam in het maaiveld eer aan doen.

Tweedehands Krone EasyCut maaiers op Agri Trader te koop.

Een snel overzicht

Aan de sinds 2000 bestaande EasyCut lijn zitten een paar praktische updates:

  • De maaibalk is nu voor zijn levensduur gesmeerd. Er hoeft geen olie meer ververst te worden. Het onderhoud wordt goedkoper.
  • De botsbeveiliging aan de achtermaaier beschermt het werktuig afdoend tegen schade.
  • Afbouw en opslag van de hekmaaier zijn mogelijk in de transportstelling.
  • Front- en achtermaaier kunnen door middel van de draairichting in zwad, of breed uitleggen.

Technische gegevens EasyCut

 Krone EasyCut  F 320 M  EasyCut  R 320
Maten en gewichten
Werkbreedte (m) 3,16 3,16
Transportbreedte (m) 3,00
Transporthoogte [m] 3,90
Gewicht [kg] 620 840
Uitvoering/vereist vermogen
Aantal schijven 5 5
Aantal trommels 2 2
Vereist vermogen (v.a., kW /pk) 50/68 50/68
PTO toerental, standaard/optioneel 1.000 540/1.000
Hydr. opklapbare buitenbescherming 1 x DW
Hydrauliek aansl. 1 x EW
Aanvullende uitrusting
Hydr. instelling vlaktedruk Optioneel met 1 x DW
Hoogmaaiskids 30/50 mm hoog Optioneel Optioneel

 

Lof en kritiek over de EasyCut

Maaibalk: rondom gelast en met levenslange smering. Voor een betere krachtoverdracht van de satelliet aandrijving grijpen meer tanden van de aanliggende tandwielen samen aan.

Opbergmogelijkheden: Bij de koop moet beslist worden of de schijvenmaaier in zwad op breed uit moet leggen. Beide varianten leveren een even fraai maaibeeld. Naderhand bij de dealer ombouwen kan binnen twee uur.

DuoGrip: Het stuurparallellogram vangt de zijdelings werkende krachten af. Zo wordt de achtermaaier in de rijrichting gedwongen en de uitlegger plus de ophanging ontlast.

De stallingstand: Op de plaatsbesparende stallingsstand zaten we al lang te wachten. Krone heeft dat probleem voortreffelijk opgelost. Jammer is alleen dat de parkeersteun optioneel besteld moet worden.