Leestijd: 3 minuten

De zaag en kloofautomaat Hakki Pilke 38 | Het type 37, respectievelijk 1X37 zorgde voor brood op de plank bij Hakki Pilke en zijn importeur. En wij mochten als eerste het helemaal nieuw geconstrueerde model 38 testen.

Hakki-Pilke-zaag-en-kloofmachine-Agri-Trader-Test-Jaarboek-6

Bij het werken met zaag/kloofautomaten gaat het om het juiste ritme. Dat moet je aanvoelen. Anders gaat het ten koste van de productie. Dat aanvoelen leer je snel bij de Hakki Pilke 38.

Eenvoudige bediening met de joystick

Het ligt aan de uitgesproken simpele bediening met de joystick. Met de joystick naar rechts wordt het hout tegen de aanslag gebracht, met een druk op de knop loopt dan de zaag aan. Het kloofproces start automatisch wanneer het zaagblad weer omhoog gaat.

Hakki-Pilke-zaag-en-kloofmachine-Agri-Trader-Test-Jaarboek-2

De belangrijkste functies worden met een joystick bediend.

Het viel ons op dat de zaagsnedes erg mooi waren en de stukken hout goed in de kloofgoot vielen. Daar hoefde slechts bij uitzondering gecorrigeerd te worden door de klep omhoog te doen en het hout recht te leggen.

Hakki-Pilke-zaag-en-kloofmachine-Agri-Trader-Test-Jaarboek-1

Het hout valt mooi in het kloofkanaal.

Bij dat openen worden alle functies (op de toevoerband na) gedeactiveerd. En als er toch eens wat klem komt te zitten bij het kloofkruis, dan is er ruimte genoeg voor een paar tikken met de hamer. Maar tijdens onze test bleven we vrijwel van dit soort storingen verschoond. Het deksel is zo prettig te openen en te sluiten dat demontage -waar men zich in praktijk schuldig aan maakt –  zinloos is.

Hakki-Pilke-zaag-en-kloofmachine-Agri-Trader-Test-Jaarboek-3

Het gaas biedt beide: een goed zicht op de toevoerband en kloofkanaal plus de nodige zekerheid.

Dat is praktische werkplek beveiliging! De aandrijving gebeurt via een aftak-as of elektrisch. Bij de eerste optie hoeft er geen V-snaar gebruikt te worden. De neerhouder is ons goed bevallen. Bij andere machines moet die manueel of machinaal bediend worden, maar hier fixeert hij in bijna alle gevallen het hout automatisch. De Hakki Pilke 38 is standaard van een spanenverwijderaar bij de toevoerband voorzien. Los materiaal, zoals spanen of zaagsel, worden verwijderd zodat er steeds schoon haardhout in bewerking is.

Hakki-Pilke-zaag-en-kloofmachine-Agri-Trader-Test-Jaarboek-8

De spaan en vuilafvoer aan de toevoerband is een goede zaak. Hij zorgt voor schoon brandhout.

Om uit te kunnen zwaaien wordt de borging van de transportband met een hendel los genomen. Het zwenkbereik is voldoende voor drie gaascontainers. De kloofkracht van de Hakki Pilke is 8 ton, voor een machine uit dit segment volkomen voldoende. Een automatisch snelloopventiel zorgt voor maximale kloofsnelheid. Standaard wordt een twee- en viervoudige kloofbeitel geleverd.

Hakki-Pilke-zaag-en-kloofmachine-Agri-Trader-Test-Jaarboek-4

De zwenkwijdte is goed voor drie gaascontainers. Indien nodig is de transportbandsnelheid traploos te regelen.

De hydraulische hoogte verstelling is ook standaard. Om de kloofbeitel te verwisselen hoeft er alleen een bout uitgetrokken worden. Daarna kan de beitel omhoog weg gehaald worden.

Voor wat betreft de opbrengst houden we een slag om de arm. Daarvoor hangt te veel van het hout af. Maar laten we het zo zeggen: onze medewerker had het er druk mee de optionele dwarstoevoerband gevuld te houden.

Samenvatting

Een brandhout automaat waar bijna geen gewenningstijd voor nodig is om op volle kracht te kunnen presteren. De machine is helemaal doordacht. De simpele bediening en de spanenverwijderaar zijn prima bevallen. Zo wordt er perfect brandhout gemaakt.

Algemene informatie

Deze Hakki Pilke en andere modellen zijn te verkrijgen via BDL Machines.  Er zijn negen modellen en opties zoals stammenstapelaars en reinigingstrommels. De Hakki Pilke heeft standaard hydraulische aansluitingen voor transportbanden in de lengte en dwarse idems. Plus 4- en 2-voudige kloofbeitels. Een zes of achtvoudige beitel is optioneel. Net als een bedieningslessenaar.

Technische gegevens Hakki Pilke

Max. houtdiameter 380 mm
Max. kloofkracht 8 ton
Lengte afvoerband 4 m
H x B x L (transportstand) 258 x 255 x 135 cm

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.