Leestijd: 7 minuten

Claas heeft zijn Tucano Hybrid helemaal opgefrist. Naast de rotor variator en de toplosser kreeg de 570 talloze nieuwigheden.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (24)

Na ongeveer zes jaar op de markt te zijn geweest werd het volgens Claas de hoogste tijd om hun hybride, ‘de kleine Lexion’ een forse update te geven. Want de combine miste wat dingen en een paar andere opties waren wat gedateerd. De technici van Claas hebben de kritiekpunten serieus aangepakt en de nieuwe generatie Tucani Hybrids mag dan ook gezien worden.

Ondanks alles worden hybride maai- dorscombinaties in het middenvermogensgebied altijd met wat wantrouwen bekeken. Dat ligt voornamelijk aan de, ten opzichte van de schudder combines, agressievere  strobehandeling. Daar tegenover staat dan weer wel het voordeel van de duidelijk vlakkere doorloopverlies curve. We hebben de nieuwe Tucano 570 ingezet bij het graandorsen.

Rotor met variator

Een van de grootste punten van kritiek bij de Tucano hybridemodellen was tot nu toe het ontbreken van een rotorvariator. De tot nu toe gebruikte transmissie met acht overbrengingsverhoudingen (365-975 tpm) is ook nu nog standaard gemonteerd, maar voor ongeveer €3.500 kan er nu ook een variator voor 5 traploze toerental aanpassingen tussen 450-920 tpm besteld worden. De verstelling daarvan gebeurt via het rotormenu in de Cebis. Aan de rotorafmetingen (570 mm diameter, 4,2 m lengte) is niets veranderd.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (3)

Het werd tijd: Er is nu eindelijk een rotorvariator; standaard is de eenvoudige meertraps regeling gemonteerd.

Maar er is wel een zesde rotorkorf bijgekomen. Daarmee moet het afscheidend vermogen nog beter worden. En de voorste twee korfelementen zijn eenvoudig te sluiten met twee hendels aan de linkerkant van de machine. Daardoor moet de zeefbelasting door korte strodelen onder buitengewoon droge oogst omstandigheden verminderd worden.

Een andere vernieuwing is de stro overdracht vanaf de rotor op de vier rijïge strohakselaar of naar de zwadlegger. Met een elektrisch verstelbare geleide plaat kan de goederenstroom nu actief gestuurd worden. Het idee daarachter: Nat en droog stro hebben verschillende strooi eigenschappen. Dat betekent dat nat, zwaar stro met een andere snelheid uit de rotor komt dan droog, breekbaar stro.

Nat stro wordt dan door de optredende centrifugaal krachten meer naar de wanden van de strokap geleid. Daardoor wordt de hakselaar ongelijk gevuld en belast wat de stro- verdeling merkbaar nadelig beïnvloed.

Ook het zwadleggen is actief te sturen. Als hij helemaal geopend is, dan wordt er een breed, sneldrogend dubbelzwad gelegd. Onder vochtige oogstomstandigheden is dat gunstig. Als het stro droog is, dan wordt de geleideplaat meer gesloten, zodat er een smal enkelzwad gelegd wordt. Dat wordt normaal gesproken dan iets links uit het midden van de machine gelegd, maar kan bij inzet van een zwadvormer ook strak midden achter de machine komen.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (2)

Mechanisch te sluiten rotorkappen moeten naar gelang de omstandigheden de afscheidprestatie verbeteren of de zeefbelasting verminderen.

Claas Tucano met herziene APS

Het uitdorsen van de korrels wordt bij de Tucano 570 gedaan met de bekende APS drie-trommelige, versnelde dorsinstallatie. De afmetingen van de trommel diameter van 450 mm en de parallelle dorskorf geleiding bleven behouden.

Net als eerder worden de drie trommels (versnellingstrommel, dorstrommel, keertrommel) synchroon door een centrale variator aan gedreven. De vanuit de berijdersstoel bedienbare elektro hydraulische korfverstelling is een nieuwigheid die ook tijdens het rijden bedienbaar is en comfort verhogend werkt.

Bovendien kan er met een druk op de knop een selectie tussen de soorten oogstgoed gemaakt worden. Er is daarbij opslagruimte voor twee zelf ingevoerde mogelijkheden. Verder zijn de twee korven hydraulisch tegen overbelasting beveiligd en zijn ze af fabriek voorgespannen. Bij doorlooppieken of oplopende druk openen ze zich om vervolgens weer automatisch weer in hun werkstand terug te komen. Dat voorkomt tijdens de dagelijkse inzet het verstopt raken van het oogstgoedkanaal.

Optrekbare voorbereidingsvloer

We kenden hem al van het vorige model: de zesvoudig gedeelde voorbereidingsvloer van flexibele kunststof die om hem schoon te maken naar voren uittrekbaar is.

Het 5,65 m2 grote zeef oppervlak met boven- en onderzeef bleef ook onveranderd. Optioneel zijn de zeven via de Cebis te verstellen. Ook de blower met zijn zes turbines komt nog van de Tucano 480.

Erg slim: in de Cebis zijn separaat de zeef- en blower instellingen voor heuvel op en –afwaarts op te slaan en met een zogenaamde ‘hotkey’ aan de joystick af te roepen. Indien gewenst is er natuurlijk ook de 3-D- zeefkast met hellingcompensatie. De Montana hellingcompensatie van de complete machine blijft helaas nog alleen voorbehouden aan de Lexions.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (13)

Dankzij het toplossen zijn er nu naar gelang de lengte van de lospijp overlaadhoogtes tot 4,6 m. mogelijk.

Nieuwe kaf verdeler

De hakselkwaliteit en stro verdeling van de elektrohydraulisch inschakelbare, vier rijïge hakselaar is met zijn 80 messen goed voorzien, en beviel ons goed. Voor een nog verdere uitworp zorgt de optionele, circa €9.000 kostende, Active Spreader HD kafverspreider.

Daarbij zorgen er twee op de geleide platen gemonteerde uitwerprotoren voor het opnemen, versnellen en verdelen. Aanvullend op de verstelling van de geleideplaten (die ook op de standaardhakselaar zitten) kan de snelheid van de uitwerp motoren actief geregeld worden. Daarmee is dan bijvoorbeeld de zijdelingse verstrooiing door dwarswind te compenseren.

Bij de standaard hakselaar is de ook voor mais geschikte HD kaf verspreider voor ruim €5.000 optioneel. Voor het zwadleggen heeft de Tucano 570 standaard zwadleggers. Ze kunnen indien nodig op strooiplaatverdelers van de hakselaar varianten gemonteerd worden.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (7)

Dankzij het rotor geleideblok en de zwadvormers kunnen er verschillende maten zwad gelegd worden.

Schoon en geïsoleerd

Met 260 kW/354 pk levert de Mercedes-Benz zes cilinder in de Claas Tucano 570 ruim 32 pk meer dan in zijn voorganger. Met SCR uitlaatgas reiniging en een extern gekoeld uitlaatgasretoursysteem (EGR) is de zescilinder conform Tier 4 final.

Goed: De einddemper van de uitlaat werd beter geïsoleerd (dubbelwandig verzinkte plaat). De buitentemperatuur ervan is volgens Claas nu 50% lager. Het luchtfilter met zijn iets vergrote capaciteit en directe luchtaanzuiging van de iets groter geworden roterende koelerkorf zijn ook nieuw.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (9)

De 7,7 l. motor van Mercedes-Benz is erg stil. Het verbruik lag tussen de 18-23 l/ha. De dieseltank van 650 l is krap bemeten.

Meer comfort op de Claas Tucano

De 570 kreeg, net als alle modellen van de Tucano-serie de huidige, grotere en nadrukkelijk stillere cabine aangemeten.

Op bedieningsgebied is er echter op de elektrische dorskorfverstelling niets veranderd. Net als eerder is er tegen meerprijs in plaats van de standaard joystick uit de gewone trekkers de van de Lexions bekende Cmotion stick. Tijdens het werken met de standaard-instellingen is inwerken daar op een zaak van ‘appeltje-eitje’.

Ook de Cebis is nagenoeg zelf verklarend, waarbij het werken via de toetsen of het touchscreen nog sneller en intuïtiever gewerkt kan worden. De display met zijn 21 cm beelddiagonaal is dankzij het goede contrast prima afleesbaar.

Een puntje van kritiek: de joystick bedekt het zicht op de Cebis menukeuzeschakelaar een beetje. De bijrijder heeft ook veel ruimte en een comfortabele stoel. Onder de bestuurdersstoel zit een 43 liter groot geïsoleerde ruimte. Voor circa €550 kan daar een koelkast in gemonteerd worden. Het nieuwe, grote achterraam geeft een goed uitzicht in de graantank.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (15)

De cabine is ook opgewaardeerd. Hij is groter en stiller geworden.

Meer wetenswaardigheden over de Claas Tucano

De optionele aandrijving op alle wielen zou volgens Claas 30% meer tractie opleveren. De achteras wordt daarbij centraal aangestuurd (waardoor de spoorbreedte eenvoudig te veranderen is). Voor de Tucano 570 is er een serie nieuwe maaibalken verkrijgbaar, onder meer de Vario met een vergroot verstel bereik (-100 tot +600 mm). Deze uitvoering konden we nog niet testen.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (16)

De Cmotion multi functionele joystick is een optie voor op de armsteun. De bediening is simpel, maar laat nog wat ruimte voor verbetering.

Technische gegevens

Motor: 7,7 l. Mercedes-Benz;  260 kW/345 pk; uitlaatgas reiniging: SCR en EGR; 650 l. diesel,  57 l. AdBluetank.

Rijaandrijving: 3 versnellingen hydrostaat, 20 km/u, optioneel 25 km/u en 4WD.

Maaigedeelte: Standaard- en Vario maaibalken van 5,4-9,22 m breed, oppervlaktedruk regeling, optioneel flexibele messenopname met snijhoekverstelling.

Dorsgedeelte: Meervoudige APS trommeldorser (450 mm dorstrommel) en enkele rotor (420 x 57 cm) met variator; korfverstelling APS via de Cebis.

Reiniging: boven- en onderzeef optioneel elektrisch; 5,65 M2 zeefoppervlakte.

Hakselaar: 40 rijen, 80 messen, Active Spreader en kafverdeler optioneel.

Maten en gewichten: Breedte: 3,47 m. op 680/85 R32 banden; leeggewicht zonder maaibalk circa 15 ton.

Wedergeboorte van de Claas Tucano Hybrid Agri Trader (18)

De grip van de 4WD is verhoogd. De oliemotoren zijn nu centraal gemonteerd.

Onze samenvatting

Met de nieuwe Tucano 570 is het Claas gelukt de ‘kleine hybride’ weer helemaal op te frissen. De dorser biedt bij naar verhouding bescheiden afmetingen mooie prestaties en is ook qua bediening veel moderner  geworden. De kritiekpunten op de vorige versie zijn opgelost, maar hier en daar blijven er nog wat kleine wensen open. De optielijst is lang. En ook de werkluchtcompressor is helaas optioneel.

 • Hoge doorvoer, schoon nadorsen
 • Vario snijbalk met groot verstel bereik
 • Nu met rotor variator en boven lossing
 • Hoge lossnelheid
 • Centrale 4WD en grote banden
 • Sterke strohakselaar
 • Optionele kafverdeler
 • Keuze tussen breed of smal zwadleggen
 • Geen TerraTrac leverbaar
 • Kleine dieseltank
 • Elektr. zeefverstelling alleen optioneel