In deze advertorial nemen we u mee in de specifieke kenmerken van de MLA-T Knikverreiker en de MLT NewAg 4-wiel gestuurde verreiker van Manitou.
De knik-telescoopverreiker van Manitou, type MLA-T bied u het overzicht, de ruime cabine van een wiellader en het bereik van een verreiker. Dit komt omdat de eigenschappen van een verreiker en wiellader in één machine zijn samengevoegd.
Met de nieuwe MLT-NewAg serie heeft Manitou jarenlange ervaring en wensen van de gebruikers verwerkt in een totaal nieuw ontworpen 4-wiel gestuurde verreiker. Het gebruikersgemak en de prestaties van de verreiker maken het werken met deze machine tot een prettige samenwerking tussen machinist en machine. Of u nu op zoek bent naar een compacte behendige verreiker of een krachtpatser met capaciteit, bij de Manitou dealer bent u aan het juiste adres.
Geschiedenis
Manitou bestaat al ruim 60 jaar, opgericht in 1958 door de familie Braud en is natuurlijk niet alleen bekend van de verreikers, ze hebben meerdere producten ontwikkeld en in de markt gezet, denk daarbij aan heftrucks, meeneem heftrucks, hoogwerkers en diverse modellen verreikers van klein tot groot.
De meest bekende zijn de vierwiel gestuurde verreikers en roterende verreikers, terwijl de knikverreiker een veel kleiner markt aandeel had.
Toen in 2009 de cabinebouwer failliet ging, stopte de productie van de Manitou MLA 628-120 LSU PS, een machine met een hefhoogte van ca. 5.20 meter en een hefvermogen van 2800 kg en met 120 paardenkrachten onder de motorkap. Door de recessie besloot Manitou pas op de plaats te maken, mede ingegeven door een dalende omzet en een aantal types die niet zo “snel” liepen. Dit tot groot verdriet van vele klanten die juist dit type een warm hart toe droegen.
Knikverreiker of “traditionele” verreiker
Het grote verschil komt tot uitdrukking als je een knikverreiker en traditionele verreiker naast elkaar zet: bij de knikverreiker zit je namelijk in het midden op de machine met de giek voor je, bij de traditionele verreiker zit je links van de giek.
Een bijkomend voordeel van de knik verreiker is, dat je goed zicht hebt links en rechts van een aanbouwdeel. Het zicht bij een traditionele verreiker is naar rechts toch vrij beperkt door de giek die rechts van de cabine zit, nadeel is natuurlijk ook dat het zicht rechts van een aanbouwdeel beperkt is.
Eigenaren van een knikverreiker vinden dat een groot nadeel omdat je anders gewend bent. Klanten die een “gewone” verreiker hebben, vinden de hoge instap en lagere stabiliteit van een knikverreiker een nadeel, maar als je eenmaal een aantal keren ermee gewerkt hebt went het ook wel weer.
Omdat de Manitou MLA veel in Nederland en Engeland verkocht werden, besloot Manitou om van 2011 tot 2013 een Manitou MLA 630-125 PS in de markt te zetten.
Eigenlijk was dit niet een echte Manitou, maar een Redrock-verreiker in Manitou kleuren. Dit kwam doordat de firma Redrock failliet was gegaan en nog materiaal had liggen om er nog ongeveer 80 knikverreikers van te maken. Manitou was met Redrock een samenwerkingsverband aangegaan om deze 80 machines te assembleren.
Doordat de Manitou MLA 630-125 PS niet een waardiger opvolger was van de MLA 628-120 LSU PS en de verdere ontwikkeling van een nieuw model in de weg stond door de slechte verkopen in een tijd van crisis, werd er niet door ontwikkeld. Dit kon in tijden van recessie natuurlijk niet, immers, regeren is voorruit zien.
De mouwen opgestroopt en de armen uit de mouwen. Ontwikkelen die nieuwe Manitou.
Manitou MLA-T 533-145 V Plus
Uiteindelijk heeft Manitou dan toch met de nieuwe Manitou MLA-T 533-145 V Plus een volwaardige opvolger ontworpen en gemaakt. Deze nieuwe Manitou MLA-T 533-145 V Plus heeft een 145 PK sterke 4 cilinder Deutz motor met een inhoud van 4.1 liter. Door de huidige eisen omtrent uitstoot is deze machine voorzien van AdBlue, waardoor dit een Tier 4 Final motor is. Deze Manitou MLA-T 533-145 V Plus voldoet daarom dan ook aan de nieuwste emissienormen: minder uitstoot van stikstofoxide en roetdeeltjes.
Cabine
De locatie van de centrale cabine, de grote beglazing en het onbelemmerde zicht op de giek geeft de bestuurder 360° zicht rondom. Dit zorgt voor uw eigen veiligheid even als dat van anderen om je heen.
De cabine is comfortabel uitgerust met o.a. opslagruimte, opslag onder de armleuning, documenthouder, verstelbare stuurkolom, zonneklep, met stof beklede zitting, telefoonhouder, USB poort, 12V-stekker, radio getest in een landbouwomgeving, handmatige hand-gas digitaal display dashboard.
De verstelbare deuropening (in 3 posities) maakt het instappen via de anti-slip trap en drie handgrepen eenvoudig. Al met al een plezierige werkomgeving.
Optimale verlichting
De machine is goed uitgerust om te werken in het donker. De verlichting bestaat dan ook uit volledige wegverlichting, een zwaailamp, 4 werklampen in halogeen of LED, afhankelijk van de optie die u kiest en uiteraard 1 daklicht in de cabine. Als extra optie kunnen op de giek 2 LED werklampen gemonteerd worden en eveneens 3 LED werklampen.
M Vario Plus transmissie
De machine is voorzien van de M Vario Plus transmissie, die ervoor zorgt dat je traploos zonder schakelen de snelheid kunt opvoeren van 0 naar 40 km/h. Deze transmissie heeft nog een prettige bijkomstigheid: ongeacht het motortoerental kun je de rijsnelheid bepalen door middel van een draaiknop. Dit maakt het rijden in de kuil met een hydraulisch aangedreven kuilverdeler erg aangenaam.
Het motortoerental kan doormiddel van het hand-gas vastgezet worden en door een druk op de knop het aantal liters regelen naar de kuilverdeler en gelijktijdig met de draaiknop de maximale rijsnelheid instellen.
Deze nieuwe Manitou heeft ook de zogenaamde Eco-stand, dit betekent concreet dat bij maximale transport het motortoerental gereduceerd wordt. Dit zorgt uiteraard voor brandstofbesparing.
De Vario is geen onbekende bij Manitou en is o.a. ook te vinden in 11.5 ton zware Manitou MLT 960. Dezelfde Vario vindt je ook in de 8.5 ton wegende Manitou MLA-T 533-145 V Plus met als resultaat dat als je het gaspedaal intrapt, je er als een speer vandoor gaat.
De M-Vario Plus combineert precisie en prestaties en is een genot om te gebruiken, zelfs voor de meest onervaren gebruikers.
Joystick Switch and Move
Op alle types Manitou is de gepatenteerde JSM (Joystick Switch and Move) gemonteerd. Bij dit model veert de JSM met de stoel mee.
Vooruit en achteruit schakelen en alle andere functies van de machine laten zich natuurlijk gemakkelijk bedienen met deze gepatenteerde JSM en zit uiteraard onder hand bereik. In combinatie met een 158 liter load sensing pomp kunnen bewegingen worden gemaakt gecombineerd voor meer efficiëntie bij het werken.
Opties:
Regeneratieve hydrauliek
Met de nieuwe optie Regeneratieve hydrauliek zorgt Manitou ervoor dat bij inschuivende en dalende bewegingen van de giek de olie van bodemzijde cilinder er bij bovenkant cilinder er weer bij in komt. Dit zorgt ervoor dat de mast enorm snel inschuift en daalt. Dit systeem maakt het mogelijk om de mast te laten dalen, ongeacht het motortoerental, door middel van de zwaartekracht. Dit bespaart tijd op elk bediening en bespaart op brandstof!
Intelligent hydrauliek
Ook kan de Manitou voorzien worden van de optie Intelligent hydrauliek. Met deze optie heb je keuze uit 3 verschillende mogelijkheden.
De eerste is de bucket shaker, hiermee kun je de bak leeg schudden door de joystick naar rechts te bewegen en vast te houden. Hierbij wordt de bak snel geleegd, zonder dat de bestuurder steeds dezelfde handeling moet verrichten. De mest bijvoorbeeld zal niet blijven plakken aan de bodem van de bak.
De tweede keuze is return to load, hiermee programmeer je de stand van de bak als de mast beneden is. Heb je dan de bak leeg gekiept, dan keert deze altijd weer terug in de voorgeprogrammeerde stand. Deze functie komt in het bijzonder van pas bij laad activiteiten.
En als derde heb je de quicklift, hiermee kun je de mast bij het heffen ook laten uitschuiven doormiddel van de joystick achterover te halen. Bij het zakken schuift de giek dan ook weer automatisch in. Handig bij opslag activiteiten op hoogte.
Climat control en meer
Mocht je kiezen voor de optie climat controle, dan heb je aan de linkerkant in de cabine ook een koelbox die door de airco gekoeld wordt.
Met de functie ECS (Easy Connect System) kun je zonder de verreiker uit te zetten de oliedruk van de extra functie afhalen, zodat er geen druk meer op de slangen staat wat zorgt voor behoud van je startmotor.
Voor meer comfort op de weg heeft Manitou MLA-T 533-145 V Plus de CRC (Comfort Ride Comfort) mastvering. Deze kun je continue inschakelen of op de auto stand zetten, dit betekent dat de mastvering boven de 5 km per/uur in schakelt en comfortabeler gereden kan worden op de openbare weg.
Doormiddel van het starre chassis met pendelende achteras is de Manitou MLA-T 533-145 V Plus erg stabiel zelfs op ruw terrein, pendelen betekent dat het contact tussen de banden en de grond blijft bestaan, in tegenstelling tot andere merken die een starre voor en achteras hebben en pendelen in het knikstuk. Dit betekent dat als je door een gat rijdt of je tilt de machine van achter op, dat de cabine “omvalt”, waarbij Manitou met het starre chassis veel stabieler is.
Het slipverschil op beide assen is beperkt waardoor optimale trekkracht beschikbaar is, zelfs op modderig terrein. De Manitou MLA-T 533-145 V Plus heeft een bodemvrijheid van 39 cm, een hefvermogen van 3300 kg en een hefhoogte van 5,20 meter.
Uiteraard zijn er ook allerlei aanbouwdelen, passend aan deze nieuwe Manitou MLA-T 533-145 V Plus verkrijgbaar. Met deze machine heeft Manitou weer een volwaardige opvolger voor de knikverreiker Manitou MLA 630-125 PS. Inmiddels zijn de eerste machines verkocht in 2018 en worden deze binnenkort uitgeleverd.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Agri Trader Test Jaarboek 2019