Leestijd: 8 minuten

Voor seizoen 2019 had New Holland weer een aantal verbeteringen doorgevoerd aan haar BigBaler-serie. Naast die nieuwigheden konden we in een praktijktest op het veld ook het IntelliCruise uitproberen – het TIM-systeem van New Holland.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (20)

Dankzij ISOBUS III bepaalt de pers de snelheid van de trekker.

De historie van blokbalenpersen van New Holland gaat terug tot in de jaren 80. Toen waren er bij Fiatagri de Heston-persen, terwijl New Holland in 1987 de D1000 en D2000 met instelbare voorperskamer invoerde.

In 2000 volgde de laatste grote generatiewisseling, met de introductie van de BigBaler-serie in nieuwe kleurstellingen. Sindsdien zijn er bijna elk jaar wel updates geweest, waarbij vooral de invoering van de Plus-modellen in 2017 een belangrijke was.

Voor ons nu in elk geval tijd om de nieuwste veranderingen en verbeteringen eens nader te bekijken. Daarom gingen we met het grootste rotormodel – de BigBaler 1290 Plus CropCutter – het tarwezwad te lijf.

Het IntelliCruise- systeem moest ons daarbij krachtig ondersteunen en het maximale halen uit trekker en pers.

BigBaler pickup gemodificeerd

De oogstgoedstroom volgend, beginnen we bij de pickup. De pers zonder rotor heeft een 2,23 meter brede variant.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (8)

Bij de CropCutter-modellen is de pickup 2,35 meter breed.

De CropCutter- versie daarentegen heeft de 2,35 meter brede pickup. De MaxiSweep-pickup, zoals hij heet, heeft nu 5,5 millimeter dikke veertanden met vijf in plaats van vier windingen. Nieuw zijn ook de vanaf 2019 verbeterde geleideplaten van polyethyleen. Zo moet de oogstgoedstroom vergeleken met metalen geleideplaten beter verlopen, met minder wrijving.

Als beveiliging tegen overbelasting is de MaxiSweep-pickup voorzien van een slipkoppeling. Om de rotor gelijkmatig te kunnen voorzien van materiaal c.q. het oogstgoed over de hele breedte van de rotor te comprimeren, zijn er twee tegengesteld draaiende schroefvijzels en een aanvullende invoerrol geïnstalleerd. Verder is er standaard een laaghoudrol gemonteerd.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (9)

De aanvullende invoerrol moet zorgen voor een betere oogstgoedstroom.

Bewezen snijinrichting voor de BigBaler

De CropCutter-uitvoering kun je herkennen aan de W-vormige tandenopstelling van de 1.200 millimeter brede rotor. Het seizoen ervoor kwamen er al gewijzigde tegenhouders en afschrapers, zodat er minder materiaal-ophopingen in de hoeken zouden komen, waarbij New Holland ook een langere levensduur van de rotor beoogt.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (10)

De rotorsterren zijn W-vorming geplaatst.

Anders dan bij de standaardversie met slipkoppeling is in de CropCutter-versie ter beveiliging een nokkenkoppeling toegepast.

De messenlade is er eenvoudig aan de zijkant uit te trekken. Met 15 gemonteerde messen krijg je een theoretische snijlengte van 78 millimeter. Bij een volledige messenbezetting, dus 29 messen, bedraagt  de snijlengte 39 millimeter.

Het in- en uitklappen van de messen gaat volledig hydraulisch. De afzonderlijke messenbeveiliging wordt gedaan door veren. De standaardversie zonder rotor heeft daarentegen drie krukarmen met elk drie vingers, die het oogstmateriaal op milde wijze in de voorperskamer brengen.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (11)

Voor onderhoud en dergelijke is de messenlade er aan de zijkant uit te trekken.

Het kanaal in

Voordat het oogstgoed hoog in de perskamer komt, comprimeert een aanvoerhark met zes tanden het materiaal in de 0,3 m3 grote voorperskamer. Voor de instelling van de voorcompressie (vulgraadaanpassing) zijn van New Holland de mechanische verstelstangen bekend. Die worden aan de zijkant ter hoogte van de rotor versteld.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (12)

In de voorperskamer wordt het oogstgoed gelijkmatig voorgecomprimeerd voordat het naar de perskamer wordt overgeheveld.

Behulpzaam voor een gelijkmatige en consistent dicht gecomprimeerde baal is het SmartFill-systeem, dat standaard aanwezig is.

Sensoren bij de ingang van de voorperskamer meten de oogstgoedstroom. Als die teveel aan één kant zit, wordt de chauffeur er op de terminal op gewezen dat hij meer midden over het zwad moet rijden.

Wanneer er voldoende materiaal in de voorperskamer zit om de vullingsgraadsensor te activeren, schuift er een doorgaande hark met zes tanden het materiaal de perskamer in, waar ook de plunjer klaar staat. Bij alle BigBaler-modellen is de snelheid en de slag van de persplunjer identiek. Met 48 slagen per minuut drukt hij tegen het oogstgoed en legt daarbij een weg van 710 millimeter af.

Door versterkingen aan de persplunjer kreeg hij voor het nieuwe modeljaar een grotere duurzaamheid. Al bij de introductie van de Plus-uitvoering in 2017 werd de perskamer van de beide topmodellen met 80 centimeter verlengd naar 3,34 meter, om een hogere baaldichtheid en een stabielere baalvorm te kunnen persen.

New Holland geeft een minimaal vereist tractorvermogen van 160 pk op; dat is echter wel op het randje voor het CropCutter-model. Bij voorkeur dient er een trekker van 200 pk of meer voor de pers gezet te worden.

Dubbel houdt beter

Bij het knopen past New Holland het dubbelknopersysteem met zes dubbele knopers toe. In de kleine modellen zijn dat er vier.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (14)

De BigBaler 1290 Plus heeft in totaal zes dubbele knopers.

Dankzij de dubbele knopers worden bindtouw en knoper niet belast

Als bescherming tegen stof en oogstdeeltjes zijn er drie ventilatoren. Voor wie onder extreme omstandigheden schone knopen wil blijven houden, is er een automatisch schoonblaassysteem dat permanent perslucht op de knopers blaast.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (15)

Drie luchtblazers houden de knopen vrij van stof en vuil.

Mocht er desondanks toch een keer een binding mis gaan, dan krijgt de chauffeur een geluidssignaal van de terminal.

Een bedieningsconsole aan het einde van het balenkanaal is voor de uitworp van de laatste complete baal. Daartoe trekken klauwen de baal hydraulisch uit het kanaal. De volgende stap is om het kanaal volledig te reinigen van oogstresten, bijvoorbeeld voor wijziging van gewas. Bij New Holland heet het systeem Full Bale-Eject.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (16)

De zes swingarmen wachten op het moment dat ze het bindtouw naar de knoper moeten leiden.

Intelligent cruisen met de New Holland BigBaler

De bediening van de blokbalenpers is volledig ISOBUS-compatibel. Wij hebben tijdens de test gewerkt met de geïntegreerde monitor van de trekker. Dankzij de ISOBUS III-standaard en een geschikte trekker is het mogelijk dat de pers toegang heeft tot de trekkerbediening.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (2)

Het activeren van de ISOBUS III-standaard gebeurt op de terminal van de trekker.

Voor het IntelliCruise-systeem betekent dat concreet dat de BigBaler-pers de rijsnelheid van de trekker regelt, en wel passend bij de betreffende veld- en zwadsituatie. Het systeem belooft een hogere doorvoer en het ontlasten van de bestuurder.

Je hebt de beschikking over twee verschillende modi:

  1. De capaciteitscontrole-modus, waarin de snelheid op optimale bergcapaciteit wordt afgeregeld.
  2. De laagdiktecontrole-modus, waarin de snelheid wordt afgeregeld op de dikte van de baallagen.

In de eerste modus meten sensorpeddels in het invoerkanaal de oogstgoeddoorvoer en de tijd voor het vullen van het kanaal. Aan de hand daarvan wordt de optimale trekker snelheid berekend en ingesteld. Vooraf zijn daarvoor een aantal randparameters in te stellen, zoals de topsnelheid. Theoretisch zou namelijk 50 km/u mogelijk zijn.

In de tweede controlemodus probeert het IntelliCruise-systeem het aantal baallagen aan te houden dat de chauffeur in de terminal heeft ingevoerd. Daarvoor moet ook de elektronische baallengteverandering  geïnstalleerd zijn.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (18)

De balenweger zit direct in de balengoot en weegt de balen vlak voor het afzetten.

In deze modus hebben we ook onze werkproef uitgevoerd. Met een korte activering op het rijhendel regelt de pers de trekker heel aangenaam. Zwadveranderingen worden vloeiend verwerkt. Bovendien herkent de pers de kopakker, zodat hij de snelheid dan niet verhoogt – prima.

De balen waren vrijwel identiek qua lengte en hadden ongeveer hetzelfde gewicht – zo hoort het

Verdere managementsystemen in de BigBaler zijn de geïntegreerde opbrengst- en vochtigheidscontrole. Bij het wegen van de balen werken er geïntegreerde sensoren in de balengoot. Voor 2019 is er een nieuwe  vochtigheidssensor met twee meetplekken aan de kamerwand in de machine.

De actuele vochtigheid wordt direct op de monitor weergegeven. Het meetbereik ligt tussen de 8 en 40 procent vochtigheid, met een nauwkeurigheid van +/- 2 procent.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat er ook veranderd is bij de BigBaler

Het platform c.q. chassis is bij de update verbreed. De toegankelijkheid van alle nodige en onderhoudsintensievere componenten is daardoor prima.

Er zijn ook minder mogelijkheden voor materiaal- en stofophoping; ook tijdens onze test bleef de BigBaler aan de binnenkant verbazingwekkend schoon.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (7)

Er passen banden tot de maat 620/40 R22.5 op het tandemonderstel.

Met de Vredestein 620/40 R22.5 is er voor de tandemas een nieuwe, grotere bandenoptie gekomen. Ook daarmee heeft de blokbalenpers een 60 km/u-goedkeuring. Op de enkelasser kunnen banden in de maat 710, maar die mogen maar tot 40 km/u.

Als aankoppeloptie is er nu een draaibare kogelkop en een draaibaar sleepoog. Net als voorheen kan er een voorbouwhakselaar (TwinCutter) worden gemonteerd. Die komt van Müthing en is sinds modeljaar 2018 officieel gehomologeerd.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (6)

Opengeklapt geeft de BigBaler veel ruimte voor onderhoudswerkzaamheden.

Technische gegevens New Holland BigBaler

Pick-up: MaxiSweep, breedte 2,23 m of 2,35 m; 136 tanden van 5,5 mm, 4 rijen; laaghoudrol, toevoervijzel & invoerrol.

Snijinrichting: CropCutter, W-vormige tandenplaatsing, 29 messen, hydraulische messenschakeling (15-29), theoretische snijlengte 78 of 39 mm, afzonderlijke messenbeveiliging.

Perskamer & inbinding: balenkanaal 3,34 m, plunjer 48 slagen/min, slaglengte 710 mm, SmartFill-systeem, 6 dubbele knopers, bindtouwvoorraad 32 rollen.

Afmetingen & gewichten: kanaalbreedte en –hoogte: 1,2 x 0,9 m, baallengte 0,5 tot 2,5 m, leeggewicht 11,3 t, minimaal vereist vermogen 160 pk.

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (1)

De maat van de balen van de BigBaler 1290 Plus is 1,20 x 0,90 meter, met een lengte van maximaal 2,50 meter.

De New Holland BigBaler – onze conclusie

De nieuwigheden in de BigBaler blokbalenpers zijn in de eerste plaats gericht op een grotere duurzaamheid van de machine en zijn componenten. Nieuwe materialen in de invoerzone geven minder wrijving in de oogstgoedstroom.

Grotere wanddiktes zorgen voor een grotere duurzaamheid. Bovendien zijn er updates die het onderhoud vergemakkelijken. Het IntelliCruise-systeem weet te overtuigen, omdat het goed en vloeiend de snelheid van de trekker regelt. Het instelmenu wijst zichzelf en ook de bediening gaat gemakkelijk.

De persdichtheid en de afmetingen van de balen waren steeds mooi gelijk. Dat is essentieel voor het latere transport en de verkoop van de balen. Alles bij elkaar is de BigBaler een geslaagde pers die een goede snijkwaliteit combineert met een hoge persdichtheid. Ook de aanschafprijs is netjes.

+ ruim opgezette constructie
+ toegankelijkheid voor onderhoud
+ dankzij IntelliCruise wordt de bestuurder ontlast en een hogere output gehaald

Verbeterd New Holland BigBaler serie - Agri Trader test jaarboek (21)