Leestijd: 15 minuten

In deze test wilden we zien voor welke toepassingen de Veenhuis Eco Line mesttank volstaat en wanneer je beter kunt kiezen voor de Premium Integral. Daarom waren we bij de inzet van deze twee mestwagencombinaties.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (17)

De gele mestwagens van Veenhuis zitten duidelijk in het premium-segment. En niet alleen de Premium Integral tanks, ook de Profi Line mesttanks zijn in trek bij de echt professionele bedrijven.

Daarbij brengt de nieuwste techniek qua NIR-sensoren deze tanks nog meer aan de top van dat professionele segment. Ook in de toepassing van vloeibare mest en in de emissie-arme  strooimethodes ligt deze Nederlandse fabrikant ver voorop.

Toen de Kverneland Group Deutschland de distributie van de Veenhuis drijfmestsystemen in Duitsland en Oostenrijk overnam, waren de klanten hoofdzakelijk grote bedrijven en de grotere loonwerkbedrijven. Daar lag de afzetmarkt voor de Profi Line- en Premium Line tanks. De Eco Line-serie raakte wat ondergesneeuwd, want zulke tankwagens konden in die landen ook bij fabrikanten in eigen land worden gekocht.

Om ook kleinere bedrijven met veel eigen machines een eenvoudig uitgevoerde tankwagen in de juiste prijsklasse te kunnen aanbieden, moesten de Eco Line tanks worden opgewaardeerd. Zo kwam bij de EuroTier 2016 deze ‘afgeslankte’ serie van de professionele Veenhuis-tankwagens op de markt – om te beginnen echter alleen in tandemuitvoering. Eenassers en tridems zullen nog volgen.

Maar waar volstaat eenvoudige techniek, en waar begint het echt professionele segment bij giertanks? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we de twee meest verkochte Veenhuis-tanks uit de middenklasse en het premiumsegment onder de loep genomen: de Eco Line tandemwagen bij de inzet op grasland en de Premium Integral tridemtank voor het bemesten van maisland.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Bij de high-end-tank Premium Integral is er standaard een zware hefinstallatie gemonteerd, zodat er zware akker- en grasland-injectoren kunnen worden gebruikt.

In de tabel met technische gegevens hebben we de basiskenmerken van de twee testwagens overzichtelijk naast elkaar gezet. Maar nu eerst de belangrijkste kenmerken en de verdere uitrustingsopties van de twee tanks in detail, te beginnen met het instapmodel.

Veenhuis Eco Line – feitelijk middenklasse

Wat bij Veenhuis het instapmodel in de vloeibare-mesttechniek is, valt bij andere fabrikanten op basis van de royale uitrusting en de vele componenten in de middenklasse. Voor de nieuwe generatie van de Eco Line tanks werden er componenten overgenomen van de Veenhuis Profi Line- en Premium Integral serie.

Daaronder vallen de ruime wielkasten, verschillende versnellerpomp-opties en een aantal aanzuigvarianten. Omdat tot nu toe alleen de tandemwagens de opwaardering hebben gekregen, hebben de ‘oudere’ Eco Line eenassers en -tridems bijvoorbeeld nog geen geïntegreerde wielkasten. Maar zoals gezegd is het slechts een kwestie van tijd dat Veenhuis die beide versies ook opwaardeert.

De nieuwe tandemvariant is er in de tankinhouden van 11.500 tot 19.000 kuub – in totaal zijn er vijf modellen. Frame en dissel zijn vastgelast.

Standaard is de Eco Line serie compleet vuurverzinkt en gecoat met blanke lak. Naast de vacuümpomp MEC II van Battioni Pagani met een luchtverplaatsing van meer dan 13.500 l/min (bij Veenhuis is er voor alle tankseries alleen deze vacuümcompressor) kunnen de tanks ook worden uitgerust met excenter-wormpompen (ofwel schroefvijzelpompen).

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Op de dissel zat bij ons de B&P-vacuümpomp van 13.500 l/min. Als alternatief kunnen excenter-wormpompen worden gebruikt.

Daarmee kan de klant kiezen voor ofwel de voordelen van een vacuümtank ofwel die van een pomptankwagen. Met deze pompen wordt zowel vloeibare mest aangezogen als uitgestrooid. Dat dat niet vanzelfsprekend is, zien we later bij de Premium Integral tanks. Beide pompen worden overigens aangedreven door de 1.000-toeren-aftakas van de trekker.

De excenter- wormpomp kan in drie opbrengsten worden besteld: 4.000, 5.600 of 7.800 l/min. Voor dit type pomp is het aan te bevelen een snijfilter te gebruiken om hem te beveiligen tegen schade.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Aan de zijdelingse aanzuigopening is een centrifugaalversneller gemonteerd.

Voor snel vullen zorgen centrifugaalversnellers op de aanzuigpunten. Optioneel kunnen de turbopompen met een elektrische afstandbediening worden geactiveerd. Deze versnellers zijn eigen constructies van Veenhuis en behalen een opbrengst van circa 8.000 l/min. Verder zijn er uitstrooi- centrifugaalversnellers in de toevoerleiding naar de verdeler. Deze hebben een opbrengst van ongeveer 5.000 l/min.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (30)

Als de Eco Line-tanks met een hefinstallatie zijn uitgerust, dan kun je sleepvoeten of sleepslangen monteren.

Een ‘Eco’-onderstel?

Het BPW-tandemonderstel heeft enorme assen in de afmetingen 150 x 150 millimeter. Remtrommels in de maat 420 x 180 millimeter zorgen voor de benodigde vertraging.

Op de Premium Integral zitten dezelfde maten – hier is bij de Eco Line dus niet bespaard ten koste van de veiligheid. De Eco Line-tandemwagen heeft luchtvering, en dat standaard – zelfs bij het instapmodel kiest Veenhuis dus voor rijcomfort en stabiliteit.

De hydraulisch gestuurde wielen zorgen eveneens voor verhoogde rijveiligheid en comfort, maar dit systeem is optioneel. Wel standaard is de naloopas, die via een dw-ventiel hydraulisch kan worden geblokkeerd. Als verdere optie biedt Veenhuis zelfs een elektrohydraulische besturing voor de Eco Line aan. Deze variant is echter alleen mogelijk in combinatie met ISOBUS-regeling.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (18)

De cilinder voor de hydraulische besturing moet op de genormeerde afstand van 250 millimeter naast de K-80 worden gemonteerd.

Pro-accessoires

De optielijst bij de nieuwe generatie Eco Line-tanks is weliswaar niet zo omvangrijk als bij de Premium Integral- of Profi Line tanks, maar er zijn een aantal uitrustingsopties waarmee deze mesttank zich sterk in de richting van de Profi Line begeeft.

De basisuitrusting is vrij eenvoudig gehouden, onze testmachine had echter al een royale uitrusting. Onder andere daarbij de ISOBUS-bediening via de Kverneland-terminal Tellus Go; andere ISOBUS-terminals of die van de trekker zelf zijn natuurlijk ook mogelijk.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De gierwagenserie omvat in totaal zeven modellen: vier met een tandemonderstel en drie in tridem- uitvoering. Onze testmachine had een tankinhoud van 26.500 liter.

Via ISOBUS zijn bijvoorbeeld de injectorfuncties (opvouwen, omlaag/omhoog), verdeler aan/uit, achterafsluiters open/dicht en de omschakeling overdruk/vacuüm aan te sturen. Zonder de ISOBUS-optie kan de basismachine met behulp van vier dubbelwerkende regelventielen worden bediend. Zo kan bijvoorbeeld een eenvoudig uitgeruste tandemtank met een inhoud van 16.600 kuub worden geconfigureerd voor nog geen 60.000 euro (onder voorbehoud).

Standaard zijn ook de montagepunten voor een hefinstallatie en een boom. De vierpunts-hefinstallatie werkt eenvoudig en is nodig voor de aanbouw van sleepslangen en sleepvoeten. Voor zware injectoren is hij echter niet goedgekeurd. Wie verder kiest voor ‘oude’ techniek, kan ook baffleplaten of Möschaverdelers monteren. Aan de test-wagen was de Ecoslide XL-sleepvoetverdeler gemonteerd, die samen met deze nieuwe generatie Eco Line tanks werd geïntroduceerd.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Standaard zijn de Eco Line-tanks met een ‘lichte’ hefinstallatie uitgerust.

Voor het vullen kun je tegen meerprijs de zijdelingse aankoppelarmen van de Profi Line- en Premium Integral serie monteren, of verschillende zij- en achteraansluitingen. Veenhuis geeft aan dat er vanaf maart al een bandenspanningsregelsysteem komt voor de Eco Line modellen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande accessoireprogramma voor de beide hogere modelseries.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Aan de achterkant van de machine bevindt zich een overzichtelijke rij hydrauliek aansluitingen.

Premium is… premium bij Veenhuis

Zoals de naam Premium Integral al verraadt, zijn we hiermee in het topsegment aangekomen. De basis van de Premium Integral wordt gevormd door de techniek van de Profi Line serie, die tussen de Eco Line- en Premium Line serie zit.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (29)

In onze praktijktest trad de Premium Integral in bijna volledige uitrusting aan.

De essentiële verschillen met de Profi Line wagens zitten in het pompsysteem en de kraanvarianten. De tanks daarentegen zijn geheel identiek: een zelfdragende constructie, gespoten in metallic-lak en met geïntegreerde wielkasten.

In totaal kun je kiezen uit zeven basismodellen die verschillen in de inhoud van de tanks. Er zijn vier tankformaten van 14.850 tot 20.000 liter in de tandemcategorie en de drie maten 22.000, 26.500 en 30.000 liter voor de tridemwagens.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De zuigarm staat hier in de parkeerstand. Links ernaast zit de vacuümpomp met een luchtverplaatsing van meer dan 13.500 l/min.

Verder voorziet Veenhuis de tankwagens van verschillende aanzuigopties: met kraanaankoppelbuis, een kraanzuigarm en een slang. In de laatstgenoemde variant kunnen bijvoorbeeld ook zijdelings aangebrachte aanzuigarmen worden gemonteerd, zoals onze testmachine die had.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (23)

Op de testmachine werd de aanzuig-procedure met een druk op een knop direct aan het aanzuigpunt gestart.

Belangrijk kenmerk van de Premium Integral tanks is het pompsysteem, want Veenhuis gebruikt voor aanzuigen en uitstrooien verschillende soorten techniek. Bij de uitstrooipomp gaat het om een centrifugaalpomp. Deze wordt rechtstreeks aangedreven door de aftakas van de trekker en heeft een opbrengst van 12.000 l/min. Een alternatief is de aandrijving via een eigen boordhydrauliek.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (10)

De testmachine had een zijdelingse zuigarm van 8 inch.

Voordelen van de centrifugaalpomp zijn het hoge pompvermogen, de ongevoeligheid voor meestromende objecten en geringe slijtage – je hebt hierbij dus geen snij- en filtersystemen nodig. Er is echter een groot nadeel: dit pompsysteem kan niet aanzuigen vanuit een lege toestand, dus de centrifugaalpomp draait alleen bij het uitstrooien en de circulatie. Daarom heeft Veenhuis de Premium Integral tank voor het aanzuigen voorzien van een vacuümpomp (behalve voor de kraanaanzuigarm met dompelpomp).

De MEC II-compressor van B&P heeft met een luchtverplaatsing van 13.500 l/min een hoge opbrengst; Veenhuis heeft uitsluitend deze compressor in het programma. De aandrijving geschiedt hydraulisch via de hydrauliek van de trekker.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Voor het aanzuigen is een vacuümcompressor nodig. Hij wordt hydraulisch aangedreven door de trekker.

De pomp trekt lucht uit de tank en creëert alleen in de aankoppelbuis/kraan tot aan de centrifugaalpomp een vacuum. Vanaf daar perst die turbopomp de vloeibare mest in de tank. Die wordt hydraulisch aangedreven via Power Beyond.

Om de tijd van stilstaan te beperken en het vullen te bespoedigen, zitten er extra centrifugaalpompen aan de zuigarm respectievelijk -kraan.

Als het gaat om het uitstrooien, komt de automatische dosering in het spel. Daarbij regelt een kogelkraan op de tank de uitstrooi hoeveelheid afhankelijk van de rijsnelheid. Voor de nauwkeurige meting van de snelheid zijn er wielsensoren gemonteerd. De chauffeur hoeft alleen maar de de gewenste uitstrooi hoeveelheid per hectare in de terminal in te voeren en dan regelt de Premium Integral de juiste opbrengst. Deze volautomatische regeling is een optie, standaard is er een handmatige doseerkraan gemonteerd.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (22)

De regeling en dergelijke liggen goed beschermd onder de tank in een plaatstalen kast.

Bij de tank van onze testwagen ging het om een tweekamertank (in de lengte onderverdeeld) met sectieleging. Dat betekent dat bij het uitstrooien van de mest eerst de achterste kamer wordt leeggepompt. De voorste blijft nog vrij lang helemaal vol. Zo heb je altijd een zware voorkant en daarmee genoeg gewicht c.q. kogeldruk op de achteras van de trekker.

Solide onderstel

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Het onderstel is hydropneumatisch geveerd.

Het onderstel van de Veenhuis Premium tanks maakt een solide en stabiele indruk. De assen hebben de afmetingen 150 x 150 millimeter, de remtrommels 420 x 180 millimeter. De asunits zijn afkomstig van ADR en zijn hydropneumatisch geveerd. Dankzij de optioneel leverbare rijhoogtesensor past het veersysteem zich automatisch aan de omstandigheden aan (met name de vullingsgraad) en kan ook een hellingscompensatie uitvoeren.

Ook de constructie met geïntegreerde wielkasten zorgt voor een hoog rijcomfort. Hierdoor kunnen bij een buitenbreedte van minder dan 3,0 meter toch dikke Vredestein 800/60 R32-banden worden gemonteerd.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Dankzij de integrale constructie met verzonken wielkasten passen er brede 32-inch-banden op.

Vanzelfsprekend is er ook een hydraulische gedwongen besturing aanwezig, en wel standaard. Optioneel levert Veenhuis een elektrische gedwongen besturing, zoals dat op onze testwagen zat.

Wie nog meer grondspeling wilt hebben dan je met de standaard-32-inch-banden hebt, kan voor een telescoopas kiezen. De middel-ste as (bij tridemwagens) of de voorste as (bij tandemwagens) wordt dan aan beide zijden 50 centimeter naar buiten geschoven, zodat de banden in een ander spoor lopen dan die van de trekker en de andere as(sen) van de tankwagen.

Speciaal voor tridemwagens is er een hydraulische asontlasting van de eerste as. De as wordt weliswaar niet opgetild, maar wordt niet meer belast met het gewicht van de lege tank. De optionele, hydropneumatisch geveerde trekdissel rondt het hoofdstuk onderstel af. Met behulp van deze dissel wordt enerzijds het rijcomfort en de veiligheid op de weg vergroot. Anderzijds kan met de hydraulische werking de tank in een stand naar behoefte worden gezet. De bediening is elektrisch.

Veenhuis geeft nog meer uitrusting

Voor de Premium Integral serie is dat echter nog niet alles. Om te beginnen is er de zware hefinstallatie, die bij de Profi Line- en  Premium Integral tanks identiek is: deze hefinstallatie zit er standaard op en is geschikt voor zowel grasland- als akkerlandinjectoren. Daarbij horen ook de sleufapparaten, die een behoorlijk gewicht op de weegschaal brengen. Natuurlijk kunnen er ook grote sleepslangverdelers worden gedragen.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De achterste hefinstallatie kan theoretisch 10 ton tillen. Vanwege de kogeldruk ligt de limiet echter bij injectoren van 4,5 ton.

Alle aansluitingen voor de aanbouwwerktuigen zitten netjes op een rij en ze zijn vanaf de linkerkant van de machine goed bereikbaar. Bij zware uitstrooisystemen is er de kwestie van het nodige draagvermogen. Veenhuis lost dat probleem op doordat de tankwagens af-fabriek al zijn gemaakt op zware injectoren.

Wie dus de Premium tanks gebruikt met lichtere sleepslangen- of sleepvoetverdelers, die heeft onnodig veel kogeldruk op de K80-kogel. Met het hydropneumatische onderstel en de ontlastingsmogelijkheden kun je bij een lege tank indien nodig de gewichtsverdeling corrigeren. Ook de beide disselcilinders kunnen helpen.

Wie daarentegen meer kogeldruk naar de trekker wilt brengen om meer tractie te krijgen, die kan optioneel een topdrukcilinder monteren. Volgens Veenhuis loopt de vraag daarnaar echter af.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Een hydraulische steunpoot en de zijdelingse aanzuigopeningen ronden de uitrusting van onze testtank af.

Tot de verdere opties behoort een geïntegreerde bandenspanningsregeling. Op onze testmachine was deze niet aanwezig. Aangezien de assen van de tridemwagen door deze landbouwer echter voorgeboord zijn besteld, kan die installatie ook achteraf nog worden gemonteerd.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (15)

De Tellus Go- terminal van Kverneland doet de ISOBUS-bediening van de tank.

Wat de bediening betreft: de Premium aansturing geschiedt via ISOBUS – hetzij op de terminal van de trekker zelf, hetzij op een aparte terminal. Af-fabriek wordt de Tellus Go-terminal van Kverneland geleverd, die ook in onze test werd gebruikt.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (24)

Optioneel kan de Ecoline-tank via ISOBUS worden bediend. Hier wordt de kleine Kverneland-terminal gebruikt

Voor de bediening van de aanzuigarm heb je ook nog een joystick nodig. Die aanzuigarm is optioneel leverbaar in plaats van de aankoppelkrans. Bij Veenhuis heb je deze in verschillende uitvoeringen. De testmachine had de arm vooraan aan de rechter zijkant gemonteerd. Hij was uitklapbaar en draaibaar om aan de bovenkant van de bevoorradingstank aan te koppelen.

Tot slot zijn er nog verschillende zijaansluitingen en –afsluiters. Volgens Veenhuis neemt de vraag naar NIR-sensoren toe. Weliswaar is deze techniek nu nog te duur, maar je kunt het ook later nog monteren.

Veenhuis Ecoslide XL

De eerste sleepvoetverdeler van Veenhuis

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (25)

De Ecoslide XL sleepvoetverdeler op onze testmachine was 15 meter breed.

Tegelijk met de introductie van de nieuwe Ecoline tankserie verscheen de sleepvoetverdeler Ecoslide XL van Veenhuis. Deze is speciaal voor de Duitse markt gemaakt, aangezien het uitrijden van drijfmest in Nederland inmiddels zelfs via sleepvoetinjector grotendeels verboden is.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (28)

De twee verdeelkoppen links en rechts betrekt Veenhuis van Vogelsang.

In Duitsland groeit de markt voor deze wijze van dicht bij de grond bemesten. De Ecoslide XL is leverbaar in de werkbreedten 12, 15 en 18 meter. Via twee verdeelkoppen van Vogelsang (Exacut) wordt er drijfmest naar de sleepvoeten geleid.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (26)

De sleepvoeten zijn in een onderlinge afstand van 25 centimeter gemonteerd.

De sleepvoeten (met hardmetaal op de zolen) zijn met een onderlinge afstand van 250 millimeter aan de boom gemonteerd. De afzonderlijke slangen met sleepvoeten zijn elk aan een  eigen bladveer opgehangen. Een slangenklem zorgt voor de nodige houvast.

Voor meer rust in het terrein, maar voornamelijk als beveiliging tegen overbelasting, zijn er twee steunwielen gemonteerd. Die zijn in het midden van de zijvleugels gemonteerd. Door het verzetten van pennen in een gatensjabloon kan de hoogte gemakkelijk worden versteld, afhankelijk van de gewenste kouterdruk.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (27)

Eenvoudige steunwielen gaan het schommelen van de boom tegen.

Aangezien de Ecoslide XL de gestandaardiseerde Cat. III-aankoppelpunten heeft, kan deze verdeler ook worden gemonteerd op tanks van andere fabrikanten.

Tenslotte nog dit, voor aanschaf buiten Nederland: wanneer er door de landelijke overheid emissieverminderende mestverspreidingstechnieken (onder andere sleepvoetverdelers) worden gesubsidieerd, dan komt ook de Ecoslide XL van Veenhuis daarvoor in aanmerking.

Technische gegevens in vergelijking

Tanks tankinhoud 19.000 l, diameter 2,00 m,  romplengte 6,00 m, schommelschot  volgens norm, inspectiegat 600 mm tankinhoud 26.500 l, diameter 1,90 m, romplengte 8,00 m, schommelschot volgens norm, inspectiegat 600 mm
Onderstel BPW-tandemeenheid met luchtgeveerde assen 150 x 150 mm, remtrommels 420 x 180 mm, hydraulische actieve besturing DIN 250mm-links, K50-kogelaankoppeling, luchtrem, aankoppeling K80 ADR-tridemeenheid met hydropneumatisch geveerde assen 150 x 150 mm, remtrommels 420 x 180 mm, asontlasting eerste as,  rijhoogtesensor, elektrische actieve  besturing, hydropneumatisch geveerde  trekdissel (elektr. bediend), rijhooogte- sensor,  luchtrem, aankoppeling K80
Pompen/ compressoren vacuümpomp MEC II – 13.500 l/min van  Battioni Pagani (met mechanische  aandrijving, rotor 1.400 tpm), aftakastoerental 1.000 tpm, geluidsdemper, profi-turbopomp 8 inch, opbrengst circa 8.000 l/min  (70 l/min olie bij 160 bar), uitstrooiversneller 6 inch in de toevoerleiding vacuümpomp MEC II – 13.500 l/min van  Battioni Pagani (aandrijving door trekker- hydrauliek, turbopomp (aandrijving via  Power Beyond, 90 l/min olie bij 200 bar),  uitstrooipomp 12.000 l/min  (aandrijving via cardanas)
Aanzuigpunten 6-inch-zijafsluiters links met snelkoppeling, hydraulisch bediende achterafsluiters met snelkoppeling 8-inch-aankoppelarm met Premium- versneller rechtsvoor, in hoogte, breedte en rijrichting regelbaar, 6-inch-zijafsluiters linksvoor, 6-inch-zijaansluiting voor het leegmaken
Uitrustings- opties werklampen, elektrische afstandbediening voor bediening van de turbopomp werklampen, voorgeboorde assen,  tweekamer-technologie, automatisch  smeersysteem, volautomatische dosering met flowmeter, elektr. afstandbediening  voor Vogelsang-boom
Hefinstallatie enkelvoudig werkende vierpunts- hefinrichting Cat. III; sleepslang- of  sleepvoetboom tot 24 m mogelijk dubbelwerkende vierpunts-hefinrichting  met Walterscheid Cat. III-snelkoppelhaak, proportionele drukregeling, theoretische hefkracht 10 t.
Bediening Kverneland virtual terminal Tellus Go ISOBUS en Tellus Go-terminal
Banden BKT 650/65 R30.5 FL – 630 Super STB Vredestein 800/60 R38 TL IND I-550
Gewicht 11,2 t inclusief 15m-sleepvoetboom 18 t inclusief 30m-sleepslangboom

 

Onze conclusie over de Veenhuis mesttanken

De opgewaardeerde Ecoline-tank van Veenhuis hoeft zich niet te schamen in het professionele segment en past heel goed in het bestaande Veenhuis programma. Daarvoor zorgen niet  alleen bewezen componenten uit de hogere modelseries, maar ook de uitgebreide standaarduitrusting, waaronder het comfortabele onderstel.

Door verdere accessoires, zoals ISOBUS-bediening en aanzuigarmen, kun je snel een tank voor de hogere middenklasse configureren.

Voor afzetmarkten waar nog veel met sleepslangen of sleepvoeten wordt gewerkt, heeft Veenhuis met de Eco Line (en Ecoslide XL) een passende aanbieding in het programma. De ‘eenvoudigere’ techniek zal landbouwers met veel eigen machines aanspreken, maar ook loonwerkbedrijven.

De stap naar de Premium Integral serie is weliswaar groot, maar daartussen ligt ook nog de Profi Line serie. De Premium-tankwagen heeft als enige de mogelijkheid om aanzuigkranen in verschillende uitvoering te monteren. Daarbij komt het pompsysteem met de hoogvermogende centrifugaalpomp voor het uitstrooien.

Veenhuis Eco Line mesttank Waar eenvoud volstaat en high-tech loont - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Achter de disselcilinder zit de centrifugaalpomp verstopt.

De basismachine zelf heeft al een hoog uitrustingsniveau, dat door extra opties nog verder kan worden verhoogd. De Premium Integral is een van de topmodellen op de gierwagenmarkt, vooral als het gaat om het uitstrooien met zware injectoren. De prijs is navenant.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.