Leestijd: 10 minuten

Valtra is met een nieuwe lichte modelserie gekomen. De G-serie kan alle situaties aan, van stalwerkzaamheden tot veldinzet. Bij de transmissie doet deze Finse fabrikant een gewaagde belofte.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (3) (1000)

Het is een van de meest naar uitgekeken machines van het jaar: de nieuwe Valtra G-serie. Met vermogens van 105 tot 145 pk plaatsen de Finnen hun G-serie in het segment met de hoogste verkoopcijfers in de Europese landbouw.

Voor het eerst hebben ze een geheel op deze vermogensklasse aangepaste tractor in het programma. De interesse ervoor was dan ook meteen navenant groot.

Na een korte indruk in het kader van het persevenement in de zomer waren we nu wat langer met het topmodel van de serie onderweg: de G135 Versu in de Unlimited-uitvoering. Nadat de Duitse importeur er wekenlang mee bezig was geweest om deze test voor ons mogelijk te maken, kwam de Valtra uiteindelijk kort voor onze deadline in ons (tijdelijke) bezit.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (10) (1000)

Onze test-Versu was een Unlimited-uitvoering.

Vanwege het slechte weer moest de G135 zijn allround-vaardigheden gaan bewijzen en laten zien hoe hij zich sloeg bij het balenstapelen, voeren en mulchen.

Voordat we onze positieve indrukken beschrijven, moeten we er bij zeggen dat het testexemplaar profiteerde van zijn volledige uitrusting. Deze variant kost een stevige 160.000 euro; dat is 70.000 euro meer dan het instapmodel, de G105 HiTech zonder extra’s (let wel: dit zijn de Duitse prijzen).

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (17) (1000)

Stapelen, voeren, mulchen… We stelden ook de allroundkwaliteiten van de tractor op
de proef.

Vrije keuze bij de Valtra motor

Tussen die twee uitersten biedt Valtra vrije configuratiemogelijkheden. De motor kun je daarbij onafhankelijk kiezen van de uitrustingslijn.

Er zijn vijf motorversies, allemaal op basis van de 4,4-liter-viercilinder van AGCO Power. Het maximale vermogen ligt in alle gevallen bij 2.000 toeren, het maximumkoppel bij 1.500 toeren.

De type-aanduiding geeft het maximumvermogen in pk’s aan: G105, G115, G125 en G135. Daar komt dan nog 5 tot 10 pk aan boostvermogen bij.

De enige uitzondering is de G125 in de Eco-variant. Die levert zijn maximale koppel al bij 1.250 toeren en moet op die manier bij trekwerk en transport minder diesel verbruiken.

Over het algemeen voelde de vijftons-machine met het 135pk-blok redelijk pittig aan, maar hij moet ook niet echt veel minder vermogen hebben. Dat kan echter ook liggen aan het feit dat we bij de instelling van de transmissie vertrouwden op de automatische variant en niet het optimum eruit haalden. Maar voordat je hier überhaupt mee bezig bent, moet je eerst nog verdere beslissingen nemen qua model.

Hoeveel hydrauliek heb je nodig op je Valtra?

Na de motorkeuze kijk je naar de hydrauliek. Volstaat het instapmodel HiTech met een open-center-hydraulieksysteem en een pompopbrengst van 100 l/min? Of heb je de 110-l/min-pomp met load-sensing van de Active-uitvoering nodig?

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (16) (1000)

Slim: de hydraulische topstang heeft zijn eigen aansluiting, en neemt zo geen regelventiel in beslag.

Wat de twee versies gemeen hebben, zijn de twee of drie mechanische regelventielen aan de achterzijde. Alleen in de Versu-uitrusting zijn er maximaal vier elektrische regelventielen achter.

De afneembare oliehoeveelheid ligt bij alle varianten op 24 tot 44 liter. Onafhankelijk van de uitrustingslijn heb je meerdere aftakas-opties met twee of drie toerentallen en een optionele weg-aftakas. Voor draait de optionele PTO altijd 1.000 toeren per minuut.

Degelijk is ook de hefvermogen, met 5,1 ton achter en 3 ton voor. De 5,1 ton zware machine heeft een laadvermogen van bijna 4,5 ton.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (11) (1000)

De bediening van de hefinstallatie achter zit boven het wiel, wat niet voor iedereen gemakkelijk bereikbaar is.

Valtra heeft één van de beste terminals

Wat wel degelijk afhankelijk is van de uitrustingslijn: de keuzemogelijkheden qua elektronica. De Smarttouch-armleuning in de Versu-uitvoering beviel ons heel goed. Het concept is niet nieuw bij Valtra, maar nog altijd een van de meest overzichtelijke op de markt.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (13) (1000)

De Smarttouch-armleuning is weg te klappen. Zo kun je de rechterdeur gebruiken en de stoel 180 graden draaien. Praktisch in het bos!

Om te beginnen toont de monitor een afbeelding van de tractor. Hier kies je waar je iets wilt instellen. Daarvoor wissel je naar behoefte met een veeg van je vinger tussen de voor- en achterkant van de machine. Dat werkt heel intuïtief.

Ook daarna blijft het overzichtelijk. Het menu werkt op alle punten met maximaal twee lagen. Dus als je vanuit het startscherm een menugebied hebt geselecteerd, dan hoef je hooguit nog één keer verder te klikken om in te kunnen stellen wat je wilde instellen. Dat is echt een pluspunt!

Smart Farming voor beginners

En dit terwijl het achterliggende systeem behoorlijk complex is. Het biedt veel mogelijkheden van Smart Farming, onder andere Section Control en Variable Rate Control voor de deeloppervlak-specifieke regeling van Isobus-apparaten.

Wat ons ook goed bevalt bij Valtra, is het transfer-systeem Taskdoc. Vanuit het kantoor leg je vast welke velden de tractor moet bewerken met welke instellingen van het Isobus-apparaat. Aansluitend stuurt de tractor de gegevens voor de documentatie draadloos weer naar het bedrijfskantoor.

Niet voor niks noemt Valtra de G-serie de ideale tractor voor de ‘instap in Smart Farming’. Op dit punt leveren de Finnen een waardevolle impuls voor de hele markt.

Het is daarom jammer dat Smarttouch in de Active-modellen alleen optioneel als extra terminal aan boord is en op de Hi-Tech-modellen helemaal niet. Alleen de mobiele zendmodule Valtra Connect, die bij de Versu standaard is, kun je bij de HiTech-modellen optioneel bijbestellen.

Voor de Active en Versu is daarnaast nog het spoorgeleidingssysteem Valtra Guide als optie leverbaar. Standaard zijn de beide eenvoudigere varianten (HiTech en Active) uitgerust met een rijhendel en een optionele hydrauliek-joystick. De instellingen doe je bij gebrek aan een terminal via de boordcomputer op het dashboard.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (15) (1000)

Omkeerhendel: parkeren, vooruit, achteruit of ‘keuze via rijhendel’.

Kwestie van smaak bij de Valtra pakketten

Bovenop al die mogelijke combinaties van motor, uitrustingslijn en optiepakketten (Comfort, Technology en Technology Pro, plus een frontladeroptie) biedt Valtra nog een stap extra: Valtra Unlimited. Met dit pakket heb je extra mogelijkheden voor alle G-modellen.

Het meeste daarvan is naar onze mening meer een kwestie van smaak, zoals bijvoorbeeld leren stoel- en stuurbekleding, de bijzondere stereo-installatie of de frontlader die Valtra in dezelfde kleur als de tractor spuit. Wie zichzelf of zijn chauffeurs niet vertrouwt, kan zelfs een alcoholtester bestellen…

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (5) (1000)

De optionele frontlader is rechtstreeks in het chassis geïntegreerd.

Andersoortige frontlader op de Valtra

Eén voorziening is echter bijzonder praktisch: het X-tilt-systeem, dat het werktuig aan de frontlader tot 20 graden opzij kan kantelen. Handig wanneer je bijvoorbeeld zijdelings wilt stapelen.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (20) (1000)

De bijzondere, optionele ‘X-tilt’-frontlader kan de lading 20 graden kantelen.

Je bedient de functie door de hydrauliek-joystick met een druk op een knop daarnaar over te schakelen. Dat functioneerde in de test probleemloos.

Vermoedelijk kun je hier al na een paar uur behendig mee omgaan.

Ook in zijn geheel beviel de frontlader in onze test goed. Hij tilt maximaal 2,3 ton en komt tot een hoogte van 4,2 meter.

De pijpleidingen lopen door het frame van de lader en zijn zo beter beschermd. Het zicht naar boven is door het grote dakraam met acceptabele stijlbreedte goed. Met de ‘Lock&Go’ genaamde koppeling heb je de frontlader snel aan- en afgebouwd.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (14) (1000)

De frontlader is er optioneel met weegschaal en hoekweergave.

Wie wil, kan nog een geïntegreerde weegschaal bij de frontlader bestellen. Die geeft aan hoeveel gewicht je hebt opgepikt en in welke hoek het werktuig op dat moment staat. Voor de meeste toepassingen zal dat wellicht een beetje overkill zijn, maar het kan een uitkomst zijn.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (4) (1000)

Mooi opgelost: de kogelkophouder aan de frontlader.

Valtra brengt licht in de duisternis

Deze tractor is trots op zijn Finse afkomst. Dat laat hij enerzijds uiterlijk zien: wie goed kijkt, vindt overal een gestileerde ijshockeystick, bijvoorbeeld aan de zijkant van de motorkap, de omlijsting van de koplampen of op de achterlichten.

Maar ook in praktische zin past de tractor bij de Scandinavische omstandigheden, waar je van de herfst tot het voorjaar veel in het donker werkt. Naast een ‘Premium+’-verlichtingspakket heeft hij ook een verlichte trap en een parate zaklantaarn in de cabine.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (8) (1000)

Gemaakt voor de Scandinavische winter: een motorvoorverwarmings-stekker onder de deur!

Voor de achterzijde is er een optionele werklamp die het aankoppelen van machines vergemakkelijkt, en onder de cabinedeur zit een aansluiting voor de voorverwarming van de motor.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (12) (1000)

De motorkap is zonder gereedschap te verwijderen en zo kun je dan bijvoorbeeld bij het dieselfilter. De oliepeilstok en vulopening zijn vrij toegankelijk.

Boute belofte

Motor, elektronica, hydrauliek – dat alles is weinig waard, wanneer de tractor een gebrek aan tractie heeft. En hier doet Valtra een boute belofte.

De Valtra rijdt als een traploze tractor, zeggen de technici uit Suolahti.

De versnellingsbak van AGCO combineert vier groepen met zes powershifttrappen; daarmee heeft hij 24 versnellingen vooruit en achteruit.

De powershifttrappen kun je doorlopen met duwen of trekken aan het rijhendel, de groepen met een druk op een knop.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (1) (1000)

Met het rijhendel voor de groepen en de +/- knoppen voor de powershifttrappen wil de Versu het rijden met een traploze benaderen.

Een beetje onoverzichtelijk wordt het bij de automatische opties. De Valtra schakelt de groepen naar wens van de bereiken B tot D op, maar alleen van D naar C terug. De powershifttrappen neemt hij volledig voor z’n rekening.

Op de terminal stel je in wanneer hij precies moet schakelen. Je kunt hier kiezen voor een van de twee voorgeprogrammeerde strategieën, of de schakelmomenten zelf instellen.

Hoe dan ook kwamen de groepenovergangen op ons ietwat rukkerig over; we waren echter met een voorserie-machine onderweg. Bij de uiteindelijke productiemodellen zal het schakelen volgens Valtra dan ook calibreerbaar zijn.

Bij de powershifttrappen heeft Valtra daarentegen nu al duidelijk verbetering geboekt. Het schakelen – automatisch of met een druk op de knop – doet de Finse trekker inmiddels zeer vakkundig.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (7) (1000)

Stalen vertanding aan de traptreden schraapt modder van je schoenen en houdt de cabine ietsje schoner. Mooi!

Veelvoud aan opties op de Valtra G-serie

Terwijl de Valtra in de dagelijkse praktijk dus gemakkelijk te bedienen is, vraagt het bestellen wel om gedegen studie vooraf. Je hebt immers keuze uit verschillende vermogensklassen, uitrustingslijnen (HiTech, Active en Versu), de Unlimited-opties, het frontladerpakket en drie optiepakketten (Comfort, Technology en Technology Pro).

Zonder die optiepakketten kun je de tractor bijvoorbeeld zonder verende vooras of Isobusaansluiting bestellen. Als je een echte allrounder wilt, moet je dat soort zaken echter niet achterwege laten.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (21) (1000)

De cabine van deze Unlimited-uitvoering heeft veel leer en een stereoinstallatie met subwoofer!

Technische gegevens van de Valtra G-serie

Motor: AGCO Power, viercilinder, cilinderinhoud 4,4 l; 78 tot 99 kW (105 tot 135 pk) @ 2.000 tpm, 5 tot 10 pk boost; max. koppel incl. boost 470 tot 560 Nm @ 1.500 tpm; emissienorm Trap 5, met DOC, SCR en DPF; dieseltankinhoud 200 l, Adblue 21 l.

Transmissie: 4 groepen, 6 powershifttrappen, automatische schakelmomenten instelbaar.

Hydrauliek & hefinstallatie: hydrauliekpomp 100 l/min open-center of 110 l/min load-sensing; max. hefvermogen achter 50 kN (circa 5,1 t) over hele hefweg, fronthef 30 kN (3,1 t); 2 tot 4 regelventielen, mechanisch of hydraulisch afh. van uitvoering.

Afmetingen & gewichten: hoogte 2,80 m, breedte 2,38 m, lengte met fronthef 4,51 m (bij bandenmaat achter 540/65 R38); draaicirkel 4,36 m; leeggewicht 5,14 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 9,5 t.

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (9) (1000)

De ventielen zijn beschermd.

Onze conclusie over de nieuwe Valtra G

Valtra pakt de vermogensklasse vanaf 100 pk serieuzer op en vervangt de voorgaande kleinere varianten van de N-modellen door een volledig nieuwe serie. Deze is lichter en maakt flexibeler werken met de frontlader mogelijk, zonder afbreuk te doen aan de veldwerkzaamheden.

Prijsverschillen tot liefst zo’n 70.000 euro tussen de verschillende uitvoeringsvarianten laten echter zien dat de allround capaciteiten van deze tractoren ook afhankelijk zijn van je bereidheid tot investeren.

+ overzichtelijke terminal
+ topmodel te rijden als een traploze
+ veel grondspeling
+ draaibare stoel

– te ver uitgeklede instapmodellen

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (6) (1000)

Met zijn grote grondspeling is de Valtra een aanrader voor weiland en bos.

De concurrentie:  allround-tractoren met 130 tot 145 pk

Valtra G-serie - Daadkrachtige Fin - Agri Trader Test Jaarboek (19) (1000)

Valtra G 135 Versu

Lindner Lintrac 130

Lindner Lintrac 130

Kubota M6142

Kubota M6142

Motor AGCO Power 44 MBTN Stufe V Perkins Syncro, Stufe V Kubota V6105 Stufe V
Cilinderinhoud 4,4 l, viercilinder 3,6 l, viercilinder 6,1 l, viercilinder
Nom. vermogen* 99 kW (135 pk) 100 kW (136 pk) 106 kW (143 pk)
Vermogen met boost* 107 kW (145 pk)  – 120 kW (163 pk)
Max. vermogen per liter 33 pk/l 38 pk/l 27 pk/l
Max. koppel 560 Nm @ 1.500 tpm 530 Nm @ 1.500 tpm 645 Nm @ 1.500 tpm
Emissienorm Trap 5 Trap 5 Trap 5
Transmissie 4 groepen, 6 powershifttrappen traploos (ZF TMT11.2) 3-4 groepen, 8 powershifttrappen
Topsnelheid 43 km/u 40 of 50 km/u 40 km/u
Hefvermogen achter 6,0 t 5,5 t 7,0 t
Opbrengst hydrauliek 110 l/min load-sensing 88 of 100 l/min variabel 115 l/min load-sensing
Leeggewicht 5,14 t 4,52 t 6,0 t
Laadvermogen 4,36 t 3,98 t 13,8 t
* De normen ISO 14396 (Valtra) en ECE R120 (Lindner, Kubota) hebben beide betrekking op het brutovermogen en zijn daarom vergelijkbaar.

 

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel het hier

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.