Leestijd: 4 minuten

Deutz-Fahr maaicombinatie DrumMaster 431F en KM 4.90 getest | Deutz-Fahr heeft net als eerder een complete serie trommelmaaiers in zijn pallet. De grootste daarvan is de DrumMaster 431F en de ‘vlinder’ de KM 4.90. En die kunnen de strijd met hun schijvenconculega’s best aan.

Trommels bij Deutz-Fahr - praktijktest met trommelmaaiers - Test Jaarboek - (2)

Als het om technische oplossingen gaat is het niet nodig altijd met de stroom mee te zwemmen. Dat geldt ook voor de keuze tussen een trommel- of een schijvenmaaier, want maaitrommels horen nog lang niet bij het oude ijzer.

Trommelmaaiers van Deutz-Fahr

Een goed voorbeeld daarvan is de trommelmaaier combinatie DM 431F en KM 4.90 van Deutz-Fahr. Wij reden de combinatie voor deze test in combinatie met een Agrotron TTV 430. Die had met zijn 142 pk voldoende vermogen, maar het had niet veel minder moeten zijn.

Het kritische punt lag hem –typisch voor trommelmaaiers– in het benodigde aanloopmoment. We moesten de trekker dus eerst rustig op toeren laten komen voordat we de voor- en achter as aftakkingen geheel inschakelden. Maar daarna liepen de drie maaiers heel mooi en werd het gevraagde vermogen, als de trommels eenmaal op toeren waren, ook veel minder. Gewichtstechnisch waren er geen problemen, de frontmaaier weegt maar 550 kilo, de vlindermaaier 1.800 kilo. Dat is absoluut conform het segment en niet veel afwijkend van het gewicht van een vergelijkbare schijvenmaaier.

De drie maaieenheden hebben elk hun eigen directe aandrijving. Dat resulteert voornamelijk bij front-hek inzet winst, omdat de trommels met een hoger vermogen aangedreven worden. Schommelingen van het toerental bij wisselende belasting door een niet constante voedertoevoer worden zo gereduceerd. Om dezelfde reden waren we ook vrij vlot onderweg. Maar ook met 15 km/u konden we mooi maaien.

Alle drie de maaiers leggen een mooi dubbel zwad. ‘Dubbel’ omdat de maaieenheden zijn opgebouwd uit twee grote trommels aan de buiten- en twee kleine aan de binnenkant. Het maaigoed wordt altijd tussen groot en klein doorgevoerd en daarna samen uitgelegd. De trommels zijn qua vorm afgevlakt en zijn voorzien van opgeschroefde transportstrips. Zo wordt het voeder nog sneller en zonder voederopstoppingen naar achteren getransporteerd.

Trommels bij Deutz-Fahr - praktijktest met trommelmaaiers - Test Jaarboek - (10)

De front- en hekmaaiers zijn op dezelfde manier opgebouwd met
twee grote trommels aan de buitenkant, en twee kleine in het midden.

Via zwadplatten kan de breedte van het zwad gevarieerd worden. Voor de kuilgras oogst hebben we de meest brede optie gekozen. Als het maaigoed direct mee naar huis wordt genomen of zich op hellende taluds bevindt, dan is het zinnig om de zwad smaller te leggen.

De snijhoogte wordt overigens met spindels, die boven op de maaier zitten, ingesteld. Ze werken op de glijvlakken van de grote, buitenste trommels. Door de positie van de spindels op de kap te vergelijken kan er in een oogopslag gecontroleerd worden of de snijhoogte links en rechts hetzelfde is. Dat is ons goed bevallen.

Hier wordt elke trommel via een gesloten systeem aan gedreven. In geval van aanrijdschade hoeft er zo maar één aandrijving vervangen te worden. Dat is een voordeel dat vooral bij de frontmaaier veel geld kan besparen. Want die heeft, in tegenstelling tot de KM 4.90, geen botsbeveiliging. Overigens, voor wat betreft de gebruikszekerheid: Alle drie de maaiers zijn voorzien van een robuust frame met zijpanelen van hoog flexibele kunststof. Die geven bij een lichte aanrijding mee zonder de maaier te beschadigen of af te breken. Na de vervorming neemt het materiaal zijn oorspronkelijke vorm weer aan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De botsbeveiliging bij de achterste maaiers werkt hydraulisch. Elk van de maaivleugels kan naar achter en omhoog klappen.

Over deze twee stuurkringen krijgt ook de hydropneumatische bodemdruk ontlasting (Lift-Control) zijn voeding. De druk kan afgelezen en nauwkeurig ingesteld worden op een, vanuit de cabine goed zichtbare, manometer op de maaier. Ook het aanpassen tijdens het rijden van de druk is mogelijk. Bij droog weer en stevig gras wordt de druk verhoogd, bij vochtige omstandigheden en een oppervlak waar bijvoorbeeld veel molshopen aanwezig zijn, wordt de druk verlaagd. Dan is er geen reden tot klagen. De grasstengels waren schoon af en het oogstgoed nauwelijks vervuild.

Onderhoudstechnisch deugen de maaiers. De diverse punten zijn goed bereikbaar. De front- en hekmaaiers hebben zelfs opklapbare voorste afdekkingen. Dat resulteert in optimale bereikbaarheid, iets dat vooral bij het wisselen van de messen belangrijk is.

Trommels bij Deutz-Fahr - praktijktest met trommelmaaiers - Test Jaarboek - (9)

De messenwissel is probleemloos. Een hulpgereedschap er voor is
aanwezig. De reservemessen zitten goed opgeborgen in hun box.

Technische gegevens Deutz-Fahr DrumMaster 431F en KM 4.90

Werkbreedte DM 431F 310 cm
Werkbreedte KM 4.90 794/ 820. 850 cm
Transportbreedte DM 431F/ KM 4.90 300/ 300 cm
Transporthoogte   DM 431F/ KM 4.90 135/ 385 cm
Aantal trommels/ messen  DM 431F/ KM 4.90 4- 12/ 8-24
PTO toerental DM 431F/ KM 4.90 540/ 1.000 tpm
Gewicht  DM 431F/ KM 4.90 550/ 1.800 kg
Gevraagde hydr. aanst. DM 431F/ KM 4.90 1ew+ 2 dw
Gevraagd vermogen PTO DM 431F 44 kW (60 pk)
 Gevraagd vermogen PTO KM 4.90 80 kW (109 pk)
Zwadafstand DM 431F/ KM 4.90 200 cm

Samenvatting

De trommelmaaiers DrumMaster 431F en KM 4.90 kunnen het in grote lijnen goed opnemen tegen de actuele schijvenmaaiers. De trommelmaaiers vragen dan wel een hoog aanloopkoppel, maar hun draaiende massa is een voordeel bij taaie- of sterk wisselende bebouwing. Verder zijn de maaiers uitgerust met alle gangbare functies en opties: De maaiwerk ontlasting achter zorgt voor een mooi snijbeeld en de aanrijdbeveiliging voorkomt zware schades tijdens een botsing.

Tweedehands Deutz-Fahr maaiers te koop

Algemene informatie

Het aanbod van Deutz-Fahr op het gebied van trommelmaaiers voor front- en hek aanbouw bestaat al met al uit 8 types met werkbreedtes van 1,65 tot 8,5 meter. De grote vlindermaaier, de DM 493 werd in 2012 gepresenteerd. Die heeft dezelfde voorzieningen als de DM 431F, zoals de modulaire opbouw met gescheiden trommelaandrijving.

Voor de maaiers zijn er diverse opties. De DM 431F is bij voorbeeld ook met een Pendelflex aanbouw te koop. Die zorgt onder moeilijke arbeidsomstandigheden voor een nog betere terreinvolging. Voor de zekerheid is er ook een trekbok leverbaar.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.