Leestijd: 11 minuten

Voor modeljaar 2020 zette Claas haar grote Xerion voor het eerst op een rupsonderstel. In deze test kijken we naar de technische bijzonderheden en prestaties van deze variant.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (18)

Claas heeft dit Xerion-trekpaard vier triangel-rupsonderstellen gegeven en hem onder de naam Trac TS in het programma opgenomen.

Tractie was eigenlijk nooit het probleem van de Claas vierwielaandrijvers uit het Duitse Harsewinkel. Maar toch: de wereld is niet stil blijven staan sinds de invoering van de traploze ‘Super Tracs’ ruim 23 jaar geleden.

Vandaag de dag concurreren ze niet meer enkel tegen kniktractoren en volledige rupstractoren, maar ook tegen standaardtractor-concepten en zogeheten ‘halftracks’. Daarbij is er in Amerika net als voorheen veel vraag naar zware tractoren met de vormvaste triangel-rupsaandrijving.

In Amerika is de Claas Xerion weliswaar al enige jaren te koop – voornamelijk uitgerust met dubbel-lucht – maar Claas wil haar machineverkoop daar in de komende vijf jaar verdubbelen. Een variant van het sterkste trekpaard uit de stal met maximale grip kan daarbij alleen maar van pas komen.

Maar ook hier in Europa zou de Xerion Trac TS wel eens de nodige kopers kunnen trekken.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (17)

Nieuw in de Xerion-productlijn is de Xerion 4200 met een maximumvermogen van 462 pk. Die lost de oude Xerion 4000 af, die vooral als Saddle Trac-machine niet sterk genoeg was.

Full-pull-rupstrekker van Claas

Het officiële startschot voor de rupsversie kwam op de Agritechnica. Op deze wereldwijd toonaangevende beurs voor landbouwwerktuigen konden de bezoekers bij familiebedrijf Claas meteen een hele reeks aan rups-oplossingen bewonderen, zoals bij de eerder al besproken Lexion-, Axion- en Jaguar-modellen.

Zoals nu op de foto’s echter goed te zien is, gaat het bij de rupsversie van de Xerion niet om een variant op de bekende Claas TerraTrac-rupsonderstellen. De triangel-onderstellen komen namelijk van de Nederlandse specialist Zuidberg, in een mooi bijpassende kleur. Daarom hebben de Xerions met rups-uitrusting de toevoeging ‘Trac TS’.

TS staat simpelweg voor Track System.

Met de nieuwe modellen begeeft Claas zich in een nieuw marktsegment, waarin de Xerion concurreert met de sterkste trekmachines op de markt. Desondanks blijft het afwachten of Claas in de komende jaren niet toch een zelfontwikkeld rupsonderstel voor de Xerion presenteert.

De rupsbanden zijn 762 millimeter breed, waarmee de Xerion binnen de voor de weg toestane 3 meter buitenbreedte blijft. Een speciale vergunning is dus niet nodig.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

De Xerion Trac TS staat op 762 mm brede rupsbanden. Anders dan bij de Terra Tracmodellen komen deze triangel-rupsonderstellen van het Nederlandse Zuidberg.

Met het oog op de dubbel-lucht-uitvoering van de Xerion, die helemaal niet op de openbare weg mag, is dat een duidelijk pluspunt. Helaas is alleen die 762 mm-breedte leverbaar.

Vooral voor de Amerikaanse markt zou Claas bredere rupsbanden aan het programma moeten toevoegen, maar daarvoor zouden waarschijnlijk ook grotere spoorbreedten nodig zijn.

Van spanwiel tot spanwiel in het triangel-onderstel meet hij een kleine 2,4 meter.

In totaal bedraagt het contactoppervlak van de Trac TS-machine 4,72 vierkante meter. Daarmee zit hij 25% boven de wielmachine.

De rupsondersteloptie, ofwel de Trac TS-versie, is leverbaar voor de twee sterkste Xerion-modellen: de 4500 en de 5000. Vanwege de vier zware rupsonderstellen zijn beide machines ook zwaarder geworden. Ze hebben een bedrijfsgewicht van 24 ton; op de weg mogen de trekmachines maximaal 6 ton extra meeslepen, want het toelaatbare totaalgewicht bedraagt 30 ton.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

Deze ondersteloptie is voor de beide grote Xerion-modellen 4500 en 5000 leverbaar.

Driehoeksverband

De ecologische en economische voordelen van rupsonderstellen mogen inmiddels bekend zijn. Een speciaal voordeel van de Zuidberg-rupsen is hun uitwisselbaarheid.

Concreet betekent dat dat je net als voorheen ook wielen op de Xerion kunt zetten en de rupseenheden eventueel op andere machines kunt zetten. De triangels worden namelijk op de bestaande asflenzen gebout.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (5)

In principe zijn de rupsonderstellen te vervangen door wielen, maar daarmee verliest dit trekpaard aan trekkracht, waarvoor het nou juist is ontwikkeld.

Na elke montage moeten de rupsonderstellen echter zeer nauwkeurig worden uitgelijnd, zodat ze met minimale slijtage rollen. Voor de demontage/montage zijn er zelfs extra uitsparingen voor de lepels van een vorkheftruck.

Wie echter al een wiel-Xerion in zijn vloot heeft, kan daarvan achteraf geen Trac TS maken. Vanwege het hogere eigengewicht van de machine kregen de rupstrekkers namelijk verstevigde cabines. Dit is niet naderhand om te bouwen.

De verdere technische aanpassingen van de standaard-Xerion zijn vrij beperkt. Aan de standaard gemonteerde Rába XXL-assen moeten frames in de vorm van massieve metalen ringen worden gemonteerd. Ook krijgt de Xerion extra stuurcilinders – er treden veel grotere krachten op – en een verbeterde stuuroverbrenging.

Wat betreft die besturing: af-fabriek hebben de TS-Xerions een speciaal besturingssysteem, waarmee de mogelijkheid van de hondengang geheel wordt stilgelegd.

De focus van de machine ligt duidelijk op zware trekwerkzaamheden en daar past de hondengang niet bij. Ook de VC-variant (variabele cabine) is er niet, want voor houthakmachines of op de silo heeft de Trac TS nauwelijks zin.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (6)

De drie tussenassen zijn middels een bogie-systeem in de onderstellen geïnstalleerd.

De krachtoverbrenging van de as naar de rupsband gebeurt slipvrij met vertanding via het grote aandrijfwiel. De drie tussenassen zijn onafhankelijk opgehangen als bogie-systeem en aan het zogenaamde F-frame gemonteerd.

Dankzij een centrale smeer-inrichting en oliepeilcontrole gaat het onderhoud aan de vier rupsonderstellen snel en eenvoudig.

De kleine Claas wordt sterker

Afgezien van de rupsvariant Trac TS kregen alle modellen van de Claas Xerion-serie een modelupdate voor emissienorm Trap 5.

De typenaam 783 Xerion Stage IV wordt daarmee de 784 Xerion Stage V.

In de eerste plaats kregen ze nieuwe componenten voor het voldoen aan de uitlaatgasnorm. Tegelijk zijn er ook een aantal modificaties aan deze trekkerserie doorgevoerd.

De beide grotere machines hebben hetzelfde motorvermogen als in het oude type 783, dus 490 pk bij de Xerion 4500 en 530 pk bij het 5000-model. De 4000 is echter geheel uit het programma genomen en vervangen door de 27 pk sterkere Xerion 4200, die een maximaal vermogen van 462 pk levert.

Deze strategische beslissing berust voornamelijk op het feit dat de kleinere machine er ook is als Saddle Trac-versie, die vooral verkocht wordt in combinatie met een giertank-opbouw. Aangezien de eisen in dat segment vooral met zware gierinjectoren voor de directe inbrenging zijn gestegen, had de Xerion iets meer power onder de motorkap nodig.

Daarom werd de Mercedes-Benz OM470 met 10,7 liter inhoud wat opgepept.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (7)

De Mercedes-Benz-motoren hebben met de invoering van de emissienorm Trap 5 een
nieuwe motoraanduiding gekregen.

Het maximale koppel bedraagt nu 2.200 Nm en is nu ook over een veel breder toerengebied uitgesmeerd, van circa 850 tot 1.500 toeren. Het hogere koppel wordt dus al bij een lager toerental geleverd, prima. Ook de sterkere Benz-broeder OM471 in de beide grotere Xerions heeft met de Trap-5-update een aangepaste koppelkromme gekregen.

De curves strekken zich ook hier nu over een veel breder toerengebied uit. De Claas Xerion 4500 levert nu 100 Nm meer, dus een goede 2.450 Nm.

Bij ingeschakelde aftakas levert de Xerion 4500 zelfs 2.600 Nm koppel, een waarde die het trekpaard 5000 overigens continu als maximum kan leveren.

Ter brandstofbesparing heeft Claas het stationair toerental verlaagd van 800 naar 730 toeren. Vooral als je je bedenkt dat een trekker ongeveer 20 procent van zijn leven stationair draait, kan met deze kleine aanpassing geld worden bespaard.

Het toerental wordt verlaagd bij actieve parkeerrem.

Een verder besparingspotentieel zit in de langere onderhoudsintervallen van de zescilinder: dat is verdubbeld van 500 naar 1.000 bedrijfsuren, heel fijn! Daarbij hebben de Benz-motoren geen oliepeilstok meer; die is vervangen door een sensor. Voor het starten van de motor wordt het oliepeil gemeten en aangegeven op de terminal. Daarbij wordt bovendien berekend hoeveel motorolie er kan worden bijgevuld, zodat je dat alvast weet.

Stage V nu met DPF

Alle bekende machinecomponenten van de Xerion, zoals de CVT-transmissie van ZF (afhankelijk van model de Eccom 4.5 of 5.0), de assen van Rába, de hydrauliek, hefinstallatie en verdere typische kenmerken zijn gebleven.

Alleen voor de strenge richtwaarden van emissienorm Trap 5 zijn er nieuwe componenten in gekomen.

Alle veranderingen konden binnen de bestaande ruimte worden ingebouwd, dus er zijn geen onderdelen die aan de buitenzijde hoefden te worden aangebouwd, wat het zicht vanuit de cabine had kunnen beperken.

Tot de uitlaatgasnabehandeling behoren nu de dieseloxidatiekatalysator (DOC), het dieselpartikelfilter (DPF, ofwel roetfilter) en de SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction).

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (8)

Naast SCR-installatie en DOC kwam er onder de kap nu ook een DPF (dieselpartikelfilter).

Daarvan is het roet-filter nieuw; in het bijbehorende menu op de terminal vind je de instellingen voor de automatische regeneratie. In de handmatige modus kan de regeneratie worden uitgezet en dan op een beter passend moment worden ingehaald.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (10)

De achterzijde wordt gesierd door een nieuw gevormd spatbord met andere achterlichten en een ander bedieningspaneel.

Er zijn ook wat uiterlijke wijzigingen aan de Xerion. Er zijn nieuwe achterspatborden met een nieuw bedieningspaneel voor de buitenbediening van de achterhef, het regelventiel en de aftakas. Verder heeft hij nieuwe achterlichten.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (9)

De achterhef kan 10 ton tillen. Optioneel is er een fronthef met een indrukwekkende 8,1 ton aan hefkracht.

Claas cabine op de tractormanier

Nadat de Lexion- en Jaguar-machines al omvangrijke cabineverbeteringen hadden gekregen, is nu ook de Claas Xerion voorzien van een nieuw cabine-interieur.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (13)

Een comfortabele stoel met royale draaibaarheid is een must voor lange werkdagen.

Ter herinnering: de bedieningsarmleuning stamde tot nu toe uit de Claas Jaguar, met aangepaste functies. Die is nu vervangen door de regelconsole van de Axion-tractoren; hij heeft dus het bedieningspatroon van trekkers, met speciale elementen voor de Xerion, zoals bijvoorbeeld de zwenkbare achterhef.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (14)

Opvallend in de cabine is de nieuwe bedieningsarmleuning die is afgeleid van die in de gewone tractormodellen; aanwezig is hier het Cmotion-rijhendel.

Bovendien is er nu de Cebis Touch met het 12 inch grote beeldscherm.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (15)

De Xerions krijgen nu ook de Cebis Touch-terminal.

Dankzij een Xerion-silhouet met snelkoppelingen zijn de belangrijkste parameters in een handomdraai aangepast.

Zoals we al vaker hebben gezegd en geprezen, zijn de bedieningsstructuur en de gemakkelijke verstelmogelijkheden zeer modern. Daarbij hoort ook het externe bedieningspaneel voor degenen die liever met draai-drukknoppen werken.

Helaas kan op de Cebis Touch-terminal nog geen stuursysteem worden weergegeven. Daarom heb je ook voor eenvoudige bodembewerkingstaken een tweede terminal nodig (bijvoorbeeld de Claas S10).

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (16)

Helaas is de nieuwe Cebis nog steeds niet geschikt voor een parallelrij-systeem; daarvoor heb je de S10 nodig.

Zelfs de ISOBUS-compatibility ontbreekt nog aan de terminal van de Xerion – da’s jammer. Positief tenslotte is de verbeterde stoel met betrekking tot comfort. Je kunt hem verder draaien, zodat je bij behoefte een fijner zicht hebt op het werktuig aan de achterzijde.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (12)

De cabine is afgeveerd.

Technische gegevens Claas Xerion Rupstractor

Motor: Mercedes-Benz OM471 Stage V-zescilinder-lijnmotor, cilinderinhoud 12,8 l; nominaal toerental 1.900 tpm, nominaal vermogen 509 pk, max. 530 pk; max. koppel 2.600 Nm @ 1.300 tpm; emissienorm Trap 5 met DOC, SCR en DPF; dieseltankinhoud 930 l, AdBluetank 90 l; olieverversingsinterval 1.000 bedrijfsuren.

Transmissie & onderstel: Cmatic (ZF Eccom 5.0), traploosvermogengesplitst, topsnelheid 30 km/u @ 1.800 tpm; 4 x Zuidberg triangel-rupsonderstel, breedte 762 mm; krachtoverbrenging slipvrij, contactoppervlak 4,2 m2.

Aftakassen & hydrauliek: Standaard aftakas achter 1.000 tpm; load-sensing, max 445 l/min, max. 6 dw-regelventielen; achterhef Cat.IV, max. 10 t; optioneel fronthef 8,1 t.

Afmetingen & gewichten: leeggewicht 24 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 30 t; buitenbreedte 3,0 m.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (11)

De instap naar de cabine is net als voorheen steil en smal.

AgriCup voor de Claas Xerion

De uit Israël afkomstige ‘accordeon-bandentechniek’, die we al kennen van de Trelleborg PneuTrac, wordt momenteel ook getest voor zware tractoren.

Galileo Wheel (Petlas Tires) zal waarschijnlijk nog in 2020 de AgriCup met maximale maat 710/70 CW42 (met 2,06 m buitendiameter) op de markt brengen. Dit concept geeft vergeleken met normale banden een langer contactvlak.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (19)

De concurrentie: rupstractoren boven 500 pk

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (20) Case IH Quadtrac 500 CVX John Deere 9520 RX
Claas Xerion 5000 Trac TS Case IH Quadtrac 500 CVX John Deere 9520 RX
Motor Mercedes-Benz OM 471 Stage V FPT Cursor 13 John Deere Power Systems
Cilinderinhoud 12,8 l 12,9 l 13,5 l
Nom. Vermogen 509 pk @ 1.900 tpm 507 pk @ 2.100 tpm 520 pk @ 2.100 tpm
Max. vermogen 530 pk 558 pk 572 pk
Max. koppel 2.600 Nm @ 1.300 tpm 2.374 Nm @ 1.400 tpm 2.400 Nm
Uitlaatgasreiniging DPF, DOC, SCR Hi-SCR DPF, DOC, SCR
Dieseltankinhoud 930 l 1.230 l 1.490 l
Transmissie ZF Eccom 5.0 ZF Eccom 6.0 e18 PowerShift
Aantal versn.; PS-trappen traploos, CVT traploos, CVT 18 x 6
Topsnelheid 30 km/u @ 1.800 tpm 40 km/u @ 1.640 tpm 30 km/u @ 1.587 tpm
Aftakas achter 1.000 tpm 1.000 tpm optioneel 1.000 tpm
Hefkracht (achter/voor) 10 t/8,1 t 8,95 t/- optioneel 6,0 of 9,1 t/-
Hydrauliek 445 l/min 216 l/min, optioneel 428 l/min 220 l/min, optioneel 435 l/min
Wielbasis 3.600 mm n.o. 4.154 mm
Leeggewicht 24.000 kg 24.165 kg 24.500 kg
Max. toelaatb. totaalgewicht 30.000 kg 32.000 kg 28.125 kg

 

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

Het contactoppervlak is ten opzichte van de wielversie van de Xerion 25% groter en bedraagt 4,72 m2.

Onze conclusie over de Claas Xerion Trac TS

Met de Trac TS-variant heeft Claas haar sterkste trekpaard op rupsbanden gezet. Daarmee positioneert men de Xerion op ooghoogte met de Case IH Quadtrac en de John Deere 9RX.

De rupsonderstellen komen van Zuidberg en zijn leverbaar voor de 4500- en de 5000-Trac. De vier rupsbanden geven de trekker een 25% groter contactoppervlak en ook dankzij de gewichtstoename meer tractie.

De focus van de Xerion verschuift zich door het rupsonderstel van de universele toepassingen (bijvoorbeeld op de silo en voor de houthakmachine) puur naar zware trekwerkzaamheden op het veld.

De aanpassingen ten opzichte van de wielversie beperken zich tot verstevigingen van assen, stuurcilinders en cabine. Helaas draait hij op de topsnelheid van 30 km/u liefst 1.800 toeren. De concurrentie doet dat zuiniger.

Trekpaard van Claas Xerion op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

Er zijn maar weinig aanpassingen aan de standaard-Xerion nodig. Daarbij horen verstevigingen aan de assen en de stuurinrichting, plus een sterkere cabine.

Met de invoering van de componenten voor emissienorm Trap 5 zijn er tevens optimaliseringen doorgevoerd aan het koppelverloop, en zijn het stationair en nominaal toerental verlaagd. Dat hebben alle Xerion-varianten gekregen.

Een grotere verandering was er voor de kleine Xerion 4000. Die werd afgelost door de sterkere 4200, die vooral als Saddle Trac-model hard moet werken. In de cabine en qua comfort zitten nu alle Xerions op tractor-niveau: een nieuwe armleuning met Cebis Touch-terminal en een draaibare stoel.

+ groter contactoppervlak
+ meer tractie
+ hoog koppel
+ verhoogd comfort
+ variabele ballast mogelijk

– 30 km/u bij een hoge 1.800 toeren
– beperkte wendbaarheid
– Cebis Touch zonder ISOBUS- en stuursysteem-functie

 

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek 2021

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.