Leestijd: 4 minuten

Kubota 7060 tractor getest | Na onze test van de zwaardere Kubota 9960 hadden we de kans met zijn kleinere broertje te werken. Onze bevindingen van de levendige 74 pk trekker leest u in deze bijdrage.

Eentje voor bos en veld - test van de Kubota 7060 (6)

Het is het klassieke werk op een gemengd bedrijf waarvoor altijd trekkers gezocht worden. Klussen waarbij een compacte wiellader vanwege zijn ontbrekende aftakas en zijn te lage transportsnelheid buiten de boot valt. Tijdens onze test hebben we met de Kubota 7060 verschillende keren op weidegrond gewerkt met een twee elements hark, licht ploegwerk gedaan en gefreesd.

Als er, zoals bij ons, veel gebruik wordt gemaakt van de aftakas is het wel slim om voor aanschaf na te denken over de mogelijkheden.

Over de aftakas

Standaard zijn de opties 540 en 540 E. Op bestelling is de combinatie van 540 en 1.000. In ons geval was dat voor het werken met de frees van 2,80 meter en de voedermengwagen met stroblazer de  betere keus geweest. Het toerental wordt met een hendel onder het koppelingspunt van de topstang aan de achterkant van de machine geselecteerd.

Onze Kubota 7060 was van twee hydraulische regelventielen voorzien. Om de voorste hydrauliek en de regelventielen daar te kunnen bedienen moeten de betreffende, vast gemonteerde slangen aan de achterkant omgestoken worden. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de regelgeving die dubbele aansluitingen op de regeleenheden tegenwoordig verbiedt. Dit had wel duidelijker aangegeven mogen worden. Dat geldt ook voor de kleurcodering van de bediening van de regeleenheden in de cabine.

De al tijdens de test van de 9960 geuite kritiek op de externe bediening van het hefgedeelte heeft Kubota nog niet opgepikt.

Over de hydrauliek

Het debiet van 61 liter van de hydraulische pomp past goed bij deze trekker. Het werken met de frontlader ging er lekker vlot mee. En daarmee komen we op een belangrijk punt: Door zijn frontladerscapaciteiten is het inzetgebied van de Kubota enorm vergroot. Met een maximale reikwijdte van 3,3 meter was het goed mogelijk een voedermengwagen te beladen.

Voor klussen waarvoor meer hefkracht nodig is kan de hydraulische cilinder naar een ander draaipunt worden over gezet. De 1.300 kilo hefkracht is geen topwaarde, maar voldoende in de praktijk. Voor een beter overzicht hebben we de schommels bij het gebruik op weidegronden gedemonteerd. Dat gaat eenvoudig. De bedieningshevel is prettig gepositioneerd en is niet storend in de omgeving van de transmissieselectie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Binnenin de Kubota 7060

De cabine is binnen zijn klasse in orde. Grote bestuurders vonden tijdens onze test dat de stoel wat ver naar voren stond gemonteerd en daardoor niet ver genoeg achteruit geschoven kon worden. Een in hoogte verstelbaar stuurwiel was ook prettig geweest.

De 18/18 versnellingsbak is onderverdeeld in drie groepen, die alleen stilstaand in te schakelen zijn. De kruipstand, die maar tot 3 km/u gaat, hebben we niet gebruikt. De zes versnellingen zijn verder makkelijk te schakelen. De zesde versnelling heeft een erg hoge overbrengingsverhouding en dient feitelijk om het toerental op topsnelheid te beperken.

Eentje voor bos en veld - test van de Kubota 7060 (6)

De rechter zijconsole heeft een goede vormgeving. De aftakas is simpel te activeren en de zes versnellingen schakelen prettig.

Vier cilinders voor de Kubota

De vier cilindermotor van  3,3 liter cilinderinhoud is natuurlijk van Kubota zelf. Om aan de emissie eis Tier 4i te voldoen gebruikt Kubota een deeltjesfilter. Uit veiligheidsoverwegingen stond die bij onze testmachine op handbediening. De voor de dagelijkse gang van zaken praktischer automatische stand voor de regeneratie van het DPF moet helaas na elke start opnieuw geactiveerd worden. Volgens Kubota is dit op dit moment herzien. Na de start moet de automatische reinigingsstand geactiveerd zijn.

Alle onderhoudspunten van de trekker zijn goed toegankelijk. Ook met gemonteerde frontlader zijn het luchtfilter en de oliepeilstok bereikbaar.

Eentje-voor-bos-en-veld-test-van-de-Kubota-7060-4

Onze testtrekker had twee regelventielen. Indien nodig worden de hydrauliekleidingen voor de hefinstallatie en voorste regelventiel uit hun opberg box genomen

Vind je tweedehands Kubota tractor op www.agritrader.nl

Technische gegevens Kubota 7060

Motor: 4 cilinder/turbolader/common rail
Nominaal motorvermogen: 54,6 kW/74 pk
Cil. inh.: 3.331 cc
Aftak as: 540/540 E (optioneel 540/1.000)
Brandstoftank: 90 liter
Gewicht: 2.725-3.025 kg (afhankelijk van uitv.)
Eentje voor bos en veld - test van de Kubota 7060 (1)

De banden onder ons fotomodel waren achter 480/85 R30’s en voor 320/85 R20’ers. De aftakas voor en de fronthydrauliek zorgen voor extra inzetbaarheid.

Samenvatting

Net als bij de geteste 9960 levert ook deze Kubota een erg goede prijs/kwaliteitsverhouding. En er wordt tot 36 maanden garantie geboden. Zonder veel poespas biedt de 7060 al het nodige. Wie meer wil kan een voorste aftakas en front hydrauliek bestellen.

Ruimte technisch is de cabine okay. Het dak is boven de voorruit licht gewelfd, hetgeen het zicht op de frontlader beter maakt. Het voorraam is niet te openen, er is geen dakluik. De airco is standaard en werkt goed. Hoewel de 3,3 liter viercilinder het prima deed bleek dat voor een gemengd bedrijf een trekker met 74 pk voor veel werk ondergemotoriseerd is. Dat ligt ook aan het geringe eigengewicht van minder dan 3 ton. Maar volgens ons doet de Kubota 7060 het prima op paarden bedrijven, nuttige bijzaken en bij kleinschalig gebruik in een bosrijke omgeving.

Kubota bedrijfsinformatie

Ondanks de nieuwbouw in Frankrijk komen de Kubota’s uit dit segment nog echt uit Japan. In Rogdgau bij Frankfurt krijgen ze hun finishing touch. Er worden daar jaarlijks meer dan 1.800 trekkers afgemonteerd, waarvan er 1.200 de landbouw in gaan.