Leestijd: 9 minuten

Duurtest | Slagkracht bij het schudden. ‘Zetten’ bij de grassilageproductie is alleen te doen met meer werkende breedte. De uitgeklapte Kuhn GF 10802 TGII schudder heeft een indrukwekkende arbeidsbreedte van 10,8 meter gecombineerd met tien kleine schudders. Hier onze indruk na één seizoen.

Tien rotoren geven de slagkracht - Kuhn GF 10802 TGII - (15)

Op veel bedrijven wordt het schudden van de grasoogst voor silage verwaarloosd. Maar wie een hoog energie aandeel en weinig vervuiling wil, zou de aanschaf van een nieuwe, slagkrachtige schudder niet moeten schuwen. Bovendien worden de droogtijden in silo en hooi verkort en het risico van schimmel verminderd.

Maar om effectief te werken is een grote slagkracht per oppervlakte nodig. Met tien kleine rotors op een werkende breedte van 10.8 meter is de Kuhn GF 10802 GII daar klaar voor. We hebben hem op onze testbedrijven ongeveer 107 ha voeder laten omdraaien en deze zadelschudder voornamelijk gebruikt in de grassilage.

Tien rotoren geven de slagkracht - Kuhn GF 10802 TGII - (6)

Ook met stevige grasbestanden komt de hooier GT 10802 T G Ii goed weg. De bodemaanpassing van de schudders is goed.

Een breed productpallet

De Girohooiers van Kuhn omvatten een breed productpakket. Het gaat van de kleinste modellen met een werkbreedte van 4,2 m tot het topmodel voor achter de trekdissel van 17,2 m breed met 16 schudders. Daartussen biedt Kuhn opgezadelde schudders met 7,8, 8,7 en 10,8 meter breedte aan. Die hebben dan weer naar gelang model, zes, acht of zelfs 10 schudders zoals onze testmachine.

Een slim opklapsysteem op de Kuhn GF 10802 TGII

Wat het eerst opvalt, dat is het rollend gedeelte van de schudder. De complete machine wordt voor het wegtransport eerst ingeklapt, en daarna over het rijdend gedeelte naar voren gezwenkt.

Tien rotoren geven de slagkracht - Kuhn GF 10802 TGII - (1)

Bij het transport liggen de schudders op de schacht. Bij het uitklappen zwenken de pakketten eerst naar buiten, dan naar achter.

Voor het werken op de akker wordende samengevouwen schudders bij het opklappen van de transportwielen naar achteren gezwenkt. Daarna wordt het geheel tot zijn volle werkbreedte uitgeklapt en kan het werk beginnen. Door dit slimme opklapsysteem blijft de schudder tijdens wegtransport onder de 3 meter breedte, is hij 3,3 meter hoog. Met maar 4,5 meter erg kort, compact en wendbaar. Bovendien ligt een deel van het gewicht op de onderste hef. Dat maakt hem erg solide, ook bij het rijden over oneffen akkeropritten.

Op de akker scoort dit systeem echter vooral door de betere gewichtsverdeling. Bij een rijdend gedeelte dat bij de achterkant van de trekker wordt opgeklapt, drukt het eigengewicht op de middelste schudders en zorgt daar voor meer bodemdruk. Bij de gezadelde Kuhn variant wordt de dragende druk verdeeld over de schacht, de onderste hef en de middelste schudders. Het nadeel van deze uitvoering: de schudders kunnen maar een paar cm boven de bodem getild worden en achteruit rijden is hoegenaamd onmogelijk.

Op smal grasland zonder keermogelijkheden kan het dus gebeuren dat na een baan gedaan te hebben het geheel opgeklapt moet worden, waarna er gekeerd en weer uitgeklapt kan worden. Ook bij hooischudden is het moeilijk het materiaal in alle hoeken te bereiken. Wie veel kleine, sterk verhoekte percelen heeft, kan echter de buitenste schudders inklappen en met de resterende de smalle stukken bewerken. Maar om hem op zijn sterke punten te laten scoren, heeft hij de ruimte nodig.

Koop nu jouw tweedehands Kuhn GF 10802

Eenvoudige instelling

De goede gewichtsverdeling zorgt voor een makkelijke- en veilige start van de rit. Op de akker is de schudder snel inzetbaar. Een terminal is niet nodig. Voor de bediening volstaan twee DW regelunits en een trekkabel.

De werkdiepte wordt via het hydrauliek van de trekker ingesteld. Wie de hellingshoek van de schudders wil veranderen moet dat handmatig en per schudder met een gatenraster regelen. De hydraulisch  verstelbare schuinloopinrichting voor het werken aan de akkerrand is standaard geïntegreerd en kan vanuit de tractor bediend worden. Een wijzer wijst hier de middenstelling aan.

Over de 540’er aftakas vraagt de keerder volgens Kuhn vanaf 55 pk. Zo kunnen dus ook de ‘oldtimers’ op de boerderij hun steentje nog bijdragen. We reden meestal met meer dan 100 pk en ondervonden geen problemen.

Tien rotoren geven de slagkracht - Kuhn GF 10802 TGII - (10)

Met een hydraulische cilinder kan de berijder de schudders laten zwenken. Dan strooien de schudders vanaf de akkerrand naar binnen.

De Kuhn GF 10802 TGII levert een goed werkresultaat

Tijdens het werk doet de schudder het goed. De kwaliteit van zijn werk is super. De 10 schudders met elk zes tandarmen verdelen het verse maaigoed mooi en gelijkmatig over de hele werkbreedte. Bijzonder bij de ons ervaren natte omstandigheden merkten we de voordelen van de goede gewichtsverdeling. De middelste schudders tekenen maar minimaal meer op de grond dan de buitenste.

Dat ligt ook aan de goede bandenkeus op de Kuhn GF 10802 TGII. De aparte schudders staan op super ballonbanden die zijn 1.920 kilo mooi over de bodem verdelen. Ook in het hooi waren we erg tevreden. De goede verdeling zorgde voor een snelle en gelijkmatige droging van het gras. Bij het werken in stro viel vooral op dat het kruisen van zwad vanwege de geringe lifthoogte niet mogelijk is. Maar het werkresultaat klopte ook in het stro.

Bijzonder in lang maaigoed of stro vallen de details op waar Kuhn over nagedacht heeft. De wikkelbescherming voor de wielen zorgt ervoor dat het gewas de assen niet wurgt. Zo is er ook boven de windingen van de tanden een afdekking die voorkomt dat maaigoed zich tussen de wikkelingen nestelt. Daardoor is de keerder aan het eind van de dag weer snel van oogstresten bevrijd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bewezen techniek

Aan de basis van de schudder heeft Kuhn niet veel veranderd. De bewezen schudders zijn gebruikt en die worden door de door Kuhn uitgevonden vingerklauwenkoppelingen DigiDrive aangedreven.

De schudder aandrijving is liftime gesmeerd en met verbeterde afdichtingen zelfs onderhoudsvrij. Smeernippels in de aandrijflijn vinden we alleen op de hoofdas met kruiskoppeling. Verder zitten ze ook aan de scharnierende koppelingen en het rollend gedeelte. Ze moeten om de vijftig werkuren doorgepompt worden.

Op onze wender zat een dubbele overbrenging waarmee het toerental van de tanden te verminderen is waardoor er een mooi 10,8 m breed nachtzwad is te leggen. Dat voorkomt het ’s nachts vochtig worden van het maaigoed.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat ons nog op viel

De aanbouw aan de onderste hef en afhanging aan de topstang maakt de opbouw erg stabiel. Het past eenvoudig op Cat. 2 trekkers. Om het klappen zacht af te remmen, zijn er op relevante plekken zachte rubbers aangebracht. De opgeklapte elementen liggen daar keurig op aan zonder de lak te beschadigen. De hydraulische schuinloopregeling is snel ingesteld en strooit het voer mooi naar binnen.

Samenvatting van de Kuhn GF 10802 TGII

De Giroheuer GF 10802 T G II van Kuhn is een schudder voor grote oppervlaktes, die daar bij elke manier van inzet prima resultaten levert. Voor bedrijven met veel kleine, grillig gevormde percelen is de  zadelkeerder ongeschikt. Omdat de geringe hefhoogte achteruitrijden onmogelijk maakt. Het alternatief deels opklappen kost tijd.

Ondanks zijn 10,8 meter werkbreedte kan de Kuhn ook achter een lichte trekker. Er zijn maar 55 pk en twee dubbelwerkende kleppen nodig.

Het slimme opklapsysteem zorgt ook voor een prima wegligging en een voorbeeldig gedrag op de akker bij het vermijden van rijsporen. Dat komt door de gewichtsverdeling.

In een oogopslag

De Kuhn GF 10802 T G II is een gezadelde schudder met een werkbreedte van 10,8 meter en een gewenst trekkervermogen van 55 pk.
Tien kleine schudders zorgen voor een mooi strooibeeld.
De transportwielen voor de schudders worden in de werkstand opgetrokken voor een betere gewichtsverdeling.
De transportbreedte blijft onder de 3,0 m. Er zijn twee DW stuurunits nodig.
Ondanks zijn grote werkbreedte is de machine snel inzetbaar.
De hydraulische schuinverstelling is standaard.
De DigiDrive aandrijving heeft zich bewezen.
Snelle montage aan de onderste hef (Cat.2).

Uit de praktijk

Tien rotoren geven de slagkracht - Kuhn GF 10802 TGII - (16)

Herbert Wagner, Forstinning

Herbert Wagner uit de buurt van München deelt de Giroheuer GF 10802 T G II sinds een seizoen met een collega. Eerst was de landbouwer wat argwanend over de kleine schudders, maar die houding is in enthousiasme veranderd.

Hij beoordeelt de uitstrooikwaliteit als ‘zeer goed’. Op gras en hooi doet de GF 10802 T G II het bijzonder goed. Op grasland wordt er meestal gewerkt met een as-toerental van 420-450 en met een snelheid van 12-13 km/u. In het hooi rijdt hij max. 8 km/u. De astap draait dan nog 360-390 tpm. Het strooibeeld is ook dan volgens Wagner nog altijd erg gelijkmatig.

Ook de hydraulische akkerrand-strooi-inrichting wordt intensief gebruikt. Hier bevalt het de landbouwer dat hij voor het omschakelen niet hoeft uit te stappen. Voor de hooioogst gebruikt hij regelmatig de nachtzwad overbrenging, want kwaliteit weegt bij hem zwaar.

Om tussen de bomen door te werken of als de draaicirkel helemaal uitgeklapt te groot is, klapt Wagner de buitenste armen in. Dan is er dankzij de DigiDrive koppeling probleemloos tussen de bomen te werken. Hij is zeer tevreden over het eenvoudige klapsysteem.

Dit zegt Kuhn er van

… over het concept van de keerder: de opgezadelde GF 10802 is een erg compacte en eenvoudig te bedienen machine. Met zijn voorliggend onderstel en zijn totale lengte van 4,5 meter hoort hij tot de meest compacte machines in zijn klasse.

… over het fantastische werkresultaat: Vanwege het door Kuhn gebruikte rotorsysteem en de asymmetrische tanden, die zorgen voor een zeer brede opnamehoek van het voeder, wordt het gras erg schoon opgenomen en vervolgens gelijkmatig verdeeld. En een gelijkmatige droging is alleen mogelijk door een gelijkmatige verspreiding die mogelijk wordt door de kinematica van de vingerklauwkoppeling

… over de Digidrive aandrijving: deze onderhoudsvrije aandrijving heeft zich niet alleen onderscheiden door zijn onopvallendheid, maar zorgt ook voor een welhaast perfecte aanpassing van de rotors aan de ondergrond.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische  gegevens Kuhn GF 10802 TGII

Type GF 10802 T G II
Werkbreedte 10,80 m
Aantal schudders 10
Aantal tandarmen per schudder 6
Aanbouw Opgezadeld
PTO toerental 540 tpm
Vrijloop In de hoofd transmissie geïntegreerd
Schuinloopinrichting Standaard, centraal hydraulisch instelbaar
Banden middelste schudders Superballon 16 x 9,50-8
Banden buitenste schudders Superballon  16 x 6,50-8
Wikkelbescherming wielen Standaard
Banden rijdend gedeelte 26 x 12.00-12
Bescherming tandwikkelingen Standaard
Verlichting en waarschuwing Standaard
Transportbreedte 2,99 m
Transporthoogte 3,30 m
Lengte 4,50 m
Gewicht 1.920 kg
Hydr. aansl. 2 x DW
Vermogen vanaf 55 PK

 

Tien rotoren geven de slagkracht - Kuhn GF 10802 TGII - (5)

Bij de trekdissel dient een driepuntsbok als ophanging. Hij zorgt voor een gelijkmatige dieptegeleiding van de schudder.

Goed om te weten – Lof en kritiek

Afwerking en levensduur: De schudder maakt een stabiele indruk en voldoende gedimensioneerde onderdelen en mooi lasnaden. Het DigiDrive aandrijfconcept heeft zich al jarenlang bewezen en is betrouwbaar. De lak is goed en steenslagbestendig. Het nieuwe concept van het rijdende gedeelte zal zich nog moeten bewijzen.

Onderhoud: de schudder aandrijvingen zijn permanent gesmeerd en onderhoudsvrij. Smeernippels heeft de GF 10802 hoofdzakelijk aan de koppelingen van de schudders en het rollend gedeelte. Ze moeten om de 50 uur gesmeerd worden.

Werkkwaliteit: Hier zijn er geen op- of aanmerkingen. Het maaigoed wordt netjes en zonder veel verontreiniging van de bodem opgenomen en gelijkmatig verdeeld. Dat werkte goed met gras, stro en hooi.

In de praktijk: De diepte instelling gaat snel over de trekker hydrauliek. De verandering van de hoek van de schudders moet per schudder en met de hand gedaan worden. Met de hydraulisch verstelbare schuinloopinrichting wordt het materiaal naar tevredenheid van de akkerrand naar binnen geleid. Achteruit rijden over het over zwad rijden is bouwtechnisch onmogelijk.

Transport en opklappen: Aan het klapmechaniscme moet je wat wennen, maar de oplossing is doordacht. Op de weg en de akker geeft het systeem een veilig gevoel zonder de suggestie om te willen vallen.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.