Leestijd: 9 minuten

Deutz-Fahr laat met de nieuwe Serie 6 RCShift zien dat powershifters nog geen fossielen zijn. Sterker nog: de mensen uit Launingen hebben er een heet ijzer mee in het vuur in de belangrijke klasse tot 230 pk.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Al in de zomer van 2014 mochten we in een test van een voorserie model al noteren dat de 6210 RCShift een goede gewicht/prestatieverhouding, een levendige motor en een temperamentvol karakter had. Toen was de automatische schakeling nog gebaseerd op de ZF T7200.

Daarom waren we extra benieuwd naar de jongste generatie zelf schakelende 6’ers. Want we zien veel mogelijkheden voor een slim schakelende powershiftbak voor in middelgrote, gemengde bedrijven waar bodembewerking en transport ongeveer 50/50 verdeeld zijn. Want qua schakelcomfort zijn de powershifters veel beter geworden.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Alle zes goed op de Deutz-Fahr

Onder de kap van de 6185 RCShift draait de bekende Deutz TCD 6,1. Hij is met een passief deeltjesfilter en SCR uitlaatgas nabehandeling conform Tier 4 final. Bij een passief werkend filter wordt er geen diesel direct in het filter geïnjecteerd. De motor verandert al draaiend de inspuithoeveelheden en reinigt op die manier het filter. Alleen tijdens onderhoudswerk wordt het filter met een extra programma gereinigd. Maar verder merkt de bestuurder er niets van.

Volgens Deutz-Fahr zou daardoor het AdBlue met zo’n 5% verminderd zijn.

De inspuitdruk van het CommonRail systeem is een modale 1.600 bar. De traploze TTV types worden voorzien van een nieuwe, elektronische visco-fan.

Terug naar de RCShift: Het koelerpakket draait om schoongemaakt te worden simpel en ver naar buiten. Het PowerCore luchtfilter zit goed bereikbaar helemaal voor aan. Een signaal geeft aan als het gereinigd moet worden.

Wat een topper is, is de motorkarakteristiek. Het maximale vermogen van 138,5 kW/188 pk volgens ECE R120 ligt al op 1.900 tpm. Het max. koppel van 818 Nm ligt al op 1.500 tpm. Tussen 1.600-2.100 tpm ligt een mooi koppelplateau, dat snel oploopt en over 500 tpm nagenoeg constant blijft!

Datzelfde geldt voor het koppel: al vanaf 1.100 tpm pakt de motor mooi op en tot krap 1.900 tpm blijft hij op zijn max. koppel van dik 800 Nm. Vier traploze TTV’ers en twee powershift types hebben een boostfunctie. Slim: de 6’ers zijn vanaf beide zijdes af te tanken. Alleen AdBlue gaat er over rechts in. De dieseltank is ca. 280 l, in de kunststof AdBlue tank gaat 35 l. Dat is conform deze klasse.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Een heel goede bak op de Deutz-Fahr

Naast de getest RCShift variant is de nieuwe 6’erlijn er ook met de bekende ZF Eccom en S-Matic traploze transmissies en met een ZF TPT 18 powershifter. Al die transmissies hebben hun voors en tegens, en zijn specifiek gebruikers gericht.

Met de eenvoudige powershifters mikt Deutz-Fahr op de Oost Europese, Chinese. Afrikaanse en Indiase markt. Maar ook daar zal er gedroomd worden over de TTV types omdat die comfortabeler zijn. Toch doet ‘onze’ RCShift daar qua bedieningscomfort nauwelijks voor onder! Dat komt door de speciale opzet van de TPT 18 RCShift.

Laten we die transmissie eens beter bekijken: De TPT 18 wordt door ZF gefabriceerd, maar de software werd in nauwe samenwerking met Deutz-Fahr op de nieuwe ‘Zessers’ afgestemd.

Structureel heeft hij 30 versnellingen voor uit en 15 achter uit. Met de aanvullende kruipversnellingen worden dat er 54 voor- en 27 achteruit. Bij het achteruit rijden worden er maar drie lastschakeltrappen gebruikt. Dat resulteert in 15 overbrengingsverhoudingen.

De top van 50 km/u ligt bij 1.450 tpm. Bij 40 km/u zelfs bij 1.160 tpm. Dat zijn prima waardes voor een powershifter en ze zijn uniek in deze klasse. Als de 6’er voornamelijk voor transport ingezet wordt, dan is hier de winst te pakken. Maar er zijn meer dingen die deze trekkers tot goede transporteurs maken. Daarover later.

De transmissie schakelt naar wens vol automatisch alle groepen en powershifttrappen en heeft erg mooie overbrengingsverhoudingen. Zo liggen er in het werkbereik tussen de 6-16 km/u 17 versnellingen. Daardoor vindt de trekker elektronica altijd een goede versnelling om in de lage of in het gewenste toerental te rijden.

Omdat er telkens twee elkaar overlappende lastschakelgroepen werken, kan de besturing steeds de optimale versnelling selecteren en ontstaan er geen problematische sprongen tussen de versnellingen. Tijdens onze test konden we helaas slechts licht transport en bodembewerking doen. Daarbij treden natuurlijk niet de hoge piekbelastingen op die een automatisch schakelende powershiftbak het leven moeilijk kunnen maken bij het wisselen tussen de groepen.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (13)

De achterste hef drukt max. 9,2 ton. De aansluitingen zijn goed toegankelijk.

Eerst indruk van het schakelen op de Deutz-Fahr

Maar onze eerste indruk, ook tijdens snelle snelheidswisselingen: de bak schakelt snel en rukvrij en de groepen wisselen zonder grote merkbare krachtonderbreking. Hoe hebben de technici dat geregeld?

Tegenwoordig ligt de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van een transmissie niet meer op het mechanische vlak, maar in de intelligentere elektronische aansturing. In de nieuwe TPT 18 in de RCShift hangt de schakellogica af van veel factoren. Zo worden het motortoerental, de actuele overbrenging, de stand van het gaspedaal en het rolgedrag van de machine door sensoren genoteerd en gebruikt bij de versnellingskeuze en schakelsnelheid.

De RCShift kan in 3 modi gereden worden: Handmatig worden de versnelling en powershifttrap zelf gekozen. In de half automatische modus wordt de versnelling gekozen en wisselt de transmissie zelfstandig tussen de zes powershifttrappen. In de automaat modus kiest de transmissie de versnellingen en powershifttrappen zelf. Waarbij de Speed Matching functie bij het op- en omlaag schakelen ook automatisch powershifttrappen overslaat voor een optimaal verloop binnen de overbrengingsverhoudingen.

Als die schakelpunten naar boven of beneden beïnvloed moeten worden, dan gebeurt dat met het Auto Eco Power scrollwiel in de armsteun. Dat verschuift het schakelpunt van zo’n 1.500 tpm naar tot 2.000 tpm in de Power Modus.

In de iMonitor zijn ook de verschillende wegrijd versnellingen te programmeren, tenminste als er in de semi automatische of automatische modus gereden wordt.

De multifunctionele joystick, die we kennen uit de TTV modellen, is ons goed bevallen. In de RCShift is hij licht gemodificeerd. De comfortkoppeling is er mee te bedienen en  binnenkort ook het  geheugen van de tempomaat. De keerschakeling zit aan de oranje shuttle-hevel links naast het stuur. Daarmee kan snel en eenvoudig de agressiviteit van het schakelen worden bepaald.

De keerschakeling liet een goede indruk achter tijdens de test. De rijrichting werd er soepel mee omgekeerd.

Dan is de aftakas nog aan de beurt. Hier zijn af  fabriek vier snelheden beschikbaar (540-540 E-1.000-1.000 E). Aan de voorkant zit een 1.000´er of 1.000 E aftakas. Prima!

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Nieuwe vering

Zoals gezegd wil Deutz-Fahr met de Zessers ook scoren op transportgebied. Daar wordt veel waarde gehecht aan comfort. Daarom kregen deze middenklassers eerst een nieuw ontwikkelde vooras, de nieuwe Dana M50, en vering, aangevuld met het adaptieve veersysteem van Deutz-Fahr zelf.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (10)

De elektronica verstelt naar gelang de belading of rijomstandigheden de veerkarakteristiek van de hydraulische cilinder.

Dat betekent dat de veerkarakteristiek niet vast, maar variabel is naar gelang de omstandigheden. Zo herkent de vering belastingveranderingen voor en achter en beperkt hij ook het in/ en uit de veren komen bij accelereren en remmen. Daarmee blijft het weggedrag op akker en weg stabiel.

Natuurlijk kan de vering voor en achter voor frontladerwerk en op de akker vastgezet worden. Technisch worden naast de adaptief werkende, en voor de as geplaatste cilinders ook de scharnierpunten meer naar het midden van de trekker verplaatst. Op aanvraag zijn er voor de toppers uit deze serie, de TTV modellen, ook droge schijfremmen verkrijgbaar op de vooras.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De nieuwe vooras vering werkt adaptief.

Goede hydrauliek

Qua hydrauliek zijn de nieuwe Zessers goed voorzien. De standaard constantpomp levert 84 l/min.- De optionele load sensing pomp levert er 120, of 160. Bij de basisuitvoering zitten er twee EHR´s aan de achterkant. Dat is uit te breiden naar 5 stuks. Voor zijn er één of twee aansluitingen.

De werkvoorraad olie is max. 40 l. Alle hydraulische ventielen zijn proportionaal aan te sturen.

De uitvoering van de voorste hef mag er zijn. De onderste hefarmen zijn standaard Cat. III en drukken tot 9,2 ton. Dat is erg goed! De externe bediening zit op een prettige hoogte en met goede knoppen op de spatborden. De voorste hydrauliek is nu beter in het frame geïntegreerd en is max. 5,4 ton. Dat is ook in orde. Hier zijn overigens op aanvraag tot 2 regelunits en een ISOBUS stekkerdoos, plus meerdere stekkerdozen voor stroomvoorziening optioneel.

Waarom een voorste EHR alleen te krijgen is op de TTV modellen blijft vreemd. Die nieuwe TTV´s hebben trouwens een gescheiden oliehuishouding.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Vriendelijke cabine

De nieuwe 6 Serie is niet alleen onderhuids veel veranderd. De RCShift types zijn voorzien van de nieuwe Maxivision 2 cabine met een makkelijk sluitende deur en een laag aangebrachte deurgreep. Het goede zicht naar voren komt niet alleen door de lage motorkap, de eendelige voorruit helpt er ook aan mee.

Terug in de toekomst met de Deutz-Fahr powershifters - Agri Trader Test Jaarboek (16)

De cabine is typisch helder en vriendelijk.

De cabine staat nu los van de motorkap. Dat moet zorgen voor minder geluid, minder trillingen en minder warmte overdracht. Tijdens de test bleek het geluidsniveau in de RCshift prima op een prettige 70 d(B)A.

De airco is ook okay. Bij een blik vooruit valt het nieuwe, fraaie frontconsole op. Hier zit een 5 inch groot display tussen de analoge aanduidingen. Van daar af worden de transmissie en hydrauliek beheerd. De bekende Work Monitor in de rechter A zuil vervalt bij de RCShift modellen. De optionele 8/ of 12 inch monitoren aan de nieuwe armsteun zijn comfortabeler in te stellen.

De joystick aan de armsteun kennen we vanuit de TTV modellen. Hij ligt goed in de hand en biedt veel, goed van elkaar gescheiden functies, zonder overbeladen over te komen. De rijrichting kan er ook mee veranderd worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Al met al is Deutz-Fahr met de Maxivision 2 cabine ook door een hoogwaardiger materiaalkeuze een stap verder gekomen. Het zicht naar voren is erg goed. Er is keuze uit verschillende daken, bijvoorbeeld voor frontladerwerk. Toch is het plaatsaanbod in de cabine niet erg groot en ook heeft de serie 6 geen draaibare stoel.

Deutz-Fahr 6 serie technische gegevens

Motor: Deutz TCD 6.1 L06 6-in-lijnmotor, 6 l. cilinder inhoud, 133 kw-181 pk bij 2.100 tpm, 818 Nm max. koppel bij 1.500 tpm, Tier 4 final door passieve DPF en SCR uitlaatgas nabehandeling, 280 l diesel en 35 l AdBlue tanks.

Transmissie: ZF Terrapower TPT 18 RCShift, volledig geautomatiseerde powershiftbak met 30/15 versnellingen en 3 rij modi, 5 versnellingen, 6 LS trappen, 50 km/u bij 1.474 tpm, 40 km/u bij 1.158 tpm, vijfvoudig instelbare keerkoppeling, vier aftakas toerentallen achter, voor 2 naar keuze.

Hydrauliek: Bosch, 84 l/min standaard, optioneel 120/160 l/min load sensing. 2/4/5 regelunits achter, ½ voor, werkvoorraad olie: 40 l.

Hydraulische hefinstallatie: 9,2 ton hefkracht achter, 5,4 ton achter. Externe bediening. Maten en gewichten: Wielbasis 2,7 m, lengte: vanaf 4,3 m, hoogte vanaf 3 m, breedte vanaf 2,4 m, leeggewicht: 8,1 ton, max. toelaatbaar gewicht: 13,5 ton.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze samenvatting over de Deutz-Fahr 6 serie

Met de nieuwe Serie 6 heeft Deutz-Fahr een echt goede middenklasser met veel mooie technische oplossingen gemaakt.

De RCShift transmissie geeft een heel hoog schakelcomfort bij een efficiënte krachtsoverdracht en is met zijn slechts 1.500 tpm bij 50 km/u en trendsetter.

De voorvering biedt veel comfort en de cabine heft een fantastisch panorama uitzicht. Hij zou wel wat groter mogen zijn. Door alle opties is er keuze voor iedereen.

  • Krachtige motor
  • Goed schakelende, automatische powershiftbak met veel straatcomfort
  • Comfortabele vooras
  • Goed hefvermogen V/A
  • Goed toegankelijk koelerpakket
  • Lichte, maar nogal kleine cabine
  • Spiegelende monitor
  • Geen draaibare bestuurdersstoel

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.