Leestijd: 6 minuten

Systeem vergelijking | Bosmaaiers uit de professionele hoek wegen al gauw 8,5 kg of meer. Waarom zou je de motor, het zwaarste onderdeel, dan niet gewoon op je rug dragen? We hebben in praktijk gekeken waar de winst zit.

Stihl bosmaaier - de motor op de rug of aan een steel - Agri Trader testrapport (2)

Voor de test moesten we de oude AutoCut draadmaaikoppen nog gebruiken. Intussen zijn er nieuwe.

Bosmaaiers zijn niet meer weg te denken in de land- en bosbouw. Of er nu met de draadmaaikop om bomen en langs muren mee gemaaid wordt, of het opschonen van de bodembegroeiing om bomen met de borstelschijf, er zijn tal van mogelijkheden.

We hebben de nieuwe FS 410 C-EM en de op de rug gedragen RF 460 TC-EFM van Stihl gebruikt om in het bos jonge opgroei te maaien. Toegegeven, de opgroei was dit voorjaar nog niet uitbundig, maar voldoende om te testen.

Stihl bosmaaier - de motor op de rug of aan een steel - Agri Trader testrapport (12)

Stihl FS 410 C-EM

Bij de FS 410 bosmaaier hoort een 2-mix motor van 41,6 cc en 2 kW. Het is een tweetaktmotor met hulpspoeling. De M-Tronic en Ergostart garanderen eenvoudig starten. Bij de Ergostart wordt een veer met een trekkoord zolang voorgespannen tot hij gespannen is om de motor te starten. Zo is de bosmaaier zonder veel moeite met korte rukken aan het startkoord te starten. Gewoon aantrekken gaat ook nog.

ErgoStart en M-Tronic

Dat makkelijke starten komt ook door de M-Tronic: Het elektronische motormanagement meet de buiten- en de motortemperatuur plus de benzinekwaliteit en luchtdruk. Aan de hand van die data worden ontsteking en brandstofdosering bepaald. Koud of warm, de motor start altijd. Bovendien belooft de techniek een optimaal brandstofverbruik.

Voordat er aan de ErgoStart getrokken wordt, wordt de starthendel in positie gedraaid. De elektronica regelt de rest. Na een keer gas gegeven te hebben draait de schakelaar zich in de werkstand.

Deze slideshow vereist JavaScript.

We hebben die startinstelling bijna alleen bij koude starts gebruikt. Na korte stops is hij niet nodig. De bosmaaier start dan direct. En starten gaat ook prima met het apparaat in de draaggordel.

Geleverd wordt het apparaat met de universele draaggordel Advance Plus. Dat zit goed en heeft voldoende verstelmogelijkheden om optimaal te kunnen werken. Er zijn 8 inhangposities voor het apparaat. De zonder gereedschap te verstellen met twee handen te bedienen stuurbeugel beviel met trillingsdemping ons goed.

Stihl bosmaaier - de motor op de rug of aan een steel - Agri Trader testrapport (11)

De gereedschapskop is nieuw: hij is nu lifetime gesmeerd. De blokkerstift voor het wisselen van gereedschappen wordt nu met een borgstop in de behuizing gehouden. Dat is praktisch, temeer omdat het apparaat voor de gereedschapswissel ‘op zijn kop’ gezet wordt.

Nieuw is ook dat er voor de draadkop en metalen gereedschappen nu een aparte bescherming met drie geborgde schroeven gemonteerd moet worden. De nieuwe beschermingsstukken zijn stabiel en geven een betere blik op het werkveld dan de gecombineerde beschermkap. Bovendien is er voor het gebruik met een cirkelzaag nog een uitvoering met een korte schacht.

Stihl bosmaaier - de motor op de rug of aan een steel - Agri Trader testrapport (1)

Stihl FR 460 TC-EFM

Op technisch gebied verschillen de krachtbronnen bijna niet: de op de rug draagbare bosmaaier heeft een twee-mix motor van 45,6 cc die 2,2 kW levert en zelfs een startmotor heeft. De schacht van de maaier is met een buigzame as met de motor verbonden. Het geheel wordt dan als een rugzak omgehangen.

Stihl bosmaaier - de motor op de rug of aan een steel - Agri Trader testrapport (3)

De schacht is zonder gereedschap aan de motor unit te monteren en te lossen. Dat maakt opbergen eenvoudig. Er is geen greep voor twee handen. Dat zou ook niet werken. Onder aan de traditionele gereedschapskop. Wij gebruikten het borstelmes en de AutoCut draadsnijder. Op deze kop zit de bewezen ‘Kombischutz’ voor messen en draad.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zo hebben we gewerkt met beide Stihl bosmaaiers

We zijn met beide apparaten het bos in gegaan om jonge aanplant vrij te maaien. De machines hadden borstelmessen en beide apparaten deden hun werk goed. Maar het werken met de handgreep is wat moeilijker omdat de bediener het hele apparaat moet dragen. De motor unit zit prettig op de rug.

De elektrostart beviel ons goed. Zeker omdat het telkens af en omhangen van de ‘rugzak’ wat moeizaam is. Maar eenmaal op zijn plek, is de motor prima te dragen. De aandrijving met de flexibele as is erg prettig op oneffen ondergrond of als er tijdens het werk stabiel gestaan moet worden. Dan heb je met de FR 460 TC-EFM een grotere reikwijdte en moet de machine minder bewegen. Het apparaat is bijzonder geschikt voor oneffen ondergrond en steile hellingen.

Op vlakke grond speelt de FS 410 zijn troeven uit. Hij hangt prettig in zijn draagsysteem en door de beide gordels wordt het gewicht prettig over de schouders verdeeld, ook als het apparaat op het rechter heupbeen steunt. Met de goed gevormde haak kan de gordel in 1 van de 8 ogen gehaakt worden. Zo is het apparaat snel aan de lichaamsgrootte aan te passen.

De met twee handen te besturen beugel laat nauwelijks te wensen over. Hij is zonder gereedschap in te stellen en de trillingen zijn goed gedempt. Door zijn breedte is het apparaat goed te controleren. Dat is vooral positief bij het maaien van grote grasvelden.

Draadkoppen

De machines hebben we ook met draadkop getest. Ook hier geldt weer dat de ruggedragen machine flexibeler is. Maar er wordt meer handkracht gevraagd. Qua bewegelijkheid scoort de Stihl bosmaaier met de rugzakmotor.

De uitvoering van de handgrepen zijn allebei doordacht en aangepast aan de apparaten. Met de handgreep kan je de machine sneller en wendbaarder laten bewegen, met de vrijdragende bosmaaier met zijn brede ‘stuur’ kunnen mooie gelijkmatige slagen gemaakt worden.

In dichte begroeiing is dat dan weer minder. Beide modellen overtuigen door hun krachtige motoren. Met de borstelmessen en de draadkoppen hebben we vaak met maar half gas of iets meer gewerkt. Maar bij dichte begroeiing komt het extra vermogen goed van pas.

Stihl bosmaaiers in één oogopslag

Twee professionele bosmaaiers van dezelfde fabrikant vergeleken

De FR 460 TC-EFM bosmaaier met rug gedragen motor, flexibele as en E-startmotor.
De gewone FS 410 C-EM bosmaaier met brede stuurstang en onderhoudsvrije transmissie voor de  gereedschappen.

Apparaat   Benzine bosmaaier Rug-gedragen bosmaaier
Fabrikant en type Stihl FS 410 C-EM Stihl FR 460 TC-EFM
Motortechnologie 2-Mix-Motor 2-Mix-Motor
Cilinder inhoud 41,6 cm³ 45,6 cm³
Vermogen 2,0 kW 2,2 kW
Gewicht 8,5 kg 8,4 kg (K-Schaft) 8,6 kg (L-Schaft) 11,4 kg
Tankinhoud 750 cm³ 750 cm³
Geluidsdruk 99 dB(A) met metalen gereedschap 99 dB(A) met AutoCut
Max. geluidsprod. 111 dB(A) met metalen gereedschap 112 dB(A) (met AutoCut)
Handgreep Twee handen Rondom greep
Trillingen L/R 1,7 m/s² /2,0 m/s²  met metalen gereedschap 2,0 m/s² /2,0 m/s²  met metalen gereedschap
Standaard snijgereedschap Borstelmes  300-3 Grassnijdtmes  230-4
Uitrusting ErgoStart (E)
M-Tronic (M)
Universeelgordel STIHL Advance PLUS
Elektrostart (F)
ErgoStart (E)
M-Tronic (M)

 

Bescherm de schors

De kantbescherming met ErgoSchnitt is zinnig om jonge bomen bij het vrij/maaien te beschermen. Voor wie het niet kent: Je werkt voorzichtig met de bosmaaier naar de net aangeplante boom toe. Het gras en de bramen moeten weg zodat de boom groeien kan. Een onbeheerste beweging of het mes dat zich in het gewas verslikt betekent dan ´einde boom´.

De kantbescherming is zo gekozen dat hij iets buiten het gereedschap uitsteekt. De beschermer wordt met zes bouten zo gemonteerd dat hij zo´n 15 cm  boven het mes/de draad/ het borstelmes zit. Dan kunnen er geen jonge bomen meer om gaan en blijft de schors van grotere bomen gespaard.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Omdat het maaigereedschap er wat door wordt afgedekt, is de wendbaarheid wat beperkt. Ook kan de beugel hoger opstaand gewas wegdrukken. Maar wij hebben er prettig mee gewerkt.

Het gewicht van 725 gr. viel nauwelijks op. De bosmaaier bleef er goed mee in balans. Als de beschermkap niet nodig is, kan hij opgeklapt worden. Eenvoudig aan de klapspie trekken, omhoog klappen en weer borgen. De investering van krap €100 loont dus.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.