Leestijd: 5 minuten

Rijtest Steyr CVT 6230 Ecotech | Net twee jaar na de invoering van de van de CVT Ecotech serie, rustte Steyr aan het begin van 2011 haar vlaggenschepen ook uit met SCR technologie uit. Dat gaf betere prestaties, zoals we op de akker en in de tank merkten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze test trekker, de Steyr CVT 6230 ECOTECH, is op dit moment het vlaggenschip van de rood-witte tractorvloot. En zijn CV mag gezien worden! De traploze transmissie, de vier toerentallen van de aftak assen en de moderne High Tech bediening zijn maar een paar voorbeelden.

SCR technologie

Nu is ook de motorisering met SCR technologie, het gaat hier over een zes cilinder met 6,7 liter slagvolume van FPT, helemaal up to date gemaakt. Bij SCR technologie wordt AdBlue in vernevelde vorm in de uitlaatgassen geïnjecteerd. Daardoor wordt het giftige stikstofoxide in stikstof en water om gezet. De motor zelf is daar niet bij betrokken en kan verbrandingstechnisch geoptimaliseerd worden.

We testten de trekker in herfstachtige bodembewerkingactiviteiten en tijdens het oogsten. Zijn inzetbare kracht was enorm. Zowel bij trekwerkzaamheden als aan de PTO stelden de 269 aanwezige paarden nooit teleur. En de verbruikswaarden bleven er netjes bij. De DLG noteerde bij een vergelijkbare krachtbron slechts 232 g/kWh bij maximaal vermogen. Dat is natuurlijk fantastisch en werd ook tijdens onze tests bevestigd. De winst zat hem onder meer in de motor toerentallen. Bij 50 km/u gaat de krukas maar 1.550 keren per minuut rond. Voor de 1000’er Eco PTO hadden we maar 1600 tpm van de motor nodig.

En dat alles gebeurt in het toerengebied met het hoogste koppel. AdBlue moesten we om de diesel tankvulling toevoegen. Als daar niet op gelet wordt, dan is er al bij nog 5 % restvloeistof een optische- en akoestische waarschuwing.

Is de AdBlue tank leeg, dan neemt stap voor stap het motorvermogen af. En op een gegeven moment stopt de motor dan. Besparen op AdBlue is dan ook zinloos.

Steyr CVT 6230 Ecotech test - een zuinige krachtpatser - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

Met de overstap naar SCR technologie heeft de CVT 6230 nu ook aan AdBlue tank. De inhoud er van volstaat voor twee tanks diesel.

Toerental en transmissie

Voor het instellen van de voorwaartsgang zijn er, in plaats van de handgashendels twee positioneringhendels aanwezig. Hiermee worden het hoogste- en het laagste toerental ingesteld. De transmissie en het S-Tronic motor management doen de rest en zoekt binnen de parameters hoe de motor het meest effectief en efficiënt draait. Een goede, en voor de berijder eenvoudige oplossing.

Op transmissiegebied zijn er geen verrassingen. Hier wordt gebruik gemaakt van de CVT bak met vier mechanische rij-groepen. Die schakelen automatisch en met dubbele koppelingen. Dat scheelt bij zware inzet een hoop piekerwerk over het kiezen van de juiste overbrengingsverhoudingen.

PTO & EHR

Dat de CVT 6230 bovendien af fabriek is voorzien van vier PTO toerentallen, zien we als een verder pluspunt. Er is ook in een aanloopprogrammering voorzien. Dat is erg praktisch als er een ‘gevoelig’ apparaat achter de trekker wordt gehangen, een lichtere keerder bijvoorbeeld. Bij het activeren van de PTO komt die ook op kousenvoetjes op gang. Dat voorkomt schades. De hydraulica van de CVT 6230 ET laat niets te wensen over.

De hefkrachten voor en achter zijn voldoende en met een pompopbrengst van 170 l/min kunnen aardig wat EHR’s gelukkig gemaakt worden. Totaal had onze testkandidaat negen olie circulatiekringen. Vier voor, vijf achter. Dat is veel. En daar moet dan ook nog over de aansturing gedacht worden. Een deel van die aanpak is de X-Y as stick. Bij de uitvoering met de regelunits in het midden (tot vier is mogelijk) valt de keuzestick van zelf op de voorste.

Hij kan echtere ook op de achterste exemplaren geschakeld worden. Bovendien zijn er vier tuimelschakelaars die ook gescheiden bediend kunnen worden. Het vijfde apparaat aan de achterkant is gekoppeld aan de Multicontroller. Dat is om snel te kunnen reageren.

Die Multicontroller is ons erg goed bevallen. Tijdens het werk blijft de rechterhand er op. Met de duim wordt de richting gekozen, de snelheid geregeld en de achterhefinstallatie bediend. Alle werkcircuits kunnen overigens in capaciteit en tijd ingesteld worden. Dat kan met de bekende draaischakelaar of via het nieuwe S-Tech 700 touchscreen. Deze tweevoudige oplossing geldt ook voor andere bedieningsaspecten en is typerend voor de Steyr tractoren binnen het hogere segment. Conservatieve klanten hoeven daar door geen nieuwe trucjes te leren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Instellen via het touchscreen

Dat nieuwe beeldscherm maakte ook een goede indruk. De getoonde informatiebestanden kunnen zonder veel moeite veranderd worden en zijn zo aan elke situatie compatibel te maken.

Voor alle machine instellingen worden hier de voorkeuzes gemaakt. En als de trekker eens via het spoorgeleidingssysteem gereden moet worden, kan dat ook via het touchscreen ingetoetst worden. De functie op de display worden met pictogrammen en in tekst getoond. Dat soort hulp vinden we op veel bedieningselementen. Bijvoorbeeld op het bekende multifunctionele toetsenbord (ICP).

Daar zitten ook –op een plattegrond van de trekker- de toetsen van de bediening van de hydraulica, de 4WD, de differentieel sperren en het akkerrand management. Dat laatste slaat met een druk op de knop alle volgende arbeidsstappen op. De afstanden daartussen zijn tijdgestuurd. De parameters kunnen dan in het beeldscherm gecorrigeerd worden. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om met een druk op de knop elke opgeslagen arbeidsgang gescheiden uit te voeren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting

De Steyr CVT 6230 ECOTECH is een hoogst moderne en vooral slagvaardige tractor met een traploze transmissie. Nu met SCR technologie is hij ook op emissiegebied conform IIIB of Tier 4 Interim. Het verbruik is absoluut keurig. Daar voegt de AdBlue niets aan toe.

De trekker laat vooral tijdens zwaar akkerwerk, maar ook op de weg zien hoe streek hij is. De hydraulica heeft een hoge opbrengst en de negen regelunits en vier PTO toerentallen maken de inzet aanbouwmogelijkheden van verschillende- en complexe gereedschapswerktuigen indrukwekkend. De bediening van de Steyr CVT 6230 is niet helemaal ongecompliceerd, maar na een paar uur is de gewenningsfase wel voorbij.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Algemene informatie

De CVT ECOTECH trekkers dekken een vermogensaanbod van 131-228 pk. De CVT 6230 ECOTECH is momenteel het vlaggenschip van de firma Steyr. Onze testkandidaat was voorzien van het Profi pakket. Daar horen onder meer vier aanvullende elektronische regelunits bij, hydrauliek aan de voorzijde, de S-Tech touchscreen monitor, cabine vering en een actief geveerde- en geremde vooras.

Technische gegevens Steyr CVT 6230 ECOTECH

Opgegeven vermogen (ECE R120) 167 KW (228 PK)
Max. vermogen met Power plus (ECE R1210) 198 kW (269 pk)
Max. koppel met Power Plus (1.500 tpm) 1.160 Nm
Koppel verhoging standaard/ Power Plus 40/42%
Tankinhoud diesel/ AdBlue 395/ 48 l
PTO V/A 1.000, 540, 540 E, 1.000, 1.000 E
Pompopbrengst/ werkdruk 170 l/min/ 215 bar
Max. hef vermogen V/A 3.758/ 10.460 kg
Stuuruitslag/ draaistraal 55 º/ 6,1 m
L x B x H + wielbasis 5,017x 2,682x 3,09 + 2,884 m
Minimaal gewicht/ max. toel. gew. 7.300/ 13.000 kg
Banden V/A 600/65 R28/ 650/65 R42

Achter deze knop zitten nog veel meer andere rijtesten voor jou!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.