Leestijd: 4 minuten

De geschiedenis van Schäffer gaat terug tot het jaar 1956. In dat jaar begon Heinrich Schäffer in Erwitte Duitsland met zijn bedrijf. Erwitte ligt op de route van Dortmund naar Kassel langs de A44.

Schäffer 2028 getest, het Duitse rode gevaar - Agri Trader Test Jaarboek (5)

In eerste instantie werden oogstvorken, combivorken en bietenvorken voor voorladers aan tractoren ontwikkeld. Al snel daarna kwamen de eerste voorladers voor tractoren op de markt.

In de begin jaren 70 van de vorige eeuw werden de eerste industriële frontlader met parallelgeleiding ontwikkeld. Eind jaren 70 kwam de eerste landbouwlader op de markt. De Schäffer D25 met 28 pk met hydrostatische aandrijving en een snelwisselsysteem.

Uiteraard hebben ze niet stil gezeten daar in Erwitte als je nu kijkt naar de verschillende uitvoeringen die te koop zijn. Op veel boerderijen hebben de boeren een gezinsband met de knikladers opgebouwd, met andere woorden, ze kunnen niet meer zonder deze praktische machine, omdat ze het werk veel gemakkelijker maken en de efficiëntie van het hele bedrijf verhogen, mede door zijn vele toepassingen en aanbouwapparatuur.

Ons testmodel de Schäffer 2028

We hebben de Schäffer 2028 eens flink aan de tand gevoeld. Je hebt ze in twee kleuren, te weten: de rode voor de agrarische sector en de gele voor de bouwsector.

Onze testmachine is ter beschikking gesteld door De Kruif Machines uit Stroe. Zij zijn één van de dealers uit het dekkende dealernetwerk, de machines op meerdere plaatsen in Nederland te koop. Op de boerderij van de Fam. Ruitenbeek eveneens in Stroe kregen we de gelegenheid om deze Schäffer 2028 uit te testen.

Het eerste wat ons opviel was de compactheid en de wendbaarheid van deze kniklader.

De draaicirkel van deze Schäffer meet slechts 660 mm. Dit maakt deze Schäffer zeer geschikt voor kleinere ruimtes. Kies je voor de basis uitvoering met een wielbreedte 89,5 cm dan merk je dat hij met gemak door een deur met een breedte van 90,5 cm en een hoogte vanaf 209 cm past. Ons testmodel heeft een wielbreedte van 125 cm.

Schäffer 2028 getest, het Duitse rode gevaar - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Motor

De Schäffer 2028 is voorzien van een 3-cilinder dieselmotor Kubota D1105, 18,5 kW (25 pk) dieselmotor. Tot 25 pk heb je geen roetfilter nodig. Het is een zogenoemde Stage 5 motor.

De rijsnelheid is van 0-15 km/h. In deze klasse bestaan er nauwelijks andere knikladers die het qua stuwkracht en vermogen tegen de 2028 van Schäffer kunnen opnemen.

Het vermogen van de Kubota-dieselmotor wordt door de hydrostatische aandrijving en de originele Schäffer-assen volledig in stuwkracht omgezet.

Schäffer 2028 getest, het Duitse rode gevaar - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Dankzij de automatische sturing wordt het toerental van de dieselmotor voortdurend en automatisch aangepast aan de vereiste kracht. Voordeel de motor kan niet afslaan; de motor draait constant in het meest optimale toerentalbereik.

De impulsen op het gaspedaal worden onmiddellijk omgezet; de kniklader reageert nauwkeurig. In vergelijking met de vorige modellen werd de stuwkracht, dankzij de toepassing van de vernieuwde aandrijving, nogmaals verbeterd.

De 2028 Schäffer kniklader: kan meer dan je denkt…De automotive control is handig, het rijden met een schakelaar op de joy-stick maakt het mogelijk snel voor- en achteruitrijden met een optimaal motortoerental.

Schäffer 2028 getest, het Duitse rode gevaar - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Snelwissel op de Schäffer 2028

Onze testmachine is uitgerust met een hydraulische snelwissel dat het werken met deze Schäffer kniklader nog comfortabeler maakt.

Vanaf de bestuurdersstoel is eenvoudig een aanbouwapparaat aan- of loskoppelen mogelijk, waarbij deze hydraulisch vergrendelt of ontgrendeld wordt.

Bij het ontgrendelen is een veiligheid ingebouwd, je moet beide handen gebruiken. Op de stuurkolom zit een drukknop en deze bedien je tegelijk met de handel achter de joystick, zodat een aanbouwdeel niet zo maar losgaat.

Hij heeft altijd een goed zicht op de de snelwissel en aanbouwapparatuur.

De hydraulische snelwissel heeft 2 hydraulische aansluitingen met 1 dubbelwerkende functie met werkhydrauliek van 33 l / min, optioneel tot 42 l / min mogelijk.

Tegen een meerprijs van ca.€ 230 is nog steeds de “oude balk” met hydraulische snelwissel als optie verkrijgbaar. Nadeel hiervan is dat de bestuurder van zijn stoel af moet om eventueel een aanbouwapparaat met de hand te moeten vergrendelen.

Schäffer 2028 getest, het Duitse rode gevaar - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Veiligheid

Uiteraard is de Schäffer 2028 kniklader standaard voorzien van een ROPS-veiligheidsframe (Rops staat voor Roll Over Protective Structure) en FOPS-dak (Falling Object Protective Structure). Het beschermt de bestuurder tijdens de uitvoering van zijn werk.

De open cabine is gemakkelijk toegankelijk voor de bestuurder, zowel links als rechts, waarbij opgemerkt moet worden dat aan de rechterkant de armleuning zit met joystick.

De stoel van de bestuurder is zoals bij vele machines ook voorzien van een veiligheidsgordel.

Schäffer 2028 getest, het Duitse rode gevaar - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Afwerking van de Schäffer 2028

De Schäffer 2028 kniklader is keurig afgewerkt, hier zie je de Duitse Gründlichkeit. Onze testmachine was slechts voorzien van een werklamp, maar meerdere is natuurlijk mogelijk.

Wat ons opviel is de bodemplaat van het staartgewicht of contragewicht. Het bleek bij de testversie om de standaarduitvoering te gaan, bij het heffen/tillen van zware dingen is het raadzaam om een zwaarder contra-staartgewicht te laten monteren (optioneel).

Bij het tillen van bijvoorbeeld zware strobalen had de Schäffer de neiging iets los te komen van de grond.

De motorkap is eenvoudig naar achteren te openen, waardoor de motor goed toegankelijk is voor service en onderhoud en wat de stil-sta-tijd bekort.

Toekomst

Uiteraard blijven de Schäffer-ingenieurs niet achter bij de rest van de andere concullega’s.

Ook zij hebben een elektrische versie ontwikkeld de Schäffer 23 E met Lithium-ion technologie. Bij het ontwikkelen van de 23 E elektrische kniklader was een maximale energie-efficiëntie naast een emissievrije werking erg belangrijk.

Alle onderdelen van het aandrijfsysteem zijn perfect afgestemd op de elektrische aandrijving. Op het oog is de 23 E vergelijkbaar met zijn populaire evenbeeld de 2345 dieselversie met 45 pk.

De elektrische kniklader kan daarom ook op het vlak van de prestaties makkelijk de vergelijking aan met zijn diesel tegenhanger, de kieplast en hef-hoogte zijn bijna gelijk voor de elektrische en dieselmotoren.

Laadoptie

Het onboard laadsysteem is standaard en zorgt ervoor dat de batterij geladen kan worden met een gewone 230V/16A stekker. Het opladen duurt ongeveer 2 uur om elk batterijpack te laden tot 80%.

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel de laatste editie hier!