Leestijd: 4 minuten

Door een strategisch partnerschap bij de verkoop en onderdelenvoorziening via Saphir krijgt de Poolse fabrikant Samasz nu de wind in de rug. In onze test zijn we met de GigaCut triple maaier de koningsklasse ingestapt. De aantrekkelijke uitvoering en twee jaar garantie maken ons nieuwsgierig.

De Samasz GigaCut maaicombinatie getest (1)

Duitsland is niet alleen de zetel van veel befaamde maaier fabrikanten, maar ook een stabiele afzetmarkt voor graslandtechniek. De verkopen aan maaiers zijn de laatste jaren stabiel op zo’n 10.000 eenheden. En triple maaiers hebben daarbij een groeiende belangstelling.

Reden daarvoor is bij voorbeeld de steeds vaker voorkomende uitwisseling van machines tussen bedrijven en de flexibiliteit waarmee deze maaiers aan verschillende zware trekkers gekoppeld kunnen worden. De Poolse landbouwmachinefabrikant Samasz is nadrukkelijk als speler aanwezig voor de klanten in het weide- en voedergebied.

Het rijke aanbod loopt van kleine trommelmaaiers tot 9,4 meter brede maaicombinaties met zwadleggers en tandenkneuzers. In onze machinetest hebben we gereden met de wat kleinere 8,60 m variant met zwadlegger en kneuzer.

De Samasz GigaCut maaicombinatie getest (2)

De terminal heeft een twee regelige display met Duitse tekst.

Opbouw van de Samasz GigaCut

De triple maaier GigaCut 861ST H bestaat uit een front schijvenmaaier KDF 300S en de achtermaaier KDD 861ST H met tandkneuzer en dwarse transportband. De maaiers zijn eenvoudig aan de tractor te bouwen. Er zijn maar twee enkelwerkende ventielen voor het in- en uitzwenken van de dwarse transportbanden plus een dubbelwerkende EHR nodig voor de gezamenlijke bediening, die via de terminal aangestuurd wordt. Die is eenvoudig, maar beviel ons goed. De voorste maaiunit wordt, onder een massieve draagarm, getrokken geleid.

Voor het heffen is er een eenvoudig ventiel nodig. Vier stalen veren zorgen er voor dat de terreinaanpassing deugt. Aan de kopakker is die tilhoogte naar onze smaak te krap. De hef en de fronthydrauliek mogen uiteindelijk niet bewegen omdat ze op maaihoogte staan ingesteld.

Tijdens het maaien van compleet gewas met de Samasz GigaCut hebben we het voorste scherm in de bovenste positie gehangen om verstopping te verhinderen. Het achterste maaiwerk is centraal opgehangen. De maaibalk is identiek met die van de frontmaaier.

De maaihoogte is verstelbaar tussen de 4-7 cm. Elke maaischijf is voorzien van een steenzekering. Voor de messenwissel moet het mes naar voren wijzen. Via de snelsluiter is het mes dan met de speciale hevel snel verwijderd.

De Samasz GigaCut maaicombinatie getest (5)

Het toerental van de getande kneuzer is op de maaiers met een slinger te verstellen tussen 1.000-700 tpm.

De stalen tandenkneuzer zat op onze machine pendelend gemonteerd en wordt ook met een kunststof tand aangeboden. Dat maakt hem 250 kilo lichter. De draaisnelheid is met een hendel om te zetten tussen de 1.000 en –bijvoorbeeld voor peuldragers– 700 tpm.

Juist bij de dure directe maaiers voor veldhakselaars op het gebied van loonwerk zijn de dwarse toevoerbanden interessant. Ze worden bij de Samasz GigaCut aangedreven door een aparte oliepomp, inclusief olietank en koeler. Dat geheel zit midden achter de aanbouwbok. We hadden er geen problemen mee, maar volgens ons zou hij wat beter beschermd mogen worden. Het zijdelings indringen van materiaal onder de kunststof banden wordt door borstels voorkomen.

Voor de geleide rol is er wel een aparte borstel, die indien nodig, met de hand bediend kan worden via een hendel.

Aan de voorste maaier geeft een indicator een richtwaarde voor de onbereden maaihoogte. Aan de voorkant zit geen gereedschapskist,  maar achter is er wel eentje. Slangen kunnen verstandig ingehangen worden. De maaischijven zijn per stuk met breekstiften gezekerd. Om de messen te wisselen moeten ze naar voren gedraaid worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Samasz GigaCut 861ST H

Werkbreedte (maaicombinatie) 8,6 m
Transportbreedte 3,0 m
Aantal schijven V/A 7/14
Aantal messen V/A 14/28
Gewicht V/A 1.130/3.855 kg
Zwadbreedte V/A 1,4-1,7 m/1,6-3,4 m
Benodigd trekkervermogen (maaicombinatie) vanaf 200 pk

 

Samenvatting Samasz GigaCut

Met 8,60 en 9,40 meter brede maaiers levert Samasz met de GigaCut maaiercombinaties goed presterende maaiers voor een scherpe prijs. Ze zijn naar wens aan te passen. Wij konden onze testmachine niet alleen op grasland, maar met de dwarse toevoerbanden ook in de groene rogge inzetten. Met grote hoeveelheden gewas kwam de machine prima weg.

Voor werken met de GPS en de dwarse toevoer moet de trekker minstens 250 pk sterk zijn. Maar op normaal grasland zijn 200 pk voldoende.

Een hydraulische zijverstelling naar rechts en links zit wel op de frontmaaier, maar zou volgens ons veel nuttiger zijn op de achterste maaier. De fabrikant denkt hier over na. De hefhoogte tijdens kopakker gebruik en hoog zwad hadden we graag groter gezien.

De kwantitatieve maaiprestatie lag op grote percelen op ongeveer 10 ha/u. Kwalitatief waren we ook over de maaikwaliteit tevreden. Ook oud, liggend gras werd probleemloos verwerkt. Een indicator op de voorste maaier geeft een goede indicatie over de maaihoogte.

Het viel ons op dat de hydropneumatische maaibalkontlasting aan de achterste maaibalk na meerdere uren werk moeite had de ingestelde druk vast te houden. Dat bleek later aan een vervuild ventiel te liggen en viel onder de garantie.

Het afbouwen en stallen van de voorste- en achterste maaier is door de vier praktische poten makkelijk. In de toekomst zullen de boringen in de steunen aangepast worden, zodat de machines in aangebouwde toestand makkelijker over de parkeersteunen glijden.

De Samasz GigaCut maaicombinatie getest (7)

Het veilig neerzetten van de maaicombinatie is geen probleem. Ook de frontmaaier heeft zijn eigen steunpoten.

BedrijfsinformatieDe Samasz GigaCut maaicombinatie getest (9)

Dertig jaar geleden begon Samasz met de productie van aardappelrooiers. Nu maakt het bedrijf buiten mulchers, en sneeuwploegen hoofdzakelijk maaiers en grasland verzorgingsmachines. Met meer dan 650 medewerkers en 60% export is het bedrijf internationaal geworden.