Leestijd: 6 minuten

Gebruikerstest | Het eerste rupsvoertuig uit de Challenger serie MT700D heeft zich op het Europese vasteland gewaagd. Welke veranderingen de rups in een fascinerende vlinder hebben veranderd leest u in deze gebruikerstest van de MT765D.

Rupsje Nooit Genoeg - Gebruikerstest van de Challenger MT765D - (2)

Met de nieuwe AGCO Power motoren overtuigt de MT700D serie Challenger tractoren tijdens inzet op de akker.

We hebben de MT765D ingezet op een perceel van 60 hectare. Ons gastbedrijf werkt al jaren met het vorige model, de MT765C. Op de akker vol maïsstoppels konden we dus het vergelijk aan gaan. In eerste instantie valt direct al de geringere geluidsproductie door de tracks, de rupsbanden op. De nieuwe Challenger maakt 4dB minder geluid. Dat is veel en niet alleen prettig voor de bestuurder, maar ook voor aanwonenden.

Het warm kloppende hart van de MT765D is de nieuwe krachtbron met 350 pk nominaal vermogen. De ingekochte Caterpillarmotoren zijn vervangen door de Sisublokken uit het eigen concern. De nieuwe motor met SCR technologie is speciaal voor landbouwwerkzaamheden geconstrueerd en is conform de emissie eisen van de norm IIIB. Daarmee is Challenger, volgens eigen zeggen, in staat om door een slimme uitlaatgas nabewerking het verbruik tot 10% te verminderen. De zescilinder motor met een cilinderinhoud van 8,4 liter, vier kleppen per  ilinder en common rail inspuiting laat op de akker voor een zes meter brede cultivator zien waar hij toe in staat is.

Rupsje-Nooit-Genoeg-Gebruikerstest-van-de-Challenger-MT765D-4.

Onder de eendelige motorkap is de nieuwe AGCO Power motor goed toegankelijk voor onderhoudswerkzaamheden.

Bij een werkdiepte van 25 cm trok de Challenger MT765D de cultivator nog met een snelheid van 9,6 km/u door de zandbodem. Met dit vermogen laten zich ongeveer 5 hectare per uur probleemloos bewerken. En dat bij een bijzonder gunstig brandstof verbruik van ongeveer 10,5 l/ha. De wat kleiner geworden cilinderinhoud valt helemaal niet op. Eenmaal aan het werk laat de nieuweling zijn voorganger, die onder dezelfde afstelling rijdt, al snel achter zich. Uiterlijk zijn de verschillen minimaal. Alleen is de ovale uitlaatpijp, waarin ook de katalysator is geïntegreerd wat smaller geworden en hij ligt ook wat dichter tegen de cabine dakstijl. Dat is gedaan om het uitzicht naar voren te garanderen.

Tweedehands Challenger rupstrekkers te koop

Rupsje-Nooit-Genoeg-Gebruikerstest-van-de-Challenger-MT765D-1

De plaatsing van de uitlaat dichter op de dakstijl van de cabine vergroot het zichtveld van de berijder.

Tractor met gummi rupsen

Ook bij de nieuwe modellen van de MT700D serie blijft Challenger trouw aan zijn filosofie: geoptimaliseerde tracks voor een enorme tractie en minimale bodem verdichting. Het Challenger  systeem dat ‘Mobile Track System’ wordt genoemd heeft voorste loopwielen, die in deze versie weer breder zijn geworden en te ballasten zijn. In het midden zitten per zijde drie onafhankelijk opgehangen wielen die alle bodemcontouren netjes volgen. Achter zitten de indrukwekkende gedimensioneerde aandrijfwielen. De spanning op de rupsen wordt hydraulisch door een cilinder die tegen de swingarm drukt geregeld. De spoorbreedte laat zich, zonder de rupsen te lossen, naar wens verstellen tussen de 183-224 cm.

Het aanbod aan tracks is verruimd: er is nu keuze tussen een enkele extra rubberlaag, een dubbele rubber binnenlaag of dikkere staalkabelinlagen. Als standaard voor het agrarisch bedrijf worden er 25 inch rupsbanden aangeboden. Ons testmodel reed met 68 mm profielhoogte voor optimale rij eigenschappen op de akker.

Aanvullend werden ook de looprollen geoptimaliseerd. De brede polyurethaan looprollen werden om ze lichter te laten lopen voorzien van nieuwe lagers. Ze  kregen ook grotere lagerdeksels met meer olie inhoud. Om het dagelijks onderhoud te vergemakkelijken zijn die lagerdeksels voorzien van praktische, heldere peilglazen. Die deksels kunnen overigens ook op de oudere modellen gemonteerd worden. Al met al steunt de bijna 15 ton zware trekker op een grondvlak van krap 4m2. De rupsaandrijving heeft daarbij een slip van 2-5%, een waarde die tractoren op gewone wielen nauwelijks halen. Juist die bodembesparende karaktereigenschap is al jaren het hoofdargument dat Challenger aanvoert voor zijn rupstractie. Bij werk op grote percelen is dat voordeel ook nog eens in klinkende munt te vertalen.

Rupsje Nooit Genoeg - Gebruikerstest van de Challenger MT765D - (7)

De herziene lagers met peilglazen voor het olieniveau zijn noviteiten.

Transmissie en bediening

De overbrenging heeft ons overtuigd. Challenger vertrouwt hier op een 16/4 onder vollast schakelende bak die speciaal voor rupstractoren is ontwikkeld. De bekende hydraulische schakelventielen werden opnieuw gekalibreerd. De schakelstappen binnen een groep zijn in de cabine nauwelijks merkbaar. Alleen bij wat hogere snelheden (zo om en nabij de 13 km/u) zijn ze tussen de groepen voelbaar. Dat is een beetje onprettig als er op de akker eens wat sneller gereden wordt. Het ontbrekende gaspedaal (er wordt  gereden met handgas of tempomaat) hebben we als conventionele trekkerrijders niet lang gemist. De simpele bediening van de Challenger MT765D vraagt weinig gewenningstijd. Ook op rupsbanden kan de bestuurder kiezen voor verschillende rijstrategiën. Kiest hij voor de “Max Power Modus” dan schakelt de bak automatisch zo dat er constant op vol koppel en vermogen wordt gereden. In de “Constant Ground Speed” modus wordt de vooraf gekozen snelheid vast gehouden. Het is daarbij erg prettig dat deze verschillende rij-modie bediend worden met simpele tuimelschakelaars. Dat scheelt een hoop ‘gezoek’ in het menu van de terminal.

Maar die bedieningsterminal voerde ons wel makkelijk en vlot door alle menu’s. Het kopakkermanagement is met een paar handgrepen te programmeren en het afroepen van de verschillende  parameters zoals de doorloophoeveelheid en -tijd zijn naar wens aan te passen. In combinatie met Auto-Guide, het GPS systeem van AGCO zijn daar hoge prestaties per oppervlakte mee te verwezenlijken. Plus veel comfort voor de berijder.

Cabinecomfort

De cabine is bereikbaar via een  hydraulisch inklapbare antislip trap met leuning. De bediening gebeurt via de parkeerrem: Als die gelost is, dan klapt de trap omhoog. Bij het aantrekken van de parkeerrem gaat hij dan weer vanzelf omlaag zodat er uitgestapt kan worden. Tijdens het rijden op de akker is het comfort van de rupstrekker goed. Het loopwerk is voorzien van twee schokdempers, de zogenaamde ‘marsh-mellow veren’ en is daarmee van het chassis gescheiden. De cabine heeft heel ruime binnenmaten en biedt de bestuurder en bijrijder een goed rijcomfort. Alle knoppen en  schakelaars zitten in de standaard armleuning. Die is overzichtelijk vormgegeven en duidelijk van teksten voorzien. Voor externe terminals, GSM’s en verdere uitrustingsstukken is er nog een indrukwekkende lijst vol opties beschikbaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lof en kritiek

Motor: De nieuwe AGCO Power motoren vervangen in de MT700D serie die van Caterpillar. Ondanks hun kleinere cilinderinhoud hebben ze veel trekkracht en zijn ze zuinig.

Aandrijving: De bekende hydraulische schakelventielen werden opnieuw gekalibreerd. Het schakelen binnen de groepen is nauwelijks merkbaar. Alleen bij het wisselen van de groepen is het schakelen voelbaar.

Mobil-Trac-System: Het voorste loopwiel werd nog breder en is met gewichten extra te ballasten. De lagerdeksels hebben nu kijkglazen om het olieniveau te controleren. De deksels passen ook op oudere types.

Gegevens  Challenger MT765D

Fabrikant motor AGCO Power
Cilinders 6
Cil. inh. 8,4 l
Vermogen vlg. ECE R 120 281 kW/382 PS
Emissienorm Tier 4I (SCR door AdBlue)
Versnellingen V/A 16/4
Snelheid 40 Km/h
Aftak as 1000 tpm
Stuurventielen 4 dw. (optioneel: 6 dw)
Pompcapaciteit 223 l/min
Hefmechanisme Kat IV
Max. hefkracht 11.785 kg
Rupsbreedte 635 mm
Contactlengte per track 2.438 mm
Tankinhoud 526 l
Rupsje-Nooit-Genoeg-Gebruikerstest-van-de-Challenger-MT765D-3

Op de akker en voor de cultivator laat de Challenger rups zien waar hij voor staat: minimale slip en weinig bodem verdichting.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.