Leestijd: 8 minuten

Rijtest | De Krone Comprima CV 210 XC kan balen tot een  diameter van 2,05 m persen en wikkelen tot een diameter van 1,75 m. Wij hebben het vlaggenschip van de persenvloot  uit Emsland gebruikt voor kuilvoeder verwerking.

Nu tot 1-75 m wikkelbreedte met Krone Comprima - test - (18)

Met zijn grote balenkamer is de Krone CV 210 CX op dit moment de grootste pers wikkel combinatie op de markt.

Loonwerkers en consorten willen de zwaarste machines met het hoogste rendement. Als antwoord op die vraag presenteerde Krone op de Agritechnica van 2011 de Comprima CV 210 XC. Buiten de marginaal veranderde balenkamer en een nieuwe wikkelaar moet vooral de maximale baaldiameter van 2,05 m (in stro) de klanten voor deze pers-wikkelcombinatie binnen halen. Tijdens kuilvoederwerk konden wij al kennismaken.

Meer doorvoer bij de Krone Comprima

Tijdens de ontwikkeling van de CV 210 XC  focusten de engineers zich op de balendiameter. De nieuw gevormde balenkamer spuugt dan ook balen van Ø 1,00-2,05 m, met de standaardbreedte van 1,2 m uit. De wikkelaar kan balen tot Ø 1,75 m aan, terwijl het leeuwendeel van de kuilvoederklanten zullen gaan voor de gangbare diameters tussen 1,20-1,30 m. Zeker als de loonwerker alleen perst en de balen met de frontlader op de trekker omgezet moeten worden. Grootgrondbedrijven met daarbij passende logistieke til- en transportmogelijkheden zijn echter de gedroomde klanten voor deze grootse balen.

Grotere baalvolumes staan voor lagere standtijden. Het wikkelen van zo’n baal duurt wat langer, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door het hogere gewicht van de baal. Ook al klinken die 25 cm ten opzichte van 1,80 m niet zo indrukwekkend, In praktijk praten we wel over bijna 1m3 meer volume. In stro is dat 120-130 kilo meergewicht.

Er zit alleen een nadeel aan de zaak: De grote ronde balen zijn later moeilijker te tillen, te transporteren en te stapelen. En op oneffenheden of op een hellend vlak vallen grote balen natuurlijk sneller om dan kleine. Toch schijnt er absoluut vraag naar dit soort machines te zijn in de stro sector.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De balenkamer verhoogd

De uit de Comprima-V serie bekende balenkamer met twee onafhankelijke (maar over één gezamenlijke schommel beschikkende) elevatoren heeft Krone voor de CV 210 XC enigszins gemodificeerd. De geometrie van de schommel is iets veranderd om de grotere baaldiameters mogelijk te maken. De lagers, dwarsstang en geweven banden werden niet versterkt. Volgens Krone was dat niet nodig omdat tijdens inzet slechts circa 10% van de breukwaarde bereikt wordt. Bovendien werd het opnamebereik om de draai as van de pick up wat ‘naar voren gekiept’. Daardoor kwam de starterwals achter wat omhoog wat het uitwerpen van de balen vergemakkelijkt.

Of dat ten nadele van het opnemend vermogen is gegaan is zonder een directe vergelijking niet te bepalen. Op vlakke bodem worden de balen alleen door de zwaartekracht naar de wikkelvloer gebracht. Op hellingen krijgt het systeem hulp van een sensor geactiveerde hefarm. Dat gebeurt natuurlijk volautomatisch.

De ongeregelde pick up met zijn 70 mm pendelweg en 1,15 m DIN opnamebreedte is onveranderd van de kleinere modellen over genomen. Maar voor de grote CV 210 XC zij er wel pendelende tastwielen. De kleine pers-wikkelcombinaties hebben slechts de starre uitvoering.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Optionele groepenschakeling

Prima: als innovatie biedt Krone voor de CV 210 XC een hydraulische messengroepen schakeling aan. Zowel voor het 17- als voor het 26 messensnijwerk. Nu is dus simpel de snijlengte aan de oogstomstandigheden aanpassen of de helft van de werkdag comfortabel vanuit de cabine de botte messen vervangen door scherpe exemplaren.

Voor die groepenschakeling is wel een dubbelwerkende regelunit nodig. Net als bij de standaard uitvoering wordt voor het opheffen van verstoppingen de hele snijwerkbodem hydraulisch omlaag gestuurd. Aanvullend gaan de messen dan ook nog omlaag.

Met spiraalveren zijn alle messen net als eerder per stuk tegen botsingen met vreemde objecten beveiligd. En het wisselen ervan gebeurt ook weer via de balenkamer.

Een grotere wikkelaar

Voor baal diameters tot 1,75 moest de wikkeltafel vergroot worden. Maar technisch gezien veranderde er niets. Dus ook de dubbele wikkelarm met zijn twee folie rollen of de scheurdetectie per magneetveldsensor niet. Is een rol folie aan zijn eind, of scheurt de folie, dan reduceert de hydraulische aandrijving de draaisnelheid van de wikkeltafel ongeveer 50% en wordt er met maar één rol folie verder gewikkeld.

De voorstrekking is via de kegeltandwielen aan elke wikkelarm op 50 of 75% in te stellen. En er kan folie van 750- of 500 mm breed (voor kleine balen) gebruikt worden. Daarvoor moet er aan de aandrijving van de wikkeltafel een hefboom omgehaald worden. Als er balen groter dan 1,75 geperst moeten worden, dan gaat de wikkeltafel automatisch uit de gevarenzone in de bovenste positie en bij transport over de weg zakt hij in de onderste ‘parkeerstand’ waar hij rustig ligt. Daar moest de wikkelhouder montage voor worden aangepast. Want bij de CV 150 XC en de CF 150 XC is de wikkelaar vast gemonteerd. Overigens: de wikkelaar past zich niet alleen aan de definitief ingestelde maximale balengrootte, maar ook aan de feitelijk geperste diameter. Dat maakt niet alleen het persen van de laatste baal (die doorgaans kleiner is). De innovatiecommissie van de Agritech 2011 vond dat een zilveren medaille waard.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat ons nog opviel

De openingshoek van de achterklep past zich automatisch aan de doorsnee van de balen aan. Dat scheelt uitwerptijd. De CV 210 XC heeft ook zijn eigen boordhydraulica voor de persdruk en de wikkelaar. In de olietank gaat 40 liter.

De oliepomp is gekoppeld aan de hoofdaandrijving. Bij een blokkade van de rotor stopt de wikkelaar dus ook. De pick up heeft zijn eigen overbelastingsbeveiliging. De hoofd- en hydraulische aandrijving zijn wel los te koppelen.

De CV 210 XC kan tot 12 rollen folie als voorraad me nemen. Twee meer dan bij de kleinere modellen.

De persdruk wordt al eerder aan het regelventiel links ingesteld. Tegen meerprijs kan de verstelling elektrisch vanuit de bestuurdersstoel gebeuren. Voor de (standaard) zachte kern instelling moet er wel uitgestapt worden om manueel twee vulstukken links en rechts tussen de dubbele schommel om te draaien. Op ons verlanglijstje zetten we de mogelijkheid om dat ook automatisch te kunnen regelen.

Dat zou bijzonder gewaardeerd worden door mensen die vaak aan de schaduwranden van akkers moeten werken. Nu nog alleen voor de CV 210 CX levert Krone optioneel een balenweger. Die werkt met vier weegsensoren die +/- 2% nauwkeurig moeten zijn. Via de ISOBus terminal wordt dan telkens het gewicht van de laatste baal, het gemiddelde baalgewicht en het totaal van alle geperste balen bepaald en opgeslagen (Er zijn 20 klantentellers en twee seizoentellers).

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een snel overzicht

De Comprima CV 210 CX is de grootste pers-wikkelaar in het programma van Krone. De bijzonderheid zit hem in zijn maximale baaldiameter van 2,05 m. waarbij balen tot 1,75 m gewikkeld kunnen worden en zijn trekker onafhankelijke boordhydraulica. De hoger geplaatste balenkamer en de optionele messengroep schakeling zijn nieuw. Op wens is de persdruk vanuit de berijderstoel te verstellen. Een weeginrichting is optioneel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Krone Comprima

Opname breedte pick up (DIN 11220) 2,15 m
Tandenrijen pick up 5, ongestuurd
Snijwerk 17- of 26 messen
Theoretische snijlengte 64/42 mm
Messengroep schakeling mechanisch, op wens elektrisch
Hydraulisch zakkende toevoerkanaal bodem standaard
Rotor drie steels, V vorm
Balenbreedte 1,2 m
Balen diameter 1,0-2,5 m
Perskamer twee staafelevatoren aan geweven gummibanden; een startwals
Persdruk 80-180 bar
Zachte kern standaard, mechanisch instelbaar
Voorstrekking 50- of 75%
Foliebreedte 500 of 750 mm
Folievoorraad 12+2 rollen
Bediening Delta of CCI-ISOBus terminal
Standaardbanden 500/55-20 12 PR
Gevraagd vermogen vanaf 81 kW (110 pk)
Aansluitingen 1x ew, 1x dw (optioneel)
Transportbreedte (bij 620/40 R 22,5) 2,96 m
Hoogte (banden 500/45-22,5) 3,63 m
Gewicht 7.250 kg

 

Lof en kritiek

Invoer: Met 2.15 m invoer conform DIN een erg brede pick up. Standaard pendelwielen. Goede bodemaanpassing. Weinig onderhoud door de niet gestuurde manier van bouwen. Keuze uit twee snijwerken. Optioneel hydraulische messengroep schakeling. Messenwissel vanuit de balenkamer.

Persdichtheid: Hoge balen gewichten. Persdruk aan het regelventiel van de machine of op afstand instelbaar. De zachte kern instelling is standaard, maar moet met aardig wat werk aan de dubbele pendel worden ingesteld.

Binden en wikkelen: Het binden gaat snel en betrouwbaar (tijdens de kuilvoerproductie). Een vlotte balen uitstoot door de hoogte automaat van de achterklep en de omhoog gerichte startwals. Een wikkelaar die plezierig werkt tot Ø 1,75m. Praktische scheurherkenning voor het folie.

Functionaliteit: Een goed presterende combinatie voor het werken met hooi, stro en kuilvoeder. Balendoorsnede tot 2,15 m, wikkelen tot 1,75 m. Optioneel te voorzien van weeginrichting. Standaard ISOBus compatibel, met CCI terminal comfortabel te bedienen.

149 Balen per uur

Dat de Comprima inzake zijn doorvoer nergens voor hoeft te schamen bewees Krone recentelijk bij het persen van tarwestro. Bestuurder Ewald Vehring van de DEULA Freren perste daar bij temperaturen van 32⁰ in de schaduw 149 balen binnen het uur. Dat zijn bijna 2,5 balen per minuut. Het gewicht van de balen werd met steekproeven gemeten. Het gemiddelde gewicht per baal was 188 kg. Daarmee komen de op 1,25 m diameter geperste ronde balen op een gemiddelde persdichtheid van 127 kg/m3 vers product. In 60 minuten ging er 20 ton stro door de pers.  De 149 balen per uur zijn natuurlijk geen waarde die gewoon gehaald kan worden. De bestuurder reed de combinatie op het scherpst van de snede. Scherp insturen, scherp afremmen en een precieze timing bij het uitwerpen van de balen. Er werden dan ook twee balen door de achterklep geraakt en beschadigd. Bovendien is er geen mens die dit tempo een volle werkdag uithoudt. Ook de akker met meer dan 1.000m slaglengte gaf minimaal keerverlies en was vlak als een biljartlaken. De stro opbrengst lag geschat op ca. 4 ton. Maar de test laat zien hoeveel moderne machines onder optimale omstandigheden kunnen presteren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De algemene indruk

De CV 210 CX van Krone is momenteel de meest presterende pers-wikkelcombinatie. En daar staan zijn grote doorvoercapaciteit en wikkeldiameter tot Ø 1,75 dan ook voor. Eindelijk heeft Krone nu ook een hydraulische messengroep schakeling die zich simpel van uit de cabine laat besturen.

Puntenaftrek krijgt de machine door zijn omstandige, manuele instelling voor het zachte kern persen. Daar zijn gereedschap en tijd voor nodig. De CV 210 CX is een klassieke loonwerkersmachine. Voor alle soorten persgoed. De baaldiameter van 2,05 m is zinloos en zelfs riskant voor op een hellend talud, en niet elke klant zal met zulke enorme balen kunnen omgaan. Maar de uurprestatie kan er duidelijk mee verhoogd worden. Dat is vooral in natte zomers een voordeel.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.