Leestijd: 4 minuten

De Quappen minishovels zijn zeer breed inzetbaar

Quappen staat voor zekerheid (2)

Fabrikant Q Load BV, gevestigd in De Krim, is producent van de kenmerkende blauw-witte Quappen loaders. Eigenaren Henk Doldersum en Reinier Hulst verkopen deze loaders in Nederland via een uitgebreid dealernetwerk. Maar er worden ook steeds meer Quappen loaders geëxporteerd naar onder meer België, Duitsland, Denemarken, Engeland, Luxemburg  en Noorwegen.

De Quappen loaders vinden hun weg naar veel verschillende soorten bedrijven zoals loonwerkers, veehouders, hoveniers, gemeentes, stratenmakers, paardenfokkerijen, maneges en bouwbedrijven.

Deze brede inzetbaarheid is natuurlijk voor een groot deel te danken aan de standaard Euro aansluiting met hydraulische vergrendeling, waarmee alle Quappen modellen zijn uitgerust. Hierdoor kan er een grote diversiteit aan aanbouwdelen worden gekoppeld zoals laadbakken, palletvorken, klemmen, boren, maaiers, borstels en (zaagsel)- strooibakken.

Het Quappen leveringsprogramma bestaat uit 4 basistypen met daarop in totaal 8 modelvarianten. Hiervan zijn 3 modellen speciaal geschikt voor de infra techniek en bestratingswerkzaamheden.

Alle Quappen loaders worden op basis van modulair platform principe gebouwd. Dat wil zeggen er kan veel uitgewisseld en toegevoegd worden. De beugel is dan ook de basis van de cabine, dus er kunnen achteraf ruiten en deuren worden geplaatst of een klapbeugel en klapdak.

De Quappen Q27 wordt getest

Het Agri Trader testteam gaat werken met de Quappen Q27, die een gewicht heeft van 2150 kg. Dit model is voorzien van een Yanmar 3 cilinder dieselmotor met een vermogen van 37 pk.

Yanmar dieselmotoren staan bekend als zuinige, stille en betrouwbare motoren. Door de direct ingespoten diesel start elke Quappen loader zeer makkelijk, ook bij koude temperaturen. Bovendien bespaart de Yanmar motor brandstof door het maximale koppel bij een laag toerental.

Quappen staat voor zekerheid (1)

Een rondje om de machine

Alvorens te gaan draaien met de loader, bekijken we hem eerst eens goed. We beginnen aan de voorzijde waar we de al eerder genoemde Euroaansluiting zien. Met dit doordachte hydraulische snelwisselsysteem is het wisselen van aanbouwdelen zeer eenvoudig. Dit komt met name door de ronde opnamepunten.

Onze testmachine is voorzien van de optionele LED-verlichting.

Kijken we verder bij de zijkant van de loader. Daar zien we de robuuste dubbele stuurcilinders, die kenmerkend zijn voor Quappen. In combinatie met het robuust uitgevoerde knikpunt zorgen deze stuurcilinders voor een optimale stabiliteit. Als we verder lopen komen we bij de zitplaats van de machinist, makkelijk toegankelijk via de opstapbeugel.

De Quappen loaders hebben een vlakke vloer voorzien van traanplaat, zonder obstakels waardoor de machinist zeer veel beenruimte heeft. Verder zien we een eenvoudig dashboard en het stuur. Daarachter een luxe goed instelbare stoel, voorzien van armleuningen. Aan de zijkant zien we een zeer fijne en licht te bedienen joystick op ergonomisch goede hoogte voor eenvoudige bediening van rijrichting en hefbeweging.

Het aantal hydraulische functies kun je verder uitbreiden, deze zijn met een hendel achter de joystick te bedienen. Onze testmachine had een modulair veiligheidsdak voorzien van een plexiglas raam dat doorloopt, zodat bij regen het water niet op de stoel druppelt maar naar voren van de cabine af. Daar is goed over nagedacht.

Ook achter de mooie en kenmerkende blauwe lak zit een goed verhaal. De gehele loader wordt compleet ondergedompeld in een zogenaamde KTL onderlak ook binnenin de brandstof- en hydrauliek tank. Zo krijgen roest en algenvorming geen kans. Na droging in een hete oven volgt de kleurcoating.

Verder staat de cabine op zogenaamde ‘silent blocks’ waardoor er minder trillingen doorkomen in stoel en de bedieningselementen. Dit bevordert het werkcomfort voor de machinist.

De Quappen Q27 heeft een goede servicevriendelijkheid: de motorkap geeft voldoende toegang tot motor en andere componenten voor het dagelijks onderhoud.

Aan de bak met de Quappen Q27 minishovel

Onze Test machinist is in Enschede, waar men bezig is in een woonwijk met bestratingswerkzaamheden. Hij start de Quappen Q27 en merkt meteen dat hij door de eerder beschreven ‘cabinedemping’ nagenoeg trillingsvrij op de stoel zit.

Deze machine heeft een 60 liter pomp met veel olieopbrengst, automatische sper-differentieel en 2 rijsnelheden met veel kracht onderin. De machinist koppelt met het snelwisselsysteem eerst de bak aan en start met werken.

Het zicht rondom de machine is prima, je kunt het complete werkveld overzien en ook achter de machine heb je goed zicht. De machinist is van mening dat de voorkant van de loader iets licht aanvoelt als er geen aanbouwdeel is gekoppeld. Maar hoe vaak komt deze situatie nu eigenlijk voor? Nauwelijks denken we. Voor de rest is de loader als hij ‘in bedrijf’ is heel stabiel en is de gewichtsbalans goed.

Bij het schuiven met de bak valt op dat de machine veel kracht heeft. De direct ingespoten dieselmotor heeft veel koppel onderin, waardoor de machinist merkt dat hij met een laag toerental toch veel duw- en trekkracht heeft. De keuze van de banden is hier wel heel bepalend, maar dit is iets wat in algemene zin voor (mini-)loaders geldt.

Ook de goede stabiliteit als gevolg van de dubbele stuurassen wordt door de Agri Trader machinist duidelijk ervaren. Ook doen we een test met het rijden op de weg. De Q27 rijdt uitstekend en haalt zonder veel moeite de 25 km/h, je hebt veel controle over de loader omdat hij niet zenuwachtig is in het gaspedaal. Dat is ook bij het gebruik op de weg een groot voordeel.

Quappen staat voor zekerheid (3)

Conclusie over de Quappen loader

Allereerst is Quappen Q27 een hele degelijke machine. Dat zie je aan de gehele constructie, dus hoe alle delen met dubbele lassen zijn verbonden en hoe goed de machine in de lak staat. Verder is er gewerkt met betrouwbare componenten van bekende leveranciers.
De Q27 is stabiel, sterk en made in The Netherlands…