Leestijd: 10 minuten

Op de Agritechnica 2019 stelde Amazone haar nieuwe precisiezaai-techniek voor, die de ED- en EDX-machines uit het programma moet gaan vervangen. We hebben de Precea begeleid bij het maiszaaien en in voorbereiding op de koolzaadzaai.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Tot nu toe is de Precea-precisiezaaimachine er alleen als 3,0m- en 4,5m-machine; maar dan wel in meerdere varianten.

Inmiddels hebben zo’n beetje alle Duitse fabrikanten wel hogesnelheidsprecisiezaaimachines in hun programma. Al in 2007 bracht Amazone de EDX op de markt, die rijsnelheden tot 15 km/u aankon – met een grote zaaigoedtank en centrale korrelscheiding met het Xpress-overdruksysteem.

Dat is bij de nieuwe highspeed-precisiezaaimachine Amazone Precea veranderd, maar de korrelscheiding door middel van overdruk is gebleven.

Tot nu toe levert de fabrikant uit Osnabrück nog maar twee werkbreedten: een vaste 3-meter-balk met vier korrel-scheidingsaggregaten (ook als opbouwmachine verkrijgbaar) en een tot 4,5 meter uitschuifbaar model.

Meer werkbreedten en ook meer verschillende uitvoeringen zullen volgen, bijvoorbeeld in opgedeelde vorm met fronttank of getrokken, aldus Amazone. Hier loopt de fabrikant iets achter op schema.

Gaandeweg moet deze nieuwe generatie precisiezaai-machines meer en meer de op leeftijd gekomen machines van de ED- en EDX-serie gaan aflossen.

Voor onze test kozen we voor de bredere variant. En dus gingen we met een rijafstand van 75 centimeter mais zaaien op het eerste testveld. Later in augustus konden we hem mooi voor de koolzaadzaai gebruiken, daarbij dan met 50 centimeter afstand tussen de rijen.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Voor het koolzaadzaaien zitten de rijen op een onderlinge afstand van 50 centimeter.

 

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (15)

We hebben mais gezaaid in een rijafstand van 75 centimeter.

Overdruk-korrelscheiding voor de Amazone Precea

Net als bij de concurrentie gebeurt de korrelscheiding door middel van het overdrukprincipe. Zowel de zaaigoedtank als het zaaihart staan afhankelijk van gewassoort op een overdruk van 35 tot 40 millibar.

De perslucht wordt geleverd door een hydraulisch aangedreven ventilator in het midden bij de mesttank. Er is ook een mechanisch aangedreven variant.

In het zaaihart liggen de zaden voor de gatenschijf en ze worden door de rotatie en de overdruk meegenomen. Afhankelijk van het soort zaden verschillen het aantal en de grootte van de gaten.

Om te zorgen dat er bij het wisselen naar een andere gewassoort geen fouten worden gemaakt, zijn de gatenschijven bij de Precea gekleurd; dat is erg handig. Voor mais zijn ze beige, groen of lila, voor koolzaad lichtgrijs, grijs of zwart.

Het omwisselen is gemakkelijk en kan zonder gereedschap worden gedaan.

In totaliteit is de Amazone Precea ontworpen voor mais, koolzaad, bieten, zonnebloemen, sojabonen en sorghum. Pompoenen en tuinbonen moeten gaan volgen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Voor het legen van de zaaigoedtank kun je aan beide kanten van het zaaihart een glijbaan vastmaken. Dat is heel praktisch, want zo kun je aan twee rijen tegelijk werken en hoef je niet elke rij afzonderlijk af te lopen.

Voor de uiteindelijke korrelscheiding komen de korrels langs drie afstrijkers. Zoals bekend, voorkomen ze dubbele afzettingen.

Wat ons in het bijzonder bevalt, is de optionele elektrische instelling. Op de terminal hoef je alleen maar de zaadsoort c.q. de korrelgrootte te selecteren en de afstrijkers stellen zich bijbehorend in. Amazone noemt het systeem SmartControl.

Tijdens het gebruik controleren optische sensoren de afgeschoten korrels en als er afwijkingen worden geconstateerd, passen ze de betreffende afstrijker automatisch aan. Zo kan er snel op verschillende soorten en maten worden gereageerd.

Het blootleggen van een deel van het afgezette zaaigoed toonde aan dat de afstrijkers zeer nauwkeurig werken. Missende of dubbele plaatsingen konden we helemaal niet vinden.

Mooi is ook de ‘voorkorrelscheiding’ met drukknop direct op het zaaiaggregaat. In het deksel zit een rubberen wieltje dat het gat aan de andere zijde afsluit en zo de aanduwdruk onderbreekt, zodat de korrels loslaten van de schijf en in de schietbuis terechtkomen. Na het rubberwieltje ontdoet een schoonmaakwieltje het gat van bijvoorbeeld coatingresten.

De drukkamer (in het zaaihartdeksel) is met een pakking vast verbonden met de korrelscheidingsschijf, zodat hij in bedrijf niet verdraait. Dankzij deze constructie heeft het zaaihart maar weinig vermogen nodig en is er weinig slijtage.

Naar keuze is er voor de aandrijving een mechanische (SpeedShaft) of elektrische (ElectricDrive) versie. Als je de elektrische aandrijving kiest, komt de stroom daarvoor gewoon van de stekkerdoos van de trekker. Een extra stroomgenerator is niet nodig.

Onze Amazone testmachine was uitgevoerd als Super-Precea, dus met de elektrische aandrijving. Daardoor konden we gemakkelijk op de terminal de gewenste zaaihoeveelheid instellen. Bovendien is met de elektrische variant het uitschakelen van afzonderlijke rijen mogelijk en kan een applicatiekaart voor deeloppervlakken worden afgewerkt.

Voor de versie met mechanische aandrijving (Special) geeft Amazone een werk-snelheid tot circa 12 km/u op. Die wordt daarom gezien als het instapmodel in het highspeed-segment. De aandrijving geschiedt met een zogenaamde Flex-as en niet met een ketting, omdat ketting-aandrijvingen op hoge rijsnelheden kunnen gaan oscilleren.

Bijpassende hulpwerktuigen

De reis van de zaadkorrel eindigt via de schietbuis uiteindelijk in de zaadgroef. Daar drukt een flexibele vangrol de korrel op z’n plek. Voor mais en koolzaad zijn er bijpassende rollen.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Een vangrol positioneert de ingeschoten korrel in de zaadgroef. Voor koolzaad en mais zijn er verschillende types.

De groef is vlak daarvoor voorbereid door een 400 millimeter grote dubbele schijfkouter (PreTec) en een groefvormer. De groefvormer is speciaal gemaakt voor mais. Voor gebruik met koolzaad en bieten moet je een andere, smallere monteren.

Voor het sluiten van de zaadgroef zijn er optionele zaaibedschijven c.q. schijfnastrijkers die al naar gelang het gewenste resultaat kunnen worden ingesteld. Of je tilt ze, zoals tijdens onze test, helemaal op. Dan moet de V-vormige aandrukrol de taak overnemen.

Amazone heeft drie verschillende aandrukrollen in het programma; wij gebruikten de 50 millimeter brede getande versie. Die kun je universeel in alle soorten gebieden inzetten.

De agressiviteit en de hoek ervan kun je separaat handmatig instellen. Naast de dubbele schijfkouter lopen er links en rechts dieptewielen inclusief afschrapers. Die bepalen de afzetdiepte van de zaadkorrels.

Met een serie pengaten kun je dit zonder gereedschap op elk aggregaat afzonderlijk instellen. Voor de dubbele schijfkouter kun je ook uitwerpwielen of kluitenruimers installeren. Welke extra werktuigen zinvol zijn is afhankelijk van de inzet op geploegde, gemulchte of directzaai-velden.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (13)

De langsverdeling was bij onze maisinzet zeer goed. We zochten tevergeefs naar dubbele of
missende plaatsingen.

Tot 350 kilo kouterdruk

Alle componenten van het aggregaat zijn via een parallellogram-hevelsysteem verbonden met het hoofdframe. Bij de Amazone Precea is er de mogelijkheid om te kiezen tussen twee verschillende kouterdruksystemen.

Onze machine was uitgerust met de mechanische variant, waarmee we een kouterdruk van maximaal 220 kilo (inclusief het eigengewicht van de rij-eenheid) konden instellen door middel van een schroefveer. Dit moet je op elk zaaiaggregaat afzonderlijk doen.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Naar keuze is er voor de Precea een mechanische kouterdrukverstelling tot 220 kilo of een hydraulische tot 350 kilo.

Wie iets meer bedieningsgemak wil of meer kouterdruk nodig heeft, die moet de hydraulische variant nemen. Dan zit er in het parallellogram een hydraulische cilinder die handig vanuit de cabine kan worden bediend. Die kan een kouterdruk van 350 kilo realiseren – da’s een topwaarde!

Aangezien het gewicht alles bij elkaar aldus wel flink oploopt, is er optioneel een frame-ballastering leverbaar. Die haalt een deel van het gewicht van de trekker en verplaatst het naar de machine.

De zaaigoedtank op elk aggregaat heeft een volume van 55 liter. Vanaf het voorjaar van 2021 moet er naar keuze ook een tank van 70 liter leverbaar zijn. Een centrale zaaigoedvoorziening heeft de Amazone Precea nog niet.

Optioneel kan er wel een 17 liter grote microgranulaattank inclusief strooier achter de zaaigoedtank worden geïnstalleerd. Naar keuze kan het granulaat direct in de groef of gelijkmatig op het bodemoppervlak worden gestrooid.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De zaaigoedtank is 55 liter groot. Hij is als drukvat uitgevoerd en moet daarom vast worden afgesloten.

Grote mesttank op de Amazone Precea

De zes aggregaten van onze testmachine hingen aan een 4,5 meter breed telescopisch uitschuifbaar frame. Voor het wegtransport kun je de framedelen hydraulisch inschuiven tot drie meter buitenbreedte, heel gemakkelijk vanuit de cabine van de trekker.

Bovendien had ons telescopische frame de optie om de rijbreedte variabel in te stellen tussen 45 en 75 centimeter. Zo reden we begin mei voor de maiszaai met 75 centimeter rijbreedte.

Voor koolzaad kun je naar bijvoorbeeld 50 centimeter gaan.

Daartoe moet je voor elk aggregaat aanslagen verstellen (in stappen van 5 centimeter) op een stang met een reeks pasgaten. Zo schuiven de afzonderlijke rijen voor de veldinzet in de geconfigureerde afstand.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Amazone heeft de balk met pasgaten inmiddels al gemodificeerd met overzichtelijke opschriften.

Inmiddels heeft Amazone een beschrifte sticker op de gatenreeks zitten, zodat je niet meer hoeft te tellen. In onze test was die beschrifting er nog niet.

Zoals je op de foto’s al kunt zien, zit de mesttank voor de zaaieenheden, direct aan de aanbouwbok gemonteerd. Hij is 1.250 liter groot en goed bereikbaar via een treeplank aan de zijkant, bijvoorbeeld om te assisteren bij het vullen vanuit Big Bags.

Optioneel is er voor het vullen van de mesttank een schroefvijzel. Die is er echter niet voor de variabel uitschuifbare machines.

Als verdere speciale uitrusting levert Amazone een onderstel, dat bij onze testmachine voorlopend was gemonteerd. Nalopend kan het alleen bij de vaste machines of de dubbel uitschuifbare versies met rijafstanden van 65 centimeter of meer.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De afdraaizone voor de mestdoseerder is zeer overzichtelijk en gemakkelijk te bedienen.

De Amazone Precea heeft een overzichtelijk afdraaistation

Wat ons erg goed bevalt, is het mestdoseerstation ‘SmartCenter’ van deze highspeed-precisiezaaimachine. Aan de linkerkant van de machine (en tank) zijn alle benodigde hendels voor de afdraai- en bodemklep voorbereid, nu ook met de TwinTerminal voor de directe invoer van de opgevangen hoeveelheid.

Erg goed is de oplossing met de langwerpige afdraaibak voor de mestdoseerder.

Ook de afdraaiset vindt hier een plekje. Het SmartCenter-concept zit op verschillende machines, je vindt het bijvoorbeeld ook op de drillmachine Cataya.

Elke rij krijgt zijn mest via een eigen cellenwiel-doseerder en pneumatische opvoer.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Elke mestkouter heeft zijn eigen doseerder. Als elk cellenwiel elektrisch wordt aangedreven, zou zelfs een enkelrij-schakeling voor mest mogelijk zijn.

Bij de aandrijving van de mestdoseerder kun je kiezen uit drie versies: centraal mechanisch, centraal met een elektrische aandijving of elke doseerder krijgt zijn eigen elektrische aandrijving.

Als je hebt gekozent voor de derde variant, is er zelfs Section Control voor de mestapplicatie mogelijk. Dat is erg goed!

De testmachine had helaas alleen de centrale elektromotor, zodat we de schakeling van afzonderlijke rijen niet konden beoordelen.

Voor de maximale werksnelheid van 15 km/u kan er tot 250 kilo per hectare kunstmest worden uitgestrooid. Voor de onderbemesting zitten op de Precea de mesteenheden FerTeC Twin.

De dubbele schijfkouters met 380 millimeter doorsnede hangen niet rechtstreeks aan het zaaiaggregaat, maar zijn apart aan het frame geklemd. Dankzij een simpele bladveer kunnen ze uitwijken voor oneffenheden in de bodem.

Precisieschot van de Amazones met de Precea - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Via een dubbele schijfkouter wordt de mest in de bodem aangebracht.

De diepte kun je helaas alleen veranderen met wat sleutelwerk, maar zoals bekend wordt de afzetdiepte van de mestlaag maar zelden aangepast. Als ze niet nodig zijn, zoals bijvoorbeeld in koolzaad of bieten het geval is, kun je ze ook geheel demonteren of in een hoge positie vastklemmen. Prima.

Met een gewicht van zo’n 20 kilo kun je de demontage overigens ook snel in je eentje doen.

Natuurlijk ISOBUS

Aangezien onze testmachine elektrische aandrijvingen had, konden we gebruik maken van de ISOBUS-terminal van Amazone, de AmaTron 4. Alle instellingen zijn gemakkelijk te doen en de parameters zijn dankzij de contrastrijke weergave goed afleesbaar. Natuurlijk kan ook elke andere ISOBUS-terminal hiervoor worden gebruikt.

Precisieschot-van-de-Amazones-met-de-Precea---Agri-Trader-Test-Jaarboek--(isobus)

In de test hebben we de Precea aangestuurd via de ISOBUS-terminal AmaTron 4.

Technische gegevens van de Amazone Precea

Frame: werkbreedte 3,0 – 4,5 m, variabele rijafstand 45 – 75 cm; centrale mesttank, inhoud 1.250 l, 6 mestdoseerders (mechanisch of elektrisch aangedreven).

Zaaieenheden: 6 rijen, parallellogramophanging, mechanische kouterdrukverstelling tot 220 kg (optioneel hydraulisch tot 350 kg), zaaigoeddruktank, inhoud 55 l; tot 15 km/u.

Korrelscheiding: overdruksysteem, 3 afstrijkers (automatisch elektrisch instelbaar), elektrische zaaischijven-aandrijving, verwisselbare gekleurde gatenschijven.

Gewichten: gewicht in testuitvoering 2.010 kg, per zaaieenheid ca. 120 kg.

De concurrentie: uitschuifbare highspeed-precisiezaaimachines

Amazone Precea 4500-2CC

Amazone Precea 4500-2CC

Kverneland Optima V SX

Kverneland Optima V SX

Väderstad Tempo T 6

Väderstad Tempo T 6

Aantal rijen 6 6 6
Rijbreedten 45-75 cm (hydr. variabel) 45-80 cm (hydr. variabel) 50-80 cm (sleutelen)
Werkbreedte 3,0-4,5 m 2,7-4,8 m 3,0-4,8 m
Kouterdruk 220 kg (350 kg) 249 kg 325 kg
Korrelscheiding overdruksysteem overdruksysteem overdruksysteem
Afstrijkers 3, automatisch elektr. instelbaar 3, handmatig instelbaar 3, handmatig instelbaar
Zaaigoedtank 55 l (2021 opt. ook 70 l) 60 l 70 l
Mesttank 1.250 l 1.000 l 1.200 l
Mestdoseerders 6 6 n.o.
Mestkouter dubbele-schijfkouter getande dubbele-schijfkouter enkele-schijfkouter
Microgranulaattank 17 l 17 l 17 l
Werksnelheid 15 km/u 18 km/u 17 km/u
Transportbreedte 3 m 3 m 3,32 – 3,50 m
Benodigd trekvermogen vanaf 80 pk vanaf 100 pk vanaf 100 pk
Leeggewicht 1.200-2.010 kg 1.450-2.000 kg 1.400-1.700 kg

 

Onze conclusie over de Amazone Precea

De Amazone Precea maakt een gedegen indruk. Wat ons met name beviel, zijn de vele details die de machine heel gebruiksvriendelijk maken, zoals bijvoorbeeld het overzichtelijke bedieningsstation SmartCenter of de gekleurde zaaischijven.

Een pluspunt is onder andere ook de automatische instelling van de afstrijkers voor de zaadkorrelscheiding. In onze test werkte dat zeer goed; missende of dubbele plaatsingen waren er niet.

Ook biedt de optionele elektrische afzonderlijke aandrijving van de mestdoseerders de mogelijkheid van het uitschakelen van afzonderlijke rijen.

Tot nu toe levert Amazone de Precea slechts in twee werkbreedten. Er zouden spoedig echter meer varianten moeten gaan volgen.

+ automatische afstrijkerinstelling
+ optioneel elektrische mestdoseerder
+ gebruiksvriendelijke instelling
– tot nu toe slechts twee werkbreedten

Dit artikel heb je eerder kunnen lezen in het Agri Trader Test Jaarboek. Bestel nu de nieuwste editie!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.